Trebinje

Bosna i Hercegovina

Broj ponuda: 1

Putovanje Bosna i Hercegovina, Republika nekadašnje SFR Jugoslavije, Mnogo je asocijacija koje upućuju na ovu balkansku državu. Ako ostavimo po strani pomalo nostalgične priče i okrenemo se činjenicama, shvatićemo da je Bosna i Hercegovina u turističkom smislu izuzetno ozbiljna destinacija za putovanje. Svetska turistička organizacija (WTO) predviđa za ovu zemlju pravu eksploziju turizma u vrlo bliskoj budućnosti.

Putovanje Bosna (Trebinje, Sarajevo, Mostar)

Putovanje Bosna, zahvaljujući dugoj i bogatoj istoriji i mešavini različitih kulturnih uticaja, što duguje svom geografskom položaju, u kombinaciji sa izvanrednim i raznolikim prirodnim bogatstvima, može se reći da Bosna i Hercegovina zaista pripada onim sve manje brojnim ”neotkrivenim” turističkim biserima.

Sarajevo

Evropski Jerusalim, spoj istoka i zapada, Baščaršija, planine, vedar narod i bosanski humor, pravo mesto da započnete putovanje u Bosnu. Gde god da se u Sarajevu nađete, pitaće Vas li ste probali ćevape u Baščaršiji. 100 Sarajslija, 100 različitih mišljenja gde su najbolji ćevapi. Neko će reći Mrkva, drugi Ferhatović, treći Hodžić i svi su upravo u Baščaršiji. Na primer, Miks 5 ćevapa i sudžuk uz prilog i jedno piće košta oko 400-500 dinara. Ulazak u jedan zavučeni prolaz Morića Hana, preko puta kafića Divan, otvara pauzu za razgledanja tepiha, tanjira i raznorarnog suvenira u galeriji Isfahan, čiji je vlasnik iranac Parviz Mohammadi. Scene kakve se viđaju po Maroku, tu su u sred Sarajeva. Lepota različitosti.

Malo dalje od tržnog centra, u blizini Zemaljskog muzeja, nalazi se kafić Tito, jako popularan među turistima, sa velikim brojem fotografija iz perioda stare Jugoslavije. Odmah iza je prelepo šetalište pored Miljacke. Centar Sarajeva je u kotlini, a interesantno je da svaki pogled na bilo koje brdo koje je tik do centra prikazuje potpuno drugačiju sliku Sarajeva, gde se nalaze velika naselja u kojima dominiraju kuće. Celom dužinom Sarajeva voze tramvaji, a malo je poznato da je na svetu posle San Franciska baš Sarajevo dobilo prvi električni tramvaj.

Jednu posebnu lokaciju morate posetiti! Čajdžinica Džirlo postoji tek od 2012. godine, mada rustični stil enterijera ostavlja utisak da je 10 puta više godina utkano u ovaj lokal. Husein Džirlo je vlasnik, domaćin, konobar i simbol ove prelepe čajdžinice. Do 2012. godine živeo je u Italiji. Nakon očeve smrti vraća se u Sarajevo i otvara ovaj prelepi lokal. Služi oko 70 različitih vrsta napitaka, od koga su oko 50 razni čajevi.

Mostar

Mostar je jedan od najsunčanijih gradova u Bosni i Hercegovini, a broji populaciju od 106.000 stanovnika što ga čini 5. najvećim gradom u državi. Mostar je smešten u južnom delu države, na reci Neretvi te ga karakteriše Mediteranska klima s blagim i vlažnim zimama i vrućim i suvim letima. Najtopliji mesec je jul sa uobičajnim temperaturama od 26°C, ali mogu dostići i preko 40°C. Tri službena jezika se govore; Bosanski, Srpski i Hrvatski. Službena valuta države je Konvertibilna marka (KM). Mostar nije veliki grad tako da ćete ga moći istražiti pešice i obići sve glavne znamenitosti. Jedna je od glavnih destinacija koje treba posetiti na putovanju u Bosnu.

Stari Most zaštićen je UNESCO-m i definitivno je najpopularniji prizor iz Mostara. Nalazi se u srcu grada koji je takođe pod zaštitom UNESCO-a. Originalni most sagradili su Turci 1566. godine, ali je isti bio uništen u ratu 1993. godine. Most je obnovljen 2004. godine, a dobrim delom su korišćeni originalni materijali. Nalazi se na reci Neretvi pa čak i u svom obnovljenom obliku predstavlja islamsku arhitekturu zajedno sa svoja dva utvrđena tornja, Halebija i Tara.

Muslibegovića kuća sagrađena je pre otprilike 300 godina i smatra se jednom od najlepših kuća iz osmanskog perioda na Balkanu. Kuća se razlikuje od prethodnih gradnji u tom vremenu po tome što u središtu sadrži vrt. Podeljena je na deo za muškarce i deo za žene. Ovde možete uživati u očuvanoj gradnji, predmetima i dokumentima koji daju uvid u život pod vlašću Osmanlija. Ulaznica iznosi oko 4KM.

Od ostalih znamenitosti tu su i : Kajtazova kuća , Hamam muzej , Katedrala Marije Majke Crkve , Saborna crkva u Mostaru (Crkva Svete Trojice).

Tuzla

Tuzla je jedini grad u Evropi koji ima slana jezera i jedini grad na svetu čija se slana jezera, kupalište i plaža nalaze u centru grada. Ako imate vremena svakako je posetite na svom putovanju u Bosnu. Kada se, pre nekoliko miliona godina, Panonsko more povlačilo sa velikog dela evropskog tla, ispod Tuzle je ostavilo milione tona naslaga kamene soli i slane vode. Zahvaljujući ovom prirodnom bogatstvu, a uz podršku domaćih stručnjaka, slana voda je izvučena na površinu i 2003. godine pretvorena u Panonsko jezero I, a 2008. godine izgrađeno je i Panonsko jezero II. To su jezera u kojima se nalazi mineralima bogata slana voda, koja se slanim bunarima crpi ispod zemlje. Pored užitka u kupanju u vodi, ova voda ima i lekovita svojstva, pogotovo u lečenju steriliteta, reumatskih i disajnih oboljenja. Salinitet vode odgovara morskoj vodi i iznosi 30-40 gr./l. Slana voda ima izuzetna terapijska svojstva. Unutar kompleksa se nalaze uređeni prostori za zabavu dece i prostor za fitnes. U 4 godine kompleks Panonike posetilo je oko 2 miliona turista.

Na Sonom trgu,u granitu su uklesane reči: “Tuzla je jedno od najstarijih naselja u Evropi.Sedam hiljada godina od neolita do danas,ljudi proizvode so i žive na ovom prostoru.Gradjani Tuzle obnoviše Soni trg 2004.godine, sa verom da je ljubav izvor nastanka i vječitog trajanja svijeta.“
Na Trgu se nalazi i replika neolitske posude za isoljavanje, koja je sastavni deo fontane, ukrašene mozaikom iz Ravene, svetske prestonice mozaične umetnosti. Na Sonom trgu se može pogledati i muzejska postavka predmeta iz doba neolita i drugih istorijskih razdoblja, pronađenih na lokalitetima u i oko Tuzle. Soni trg je nekada bio središnja tačka oko koje su se dalje gradili brojni verski i javni objekti. Ovo mesto i danas predstavlja centar istorijskog dela grada.

Svakako Vam preporučujemo i : Trebinje , Bihać , Zenicu , Bijeljinu uživajte u ovoj pravoj meraklijskoj zemlji i njenim gradovima koji imaju dušu i žive u svakom minutu!

Dobrodošli u Trebinje

Ubedljivo najlepši grad u Republici Srpskoj, Trebinje ima kompaktan centar sa majušnim zidinama starog grada. Reka Trebišnjica je tokom prolaska spora i plitka, obale su joj bile prekrivene mestima za plivanje i replikama vodenih točkova, koji su nekada služili za navodnjavanje. Okružuju ga osunčane planine i brda na kojima su pravoslavne crkve. Iako jedva 30 km od Dubrovnika, potpuno je u turističkom smislu drugačiji – a da ne pominjemo i jeftiniji. Neki lukavi putnici ga koriste kao bazu sa svoja putovanja. Trebinje je uvijek bio grad sa srpskom većinom, od oko 94% stanovništva. Danas je Trebinje omiljena destinacija za putovanje u Bosnu, naročito iz Srbije.

Najznačajnije znamenitosti Trebinja su:

Trg Slobode
Zadremajte na ovom lepom ‘Trgu slobode’ i kad se probudite, možda mislite da ste se prevezli u južnu Francusku, sa drvećem kestena i pločnicima, starim kamenim zgradama sa ispustima od kovanog gvožđa, privlačnim uličnim kafićima. Direktno na jugoistoku, u senci zrelih platana, Dučićev Trg izgleda kao da samo čeka partiju petanke. To je i mesto jutarnje pijace povrća.
Sveprisutni pesnik Jovan Dučić sam je platio kameni monolit Trga Slobode sa anđeoskim vrhom koji slavi događaje u novembru 1918. godine kada su srpske snage izbacile Austrijance iz Trebinja.

Hercegovačka Gračanica
Crkva u Trebinju sa fenomenalnim pogledom, ovaj kompleks na brdu sadrži zvonik, galeriju, kafe-bar, ali naročito kompaktnu, ali privlačnu crkvu Presvete Bogorodice (Blagoveštenje). Dizajn potonje zasnovan je vrlo simbolično na manastiru Gračanica 1321 na Kosovu, istorijski značajnoj građevini koju mnogi Srbi smatraju svetom. Trebinjska verzija podignuta je 2000. godine da u njoj čuvaju kosti lokalnog pesnika-heroja Jovana Dučića.

Most Arslanagić
Ova jedinstvena građevina sa dvostrukim naslonima sagrađena je 1574. godine pod upravom velikog vezira Mehmed-paše Sokolovića, koji je takođe bio sponzor gradnje Višegradskog mosta, iako je ovaj dobio ime po naplati putarine. Prvobitno je bilo 10 km dalje uzvodno od sadašnjeg položaja, ali je 1965. godine nestao ispod porasta vode akumulacije Gorica. Spašeni kamen po kamen, trebalo je šest godina da konačno bude ponovo sastavljen.

Muzej Hercegovine
U četvorospratnoj bivšoj austro-ugarskoj kasarni u Trebinju, sada se nalazi ovaj bogato opremljeni muzej. Fragmenti sarkofaga i rimske biste raspoređeni su između dve klavirske sobe i mnoštva izložbi kojima se obeležava nacionalni heroj Jovan Dučić. Zadnji sprat nudi prilično sveobuhvatan pregled istorije Hercegovine. Tu je i dobro predstavljen etnografski odeljak.

Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas