Cuinque Terre

Cinque Terre

Kategorija: Putovanja
Datum objave: 14.10.2024.
Vreme čitanja: 5 min
Autor: Sandra

Cinque Terre

Na italijanskoj rivijeri u regionu Ligurija, u severozapodanoj Italiji jedan od najslikanijih i pejzaža Italije duguje malom ribarskom selu – Cinqueterre. Ako niste posetili do sada, sigurno je na spisku za neka buduća putovanja koja ne smete propustiti kada ste u Italiji. Neobična oblast sačinjena od pet ribarskih sela koja u bukvalnom prevodu znači „Pet zemalja“ sastavni je deo Nacionalnog parka Cinqueterre, a od 1997 godine su pod UNSECO zaštitom.

Ono što ih čini posebnim jeste to da su se smestila na vrlo nepristupačnom terenu, poređana strmo na padinama litica a šarenolike obojene fasade kuća daju pejzažu nesvakidašnji izgled. Pet sela koja obuhvataju Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza i Monterosso slična su po arhitekturi jer su iz perioda srednjeg veka. Međutim, do šezdesetih godina XX veka za ovo mesto se nije ni znalo, dok je danas na godišnjem novou priliv turista preko 2 miliona, a ukupan broj meštana u svih pet sela broji svega četiri hiljade ljudi.

Za razliku od skoro cele Italije gde je svaki grad sam za sebe kao muzej na otvorenom, u Cinque terre se ne dolazi zbog arhitekture već zbog prirodnog pejzaža, predivnog pogleda i šarenih kuća.

U selima ne postoji tipičnih znamenitosti i kulturnih spomenika, nema muzeja i većih umetničkih dela, što je karakteristično za ostatak Italije.

Mi smo tokom obilaska imali sreću da smo sa vodičem uspeli da saznamo malo više o istoriji i običajima samog mesta, ali i gde je najbolje probati lokalne specijalitete a da izbegnete koliko je moguće gužvu jer je ovo jedna od onih destinacija gde se reka turista sliva na sva popularna odredišta kako za slikanje tako i za ispijanje kafa.

Najbolje vreme odnosno period za obilazak ove regije je od Uskrsa do novembra, možda najlepši meseci su maj i septembar, ali za izbegavanje su jul i avgust. Tokom ovog perioda budite sigurni da su sve radnje i hoteli otvoreni, možda će biti gužve enormne i cene veće, ali sve pre i posle toga je rizik za putovanje jer neke staze za obilazak između sela mogu biti zatvorene zbog odrona i lošeg vremena. S obzirom da smo planirali putovanje u Rim, a da jedan dan izdvojimo za obilazak i Cinqe terre, nameračili smo se da krenemo u obilazak vozom. U ranim jutarnjim časovima smo krenuli sa glavne železničke stanice u Rimu a put je trajao otprilike četiri i po sata. Vozovi su im dosta dobro organizovani i česti su polasci, te tako postoje i polasci i iz Milana ako se zadesite tamo ili iz Firence. Druga opcija obilaska je ako želite da dođete brodom, mol se nalazi u centralnom delu mesta, na putu ka marini gde je i mogućnost kupovine karata i ukrcavanje za obilazak brodom. Prednost ovog načina obilaska je što sa morske strane imate mogućnost da vidite slikovito mesto Portovenere sa svojom tvđavom na obali.

Riomađore

Vrlo je moguće da je ovo selo koje je najistočnije, najpoznatije po svojoj stazi, odnosno najkraćom stazom Via dell’Amore. To je staza između sela Riomaggiore i Manarola, za koju je potrebno oko pola sata. Ovo selo su prvi otkrili turisti a ističe se po tome što se sa obe strane uvale prostiru kuće.

Postoji zamak Riomađore iz XIII veka odakle se pruža pogled na more, a u blizini se nalaze i crkve San Đovani i San Lorenco iz XIV veka.

Manarola Italija

Jedno od najpoznatijih sela jeste Manarola zbog svog vidikovca, odnosno sa šetališta preko puta litice na kojoj se nalaze nanizane kuće živih boja. Na uzvišenju se nalazi i poznati restoran koji svojom pozicijom pruža ugođaj kako za oči tako i svojim specijalitetima.

U luci se nalazi pristanište, a u samoj uvali su raspoređeni restorani i mali trg. Iako ovde nema tipične plaže, Manarola je popularna među kupačima. Sa Riomađoreom je spojena takozvanom Stazom ljubavnika (Via dell’Amore), a u samom selu može da se vidi stara crkva posvećena Svetom Lorencu izgrađena u XIV veku.

Kornilija

Možda manje posećeno je selo Kornelija ali samo zbo toga što ne izlazi na more. Na uzvišici od oko sto metara iznad nivoa mora našlo je svoje mesto, šarmantno ipak sa svojim uskim ulicama i raznobojnim kućama. Nedaleko se nalazi i parohija San Pietro sagrađena u karakterističnom gotskom ligurijskom stilu.

Selo ima svoj minijaturni trg na kome se nalazi stepenište i kafe, a odatle se račvaju dve staze levo i desno ka crkvi. Ovo mesto je najpoznatije po svom vinu „Vernaccia di Corniglia“ i jedino je selo do kojeg ne možete doći brodićem, jer je smešten na brdašcetu, a do njega vodi 365 stepenika ili mini bus od železničke stanice.

Vernaca

Vernaca je izuzetno obojeno i jedinstveno seoce, jedino ima svoju crkvu koja je ima besplatan ulaz i direktno se nalazi pored vode. Ima svoj lep trg sa crkvom Santa Margerita di Antiokia, na obodu se nalazi zamak Doria iz XV veka koji je izgrađen kao svojevrsna zaštita od gusara, dok je na plaži sve popunjeno kupačima. Neke od najkukusnijih poslastica se mogu probati ovde, kao na primer poznata fokača, pica, sladoled (Gelateria II Porticciolo) i sve vrste testenina sa pesto sosom.

Monteroso al Mare

Ako ste u potrazi za plivanjem i peščanom plažom i razuđenom obalom, onda je ovo jedino mesto u Cinque Terre koje nudi. Može se reći da je jedino selo koje se ne spušta niz liticu, odnosno vrlo je dostupno jer nema potrebe za penjanjem. Vrlo je moguće da baš i zbog svoje pozicije nudi malo klasičniji vid odmora od ostalih sela, upravo ovde se nalazi veći broj hotela i restorana, ima svoju dugu plažu sa suncobranima i ležaljkama.

Cinque Terre je nacionalni park, tako da je saobraćaj vozila ograničen na stanovnike samo u selima i najbolje je izbegavati vožnju automobilom ako možete (ne samo zato što su putevi zastrašujuće uski i krivudavi sa strmim padovima). Ako se vozite okolo, možete parkirati u La Speciji ili Levantu, a zatim uhvatiti voz do Cinque Terre. Vozovi su najlakši način da dođete do i oko Cinkue Terrea, vozeći između La Specije i Levanta i zaustavljajući se u svakom selu. Takođe se možete povezati sa Đenovom, Pizom, Rimom i šire. Od jednog sela do drugog je potrebno samo pet minuta, svakako za jedan dan možete proći kroz sva mesta. 

Mesto gde se šarene kuće smeštene na strmim padinama susreću sa tirkizno plavom vodom da bi se stvorila savršena slika sa razglednice. Uz more, odličnu hranu i vino, fantastične poglede i mogućnosti fotografisanja na svakom koraku, ovo je sve što ljudi vole u Italiji. Cinque Terre je zaista raj na Zemlji. Danas je, međutim, ta lepota i njeno prokletstvo – to je jedan od najposećenijih delova Italije, sa hiljadama izletnika koji se gomilaju u uskim ulicama. Da li je Cinque Terre prenaseljen? Apsolutno. Da li to ograničava vaše uživanje? Ne, ako odvojite vreme.
Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas