SIVOTA - zaliv, jonska obala, grcka apartmani letovanje

7 Jonskih ostrva – nezaboravna pustolovina

Kategorija: Putovanja
Datum objave: 10.10.2024.
Vreme čitanja: 5 min
Autor: Aleksandra

7 JONSKIH OSTRVA – NEZABORAVNA PUSTOLOVINA

Najsadržajniji izlet na Jonskoj obali je svakako obilazak sedam jonskih ostrva u jednom danu. Ovaj celodnevni izlet će vam omogućiti vožnju brodom, obilaske ribarskih gradića, ručak i zabavu na brodu kao i celodnevno kupanje. Od jutarnjih do večernjih časova ćete imati priliku da uživate u predivnim pejzažima i umirujućem plavetnilu. Videćete neke od najlepših plaža Grčke i uplovićete u pećinu…

Ostrva koja ćete imati prilike da vidite su: Lefkada, Kefalonija, Itaka, Meganisi, Skorpios, Maduri i Skorpidi, pa da počnemo…

Ukoliko krećete kao i mi iz Parge ili Vrahos beach-a put započinjemo autobuskom vožnjom od nekih sat i po vremena, do ostrva Lefkada koja je sa kopnom spojena pontoskim mostom dužine oko 50 metara (tako da može da se računa i da je poluostrvo). Lefkada vam je do sada svakako već poznata kao jedno od omiljenih grčkih ostrva kod naših turista. Beli pesak i predivno plavetnilo nikog ne ostavlja ravnodušnim. Ostrvom dominira svakako i zelenilo u vidu borova, čempresa i brojni maslinjaci. Ribarskog seoce Nidri je smešten na jugoistoku Lefkade. Luka sa bezbrojnim jedrilicama i jahtama je upravo i naše polazište. Brod je zaista impozantan na tri sprata i sa brojnim sadržajima koje možete koristiti tokom celodnevne plovidbe.

Isplovljavamo uz, naravno, grčki melos do naše prve dve stanice, predivnih plaža Lefkade. Prvo zastajemo kod Porto Kaciki na zapadnoj strani ostrva. Ona je moglo bi se reći i zaštitni znak Lefkade s obzirom da je retko koji turista ovog ostrva ne obiđe. Zatećićete šljunak i male bele kamenčiće ali je baš zbog toga je voda tirkizno plava. Talasi su česti ali mi smo zaista u tome uživali. Ovde brod ne pristaje na plaži nego je kupanje sa broda. U konkurenciji za najlepšu plažu, kako Grčke tako i sveta, je pored Porto Kaciki i plaža Egremni a vi ćete posetiti i nju. Ovde brod pristaje i ostajete nekih sat vremena na idiličnom kupanju.

Naše sledeće ostrvo koje obilazimo je Kefalonija do koga je nešto kraća vožnja od sat vremena. Kefalonija je najveće jonsko ostrvo koje možda bude baš vaša sledeća destinacija za izbor letovanja. Do ostrva možete doći trajektom ili čarter letom od juna do septembra meseca. Ostrvo je dalje povezano trajekt linijama do ostalih grčkih ostrva što vam daje mogućnost dodatnih obilazaka.

Mi na našem izletu odlazimo u gradić Fiskardo na samom severu ostrva. Veliki zemljotres koji je zahvatio ostrvo pedesetih godina je na sreću poštedeo naš gradić te je on uspeo zadržati autentičnu arhitekturu. Kažu da je Fiskardo postao poznat po filmu “Mandolina kapetana Korelija”, i priča se da je od tada počeo da cveta turizam ovde. Slobodno vreme iskoristite da obiđete glavno šetalište na kom su brojni kafići, restorani i taverne. Kuće su pastelnih boja sa drvenim žaluzinama i cvećem. Možete obići i muzej Fiskarda ili memorijalnu kuću grčkog pesnika Nikosa Kavadijasa. Opcija za predah je svakako i šljunkovita gradska plaža ukoliko ste raspoloženi za još jedno kupanje.

Nakon Fiskarda, zaputićemo se ka obližnjem ostrvu Itaka. Veruje se da je Itaka rodno mesto Odiseja, Homerovog junaka opevanog u Ilijadi i Odiseji. Odisej je po Homeru bio kralj Itake i heroj koji je imao veliku ulogu u Trojanskom ratu. Posle rata se vratio u svoju domovinu, gde ga je, jača od svih glasina i iskušenja, čekala verna i mudra Penelopa. Reč Itaka za mnoge predstavlja simboliku reči koja označava cilj, žudnju za domovinom, nostalgiju… Postoji nekoliko tumačenja kako je ostrvo dobilo ime: da li je to po mitološkom heroju Itaku, ili od grčke reči „ithy” što znači veseo, dok neki smatraju da je nastalo od feničanske reči „utica” što znači kolonija. Ostrvo je drugo najmanje od sedam glavnih jonskih ostrva. Ovde ćemo se kupati na Zlatnoj plaži (Golden beach) na severozapadu ostrva.

Nakon Itake odlazimo do ostrva Meganisi. Mega bi na grčkom značilo veliko a nisi ostrvo, pa samim tim dolazimo do zaključka da je ovo nekada bilo zaista veliko ostrvo. Ovde ćemo brodom ući direktno u pećinu Papanikolis i stati tačno na lokaciju gde su vojne podmornice znale da se kriju tokom Drugog svetkog rata. Zaista nezaboravan prizor, vraćate se godinama unazad i dobijate utisak kao da ste deo istorije. Pećina je dobila ime po podmornici „Papanikolis“ koja se tokom Drugog svetskog rata skrivala ovde. Ukupna površina pećine je 3800 kvadratnih metara, a ulaz je visine oko 30 metara. Brod ne može u potpunosti ući u pećinu tako da ćete najbolje videti ukoliko se smetite u prednji deo broda. Pećina Papanikolis je druga po veličini u celoj Grčkoj.

U povratku obilazimo još tri ostrvceta: Skorpios, Maduri i Skorpidi. Kada je Aristotel Onazis kupio Skorpios 1962 godine ostrvo je bilo suvo, kamenito i bez vode. Ostrvo je vremenom pošumljeno, sprovedena je voda i sagrađene tri impozantne vile. Biljke su donete iz svih krajeva sveta a pesak iz Afrike. Na ostrvu su se održavale proslave i razni skupovi poznatih i imućnih ličnosti kao i spektakularno venčanje Aristotela Onazisa i Žakline Kenedi, udovice Džona Kenedija. Nakon Onazisove smrti ostrvo nasleđuje njegova ćerka Kristina koja umire 1988. godine i ostrvo ostaje napusteno do 2013. godine kada ga unuka Atina daje u zakup ruskom milijarderu Dmitriju Rybolovlevu jer je Onazis u svom testamentu naveo da ne želi da se ostrvo ikada proda. Ostrva smo zbog privatnog poseda mogli videti jedino sa broda. Od 2020. godine se na ostrvu gradi VIP resort club luksuzni kompleks, pravi pristanište za veće brodove i obrnavljaju prethodno sagrađeni objekti.

Nakon celodnevnog ispunjenog dana uplovljavamo nazad u luku Nidri. Odatle sledi vožnja nazad do Vrahosa i Parge. Utisci će se dugo slegati a sva divna ostrva dugo prepričavati. Ukoliko se odlučite za ovaj izlet, a svakako je naša preporuka, videćete najlepše plaže Grčke, iskusiti kako istoriju tako i moderno doba Grčke.

Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas