Neos pirgos, Grcka apartmani

Edipsos – banja ili more

Kategorija: Putovanja
Datum objave: 10.10.2024.
Vreme čitanja: 5 min
Autor: Isidora

Edipsos- banja ili more

Na ostrvu Evia sam prvi put bila prošle godine, u mestu Pefki. Kako smo se jako lepo proveli moja porodica i ja, odlučili smo da ponovo posetimo ovo ostrvo. Par puta smo putovali preko turističke agencije „Euroturs“ i svaki put je sve bilo u redu. Nismo puno razmišljali u kojoj agenciji da uplatimo letovanje već smo se i ovog puta odlučili za „Euroturs“. Otišli smo poslovnicu u Novom Sadu i ljubazne radnice su nam preporučile banju Edipsos. Za Edipsos smo se odlučili jer smo želeli da promenimo destinaciju iz čiste znatiželje. Odlučili smo se prevoz autobusom jer je dosta povoljno, a put nije baš kratak (od Novog sada ima oko 1000 km). Ipak put nismo ni osetili jer su autobusi udobni, a vodiči i vozači odlični. Krenuli smo oko podneva i u jutarnjim časovima smo se ukrcavali na prvi trajekt. Vožnja trajektom traje nepunih pola sata i imate mogućnost da uživate u trenutku kada sunce izlazi. Posle iskrcavanja sa trajekta ostaje još nekih dvadesetak minuta vožnje do Edipsosa.

Kako smo u Edipsos stigli u jutarnjim časovima morali smo da sačekamo na ulazak u sobu dok se ne očisti od prethodnih gostiju. To vreme smo iskoristili da se promuvamo po mestu i da vidimo gde smo stigli. Agencija u ponudi ima dve kuće, a moja porodica i ja smo se odlučili za kuću Penelope. Kuća je za svaku pohvalu i ima veoma ljubazne, gostoljubive i uslužne domaćine. Dobro se održava, ima lift, sobe su čiste, ima peškire i posteljinu, Wi Fi i recepciju sa toaletom za prvi i poslednji dan boravka koja baš dobro dođe kada stignete sa tako velikog puta. Kuća Penelope se nalazi na svega stotinak metara od centra grada, a od najbliže plaže oko 200 m.

Edipsos je poznato letovalište na grčkom ostrvu Evia na Egejskom moru. Nalazi se na severozapadu ostrva. Poznato je po svojim termalnim izvorima i lepoj prirodi koji privlače posetioce iz cele Grčke i inostranstva. Edipsos- banja na moru, poznata je od davnina po svojim lekovitim dejstvima. Voda koja izbija iz stena, ali i iz morskog dna, dostiže temperaturu do 78°C i pokazala se lekovitom u lečenju brojnih tegoba poput raznih tipova artritisa, lumbaga, bolova u leđima i kostima, bolesti krvnih sudova itd. Mnoge važne ličnosti su bili gosti ovog prelepog gradića kao što su Vinston Čerčil, Onazis, Marija Kalas, Greta Garbo i drugi.

Banja može biti odličan izbor za opuštanje i zdravstvene benefite, dok more donosi uživanje u plažama i vodenim aktivnostima. Sve zavisi od toga šta vam više prija – opuštanje u banji ili uživanje na moru.

Edipsos ima više plaža i sve su male, uske, pa se često stvaraju gužve. Uglavnom su kamenite i šljunkovite. Plaža po imenu „Tri pristaništa“ se nalazi desno od luke. More je veoma čisto ali ima i dosta ježeva. Prednost je što je manja gužva u odnosu na ostale plaže. Mi se nismo kupali na ovoj plaži već smo išli do druge plaže (levo od luke) u blizini luna parka. Ova plaža je takođe šljunkvita, postepen je ulaz u more, a voda je čista. Naravno da možete da iznajmite ležaljke i suncobran uz konzumaciju pića u kafeu. Nama je ova plaža najviše odgovarala zbog blizine u odnosu na smeštaj u kojem smo bili smešteni. Najpoznatija je plaža gde se nalaze topli izvori. Zbog toplih izvora, more je dosta toplije u odnosu na druge delove ostrva. Na mestu gde je banja ima tri plaže, od kojih je jedna osvetljena pa se možete kupati i noću kada nije gužva. Na delu plaže gde su kameni bazenčići morate biti oprezni jer kadice mogu biti veoma klizave, a voda vruća. Nama se i ova plaža veoma dopala, ali nismo išli na nju jer nam je bila daleko i bila je velika gužva.

Edipsos je mali banjski grad u kojem možete naći sve što vam treba. Duž šetališta nalaze se mnogobrojne prodavnice sa suvenirima gde možete kupiti lokalne proizvode i poklone, prodavnice sa garderobom, apoteka i lekar. Za svakodnevnu nabavku ima više prodavnica. Tačno preko puta kuće Penelope nalazi se dobro snadbeven lokalni market koji ima za nijansu jače cene od velikih diskonta, ali dobro nam je došao za kupovinu „na brzinu“. Takođe, u neposrednoj blizini kuće se nalazi pekara sa pristupačnim cenama i divnim, ukusnim i svežim pecivom. U susednoj ulici u odnosu na kuću Penelope nalazi se supermarket „Kritikos“, a u blizini centra se nalazi super market „Galaxias“ u koji smo mi najčešće išli u kupovinu. Ako vas zadesi praznik ili nedelja, takođe, desno od luke se nalazi „Quick market“ koji je i tada bio otvoren. Naravno da ima i lokalna pijaca gde možete pronaći sveže voće, povrće i druge lokalne proizvode.

U Edipsosu postoji veliki broj restorana, poslastičarnica i taverni. Većina se nalazi uz more na šetalištu. Mi smo isprobali dva restorana na šetalištu ali nismo bili baš oduševljeni. Primetili smo jedan mali restoran preko puta kuće Penelope gde su stalno sedeli lokalci i uvek je bio pun. Odlučili smo da isprobamo hranu u istom i ispostavilo se da je super- veoma ljubazno osoblje, cene niže nego na šetalštu, a hrana je bila preukusna i sa pristojnim porcijama. Naravno da se prilikom boravka u Grčkoj mora probati giros. Mi smo ga probali na više mesta. Cena je uglavnom ista 3,5- 4 eura, a po našem ukusu najbolji je bio preko puta luke.Takođe, prilikom šetnje, primetili smo u centru, u glavnoj ulici, da uvek ima poduži red ispred restorana koji prodaje „hranu za poneti“. S obzirom da nismo želeli puno vremena da trošimo na kuvanje, ovaj restoran nam je dobro došao. Probali smo musaku, punjenje paprike i još par jela za svega 7 eura po porciji. Porcije su pristojne i dovoljne i sve je bilo veoma ukusno.

U večernjim satima glavna ulica uz more se zatvara za saobraćaj i možete na miru uživati u šetnji . Za najmlađe putnike ima luna park koji se nalazi u neposrednoj blizini luke.

Evia i Edipsos su pravi izbor za sve koji žele miran odmor. Banja ili more? I jedno i drugo- u zavisnosti šta vam više odgovara. Definitivno se nismo pokajali što smo ove godine izabrali Edipsos po preporuci radinica Euroturs-a. Nadam se da ćemo imati ponovo priliku da posetimo ovo prelepo ostrvo.

Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas