Istanbul,putovanje Istanbul,evropski gradovi
Broj ponuda: 0

Istanbul – grad istorije i kulture

Istanbul je grad u kome ćete sigurno zanemeti, grad u kome sve izgleda nadmoćno i uzbudljivo. Ovi utisci o Istanbulu su trajni i verovatno je to jedan od najupečatljivijih gradova koji ćete istražiti.

Ako slučajno planirate putovanje u neki od evropskih gradova, putovanje u Istanbul je sigurno pravi izbor. U ovom tekstu ćete saznati šta možete očekivati od najvećeg grada u Turskoj. Upoznate ćete se sa najlepšim znamenitostima ovog fascinantnog grada na Bosforu.

Istanbul

Verovatno jedan od najlepših drevnih gradova u Maloj Aziji, Istanbul je grad-dragulj u današnjoj Turskoj pun lepe arhitekture i bogate istorije koja datira sve do 7. veka pre nove ere kada su Grci kolonizovali naselje i nazvali ga Vizantijom .

Zbog svog strateškog položaja između moćnih kontinenata Azije i Evrope, sa Bosforskim moreuzom koji ga deli na 2 dela, grad je vekovima bio predmet mnogih sukoba.

Grad je prošao kroz mnoge faze i interakcije dok se menjao od jednog osvajača do drugog, menjajući ime iz Vizantije u Konstantinopolj pod Otomanskim carstvom i na kraju Istanbulom.

Sa tako bogatom i ekspanzivnom istorijom, naravno, naći ćete sve vrste lepih ostataka njene prošlosti, od zapanjujuće crkvene džamije Aja Sofija do drevne cisterne koja se nalazi ispod Istanbula.

Istanbul, Evropski gradovi, Turska, Bosfor
Istanbul, Evropski gradovi, Turska, Bosfor

Istanbul je grad koji apsolutno morate videti sami. Pulsirajuće vibracije metropole teško je opisati rečima – ovaj grad odiše životom kao nijedan drugi. Ovo je jedinstven grad. To je doslovno sudar dva sveta – evropski kontinent se sastaje sa azijskim kontinentom i stvara fuziju, to jest Istanbul. Ono što je toliko fascinantno je da je Istanbul jedina metropola na svetu koja obuhvata dva kontinenta. Ovaj turski grad je podeljen na dva dela. Postoje dve strane, dva kontinenta, dve kulture. Upravo ta kontradikcija čini Istanbul jednim od najintrigantnijih gradova koje ćete posetiti.

Ako želite istražiti Istanbul bez bez napetosti i u laganom ritmu, preporučujemo vam da ostanete oko 5 noći, ali za najbitnije atrakcije dovoljne su i 2 – 3 noći. Na taj način ćete imati dovoljno vremena da obiđete sve glavne znamenitosti, kao i da otputujete na azijsku stranu Istanbula. Naravno, više vremena je uvek bolje. Bez sumnje, i dalje ćete otkrivati nove krajeve Istanbula čak i ako ostanete duže. Ne morate brinuti čak iako ostajete kraće u Istanbulu: čak i za vikend možete posetiti najposećenija meta Istanbula, jer je većina znamenitosti veoma blizu jedna drugoj.

Ovo magično mesto susreta Istoka i Zapada ima više atrakcija nego minareta (a to je prilično mnogo).

Strateška lokacija Istanbula privukla je mnoge pljačkaške vojske tokom vekova. Grci, Rimljani i Mlečani naizmenično su vladali pre nego što su Osmanlije uletele u grad i odlučile da ostanu – fizički podsetnici na njihove različite dužnosti nalaze se širom grada. Činjenica da se grad prostire na dva kontinenta nije mu bila jedina privlačna karta – to je bila poslednja faza na legendarnom Putu svile koji je povezivao Aziju sa Evropom, a mnogim trgovcima koji su došli ovamo se toliko dopao da su i oni odlučili da ostanu. Time su gradu dali kulturnu raznolikost koju zadržava do danas.

Evropski gradovi, putovanja Turiska Istanbul, Aja Sofija
Evropski gradovi, putovanja Turiska Istanbul, Aja Sofija

Umetnost i arhitektura

Osvajačke vojske drevnih vremena više su nastojale da opljačkaju grad nego da ga obdaruju umetničkim blagom, ali sve se to promenilo sa Vizantincima, koji su svoje crkve i palate ukrasili mozaicima i freskama. Za čudo, mnogi od njih su ostali. Njihovi naslednici, Osmanlije, brzo su pokrenuli ambiciozan program izgradnje, a veličanstveno ukrašene carske džamije su rezultata arhitektonskog trijumfa koji zajedno čine jednu od velikih svetskih znamenitosti. Poslednjih godina, obnovile su se velike ambicije Osmanlija i otvorile su se impresivne galerije, muzeji i festivali za uživanje.

Kulinarsko nasleđe

“A šta je sa hranom?” često se pitate. Drago nam je što možemo zaključiti da je gradska kuhinja raznolika i jako ukusna. Meštani ozbiljno jedu i piju – restorani su ovde najbolji u zemlji. Možete pojesti aromatična azijska jela ili italijanske klasike ako tako odaberete, ali većina posetilaca radije proba sočne ćevape, ukusno meze i sveže ulovljenu ribu koja su prepoznatljiva u gradu, ispirući ih nacionalnim pićem, rakijom (rakijom od anisa) ili čašu ili dve lokalno proizvedenog vina.

Ovaj grad je atraktivan tokom cele godine zbog svoje prijatne klime. Iako je period od juna do avgusta špic sezone, Istanbul je jako interesantan i u proleće i jesen. U toku špica sezone imaćete posla i sa velikom količinom turista, kao i sa skupim cenama u hotelima, što nije idealno.

Do mnogih znamenitosti u Istanbulu može se lako doći pešice. Najbolje je da počnete direktno u istorijskoj četvrti Sultanahmet u okrugu Fatih. Ovde ćete pronaći sve glavne turističke atrakcije u Starom centru Istanbula, uključujući i svetski poznatu Aja Sofiju.

Kada pređete most, stići ćete na drugu stranu Zlatnog roga u okrugu Beioglu – modernu stranu Istanbula. Ovde više nije u centru pažnje razgledanje, već više turski način života. Ipak, i ovde postoje mesta koja vredi videti.

Aja Sofija

Nekada najveća crkva na svetu, tada je postala džamija, a sada muzej: Aja Sofija je verovatno najvažnija znamenitost i jedan od apsolutnih vrhunaca u Istanbulu. Obilazak svetski poznate zgrade svakako je neophodan na putovanju u Istanbul.

Važna napomena – samo da ne biste bili razočarani: neki unutrašnji delovi Aja Sofije su već godinama (ili čak decenijama) pod skelom. Čini se da je Aja Sofija možda pod stalnom, tekućom restauracijom.

Aja Sofija je jedna od najposećenijih atrakcija u Istanbulu, pa se može dogoditi da na ulazu postoje veliki redovi (posebno u sezoni).

Evropski gradovi, putovanja, vikend ture, city break : Istanbul, Beč, Solun, Budimpešta, Berlin, Bosna, Albanija, Milano, Rim, Firenca
Evropski gradovi, putovanja, vikend ture, city break : Istanbul, Beč, Solun, Budimpešta, Berlin, Bosna, Albanija, Milano, Rim, Firenca

Plava džamija (džamija Sultana Ahmeda)

Neposredno nasuprot Aja Sofije nalazi se najveća i nesumnjivo najupečatljivija džamija u celom Istanbulu: Plava džamija. Najuočljivije je jedinstven po svojih šest minareta.

Kao posetiocima druge vere, dozvoljeno vam je da besplatno uđete u džamiju – ali samo izvan vremena za molitvu. Cipele se moraju skinuti na ulazu, a žene su takođe obavezne da pokriju kosu krpom i pokriju odeću ako se smatra pretesnom.

Palata Topkapi

Treći vrhunac u Sultanahmetu je aristokratska palata Topkapi. Nalazi se severno od Aja Sofije. Palata Topkapi nekada je bila rezidencijalno i upravno sedište sultana – danas je jedna od najvažnijih znamenitosti Istanbula i muzejska izložba koja prikazuje istorijsku vladavinu Otomanskog carstva.

Palata se sastoji od nekoliko zgrada sa bezbroj soba visokog plemstva i velikim prostranim vrtnim parkom. Pobrinite se da ne propustite vrhunac palate Topkapi: Harem.

Grand Bazaar

Nedaleko od Sultanahmeta stići ćete do fascinantnog zatvorenog lavirinta sa svim vrstama robe niz svaku traku. Veliki bazar svakodnevno privlači do pola miliona ljudi.

Bilo da je statistika tačna ili ne, očigledno je da Velika čaršija opravdava svoje ime. Ovde možete kupiti sve, od kožne i tekstilne galanterije do nakita, suvenira i slatkiša. Kao što je slučaj sa većinom tržišta, trampa je neophodna. Nije neuobičajeno da se ponuđene cene spuste za čak 50 odsto.

Most Galata

Most Galata prelazi Zlatni rog i povezuje istorijski centar grada (Sultanahmet ili Fatih) sa modernim Istanbulom (Beioglu)-most je visok na dva sprata: u gornjem delu se odvija saobraćaj, dok se u donjem delu nalaze brojni restorani.

Most Galata je sastavni deo Istanbula. Ovde se uvek dešava toliko toga, bez obzira na doba dana. Mogli smo zauvek da gledamo ribare na mostu. Još jedna stvar koja nas je zaista impresionirala bio je pogled na centar grada. Sa mosta Galata imate spektakularan pogled prema Sultanahmetu, uključujući džamiju Suleimaniie i džamiju Rustem -paša na jednoj strani i Novu džamiju na drugoj.

 

Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas