Put u Ohrid, crkva sv. Jovana
Broj ponuda: 0

Putovanje u Ohrid, mnogo je razloga za to: kristalno čisto jezero prostrano kao more, bogato istorijsko i kulturno nasleđe, raznolikost noćnog života i dobra zabavamuzički festivali i koncerti,  čuveni ohridski biser , povoljne cene, vreli dani i izrazito prijatne noći i gostoprimljivo srce makedonskog čoveka, sve to čini da se u Ohrid zaljubite na prvi pogled i da mu se uvek rado vraćate. Ovaj sve posećeniji grad od strane domaćih i stranih turista  podjednako privlači i stare i mlade, jer i jednima i drugima nudi bogat sadržaj.

Putovanje Ohrid, zašto odabrati ovu destinaciju?

Putovanje Ohrid je pravi izbor za sve. Zbog velikog broja crkava i manastira Ohrid zovu „Jerusalimom Balkana“. U samom gradu i njegovoj okolini ima 365 crkava, upravo onoliko koliko je dana u godini. Izuzetno bogata istorija urezala se u svaki kutak ovog grada. Od 9. veka kada je bio centar širenja hrišćanstva među Slovenima iz kog su delovali Sv.Kliment i Sv. Naum, učenici Ćirila i Metodija, pa sve do danas, Ohrid s pravom nosi naziv svetog grada:

  • gradska Crkva Sv. Sofije jedan je od najvažnijih i najmonumentalnijih spomenika srednjovekovnog crkvenog graditeljstva,
  • blizina Antičkog teatra, drevnog grčkog teatra iz helenističkog perioda,
  • blizina religioznog lokaliteta Plaošnik, gde se 2002. godine restaurirao hram Sv. Klimenta i Pantelejmona koji danas dominira ovim lokalitetom, čine centralno jezgro Starog grada Ohrida.
Putovanje Ohrid, evropski gradovi, crkva Svetog Jovana
Putovanje Ohrid, evropski gradovi, crkva Svetog Jovana

Gotovo da ne postoji mesto u Ohridu odakle se ne vidi velelepna Samuilova tvrđava, srednjovekovno utvrđenje koje je dobilo naziv prema caru Samuilu kome se pripisuje izgradnja. Kojom god kaldrmisanom ulicom da se zaputite,  put će vas sam odvesti do ovog veličanstvenog utvrđenja koje se nalazi na samom vrhu grada odakle se pruža neopisivo lep pogled na Ohridsko jezero okruženo visokim brdima.

Ohridsko jezero, dovoljan razlog za putovanje

Ohridsko jezero samo po sebi dovoljno je za put u Ohrid – Sa jedinstvenim ekosistemom i retkim biljnim i životinjskim vrstama, Ohridsko jezero se ubraja u red većih prirodnih jezera u Evropi. Na jugu Evrope to je svakako jedno od najvećih i najdubljih jezera. Sa svih strana ovo izrazito bistro jezero okruženo je visokim planinama i smešteno je u zatvorenoj i dubokoj kotlini. Nalazi se na nadmorskoj visini od 695 metara. Zahvaljujući ovakvim geografskim i klimatskim karakteristikima, turisti letnje mesece rado provode u ovom gradu, budući da su dani topli, a noći sveže i prijatne. Nalazi se u jugozapadnom delu Severne Makedonije i istočnom delu Albanije, a površina jezera podseća na morsku zbog svoje prostranosti i širine.

Put u Ohrid, crkva sv. Jovana
Put u Ohrid, crkva sv. Jovana

Jedan od najlepših delova obale Ohridskog jezera nalazi se tridesetak kilometara od centra grada Ohrida do kog se može doći kolima, ali i krstareći brodom,  što je i najbolji način da se jezero sagleda u svojoj veličini i lepoti. U zelenilu, bujnoj vegetaciji, mestu gde se Crni Drim uliva u jezero, na samoj granici sa Albanijom, nalazi se manastir Svetog Nauma, zadužbina Svetog Nauma Ohridskog. Jedan je od najlepših i najbolje očuvanih manastira, a posetioce podjednako očarava njegova spoljašnjost koliko i njegova unutrašnjost.

Njegovoj jedinstvenostii doprinosi i spoj mistike manastira, prekrasne prirode i jedine peskovite plaže na Ohridskom jezeru. Za ovu plažu specificnu po sitnom pesku, toploj vodi i pogledu na manastir, Ohriđani sa punim pravom kažu da se obavezno mora posetiti. Ne treba propustiti vožnju čamcem delom jezera oko restorana gde je dubina  nekoliko metara, a gde imate utisak, zbog kristalno čiste vode, da je dno nadohvat ruke.

Putovanje Ohrid, mesto dobrog provoda

Čuveni Kej Maršala Tita, dugo šetalište uz jezero, sa velikim brojem kafića i hotela, a na samom njegovom kraju, kada se njime krene od centra ka Biljaninim izvorima, naići ćete na poznate noćne klubove Havana i Kuba Libre u kojima tokom letnjih meseci gostuje veliki broj muzičkih zvezda iz Srbije i regiona. Zar to nije dovoljan razlog da krenete na putovanje u Ohrid. Od džeza do starogradske narodne makedonske muzike, preko mnogo boemskih restorana sa živom muzikom, pa sve do velikog broja kafića i noćnih klubova i provoda do zore, Ohrid je grad koji svakog trenutka živi punim plućima i koji nudi obilje sadržaja za svačiji ukus. Zbog toga Vam se, nakon boravka u ovom gradu, može učiniti da vam je i jedno leto malo da obiđete sve njegove znamenitosti.

Putovanje Ohrid, uske ulice starog grada
Putovanje Ohrid, uske ulice starog grada

Šta čekate? Spremajte se za putovanje u Ohrid!

Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas