Ko pravi najbolje salate u Italiji
Salata je jedna od najstarijih i najraznovrsnijih jela u istoriji ljudske ishrane. Priča o salati počinje još u antičkom dobu, a tokom vekova se razvija u najrazličitijim kulturama.
Reč salata potiče od „ sal „ ( so), jer se povrće često solilo i začinjavalo.
U srednjovekovnoj Evropi, sirovo povrće je bilo manje popularno zbog straha od bolesti, ali se i dalje koristilo posebno u italijanskim kuhinjama.Tokom renesanse, salate su postojale sve sofisticiranije, često sa dodacima voća orašastih plodova i aromatičnih sirupa.
Italijani generalno važe za majstore u pravljenju jednostavnih, ali izuzetno ukusnih salata – i to zahvaljujući kvalitetnim i svežim sastojcima.
Nema konkretno „ko“ pravi najbolje salate, ali evo nekoliko regija i stilova koje se posebno ističu:
Kampanija ( Napulj i okolina )
Mozzarella i paradajz kraljevstvo
*Caprese salata – napravljena od sveže mocarele, paradajza i bosiljka, začinjena maslinovim uljem i morskom solju. Ova jednostavna salata je simbol italijanskog minimalizma u kuhinji.
Toskana – Zemlja hleba i maslinovog ulja
*Panzanella – salata od paradajza, crnog luka, krastavca i starog hleba natopljenog maslinovim uljem i sirćetom. Toskanci su poznati po rustičnim salatama sa jakim ukusima.
*Salata sa pestom, krompirom i mahunarkama su česte u ovoj regiji. Dodaje se sveža riba ili morski plodovi.
Zamislite letnje popodne na sunčanoj italijanskoj obali, čašu belog vina u ruci i tanjir sveže, mirisne salate pred vama – paradajz pun ukusa, domaća mocarela koja se topi, maslinovo ulje iz lokalne vinarije i list bosiljka koji miriše na leto.
Naše ture u Italiji vas vode kroz čarobne regije gde salata nje samo prilog- već pravo gastonomsko putovanje.
Posetite farmu maslina u Toskani, probajte originalnu Caprese na Kapriju i uživajte u božanstvenoj Panzanelli u Firenci.
Jer Italija i najjednostavnije jelo nosi priču, tradiciju i emociju.
Rezerviši svoje mesto preko agencije EUROTURS i doživi Italiju zalogaj po zalogaj !
