Jednodnevni izlet, Srbija, Novi Sad, Sremski Karlovci, Vojvodina

10 razloga zašto obići Vojvodinu

Kategorija: Putovanja
Datum objave: 11.10.2024.
Vreme čitanja: 8 min
Autor: Aleksandrija

10 razloga zašto obići Vojvodinu

1.Sremski Karlovci

od Novog Sada udaljeni 12 km, a od Beograda 57 km, Sremski Karlovci osvajaju na prvi pogled svojom očuvanom baroknom arhitekturom neobičnim pričama o događajima i ljudima koji su obeležili duhovnu i političku istorije ovog dela Evrope. Prirodno okruženje Fruške Gore i priobalje Dunava su ram za ovu sliku koju treba imati u svojim uspomenama.

Prva asocijacija na Sremske Karlovce je duhovnost i kultura, tako da je to najveći motiv posete turista. Povod za obilazak Sremskih Karlovaca, može se izabrati između manifestacija Karlovačka berba grožđa, Festivala kuglofa, Brankovog kola, Karlovačkog mira i mnogih drugih.

Mogu se posetiti mali muzeji, poput Muzeja pčelarstva, Muzeja šibica, Zavičajni muzej i više udruženja poput Ekološkog centra, Pokreta gorana i slično.

Postoji mogućnost iznajmljivanja katamarana za plovidbu Dunavom, zatim, interesantna poseta Stražilovu sa Eko kampom Odmorište i Planinarskim domom.

I naravno, čarde na Dunavu, čarde na Stražilovu, kao i lepi restorani u centru Karlovaca.

Najstarija srpska gimnazija poznata po filmu Lajanje na zvezde, česma četiri lava, Patrijaršiski dvor i već je veliki broj razloga za posetu Sremskim Karlovcima, zato je dobio prvo mesto na spisku.

 

2.Novi Sad

Novi Sad poznat i kao Srpska Atina ,ne samo da važi za jedan od najlepših gradova Srbije, već je zaradio i laskavu titulu Evropske prestonice kulture za 2022. godinu. Ona je i više nego zaslužena, jer je Novi Sad grad muzeja, pozorišta, biblioteka i ateljea.

Novi Sad je takav grad u Vojovodini da ćete pronaći neku zanimljivost na koju god stranu grada da se uputite. U samom centru grada nalazi se najlepša i najznačajnija građevina Gradska kuća ispred koje je spomenik Svetozara Miletića, preko puta se nalazi katolička crkva izgrađena iste 1895. godine. U centru grada se nalaze brojni kafići, restorani i drugi ugostiteljski objekit.

Dunavski park, u blizini Dunava, u Dunavskoj ulici u Novom Sadu, ima zelenu površinu od 33.695m2 i koju krasi oko 250 biljnih vrsta. Velika polja cveća, jezero sa divnim labudovima u samom centru parka, više od 760 stabala, veliki broj klupa kao i česma sa pijaćom vodom. Prava oaza mira i prelepo mesto za šetnju sa najbližima.

Štrand, gradska peščana plaža Dunava, prelepo uređena sa kafićima, brzom hranom, sportskim terenima, parkovima, binom na kojoj se redovno održavaju mnoga plesna i pevačka takmičenja. Predstavlja pravi mali raj i spas od vrelog gradskog asfalta.

Ribarsko ostrvo, veoma privlačno turistima u neposrednoj blizini vikend naselja Ribarac, njega čine restoran Ribarac, Alaska terasa, restorani Alaska barka, Dunavske kolibe. Popularno turističko izletište nastalo kao naselje ribolovaca danas predstavlja pelepu stranu Dunava sa velikim brojem restorana na vodi, ribljim čardama, diskotekama i barovima. Ova ugostiteljska ponuda je pozivnica za uživanje u izvrsnoj hrani, pogledu na deo keja i kupalište Štrand, uz tamburaše.

 

3.Petrovaradinska tvrđava

Gibraltar na Dunavu, Petrovaradinska tvrđava je mesto održavanja EXIT festival, jedan od najznačajnijih muzičkih festivala u ovom delu Evrope, tada je i najposećenija. Na prostoru Petrovaradinske tvrđave pored muzičkih programa nalazi oko stotinu umetničkih ateljea, zatim restorani, kafei, muzeji, galerije.

Na platou Petrovaradinske tvrđave, pored čuvenog sata, nalazi se restoran Terasa, , odakle se pruža jedinstven pogled na Dunav i grad Novi Sad. Ponuda hrane i ambijent su prilagođeni najrazličitijim ukusima. Paste, pice, razni specijaliteti uz času vina i zalazak sunca su slika koja iznova mami poseti ovom mestu.

 

4. Palić

Prema legendi koju meštani rado pričaju, jezero Palnastalo je od suza pastira Pavla koji je na tom mestu izgubio svoje stado, zato voda u jezeru slana. Druga legenda kaže da je jezero Palić ostatak Panonskog mora koje je nekada davno ovde postojalo.

Osnova turističke ponude na Paliću čine prelepe građevine rađene u neobičnom stilu secesije, jezero je leti otvoreno za kupanje a zimi za klizanje i sankanje po zaleđenoj površini. Tokom letnje turističke sezone, temperatura vode je između 18 i 25 stepeni i predstavlja idealno mesto za kupanje, osveženje i beg od letnje vrućine. Osim ovoga, jezero je značajno i zbog lekovitog blata, pa je ovde moguće lečenje i banjski opovarak.

Boravak na Paliću savršeno dopunjuje poseta Subotici, izleti do obližnjih jezera Ludaškog i Tresetišta, Roka salaša – ambijentalne eko i etno celine, brojne čardi, od kojih Guljaš čarda ima i farmu nojeva, lovišta sa organizovanim foto-safarijem “Makova sedmica”, ergela sa lipicanerima Zobnatice i Kelebije i druga lokalna zanimljiva mesta.

U blizini jezera nalazi se atraktivni Zoološki vrt u kome većina životinja nije smeštena u kavezima već slobodno šeta ograđenim delovima vrta što doprinosi da ovo mesto bude veoma zanimljivo, uglavnom za najmlađe posetioce ali i za sve ljubitelje životinja.

Mimo zoološkog vrta biljni i životinjski svet oko jezera očarava i ostaviti bez daha posetioce. Mnogobrojne vrste su svetske prirode retkosti. Okolina je zaštićeni park prirode u Srbiji.

 

5. Zasavica

Zasavica je prelepo i praktično mesto za vikend obilazak nadomak Novog Sada i Beograda, u blizini Sremske Mitrovice. Pogodan je kako za jednodnevni izlet, tako i za kampovanje i noćenje u smeštaju Vizitorskog centra, u tradicionalnoj drvenoj kolibi uz priliku da oprobaju prelepi domaći specijaliteti poput gulaša od mangulice i podolskog govečeta, i ribe na talandari. Osim blizine velikim gradovima, ovaj prelepi rezervat je pogodan za obilazak porodica sa decom. Šetnja obalom zasavice i pašnjacima

Ono što je interesantno to je da odmah pored vas tokom šetnje slobono se kreću domaće životinje poput krava, mangulica, magaraca i konja. Deci je neposredna igra sa domaćim životinjama nesvakidašnje iskustvo. Ovo mesto utočište jako retkih vrsta ptica i životinja koje nestaju i jedinstvena je prilika ovde videti ih.

 

6. Fruškogorska jezera

Planina Fruška Gora, okružena Savom i Dunavom, proglašena nacionalnim parkom. Fruška Gora predstavlja prelepo i lako pristupačno mesto za izlete, njena poznata izletišta Testera, Letenka, Crveni Čot i drugi. Posebni dragulj su Fruškogorska jezera.

Fruška Gora krije čak 16 jezera i 40 vodopada a prelepe šume su pravi biser prirode. Jezera su uglavnom veštačka, male površine, ali velike lepote. Odličan su izbor za izlet, kupanje tokom leta, dok neka od jezera na Fruškoj Gori su pogodna i za ribolov. Najpoznatija jezera Fruške Gore su Bešenovačko jezero (Beli Kamen), Ledinačko jezero, Sot, Borkovac, Pavlovačko. Ova jezera na Fruškoj gori su idelana mesta za jednodnevni izlet u prirodu uz pecanje, plivanje, sunčanje i odmor.

 

7. Fruškogorski manastiri- srpska Sveta gora

Na Fruškoj gori se nalaze 18 pravoslavnih manastira koji su otvoreni za posete. Najpoznatiji su Krušedol, Novo Hopovo, Jazak, Velika Remeta, Vrdnik mada ostali manastiri nisu ni malo manje vredni i daju duhovnu vrednost Srpske Svete gore.

Na prostoru od 50 kilometara dužine i 10 kilometara širine su smešteni svi fruškogorski manastiri. S obzirom na to da su nastajali u periodu velikih seoba srpskog naroda, ovi manastiri su bili osnova njegovog duhovnog i političkog života. Nakon brojnih istraživanja je utvrđena izvesna pravilnost u prostornom sklopu ovih hramova. Oni manastiri koji su nastajali tokom 16. veka, povezni su sa moravskom arhitekturom srednjovekovne Srbije, dok manastiri sagrađeni tokom 18. veka kombinacija su tradicionalne arhitekture i baroknog stila, koji je preuzet od zapadnoevropske arhitekture.

 

8. Vojvođanski salaši

Salaš, kao reč je poreklom mađarka „ Szallas “(na srpskom smeštaj). U zapadnim zemljama naš vojvođanski salaš bi positovetili sa rančom. Salaš je poljsko imanje s kućom i ekonomskim zgradama. U ovim modernim vremenima takva mesta su došla do izražaja kao do turstičke ponude i beg u neku drugu dimenziju, van gradske gužve.

Salaši su nešto najlepše što podseća na pravu Vojvodinu kakva je nekad bila. To je nezaboravna slika prošlih vrmena u ugostiteljskom objekatu koji nudi autentično iskustvo seoske atmosfere i tradicionalne kuhinje.

 

9. Vršac

Smešten u podnožju Vršačkih planina, a na jugoistoku Banata, Vršac, prepoznatljiv kao grad košave, u neposrednoj blizini Rumunske granice. Svaka znamenitost ovog grada bogata je živopisnom pričom koju i danas priča: Dvor Eparhije banatske, Gradska kuća, katolička Crkva Svetog Gerharda, Apoteka na stepenicama – Skladna je i ljupka, poetična, kao iz nekog drugog vremena, a tako prirodno uklopljena u moderne tokove kojima Vršac mudro odgovara.

Vršačke planine tj Vršački Breg zaštićen je kao Park prirode zbog raznovrsne vegetacije, bogatog biljnog i životinjskog sveta i glavno je turističko izletište u neposrednoj blizini Vršca.

Na prvom vrhu Vršačkog brega, nalazi se Crkvica – popularno izletište, kao i crkva Svetog Todora. Na drugom vrhu je Vršačka kula – jedan od simbola grada Vršca. Na prostoru koji se naziva Široko bilo, nalazi se istoimeno vikend naselje i planinarski kamp sa bungalovima, i sve je to na udaljenosti 10ak kilometara od centra grada.

Vršačka kula, ujedno je i najstarija građevina u Vršcu. Podseća na burnu istoriju srpskog naroda ovih krajeva, datira iz petnaestog veka, perioda turskih osvajanja. Većina istoričara uzima despota Đurađa Brankovića za graditelja Kule, koji je pod naletom Turaka želeo da sebi obezbedi sklonište sa druge strane Dunava.

10. Vinski put Vojvodine

 

Vojvodina se može pohvaliti kvalitetom vinogradarskih rejona, ali i po broju registrovanih vinarija. Jedan od najpopularnijih turističkih načina za upoznavanje vinske scene jedne zemlje jesu obilasci vinarija. Posebno uz poseta vinogradu i degustacija vina u vinskom podrumu u kojem vino odležava u hrastovim buradima. Proputovanje vinskim putevima, posete vinskim festivalima i izložbama vina su posebno osmišljeni programi koji turistima pružaju priliku da upoznaju kulturu, tradiciju i gastronomiju regije kojom putuju. Do današnjih dana vojvođanska vina su zadržala svoj vekovni prestiž.

Vinski turizam ili Vinski put je poseban oblik odmora, to je kombinacija degustacije vina određenog vinogradarskog kraja sa prirodnim lepotama, običajima i kulturno – istorijskim spomenicima tog područja

Vina sa belog peska-ceo region Bačke leži na pesku. Tlo je formirano od ostatka Panonskog mora, tako da se vina iz ovog kraja Vojvodine nazivaju “vina sa peska”. Izuzetno plodno zemljište, umereno – kontinentalna klima, znanje i tradicija kvalitetnih proizvodnje vina poziv su da se upoznamo sa vinom sa peska, buketom najlepših mirisa i asortimanom najdivnijih ukusa.

Sremski rejon čini samo jedno vinogorje –Fruškogorsko vinogorje, a proizvođači vina iz ovog vinogorja su nosioci ovlašćenja za proizvodnju jedinstvenog aromatizovanog vina sa geografskim poreklom –Bermet, koje ima i međunarodnu zaštitu kroz Lisabonski aranžman. Danas na području rejona Srem ima preko 100 aktivnih vinarija među kojima su najpoznatije:Vinarija Kovačević Irig, Mačkov podrum Irig, Deurić Mala Remeta, u Sremskim Karlovcima Vinarija Kiš i druge.

Južnobanatski rejon, deo jugoistočne Vojvodine na prostoru između reka Tamiš i Dunav i oko plovnog puta Kanal Dunav-Tisa-Dunav, na prostoru Deliblatske peščare, do granice sa Rumunijom na istoku i na obroncima Vršačkih planina. Rejon čine 3 vinogogojra i više oaza: Vinogorje Vršac, Vinogorje Bela Crkva i Vinogorje Deliblatska peščara sa oazama: Padina, Pločica, Banatski Brestovac i Dolovo. U ovom rejonu vino se proizvodi za sopstvene potrebe iz sopstvenih vinograda od belih i crnih sorti grožđa, dok u 18 komercijalnih vinarija i podruma proizvode se vina za tržište od kojih izdvajamo: Vinarija Drašković i Podrum Helvecija Vršac, Vinarija Vinik Vršac, Soul Wine Put Vršac-Sočica , Vinarija Sočanski Veliko Središte, Podrum Select Gudurica, Vinarija Rnjak Gudurica i drugi.

 

Kako izgelda Vaša lista razloga za posetu Vojvodini?

Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas