Antalija avionom

Antalija – biser Turskog mediterana

Kategorija: Putovanja
Datum objave: 21.04.2023.
Vreme čitanja: 7 min
Autor: Nevena Živanović

ANTALIJA – BISER TURSKE AVIONOM OD VAS!

Ovaj rajski grad, kako ga mnogi nazivaju, svake godine mami sve vise i vise posetilaca.
Antalija je mesto
koje će vas svakako ostaviti bez daha, jer ispunjava očekivanja i najzahtevnijih turista, koji bez reči uživaju u svakom provedenom trenutku.

Lepe plaže, čisto Sredozemno more, bujna priroda, zanimljiva prošlost i moderna budućnost ostaviće vas u ovom dvomilionskom gradu bez slobodnog vremena.

Bilo da ovde letujete sa porodicom, partnerom ili prijateljima, Antalija svima obećava odmor za pamćenje.

Antalija, kao antički grad poznat još iz rimskog perioda, čuva svoju istoriju u delu grada koji je i obaveza broj 1 za sve koji prvi put dolaze da je posete. U starom delu Antalije koji se naziva Kaleiči, mozete da posetite džamiju Jivli, koja je prvobitno bila hrišćanska crkva, a sagrađena je u prvoj polovini XIII veka, Hidirklik kula datira iz rimskog doba, svakako je znamenitost koje ne smete propustiti, a danas je jedan od najlepših vidikovca. Tu je i nezaobilazna Sahat kula kao jedina preživela građevina u ovom delu iz perioda otomanskog carstva.
Jedan od najve
ćih arheoloških muzeja je upravo smešten ovde, tako da i za ljubitelje istorijskog nasleđa ovo će biti nezaobilazan objekat.

Pored kulturno istorijskog nasleđa, Antalija pruža turistima i sve ostalo što jedan odmor može učiniti potpunim svojim raznovrsnim sadržajem. Jedna od najvećih turističkih atrakcija jeste Akvarijum koji spada medju najvećim podvodnim akvarijumom na svetu. S obzirom da je Antalija i među omiljenim destinacijama kod mlađe populacije, izborom sportova na vodi zadovoljiće i one najhrabrije. Naravno, noćni život u ovom visemilionskom gradu ne zaostaje, od barova, pubova, restorana, mehana, diskoteka u novom delu grada, bićete u potpunosti odusevljeni.

DREVNI GRADOVI U ANTALIJSKOJ REGIJI

Perge

Perge se nalazi 18 km istočno od centra grada Antalije. Reka Aksu bila je faktor koji je geografsku lokaciju grada učinio neverovatno vrednim u drevnim vremenima. To je bila i životna voda poljoprivrede u gradu. Neki od važnih artefakata dobijenih kao rezultat iskopavanja u drevnom gradu izloženi su u Muzeju Antalije.
Dobra je opcija da počnete da istražujete Perge šetnjom duž monumentalnih utvrđenja koje je izgradio Aleksandar Veliki.

Faselis

Smešten 18 km jugozapadno od Кemera i oko 58 km jugozapadno od Antalije, poznato je da su grad Faselis osnovali kolonisti Rodosa u VII v.p.n.e. Geografski položaj grada pokazuje da je važan lučki grad, poseduje 3 luke, jednu na severu poluostrva, drugu na severoistoku i treću na jugozapadnoj obali. Doček Aleksandra Velikog sa zlatnom krunom 333. godine p.n.e. jedna je od najvažnijih prekretnica u istoriji grada.
Faselis, koji je bio pod vizantijskom vlašću u V i VI veku, od početka XIII veka bio je potpuno napušten zbog štete koju je zadobio tokom opsade Seldžuka u XII veku. Do danas sačuvane ruševine su uglavnom iz rimskog i vizantijskog perioda. One su poređane sa obe strane glavne ulice koja čini glavnu osu grada i povezuje luke sever-jug. Ulica se širi između agore i pozorišta stvarajući mali trg. Stepenice u jugoistočnom uglu trga omogućavaju pristup pozorištu i akropolju. Pozorište je tipično malo pozorište iz helenističkog perioda.

Olimpos

Olimpos je drugi važan lučki grad posle Faselisa na južnoj obali Antalije. Nalazi se 85 km jugozapadno od centra Antalije i 45 km od okružnog centra Кemera. Grad je dobio ime po 2.375 metara visokoj planini Tahtali, koja se nalazi 16 km severno od nje i jedno je od zapadnih produžetaka planine Toros. Nalazi se u granicama Nacionalnog parka Beidagları-Olimpos. Tačan datum osnivanja grada nažalost nije poznat. Кapija hrama je važna vidljiva građevina grada koja se nalazi 150 m zapadno od ušća reke. Najzanimljiviji ostatak grada je Grobnica kapetana Eudoma, koja je otkrivena tokom iskopavanja Muzeja Antalije. Istočno od Olimposa, 300 metara od plaže, nalazi se naselje Čirali, poznato po svojoj veličanstvenoj plaži na kojoj Caretta Carettas (glavate kornjače) polažu jaja i obalnim dinama u kojima žive mnoge biljke.

Termessos

Smešten je 30 km severozapadno od Antalije, jedan je od najbolje očuvanih antičkih gradova Turske. Grad je bio uključen u nacionalni park zbog svojih prirodnih lepota i istorijskih artefakata. Upamćen po snažnoj odbrani Termesijanaca od opsade Aleksandra Velikog.
Termesos se nalazi u delu koji se zove Milijas u regionu Pisidija.

Mira

Smešten 200 km jugozapadno od centra Antalije i 45 km jugoistočno od Кaša, drevni grad Mira osnovan je u okviru današnjeg okruga Demre, na istoimenoj ravnici. Drevni grad Mira je posebno poznat po stenovitim grobnicama iz likijskog perioda, pozorištu iz rimskog perioda i crkvi Svetog Nikole iz vizantijskog perioda. Mira je izgubila na značaju od sedmog veka, usled zemljotresa, poplava, aluvijuma koje je doneo potok Demre i arapskih napada i postala je selo u 12. veku. Današnje ruševine su pozorište na južnom obodu akropolja i stenovite grobnice sa obe strane. Prema istraživanjima, osim zidina iz rimskog perioda, koji su danas prilično netaknuti, na i oko akropoljskog brda moguće je pronaći ostatke helenističkih gradskih zidina. Mira je kao glavni grad likijske države u petom veku nove ere, bila i grad u kome su se zaustavili sveti Pavle i njegovi prijatelji, tako da nekadašnji grad ima posebno mesto u hrišćanskom svetu.

Crkva i muzej Svetog Nikole

Poštovana verska ličnost Svetog Nikole, koji je rođen u Patari u drugoj polovini III veka nove ere, a postao episkop u Miri, proglasio ga je svetim posle njegove smrti. Sveti Nikola je postao najpopularniji svetac u mnogim evropskim zemljama, posebno u bivšem Ruskom carstvu. Tradicija Deda Mraza, zaštitnika dece u severnim zemljama Evrope, bila je integrisana sa verovanjem Svetog Nikole i dovela do stvaranja polureligioznog i izuzetno popularnog legendarnog lika.
Crkva Svetog Nikole, značajan spomenik vizantijske istorije umetnosti, postala je svojim arhitektonskim stilom i dekoracijom najistaknutiji primer srednjevizantijskog perioda. U petom veku nove ere, činjenica da je Mira bila glavni grad likijske države, a arhiepiskop Mire drugi najveći verski autoritet Anadolije, igrala je veliku ulogu u povećanju prestiža grada u godinama nakon smrću Svetog Nikole.

Ukusi Antalije

Narandža

Narandža je jedan od najvažnijih poljoprivrednih proizvoda Antalije i jedan od prirodnih simbola regiona. Otprilike 23% proizvodnje narandže u Turskoj proizvodi se u Antaliji. Među vrstama narandže koje se uzgajaju u Antaliji, posebno narandža Finike ima svetski poznat ukus.

Plodna ravnica prekrivena aluvijalnim zemljištem i jedinstveno vreme Finike omogućavaju da najukusnije narandže na svetu rastu upravo ovde. Toliko da sadnice kupljene od Finike i zasađene u drugim regionima nemaju istu boju, kvalitet i aromu zbog geografskih faktora koje omogućava zemljište u Finiki.
Narandža Finike, koja je bez semenki, sočna i slatka, kao i bogata elementima sastava, vitaminima i mineralima, registrovana je kao proizvod sa geografskom oznakom.

Citrus Džem

Džem ima važno mesto u gastronomskoj kulturi Antalije. Danas, pošto je pravljenje džema postalo industrija, tradicionalno pravljenje pravog džema se takođe održava u Antaliji. Jedno voće od kojeg se najviše pravi džem u regionu su citrusi. Proizvodi se kao rezultat mukotrpnog i teškog procesa pretvaraju u džem (branje pomorandže, ribanje, grebanje i guljenje kore, uvijanje oljuštene kore u rolat i nizanje, omekšavanje prokuvavanjem u vrućoj vodi, proces zaslađivanja u hladnoj vodi, prokuvajte sa šećerom i stavite u tegle). Ipak, ukus džema je vredan svih ovih napora!

Antalia Pijazı

Antalija Pijazi ima reputaciju izvan granica pokrajine sa istorijom dugom skoro stotinu godina. Razvijen i poznat u Antaliji, Pijazi je čuveni lokalni ukus koji ima svoju posebnu tehniku proizvodnje. Antalija Pijazı je jelo od pasulja sa tarator sosom. Iako se sorte Pijazi napravljene u drugim regionima konzumiraju kao salate, u Antalijijskoj regiji, Pijaz se jede kao glavno jelo. Posebnost Antalija Pijazı je upotreba tarator sosa i sastojaka koji se koriste u ovom taratoru. Za pravljenje taratora koriste se susamovo ulje, limunov sok, sirće, so, beli luk, maslinovo ulje i voda. Antalija Pijazı je zauzela svoje mesto među proizvodima sa geografskom oznakom u 2017.

Zagoreni sladoled

Razlog zašto je sladoled popularan u regionu je želja meštana da se rashlade u vrelim letnjim danima. Burnt Ice Cream sadrži samo kozje mleko, kajmak i šećer. Drugim rečima, prirodno je, zdravo i osvežavajuće!

Lagos

Lagoška riba je medju lokalnim stanovništvom poznata kao Grida. Iako se Lagos može videti u Egejskom moru, Dardanelima i Mramoru, to je tipična mediteranska riba i najviše se lovi u Antaliji i oko nje. Najizrazitija karakteristika lagoške ribe koja je razlikuje od ostalih riba je da ima čisto belo meso i malo masti. Lagos je veoma bogata Omegom 3, a naravno sadrži i razne vitamine. Može se reći da je Lagos riba poznata što po njenim zdravstvenim koristima, to i po načinu kuvanja. Riba se dakle kuva u soli. Кamena so se meša sa jajima i malom količinom sode. Riba se cela prekrije solju, međutim, važno je da u ribu ne uđe so. Da bi se to osiguralo, stomak ribe je prekriven folijom. Кada se riba usoli, kuva se u rerni ili direktno na vatri duže od sat vremena, a so koja pokriva ribu se stvrdne i razbija se uz pomoć čekića. Kada se „razbije’’ izlazi meka riba sa jedinstvenim ukusom!

 

Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas