Letovanje Bugarska autobusom, Sunčev breg, Hotel Dunav, švedski sto

Bugarska kuhinja – tradicionalna jela i pića

Kategorija: Putovanja
Datum objave: 10.10.2024.
Vreme čitanja: 5 min
Autor: Katarina

Bugarska kuhinja – tradicionalna jela i pića

Bugarska, zemlja bogate istorije i raznovrsne kulture, nudi kulinarski doživljaj koji očarava sve ljubitelje hrane. Tradicionalna bugarska kuhinja je spoj ukusa, mirisa i boja, i svaki obrok nosi sa sobom priče koje su se prenosile kroz generacije. U ovom blogu, istražujemo ključne sastojke, jela i običaje koji čine ovu kuhinju jedinstvenom.

Hrana u Bugarskoj je po mnogo čemu slična onoj koju turisti sa Balkana redovno konzumiraju, naravno sa mnogobrojnim specifičnostima i specijalitetima kojima je teško odoleti.

U jelovniku koji se turistima nudi, ostvaren je skladan spoj tradicionalnog i savremenog poimanja kulinarstva, u koje je ugrađeno bogato nasleđe nagomilanog vekovnog iskustva.

Većina žena su pravi majstori svog zanata. Kuvanje je posao, ali i uživanje, majstorija. Obroci se pripremaju uz puno mašte i strpljenja, neretko lepo dekorisani.

Jela se, po pravilu, krčkaju na tihoj vatri, kako bi se poboljšao ukus i sačuvali prirodni sastojci mesa i povrća sa sopstvenih farmi i polja.

Naravno, ukusi su različiti, i navike, pa je teško sačiniti univerzalni jelovnik. Ali, ako osim odmora i hrane za dušu (razgledanje prirodnih i kulturno-istorijskih spomenika), poželite da gustirate i hranu zemlje u kojoj boravite, neke specijalitete i gurmanluke bugarske kuhinje, svakako, ne možete zaobići.

Doručak se bazira na prepečenom hlebu (tostu), sa različitim dodacima i njihovim kombinacijama. Ukusna zamena je „banica“ (gibanica sa sirom).

Ručak je, prirodno, glavni obrok, sa jelom, supom i salatom. Osnovni sastojci su meso, krompir i pasulj pripremljeni na različite načine, sa manje ili više začina, kuvanih ili zapečenih u rerni ili pod sačem.

Večera je raznovrsna, uz mnogobrojne mogućnosti i kombinacije. Bugari je obično serviraju kasnije uveče, što, naravno, turiste ne obavezuje i ne sprečava da večeraju u vreme prilagođeno njihovim navikama.

Uz hladnu rakiju od grožđa ili konjak („pliska“ ili „grozdova“), osim uobičajenih predjela, možete probati supu od pasulja ili od svežih krastavaca, koja se služi sa hladnim kiselim mlekom i vodom (tarator). Čuveno bugarsko kiselo mleko je česta namirnica na stolu (samostalno ili u kombinaciji sa drugim dodacima ili jelima), čija je zamena nadaleko čuven jogurt.

Ugostitelji gostima nude pikantnu kavurmu, pečenu u zemljanim posudama ili neobičan specijalitet bugarske kuhinje – pileću pitu. U zemljanim posudama peku se feta sir, ljute paprike punjene listićima sira ili musaka. Uz sve to, nezaobilazna je šopska salata.

Ne propustite da probate izuzetan specijalitet – jagnjeće ili pileće pečenje na žaru odnosno na ražnju (čeverme), zatim „kapamu u banskom stilu“, kao i mesto i povrće kuvano u zemljanim posudama.

Obrok se uobičajeno završava šoljom vrele kafe, koja se servira sa slatkim džemom, palačinkama sa orasima i medom ili baklavama. Izuzetan specijalitet je i „dunavski šaran“.

U mnogim krajevima postoje i lokalni specijaliteti, pred kojima je, takođe teško ostati ravnodušan, a na moru i bogata ponuda ribljih specijaliteta.

Sve se to na kraju zalije kvalitetnim domaćim belim i crnim vinom ili pivom.

Opštem povoljnom utisku doprinose i restorani sagrađeni i opremljeni u nacionalnom stilu i serviranje jela u keramičkim posudama.

Još jedna od karakteristika bugarske kuhinje je njena sezonska priroda. Tokom leta, jela su često bazirana na svežem povrću, dok su zimi popularnija jela koja se mogu dugo čuvati, poput kiselih krastavaca ili sušenog mesa. Svaka regija u Bugarskoj ima svoje specifične specijalitete, koji odražavaju lokalne tradicije i sastojke.

Na primer, u regiji Rodopa popularna su jela od jagnjetine, dok su u severnim oblastima česta jela sa kukuruzom i pšenicom. Na obali Crnog mora, riblja jela zauzimaju važno mesto, a svežina plodova mora je neprocenjiva.

1. Osnovni Sastojci

Tradicionalna bugarska kuhinja se oslanja na sveže i lokalne sastojke. Zeleno povrće, meso, mlečni proizvodi i žitarice su osnovni gradivni elementi. Bugari su poznati po korišćenju svežih začina kao što su peršun, kapar i bosiljak, koji dodaju posebnu aromu jelima.

Mlečni Proizvodi

Mlečni proizvodi su posebno značajni u bugarskoj kuhinji. Jogurt je osnovni deo ishrane i koristi se u raznim jelima. Bugarski jogurt je poznat po svojoj kremastoj teksturi i probiotskim svojstvima, a često se koristi u salatama, supama ili kao prilog uz meso.

2. Tradicionalna Jela

Šopska Salata

Ova salata je pravi simbol bugarske kuhinje. Sastoji se od svežeg paradajza, krastavaca, crvenog luka, paprike i prelivene sa obiljem naribanog bugarskog sira (sirene). Savršena je za osveženje tokom letnjih meseci i često se poslužuje kao predjelo.

Sarme

Sarme ili punjen listovi vinove loze ili kupusa, su omiljeno jelo u Bugarskoj. Listovi se pune mešavinom mlevenog mesa, pirinča i začina, a zatim se kuvaju u paradajz sosu. Ovo jelo se često priprema za porodične okupljanja i posebne prilike.

Ćufte (Kyufteta)

Kyufteta, ili mesne kuglice, prave se od mlevenog mesa, začina i hleba. Ove sočne kuglice se obično peku ili prže i često se serviraju sa jogurtom ili salatom.

Banitsa

Banitsa je tradicionalna pita napravljena od tankog testa punjena sa sirom, jajima i ponekad spanaćem ili bundevom. Ovo jelo je popularno za doručak i može se pronaći i na pijacama i u pekarama širom zemlje.

3. Tradicionalna Pića

Uz raznovrsna jela, bugarska kuhinja se ponosi i svojim tradicionalnim pićima.

Rakija je nacionalno piće Bugarske i pravi se od različitih voća, najčešće šljive ili grožđa. Ova jaka alkoholna pića često se poslužuju kao aperitiv, obeležavajući svakodnevne trenutke i posebne prilike.

Mastika je još jedno popularno piće, napravljeno od anisa, koje se često konzumira kao aperitiv. U Bugarskoj, piće je deo svakodnevnog života i često se uživa uz obrok ili u društvu prijatelja i porodice.

Bugarski Jogurt

Bugarski jogurt nije samo sastojak – on je i piće! Ponekad se razblažuje vodom i dodaju se menta ili krastavci, stvarajući osvežavajući napitak idealan za vruće letnje dane.

Hrana u Bugarskoj nije samo nešto što se jede – ona je deo društvenog života. Obroci se često dele sa porodicom i prijateljima, a tradicionalne večere obično uključuju više jela.

Na proslavama, poput svadbi i praznika, uobičajeno je pripremati posebna jela i pića, a često se organizuju i rituali poput „hopa“ (ritualno lomljenje hleba) kako bi se obeležio važan trenutak.

Bugarska kuhinja je bogata, raznovrsna i puna tradicija koje se čuvaju vekovima. Svako jelo nosi svoju priču, a svaki obrok predstavlja priliku za okupljanje i deljenje sa voljenima. Bez obzira na to da li ste ljubitelj mesa, povrća ili slatkiša, bugarska kuhinja nudi nešto za svakoga. Posetite Bugarsku i uživajte u njenim kulinarskim čarima – sigurno nećete zažaliti!

Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas