Broj ponuda: 142
Novo u ponudi Grcka hoteli letovanje, Trakija, Aleksandroplis,Ramada Plaza Thraki,eksterijer
Hotel:

Ramada Plaza Thraki

Aleksandropolis (Trakija)
Od 20.06.
po noćenju
Od plaže: 50 m
Usluge:
ND
od 66 € po danu
-10%
Novo u ponudi Grcka hoteli letovanje, Zakintos, Laganas, hotel Perkes Complex, eksterijer
Hotel:

Perkes Hotel Complex

Laganas (Zakintos, ostrvo)
Od 21.06.
po noćenju
Od plaže: 1.5 km
Usluge:
NA
od 35 € po danu
Hotel:

Sirines

Potos (Tasos, ostrvo)
Od 21.06.
po noćenju
Od plaže: 100 m
Usluge:
ND
od 65 € po danu
Hotel:

Thalassies Nouveau

Limenaria (Tasos, ostrvo)
Od 25.06.
po noćenju
Od plaže: 150 m
Usluge:
PP
od 68 € po danu

Grčka, raj za hedoniste! Kao na grčkoj zastavi, drevne ruševine izbeljene suncem prkose plavom nebu bez i jednog oblaka, dok se pogled proteže ka horizontu plavetnila mora. Divlja netaknuta priroda, strastvena muzika, i mirisna kuhinja opijaju svojom božanskom magijom. Grčki apartmani i grčki hoteli stvoriće Vam uslove za idealan odmor.

Grčka je popularna zato što je nekako poznata, a istovremeno i egzotična. Posetite je makar jednom i odmah ćete se osećati kao da tu pripadate. Nije slučajno da je slogan Olimpijskih igara u Atini 2004. bio „Dobro došli kući“.

Grčka – “Dobro došli kući”

Grčka ima površinu od131.957 km2 i sastoji se od tri glavne geografske celine:

– kopneni deo (koje se prostire od regiona Centralne Grčke na jugu do regije Trakije na severu) je najveća geografska oblast zemlje

– poluostrvo Peloponez koje je od kopna odvojeno Korintskim kanalom,

– oko 6.000 ostrva i ostrvaca, rasutih u Egejskom i Jonskom moru, od kojih je većina grupisana u arhipelage. Krit, Evija, Krf su najveća ostrva a Dodekanezi i Kiklade su najpoznatiji arhipelazi.

Grčka – plaže i ostrva

Osamdeset posto zemlje čine planine ili brda, što Grčku čini jednom od najplaninskih zemalja Evrope. Grčka ipak ima 16.000 kilometara obale, od čega 7500km pripada ostrvima, što je neuporediv fenomen na evropskom kontinentu. Naseljeno je samo 200 ostrva. Krit je najveće grčko ostrvo. Celo ostrvo ima 8836 kvadratnih kilometara i u njemu živi više od 630.000 ljudi. Za poređenje, Halki je najmanje naseljeno grčko ostrvo i ima samo 28 kvadratnih kilometara.

Kolevka civilizacije

Umetnosti kao što su arhitektura, skulptura, grnčarija, tkanje, muzika, izrada nakita i slikarstvo imaju dugogodišnju tradiciju u Grčkoj, gde su se civilizacije razvile već u praistoriji.

Civilizacije koje su doživele procvat tokom 2. milenijuma u dve regije, poznate kao minojsko i mikensko razdoblje, smatraju se prvim od velikih civilizacija u Grčkoj. Arhitektonski ostaci (npr. palate), kao i grnčarski radovi, rezbarije od kamena (posude, pečati), metalurgija (posude,oružje), nakit i slike (freske) su impresivni. Zlatno doba Grčke kulture je klasični period (5. – 4. vek pre nove ere). Klasična umetnička dela, svojim idealnim proporcijama i lepotom, izražavala su filozofske ideale svog vremena i bila su uzor evropskog doba renesanse 15. veka nove ere. Grčka civilizacija je ponovo procvetala – u okviru carstva – tokom vizantijskih godina.

Poseta arheološkim nalazištima, muzejima i spomenicima širom zemlje pruža živopisnu sliku civilizacija u Grčkoj i njihovih dostignuća u umetnosti i tehnologiji od praistorije do modernog doba. Grčka ima više arheoloških muzeja nego bilo koja zemlja na svetu.

Koreni zapadne kulture su u Grčkoj. Zakoračite na borilište gde su se olimpijci takmičili. Popnite se stepenicama isklesanim u kamenu do manastira na Metorima, posađenim na visokim i nedostupnim stenama. Pokušajte da dokučite proročanstva iz Delfa, učestvujte u zvezdanoj drami u drevnom pozorištu na otvorenom i divite se masivnim mermernim skulpturama koje se izdižu iz Egejskog mora.

Očuvana priroda

Bez obzira da li ste zavisnik od adrenalina ili zaljubljenik u Grčke plaže, ova zemlja Vam može mnogo toga pružiti. Dani se tope iz jednog u drugi pod širokim otvorenim nebom i morem prošaranim ostrvima sa plažama iz snova u belom pesku i borovoj senci. Lutajte kaldrmisanim vizantijskim stazama, planinarite vulkanima, plivajte sa delfinima i morskim kornjačama i vozite bicikl kroz bujne šume. Šetajte kroz maslinjake, idilična sela i skamenjene šume. Otkrijte kitesurfing svetske klase, ronjenje na olupini i lokacije za penjanje sa vrtoglavim pogledom. Ili jednostavno uskočite u čamac i isplovite u blistavo plavetnilo mora.

Grčka, odmor pod brižnim Zevsovim okom

Grčka mitologija nam je ostavila neprocenjivo nasleđe priča o bogovima, hrabrim junacima, epskim avanturama i pričama o osveti i ljubavi. Korpus grčke mitologije je veoma opširan i trebalo bi nam nekoliko tomova knjiga da pokrijemo većinu priča. Grčka mitologija prožima i danas život Grka. U Drevnoj Grčkoj slavilo se dvanaest olimpijskih bogova, uključujući Zevsa sa Olimpa, Heru, Zevsovu suprugu i sestru i Atinu, boginju mudrosti, pobede i rata. Čuveni Herkul, Zevsov sin, zapravo nije bio grčki bog, ali je i dalje poznat kao najveći heroj u grčkoj mitologiji. Atina je morala da nadmaši Posejdona da bi postala zaštitnik Atine. Oboje su darivali grad, Atina maslinom, a Posejdonu vodom u obliku izvora. Atinjani su smatrali da je maslina mnogo korisnija jer može da obezbedi hranu, ulje i drvo.

Vreme je uvek savršeno u sunčanoj Grčkoj

Vreme u Grčkoj je lepo tokom većeg dela godine; sa blagim temperaturama tokom zime. Najbolje vreme za odmor u Grčkoj je tokom predsezone od aprila do juna i od septembra do oktobra kada su i cene i vreme dobri. Ali u lepoti Grčke može se uživati tokom cele godine. Grčka je jedno od najsunčanijih mesta na svetu, sa 85% sunčanih dana godišnje. To znači da zemlja ima 300 sunčanih dana godišnje. Idealno za letovanje.

Grčka, idealan izbor za vaše leto

Grčka je savršena destinacija za turiste, bez obzira kog su životnog doba ili šta žele da rade na odmoru. Sa skoro 6.000 ostrva ovde postoji ponešto za svakoga – bilo da se želite sakriti daleko od gužve ili plesati dok ne padnete – a onda se probudite i ponovite sve iznova! Sa svojim deliričnim noćnim životom, Grčka je prava poslastica za mlade ljude koji traže slobodu da ignorišu konvencije i zabave u frenetičnom ritmu svojih omiljenih DJ-a! Lako je shvatiti zašto mladi posetioci žele da se vrate u Grčku – iznova i iznova!

Nailazite na fascinantan svet mitskih bogova i neobično uverljivih starina, uživajte u bistrom Egejskom moru, sunčajte se na grčkom suncu dok njegove tirkizne vode ispiraju bele peščane plaže, šetajte živopisnim mestima uz more ili gore u planinama, divite se jedinstvenoj krečnjačkoj ostrvskoj arhitekturi, surfujte i ronite u kristalno čistim vodama i idite na neke spektakularne izlete tokom dana – ali ne zaboravite da uštedite malo energije za noćni život!

Druženje je u Grčkoj više od razonode – to je način života. Kafići su preplavljeni mladima koji ćaskaju ili starijim meštanima u žučnoj raspravi. Restorani su ispunjeni dugačkim stolovima za velika okupljanja, a prijatelji se ruku pod ruku spuštaju niz ulicu. Uronite u život, bilo da se radi o kafi, ispijanju ouza, koncertu buzukija ili lokalnoj proslavi. Grci su strastveni i žive punim plućima, čak i u najtežim vremenima. Zemlja naizgled krca u problemima, a opet je puna ljudi koji vole život.

Naša turistička agencija već 30+ godina u svojom ponudi ima smeštaj u Grčkoj. Sigurni smo da ćete naći hotel u Grčkoj ili apartman u Grčkoj u skladu sa Vašim budžetom i potrebama. Tradicionalno vodimo preko 35.000 turista na letovanje u Grčku. Za Vas je organizovan autobuski prevoz do Grčke iz većih gradova Srbije. Oko 700 apartmana u Grčkoj i više hiljada soba u hotelima u Grčkoj spremni su da Vam pruže letovanje kakvo zaslužujete.

Otkrijte gde da idete, šta da radite, gde da napravite najbolje fotografije, koji su najbolji hoteli, koji apartmani u Grčkoj imaju najpovoljnije cene, gde su vrhunski ali i najpovoljniji restorani, gde su najbolje plaže i još mnogo toga na blogu o putovanijma na sajtu Vaše turističke agencije.

Naš sajt sadrži mnoštvo informacija, preporuka o hotelima u Grčkoj i apartmanima u Grčkoj, mapa Grčke, saveta, skrivenih dragulja i slika za više od stotinu destinacija!

Činjenice važne za putovanje u Grčku

Jezik: grčki (govori 99% stanovništva)
Jedinica valute: evro (EUR)
Stanovništvo: 11,3 miliona. Skoro jedna desetina su imigranti, od kojih je polovina iz Albanije.
Broj turista koji posete Grčku: oko 35-40 miliona
Politika: Grčka je demokratska republika, u kojoj je premijer šef vlade, a predsednik šef države.
Geografija: Grčka deli kopnene granice sa Albanijom, Bugarskom, Turskom i Republikom Severnom Makedonijom i prostire se na gotovo 132 hiljade kvadratnih kilometra.
Svetska baština UNESCO-a: od 2020. godine Grčka ima impresivnih 18 arheoloških lokaliteta pod zaštitom ove organizacije. Naši omiljeni su drevni lokaliteti Vergina (možete je posetiti ako rezervišete letovanje u Olimpskoj regiji, Delfi i moćni Akropolj.

Neke zabavne činjenice o Grčkoj koje možda ne znate

Atina, glavni grad Grčke, najstarija je evropska prestonica. Datira još pre 3.400 godina, što je čini jednim od najstarijih gradova na celom svetu. Prva poznata demokratija započela je u Atini oko 500 godina p.N.E. Ova demokratija omogućila je građanima da direktno glasaju o zakonima. Otprilike polovina grčkog stanovništva živi u glavnom gradu Atini i okolini.

Ženama je bilo zabranjeno da gledaju ili učestvuju u drevnim olimpijskim igrama;

Grčko službeno ime je Helenska Republika, poznata i kao Helada.

Planina Olimp je najviša planina u Grčkoj i jedan od najviših vrhova u Evropi. Smeštena na granici između Tesalije i Makedonije, planina se uzdiže do 2.917 metara nadmorske visine. Ovde žive grčki bogovi. Ako želite da ih posetite opredelite se za letovanje u olimpskoj regiji.

Stubovi su vrlo tipični za grčku arhitekturu. Postoje tri glavne vrste stubova koji se koriste za izgradnju grčkih hramova i građevina. Oni su dorski, jonski i korintski.

Čuvena izreka „uhvati bika za rogove“ potiče iz grčkog mita o Herkulu koji je spasao Krit od besnog bika zgraviši ga za rogove.

Ostrvo Santorini je aktivni vulkan. Poslednja erupcija zabeležena je 1950. godine. Santorini je takođe poznat i kao najpopularnije grčko ostrvo za letovanje.

Mnoge kuće na grčkim ostrvima su čisto bele boje sa plavim vratima i krovovima. Veruje se da ta boja drži podalje zle duhove.

Jedno od grčkih ostrva, Mikonos, ima zvaničnu maskotu, a to je pelikan po imenu Petros.

U sred pandemije Korona virusa, Krf i Preveza u Grčkoj proglašeni su za dve najsigurnije evropske destinacije za letovanje 2020. godine.

Atina ima najviše pozorišnih pozornica na svetu. Više nego njujorški Brodvej ili londonski West End. U Atini postoji ukupno 148 pozorišnih scena.

Ikaria je jedna od pet plavih zona na svetu. Plave zone osnovao je Dan Buettner. Koncept plave zone zasnovan je na ljudima koji žive duže i imaju srećniji život. Prosečnog životni vek stanovnika jedan je od najdužih na svetu.

Širom Grčke postoji preko 4.000 zvaničnih tradicionalnih plesova.

Reč „abeceda“ odnosi se na prva dva slova grčke abecede, alfa (α) i beta (β);

Starogrčko pismo je najstariji pisani jezik koji se i danas koristi;

Govorite grčki, a to i ne znate! Nebrojano mnogo srpskih potiče iz grčkog. Engleski jezik je preuzeo čak 150.000 grčkih reči.

90% stanovništva Grčke čine pravoslavni hrišćani

U Grčkoj je uobičajeno da se slave imendani umesto rođendana.

„Eleftheria i Thanatos“ moto je Helenske Republike i znači sloboda ili smrt.

Grčka zastava, poznata i kao Γαλανολευκη (galanolefki) ili Κυανολευκη (kianolefki), sastoji se od krsta u gornjem levom uglu, a devet vodoravnih linija nebesko plave i bele boje se smenjuju. Kaže se da devet pruga predstavlja devet slogova fraze „Eleftheria i Thanatos“, ali neki kažu da simbolizuju devet slova grčke reči„ sloboda“(eleftheria).

Na tradicionalnim grčkim venčanjima, kum će na dan ceremonije obrijati mladoženju. Ovaj gest simbolizuje poverenje.

Grčka je treći najveći svetski proizvođač maslina i godišnje proizvodi više od 430.000 tona maslinovog ulja.

Naša turistička agencija već 30+ godina organizuje letovanje u Grčkoj. Krajnje je vreme da nam i Vi ukažete poverenje. Dobro došli u našu grčku kuću.

Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas