Evropski gradovi, putovanja, vikend ture, city break : Istanbul, Beč, Solun, Budimpešta, Berlin, Bosna, Albanija, Milano, Rim, Firenca

ISTANBUL – ŠTA OBIĆI ZA 3 DANA U ISTANBULU?

Kategorija: Putovanja
Datum objave: 06.11.2023.
Vreme čitanja: 5 min
Autor: Isidora

Istanbul- šta obići za 3 dana u Istanbulu?

Dugo sam imala želju da posetim Istanbul, grad o kojem sam čula samo lepe priče. Svi koji su ga posetili rekli su mi da me Istanbul sigurno neće izneveriti i da ću sigirno poželeti da ga još koji put posetim. Kada mi je proletos iskrslo par slobodnih dana, odlučila sam da sa suprugom krenem u ovaj „čarobni“ grad. Više puta smo putovali preko turističke agencije „Euroturs“ i svaki put je sve po programu bilo ispoštovano. Tako da smo se i ovog puta odlučili za agenciju „Euroturs“. Otišli smo poslovnicu u Novom Sadu i ljubazne devojke su nam sve obajsnile. Odlučili smo se prevoz autobusom jer je dosta povoljno. Iako nije baš kratak put (od Novog sada ima malo više od 1000 km) ipak ga nismo ni osetili jer su autobusi udobni, a vodiči i vozači uigrani. Krenuli smo u ranim popodnevim časovima, a u prepodnevim časovima smo stigli u Istanbul. Hotel u kojem je naša grupa imala smeštaj nalazio se u delu grada Laleli (ne mogu da se setim kako se hotel zvao). Hotel se nalazi u blizini najpoznatijih atrakcija Istanbula.

Tri dana svakako nisu dovoljna da se obiđe Istanbul. Za tri dana može samo da se stekne slika o njemu i da ti probudi želju da ga ponovo posetiš. Svi koji su mi preporučili da obiđem Istanbul, bili su u pravu.

Ovaj veličanstven grad je jedini na svetu koji leži na dva kontineta- Evropi i Aziji. Na azijskoj strani nema puno toga interesantnog osim vidikovca Čamildže odakle se vidi ceo Bosfor. Najvažnije i najpoznatije znamenitosti Istanbula nalaze u evropskom delu južno od zaliva Zlatni rog i mosta Galata.

Jedna od najpoznatijih atrakcija u Istanbulu je Aja Sofija ( Sveta božanska mudrost). Nalazi se preko puta Plave džamije na jednom od sedam istanbulskih brežuljaka. Gradnja njene prve bazilike je završena 360. godine, ali je 532. godine izgorela do temelja. Tada je ponovo podigao car Justinijan, kao najlepšu crkvu u Istočnom rimskom carstvu. Za njenu gradnju kamen i mermer su donosili iz svih delova prostranog rimskog carstva (iz Azije, Egipta, Efesa). Vekovima je bila jedan od najvećih zatvorenih prostora na svetu. Posle osvajanja Konstantinopolja, 1453. godine, pretvorena je u džamiju. Turci su sve mozaike okrečili da se ne vide. Kemal paša Ataturk je 1935. godine naredio da Aja Sofiju pretvore u muzej i da se oguli kreč kako bi se otkrili sačuvani mozaici. Nažalost, mnogi mozaici su uništeni. 2020. godine Aja Sofija je ponovo pretvorena u džamiju.

Sa druge strane velikog parka, nalazi se džamija sultana Ahmeta. Poznata je kao Plava džamija, jer je njena unutrašnost obložena sa više od 20.000 plavih keramičkih pločica. Građena je u periodu 1609. do 1616. i jedina je džamija koja ima šest minareta. Arhitekta Mehmed aga je prečuo sultanovu izrečenu nameru da neće žaliti zlata za jednu od najvećih građevina svog vremena, a kako su na turskom jeziku reči zlato i šest slične, Mehmed aga je projektovao šest minareta. U blizini džamije nalaze se Hipodrom, Teodosijev obelisk i Zmijski stub.

Severno od Aja Sofije se nalazi Topkapi palata sa haremom i riznicom. Izgradnju je počeo Mehmet II 1462. godine. Kompleks carske palate uključuje brojne paviljone, državne kancelarije, kasarne, spavaonice, privatne odaje, kuhinju, džamije i biblioteku. U kompleksu je živelo i radilo oko 40.000 ljudi, koji su bili ili sultanovi rođaci ili u njegovoj službi. Topkapi palata je 400 godina bila rezidecija sultana i centar neviđene moći iz koje se upravljalo ogromnom imperijom. Mustafa Kemal Atataturk je 1924. godine Topkapi palatu pretvorio u muzej. Tu su izložene bogate zbirke kineskih vaza, skupocene sultanove garderobe, ordenje, nakit, razičito oružje i mnogi drugi predmeti. U Topkapi palati se može videti čuveni dijamant „kašikči“, smaragdni bodež, zlatni presto i drugo. Takođe, bogatstvo palate upotpunjuje kolekcija umetničkih slika. Palata danas čuva uspomenu na otomansko carstvo.

Pokriveni bazar ili Kapali čaršija je jedna od najvećih i najstarijih pijaca i nezaobilazno je mesto prilikom posete Istanbulu. Izgrađena je još davne 1461. godine kako bi se trgovcima omogućilo bezbedno mesto na kojem mogu da obavljaju svoje dnevne poslove. Ima preko 4.000 radnji. Pored nekoliko hiljada proizvoda ovde se prodaju i tepisi, rukotvorine i suveniri. Za turiste je obavezno cenjkanje. Mogu dosta da se spuste cene ukoliko imate vremena i živaca za cenjkanje.

Vožnjom kroz Istanbul primetićete i Valensov akvadukt kojim je dovedena voda do Cisterne.

Galata kula se nalazi na evropskoj strani, severno od zaliva Zlatni rog, direktno iznad mosta Galata. Osim po visini, ističe se i karakterističnim kružnim presekom i sa krovom u obliku kupe. Na vrhu se nalazi restoran. Odatle se pruža fantastičan pogled na Istanbul, Zlatni rog i Bosforski moreuz.

Nedaleko od Galate kule se nalazi ulica Istiklal kojom se stiže do glavnog trga Taksim. Kroz Istiklal ulicu prolazi tramvaj, a u njoj se nalaze mnogobrojni butici poznatih brendova kao i mnogobrojni restorani i barovi. Trg Taksim krasi spomenik proglašenja Turske Republike iz 1928. godine.

Na obali Bosfora na evropskoj strani nalazi se Dolmabahče palata. Izgrađena je 1856. godine. Kada se sultan Abdulmedžit 1856. godine preselio u nju, posle Topkapi palate, Dolmabahče postaje zvanična rezidencija otomanskih sultana. U palati je živelo poslednjih šest sultana, do 1922. godine, a posle njih Mustafa Kemal Ataturk. Dolmabače palata ima 44 salona, 285 soba, 6 hamama i 68 toaleta. Na ulasku u palatu se primećuje neviđena raskoš. U glavnom salonu se nalazi najveći kristalni luster na svetu sa 750 svetiljki težine 4,5 tone. Ukupno ima 36 kristalnih lustera, a čak i stepenište ima kristalni gelender. Posetioci mogu da vide jedan od najvećih persijskih tepiha, krzno sibirskog medveda, mnoštvo umetničkih predmeta, porculan, srebro… Mustafa Kemal Ataurk je preminuo u Dolmabahče palati u 09:05 časova i tada su svi časovnici u palati zaustavljeni.

Nikako ne smete propustiti krstarenje Bosforom. Sa broda se grad vidi iz nekog drugog ugla. Tokom krstarenja možete videti sve znamenitosti koje se nalaze na obali Bosfora- Palatu Yildiz, Palatu Dolmabahče, džamiju Ortakoy i tvrđavu Rumeli Hisar. Nakon krstarenja Bosforom obišli smo Vaseljensku patrijaršiju koja se nalazi pored južne obale zaliva Zlatni rog. Vaseljenska patrijaršija je stekla veliku crkvenu i političku važnost.

Jedno veče smo se opredelili da odemo na Tursko veče. Veče turske muzike i folklora i uživanje uz domaće specijalitete, piće i orijentalne poslastice. Ukoliko niste do sada bili u Turskoj, odlazak na tursko veče je svakako preporuka.

Čarobni Istanbul je grad koji definitivno morate posetiti. Kao što sam spomenula na početku, tri dana nisu dovoljna da se vidi sve što Istanbul nudi, ali su dovoljna da steknete sliku o Istanbulu i Turskoj. Toliko toga ima da se poseti. Sigurna sam da kada ga jednom obiđete da ćete se ponovo vratiti kad tad.

Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas