Putovanje Rusija, evropski gradovi,avionom,crkva Vasilija Blaženog

Ova destinacija trenutno nema ni jednu smeštajnu jedinicu u ponudi.

Rusija – putovanja

Ruska Federacija ili skraćeno Rusija je savezna država koja se prostire preko ogromnih prostranstava istočne Evrope i severne Azije. Sa površinom većom od 17 miliona kvadratnih kilometara najveća je država na svetu, pokrivajući skoro dvostruko veću teritoriju od Kanade, Kine ili Sjedinjenih Američkih Država. Rusija je zemlja bogate istorije, a samim tim i primamljivo odredište za turiste sa svih meridijana. Muzej Ermitaž u Sankt Peterburgu poseduje tri miliona predmeta i po tome je među najvećim u svetu, a prvi je po opsegu kolekcije umetničkih slika. Deo kolekcije Ermitaža (ruska umetnost) je 1895. izdvojen u Ruski muzej. Prirodnjački muzej Kunstkamera, otvoren 1719. po zamisli Petra Velikog, bio je prvi muzej u Rusiji. U i oko Sankt Peterburga postoje mnogobrojne carske palate i druge znamenitosti (Peterhof, Carsko Selo, Ćilibarska soba). U Moskvi su Tretjakovska galerija i Puškinov muzej, kao i Kremlj sa svojim umetničko-istorijskim zbirkama.

MOSKVA

Tokom bilo koje sezone, u bilo koje doba dana, Moskva oduševljava posetioce svojom umetnošću, istorijom i veličanstvenošću.

Kremlj i Crveni trg

Mesto osnivanja grada (i verovatno zemlje), Kremlj i Crveni trg su i dalje u srcu Moskve – istorijski, geografski i duhovno. Osetite težinu ovog značaja dok lutate unutar zidina drevne tvrđave, divite se zapanjujućoj veličanstvenosti katedrale Svetog Vasilija i odajte svoje poštovanje poštovanom vođi sada nepostojeće države. Moskva će vas pokrenuti. Uznemiriće vaša čula, umiriti vaš duh i zaludeti vaš um – a sve počinje upravo ovde u Kremlju i Crvenom trgu.

Putovanje Rusija, evropski gradovi,avionom,crkva Vasilija Blaženog
Putovanje Rusija, evropski gradovi,avionom,crkva Vasilija Blaženog

Komunistička istorija

Ostaci sovjetske države razbacani su po celom gradu. Spomenici pamte pale heroje i pobedničke bitke, dok muzeji pokušavaju da analiziraju i sintetizuju prošlost. Pogledajte Lenjina i Staljina – sa njihovih pijedestala – u čudnom Art Muzeonu. Spustite se u dubine sovjetskog sistema u Muzeju hladnog rata Bunker-42. Vozite se metroom nalik muzeju i setite se miliona koji su stradali u Istorijskom muzeju Gulaga. Danas retro klubovi i kafići svojim gostima daju ukus sovjetskog iskustva. Možete se čak i okušati u arkadnim igrama iz sovjetskog doba.

Izvođenje umetnosti

Šta je uzbudljivije nego gledati balerinu kako prkosi gravitaciji, kako skače preko scene u blistavom Boljšoj teatru? Ili osetiti snagu Uvertire Čajkovskog iz 1812, samo nekoliko blokova dalje od mesta gde je premijerno izvedena pre više od jednog veka? Klasična scenska umetnost u Moskvi i dalje je među najboljima na svetu. Danas čak i najtradicionalnija pozorišta eksperimentišu sa inovativnim aranžmanima, oživljavajući izgubljene favorite i održavajući svetske premijere. Bez obzira da li cenite klasiku ili više volite savremeno, scenska umetnost prestonice će impresionirati.

Pravoslavlje i arhitektura

Skoro na svakom koraku u Moskvi, videćete zlatne kupole kako vire iznad krovova i čuti crkvena zvona kako ljušte ulicama, koje su prošarane oko 600 crkava – od kojih mnoge blistaju nakon nedavnih renoviranja. Postoje šareni skriveni dragulji, istorijske tvrđave i ogromne katedrale. Spoljašnje su ukrašene kamenim rezbarijama i svetlucavim kupolama; unutrašnjost je prepuna drevnih ikona, uskovitlanog tamjana i vernih poklonika. Više od jednog milenijuma, pravoslavlje je pomagalo da se definiše ruska nacija, značaj koji je opipljiv na ovim atmosferskim duhovnim mestima.

Putovanje Rusija, evropski gradovi,avionom,Moskva,Kremlj
Putovanje Rusija, evropski gradovi,avionom,Moskva,Kremlj

Sankt Peterburg

Sama veličina i istorija ruske carske prestonice ne prestaju da zadivljuju, ali ovo je i grad revolucionarnog duha.

Carev grad

Stvaranje Petra Velikog, okrenutog prema zapadu, u Sankt Peterburgu je od samog početka zamišljeno kao prikaz rastućeg statusa imperijalne Rusije u svetu. Fino podešen od strane Petrovih naslednika, koji su angažovali mnoštvo evropskih arhitekata da dodaju fantastične palate i katedrale u izgled grada, Sankt Peterburg je izrastao u glavni grad Romanovih i prvi veliki, moderan grad u Rusiji. Glavni grad se možda vratio u Moskvu nakon revolucije, ali uprkos svemu što ga je istorija bacila na njega, Sankt Peterburg se i dalje oseća kao carski grad sa svojim istorijskim srcem uglavnom zamrznutim u vremenu.

Venecija severa

Bilo da krstarite elegantnim kanalima, prelazite jedan od 342 mosta u gradu ili samo gledate kako se leti podižu preko moćne reke Neve noću kako biste omogućili prolazak brodova, nikada niste daleko od vode u Sankt Peterburg. Ovo je donelo iznenađujuća poređenja grada sa Venecijom, ali sličnosti tu ne prestaju: šetnja istorijskom centrom otkriće kanale oivičene italijanskim vilama i razbijene upečatljivim trgovima ukrašenim baroknim i neoklasičnim palatama. Severno od centra grada nalaze se i netaknute plaže koje okružuju Finski zaliv.

Sankt Peterburg je riznica umetnosti i kulture gotovo bez premca. Možete provesti dane u Ermitažu, gledajući sve, od egipatskih mumija do Pikasa, dok je Ruski muzej, koji se prostire na četiri raskošne palate, možda najbolja zbirka ruske umetnosti na svetu. Dodajte ovome baletu, operi i klasičnim koncertima svetske klase u slavnim dvoranama za izvođenje, kao i niz muzičkih festivala velikih imena tokom letnjih meseci, i nećete biti zaglavljeni za kulturnu ishranu. Savremena umetnost je takođe dostupna u fantastičnom muzeju Erarta, Muzeju ulične umetnosti i u užurbanoj galerijskoj sceni.

Putovanje Rusija, evropski gradovi,avionom,Sankt Peterburg,zimski dvorac
Putovanje Rusija, evropski gradovi,avionom,Sankt Peterburg,zimski dvorac

Grad koji možete posetiti u bilo koje doba godine

Letnje bele noći su legendarne: severno sunce jedva se spušta ispod horizonta. Veselje počinje u maju, sa parkovima i baštama koje ozelenjava procvetalo drveće, a vrhunac dostiže sredinom juna kada festivali izvođačkih umetnosti prepune koncertne dvorane i čini se da se ceo grad zabavlja cele noći. To je najprometnije vreme za posetu i gužva često može biti ogromna. Ali Piter, kako je grad od milja poznat, jednako je lep u rano proleće, u zlatnu jesen, pa čak i u zimu: nebo je možda olovno i zemlja prekrivena snegom, ali kultura i dalje zaslepljuje i oduševljava.

 

Kompletnu ponudu aranžmana za Rusiju možete pogledati na sajtu turističke agencije Euroturs koja nudi obilazak Moskve i Sankt Peterburga.

Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas