Egipat , zemlja faraona i kolevka civilizacije, se nalazi u severoistočnom delu Afrike i delom u Aziji (Sinaj) na Sredozemnom i Crvenom moru.Prostire se na površini od jedan milion kvadratnih kilometara na severu Afrike.Samo 5% površine Egipta je vegetacija, a ostalih 95% pokriva peščana-kamenjar pustinja Sahara.

Dolina i delta Nila su i dalje epicentar države kao i pre 5000 godina kada je rođena egipatska civilizacija. Kažemo civilizacija opravdano jer je ova zemlja još tada imala pismo, razvijenu poljoprivredu, urbanizaciju, religiju i centralizovanu vlast. Egipat je dom za oko 83 miliona ljudi, sa skoro 90% stanovništva koje živi u većim gradovima uz obalu Nila, uzrokujući veliku gužvu.
Arapski je zvanični jezik, a stanovništvo je pretežno muslimanske vere. 12 % stanovništva se bavi turizmom zahvaljujući bogatom istorijskom nasleđu. Naime Nekropola u Gizi je jedino od 7 svetskih čuda starog sveta koje je očuvano do današnjeg dana i najpoznatija turistička atrakcija Egipta. Letovališta Egipta prostiru se na oko 3000km obale kako na obalama Crvenog mora tako na obali Mediterana, ali najlepša letovališta su na Crvenom moru. Najpoznatija su Sharm el-Sheikh, Hurghada,Safaga …