Kassandra letovanje

Istočna obala Kassandre – najlepši deo Halkidikija

Kategorija: Putovanja
Datum objave: 12.04.2023.
Vreme čitanja: 13 min
Autor: Ana Đorđević

Istočna obala Kassandre – obeležje prvog prsta poluostrva Halkidiki

Kasandra, prvi prst omiljenog grčkog poluostrva Halkidiki, čuveno je po svojoj lepoti, peščanim plažama, ukusnom girosu, dobrim kafićima i razvijenom noćnom životu. Ovaj deo Halkidikija odlična je lokacija za svačiji ukus, pored prednosti blizine našoj zemlji i Solunu i ljubazniih domaćina sa kojima je lako sporazumeti se, ovaj deo Halkidikija pruža sve mogućnosti udobnog porodičnog letovanja sa decom u nekom od hotela ili u apartmanskom smeštaju duž celokupne istočne obale Kassandre; ali isto tako je jedno od glavnih stecišta noćnog života na Halkidikiju nudeći bogat sadržaj kafića i noćnih klubova,posebno u Pefkohoriju i Kalitei. Čak i oni sa najistančanijim ukusom mogu sebi pronaći mesto ispod suncobrana na nekoj od plaža istočne obale Kassandre

Sam početak Kassandre je specifičan jer se mora preći most kod mesta Nea Potidea, preko veštačkog Potidea kanala. Poluostrvo Kasandra je ustvari ostrvo koje je odvojeno od kopna ovim kanalom. Upravo tu je napravljen most koji spaja Kasandru sa Halkidikijem i zaliv Termaikos na zapadu sa zalivom Toroneos na istoku. Putevi na celom poluostrvu generalno su dobri i lepo povezani pa turisti mogu lako doći iz jednog mesta u drugo.

Upravo Nea Potidea je prvo mesto do kog dolazimo krećući se istočnom obalom Kassandre. U Nea Potidei nalazi se velika peskovita plaža sa svim uobičajnim sadržajima za turiste. Onima koji posete Nea Potideu sasvim sigurno ne promakne velika peskovita plaža na samo 2km od istočnog kraja kanala Potideoo, na kojoj nema gužve čak ni u najposećenijem delu sezone . Ova plaža poseduje nekoliko barova na plaži blizu osmatračnice, ali postoj I staza kojom se može otići do udaljenijih i manje pristupačnijih delova plaže za one avaturističkoh duha.Osim kanala, Nea Potidea ima još zanimljivih atrakcija za obići, kao što su ruševine zamka koji je u suštini zid od nekih 1,2km sa sačuvanimm kulama, kao i crkvu Tahijarha iz 16.veka.

Nakon Nea Potidee dolazimo do malog ribarskog sela koje je čuveno po ribljim restoranima i tradicionalnim grčkim tavernama i kafeima – Nea Fokea. Ovo nenametljivo selo pruža savršeno uživanje prijatnog i opuštenog ambijenta, sa pogledom na ribarsku luku i peščanu plažu iznad koje se na rtu nalazi tvrđava i dobro očuvan vizantijski toranj iz 15.veka. Za ljubitelje tradicionalnog grčkog karaktera i ukusne hrane, pravo mesto za posetiti ako se nađete u ovom delu grčke.

Afitos – po svemu posebno, prelepo, malo mesto na samom počektu istočne strane Kasandre izgrađeno na brdu sa fenomenalnim grčkim tavernama i tradicionalnim restoranima u kojima kao da je vreme stalo. Jedno od retkih mesta koje I dalje odoleva modernom dobu. To ne znači da putnici ne mogu uživati u svim pogodnostima pravog odmora. Mali trgovi, kaldrma i tradicionalne taverne stvaraju prelepe pejzaže potpuno usklađene sa prirodnim pejzažima. Posetioci imaju priliku da se dive jedinstvenoj arhitekturi hrama Svetog Dimitrija, koji je izgrađen 1859. godine i nalazi se na centralnom trgu i palatama i poznatoj skulpturi Vasilis Pavlis. U centru mesta ćete naći muzej folklora u kome su smeštene različite umetničke izložbe, poput izložbe alata i pribora koji su se koristili u prošlosti od strane lokalnih stanovnika. Ulazak u istorijski centar sela nije dozvoljen automobilom, ali je parkiranje omogućeno u susednim ulicama. Ako se nađete u selu 15. avgusta ne propustite praznik Bogorodice, tradicionalni praznik propraćen grčkom muzikom, plesom i hranom. Jedan od boljih restorana u Afitosu je Vouka. U pitanju je manji restoran u srcu mesta, ali sa nešto drugačijim menijem u odnosu na druge.Restoran služi jela koja pripadaju modernijoj grčkoj kuhinji u kombinaciji sa tradicionalnim ukusima.U ovom restoranu možete probati interesantnu salatu sa cveklom i semenkama, original karbonaru, ali i namaz tarama sa morskom ikrom ukoliko volite da probate drugačije ukuse od uobičajenih. Drugi restoran za preporučiti je – Grigoris Taverna – ovu tavernu s preporučuju sami meštani kao mesto na kojem se povoljno mogu jesti specijaliteti od mesa. Nalazi se uz put, nije na nekom atraktivnom mestu, ali ima drveće ispred taverne i vrlo malo igralište za decu koje čini boravak bio prijatanijim. Preporuka su ćuftice (sucukakia) kojih ne možete da se zasitite. Cene salata su od 5 do 7€, predjela oko 5€, svinjski suvlaki porcija od 4 komada je 8,8e, 5 ćuftica 8€ i cene ostalih mesa su od 8 do 10€. U svakom slučaju,kada putnici žele da prezalogaje nešto onako “usput”, ova taverna je pravo mesto. Plaža u Afitosu je relativno mala, u jednom delu peskovita dok je u drugom delu stenovita, sa naglim promenama dubine, tako da je neophodno obratiti pažnju za one koji borave sa malom decom.

Na pola puta između Kalitee i Afitosa nalazi se Lidl, na otprilike 1.5 km od Afitosa. Za obavljanje nabavke pešaka – daleko, ali ukoliko putujete svojim kolima izuzetno povoljna varijanta,kako za goste u Afitosu, tako I za one koji borave u Kalitei ili Polihronu. Takođe , vrlo povoljno se iz svih ovih mesta stiže I taxijem.

Kalitea – u pevodu “dobar pogled” sušta je suprotnost obližneg Afitosa. Moderno, komercijalno mesto koje pruža sve što je potrebno za odmor I mladima koji su željni noćnog provoda, ali I porodicama sa decom. Sama dugačka peščana plaža prekrivena belim peskom, sa koje se pruža pogled na tirkizno plavo, čisto, toplo more sa borovom šumom u zaleđu, podeljena je na tri dela.

Centralni deo kod hotela Amon Zeus omogućuje uživanje na ležaljkama, kao i zabavu u vodi bez neke preterane buke. Ovde obično borave turisti koji žele nešto mirniji, ali aktivan odmor. Ruralniji deo Kalitea plaže, gde možete da se osamite i stopite sa prirodom, namenjen je turistima željnim odmora. Treći deo plaže orijentisan južnije prema Kriopigiju, pravi je raj za mlađu populaciju. Ove možete pronaći poznate plažne barove koji nude zabavu tokom čitavog dana i do kasno u noć. Pored gradske Kalitea plaže, na 2km južno od Kalitee nalazi se Palini plaža ispred istoimenog hotela. Peščana plaža dužine 1km, čistog i toplog mora idealna je za porodice sa mlađom decom. Ukoliko niste gosti hotela, ležaljke možete koristi uz plaćeno piće. Kako se sama Kalitea nalazi na uzvišici, da biste se spustili na plažu morate doći peške preko 100 stepenika, to posebno treba uzeti u obzir ako putujete sa decom. Naravno, do plaže se može stići I autom ali je teže doći do parking maesta na istoj, posebno u jeku sezone kada je gužva najveća. Pored sunčanja, kupanja i zabave, Kalitea poseduje pekare, poštu, dom zdravlja, apoteku, banke, supermarkete Masutis, Lidl (pomenuto gore), turističke agencije, rent a car agencije, veliko šetalište sa tavernama, restoranima, kafićima, zlatarama, kao i prodavnicama kože i obuće. Noćni klubovi, popularni širom regije, smešteni su na periferiji gradića mogu da prime više hiljada ljudi i u njima često nastupaju poznate grčke muzičke zvezde. Zato njih često posećuju i turisti iz drugih mesta u blizini, poput Kriopigija i Polihrona, ali i sa celog Halkidikija.Do klubova postoje redovne autobuske linije i taxi prevoz. Najpoznatiji noćni klubovi – Ahoy club, Pearl, Angels club, Circo club. Preporuka je Restoran Evgeston – poznat po najboljoj i najvećoj pici u mestu. Pored italijanske kuhinje na meniju je i mediteranska kuhinja. Uz klasične restoranske usluge, postoji i mogućnost dostave i hrane za poneti. Nezaobilazna je Lemoni pekara gde možete naći uvek sveža i povrh svega ukusna peciva dok odličan sladoled možete da probate u poslastičarnici Fregio.

Između Kalitee I Polihrona nalazi se Kriopigi, malo mesto smešteno na padini sa pogledom na Sitoniju. Zaštitini znak mesta su dve prelepe plaže sa divnim peskom, koje zbog izuzetno čiste vode poseduju Plavu zastavicu. Oko Kriopigija nalaze se mnogobrojne male uvalice koje su izlovane i odlične za ronjenje. Plaže su dobro orzanizovane, sa mirnim morem i idealne su za porodice sa malom decom. Stari grad smešten je na brdu sa pogledom na Sitoniju, a karakterističan je po crvenim krovovima kuća i spletu uskih uličica. Okružen je borovim šumama i maslinjacima, a tu se nalazi i kameni amfiteatar u kome tokom leta možete uživati u kulturnim manifestacijama. Noviji deo Kriopigija nalazi se uz obalu, tako da se većina turista fokusira na ovaj deo naselja. Iako sa brojnim barovima, noćni život je prilično miran, ali zato možete uživati iz neke od taverni u predivnom pogledu ka moru I laganoj grčoj muzici. Atrakcija mesta je i turistički vozić koji vozi po oklolini i idealan je za razgledanje mesta. U Kriopigiju ima nekoliko supermarketa. Ukoliko se nađete tamo svakako kupite i lokalne proizvode, kao što su med, voće, masline, maslinovo ulje, pošto se stanovništvo uz turizam bavi i ovim delatnostima i sve je domaće proizvodnje. O lepoti ovog dela Kasandre dovoljno govori to što se upravo ovde nalaze neki od napoznatijih I najposećenijih hotela od strane turista iz Srbije kao što su Kriopigi Beach, Alexander the Great, Kassandra Bay I Kassandra Bay Village, Aegean Melathron Thalasso Spa…

“Sveto trojstvo” Kassandre

Jedno od najzastupljenijih mesta kada se radi o turistima iz naše zemlje jeste Polihrono, prvo mesto nezaobilaznog “trojstva” na Kassandri – Polihrono-Hanioti -Pefkohori. Najmirnije I najprilagođenije porodičnom odmoru od ova tri pomenuta mesta koje se prostire na oko 1km šljunkovito -peskovite plaže iznad koje se nalazi glavna ulica sa šetališem I velikim brojem taverni, restorana, radnji sa suvenirima I garderobom. Plaža je čista I uređena, more kristalno čisto, bez meduza I algi. Kada se siđe niz glavnu ulicu, desno u vodi postoji manje kamenje, dok je levo, posebno kod Golden Beach bara peskovit ulaz. Ležaljke i suncobrani se naplaćuju ali većina barova nudi mogućnost korišćenja istih uz konzumaciju pića/hrane. Na plaži postoje kabine za presvlačenje a jedina mana je što nema tuševa. Na strani prema Haniotiju nalazi se veći park gde se deca mogu igrati. U večernjim satima u nekoj od taverni duž šetališta gosti mahom uživaju uz cipuro i zvuke lagane grčke muzike. Za one koji pak žele više noćnog života, sa taxi stanice iz Polihrona možete taksijem otići do obližnjeg Pefkohorija ili Kalitee za simboličan iznos od par eura, dok za one koji vole šetnju, pešaka se može stići do Haniotija koji je udaljen samo 5km. U samom mestu se nalaze pošta I ambulanta, taxi stanica I bus stajalište (na magistrali). Takođe pored lokalnih mareketa na raspolaganju turistima su I pekare I mesare za osnovno snabdevanje. Preporuka od strane svakog ko je makar jednom bio u Polihronu jeste da proba najbolji giros kod “Doktora” u restoranu Doctor of hunger. Pored ovog, jedan od najposećenijih restorana jeste Kapetanios gde možete uživati u grčkim specijalitetima, kao I restoran na šetalištu Alkionides, gde će deci sigurno biti zanimljivi neobični papagaji koji dočekuju goste uz poneku opasku na grčkom ili engleskom jeziku. U ovom restoranu večera sa pićem u proseku iznosi 10 eura za jednu osobu.

Cene hrane i pića u Polihronu su dosta povoljne za jedno turističko mesto, tako su sokovi i kafe u zavisnosti od ambalaže i mesta 1.5 do 3 eura, pivo u kafićima oko 3-4 eura, čuveni pita giros je oko 2-3,5 eura. Cene u restoranima su, takođe, veoma pristupačne te ako naručujete u formi komplet menija, npr. više porcija girosa, suvlakija, musake i slično u kombinaciji sa pivom ili sokovima za decu, večera za 2 odrasle osobe i 2 dece sa pićem račun će izaći oko 15-20eura.

Hanioti – mesto između Polihrona I Pefkohorija, živopisno I puno zelenila, pruža turistima mnogo sadržaja- kako za one orijentisane na mirnije letovanje, tako I za one koji ipak žele malo provoda. Ovo je definitivno jedno od najlepših mesta na Halkidikiju, sa predivnom, dugom peščanom plažom i parkom punim zelenila gotovo u samom centru naselja. Samo mesto nudi mnogo modernih i luksuznih hotela, apartmana, vila i soba dostupnih za savršen odmor. Tu su i brojne prodavnice suvenira i poklona, igraonice, restorani različitih svetskih kuhinja, taverne, kafići i barovi. Jedna od odlika ovog mesta je i veliki broj slikara i umetnika koji rade različite vrste portreta, ali i nakit i tetovaže. Prednost u odnosu na druga naselja je postojanje dosta zelenila, parkova i klupa. Pokraj velikog centralnog parka nalazi se i crkva Svetog Đorđa. Divna široka plaža Haniotija koja se proteže od velikog parka prema Pefkohoriju, duž koje možete naći veliki broj barova koji nude komplete ležaljki I suncobrana, kao I iznajmljivanje pedalina, čamaca I sl.. U delu prema Pefkohoriju plaža je sa sitnijim peskom, dok je prema Polihronu šljunkovitija, ali bez algi, meduza I trave. Na desnoj strani plaže nalazi se najpoznatiji bar Molos, omiljen među mlađom populacijom, gde se gotovo svakodnevno u toku visoke sezone održavaju žurke. Jedan od najpoznatijih restorana je Tropicana, a za ljubitelje tradicionalnije grčke kuhinje, preporuka je restoran Zorbas. Pored velikog broja smeštajnih kapaciteta apartmanskog tipa, u Haniotiju se nalazi I nekoliko hotela različite kategorizacije koji pružaju uslugu polupansiona ili noćenja sa doručkom – poput hotela Lesse, Sousouras, Elinotel Polis, Tropical I sl…

Za razliku od Polihrona I Haniotija, poslednje mesto u nizu – Pefkohori, najzastupljenije je među mlađom populacijom zbog razvijenog noćnog života. Kafići i barovi u centru mesta I duž šetališta rade do kasno posle ponoći I u njima je gotovo svake večeri glasna muzika poznatih dj-eva ili poznatih grčkih pa I srpskih pevača, što može biti problem gostima koji su ipak želeli nešto mirniju varijantu letovanja. Takođe, treba imati u vidu da su u toku jula i avgusta moguće velike gužve, posebno vikendom. Najpoznatiji noćni barovi su Lopside, Sushi, Cucurredo, Bombo, Madness. Glavne ulice su magistrala i šetališna zona uz more. Upravo je u njima smeštena i najveća ponuda svih sadržaja. Uz šetalište se nalaze taverne, kafići, restorani, picerije, dok su uz magistralu uglavnom pekare, apoteke, lekarske ordinacije, marketi, rent a car agencije, kao i turističke agencije.Pefkohori ima dva velika marketa, Skalavenitis i Masutis, a pored njih postoji mnogo manjih lokalnih radnji. Obzirom da je Kassandra na daleko čuvena po proizvodnji hladno ceđenog maslinovog ulja,tako da koje god da kupite, a da ima etiketu da je proizvedeno na Kasandri i da na njemu piše Extra virgin olive oil, nećete pogrešiti. Vlasnici supermarketa Smile u Pefkohoriju, na magistrali, imaju svoje domaće ulje koje prodaju u marketu, pa ukoliko ste u Pefkohoriju možete kupiti od njih. Suvenirnice su uglavnom u centru mesta u pešačkoj zoni, kao i u većini poprečnih ulica koje izbijaju na šetalište. U mestu postoji nekoliko verskih objekata, kako ispod, tako i iznad magistrale u starom delu grada. Stari deo grada, gde živi većinsko stanovništvo Pefkohorija, ima uske, šarmantne ulice, koje često krasi šarena bugenvilija, ruže i limun, dok je novi deo grada isključivo podređen smeštajnim kapacitetima i ugostiteljskim objektima. U starom delu grada nalazi se mali trg, sa velikom crkvom i zvonikom, posvećenom svetom Nikoli. Svakako vredi proštetati se do ovog dela Pefkohorija. Kada je u pitanju hrana, u Pefkohoriju ima ponuda za svačiji ukus I stomak. Ako ste ljubitelj dobre bugatse (grčkog bureka) onda posetite Bugatsa Kostas za pite da probate burek i bugatsu, vlasnici sami razvlače kore, tako da je bugatsa sto posto domaća. Paratinalos je preporuka svim ljubiteljima girosa koji je veoma ukusan, ali je obično nešto skupjli nego na drugim mestima i često se dešava da morate da sačekate malo duže da biste bili usluženi. Tsaparis taverna je jedna od najboljih ribljih taverni u Pefkohoriju. Imaju uvek svežu ribu i morske plodove i dobru uslugu. Nalazi se iznad magistrale, u starom Pefkohoriju, preko puta crkve. Vole je lokalci, ali i turisti. Ovde je sve dobro, počev od školjki na buzaru do mesa, ali preporučujemo vam da ipak isprobate ribu i morske plodove.Salate su od 5 do 9€, predjela od 4 do 8€, sirevi od 5 do 7,5€, specijaliteti od morskih plodova su skuplji nego u običnim tavernama i cene se kreću od 9 do 20€ za porciju, a ribe na grlilu su od 7,5€ (sitne i omiljene sardele, ali i girice i druge), orada i brancin porcija oko 15€, losos 16,5€, a za ostale ribe cena nije istaknuta već zavisi od toga da li je tog dana nabavljaju iz otvorenog mora ili iz ribnjaka, ali generalno cene su prosečne osim za specijalitet od morskih plodova koji su malo skuplji od proseka. Klimataria taverna je pomalo drugačuja pošto je vlasnik pravi meraklija što se vidi i po interieru. On tokom zime voli da sakuplja naplavno drvo na plaži i da pravi razne stvari koje drži u izlogu u taverni. Stolovi su smešteni ispod loze, ambijent je pravi grčki i pruža ugodnu atmosferu. U meniju imaju i morske plodove, ribu i meso. Još jedanod interesantnih restorana je – Mamalouka. U pitanju je fensi mesto sa nešto višim cenama, ali možda sa najboljom atmosferom na čitavom poluostrvu. Nalazi se na samoj plaži i u pitanju je i restoran i beach bar.Atmosfera je lepa, posebno uveče, kada se zapali vatra na plaži, pusti dobra muzika i upale svetiljke. Za posetu restoranu u večernjim satima preporučujemo vam da unapred rezervišete.Koncept je takav da nemaju veliki izbor jela već samo nekoliko predjela tipa španskih malih zalogaja (tapas), ali svi su deo grčke kulinarske kulture kao na primer Htipiti (salata sa belim sirom, ljutom paprikom i uljem) koju pripremaju pred tobom. Jedno od dobih jela jesu girice u sosu, a možete probati i capraccio brancin (lavraki) i supu sa morskim ježom koje nema u svim periodima leta, a od salata sočivo salatu. Poput Haniotija, Pefkohori ima bogatu ponudu smeštaja kako apartmanskog tipa tako I manje hotele u samom mestu ili veće I luksuznije hotele pored samog Pefkohorija

Poslednje nanjužnije mesto sa istočne strane Kassandre ali ne I manje lepo, jeste najpoznatije ribarsko selo na ovom prstu Halkidikija a ne nalazi se na moru – Paliouri. Sagrađeno na 120m nv, na samo 3km od prelepog zaliva Hrosos, sve je interesntnije turistima, posebno iz Skandinavskih zemalja, koji su u ovom mestu kupili veliki broj nekretenina. Sa predivnom uređenom plažom, ovo mesto mami turiste, posebno ovde vole da se kupaju gosti smešteni u obližnjem Haniotiju I Pefkohoriju, kada požele da se sklone od gužve. Ako se nađete u Paljuriju ne smete zaobići Taverna o Lemonis, koja se nalazi u samom centru mesta I probati čuvene sardele u sosu od crvenog vina.

Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas