Grcka letovanje hoteli, Tasos, Skala Prinos, Hotel Inspira Boutique

Theologos – jagnjetina ili jaretina

Kategorija: Putovanja
Datum objave: 11.10.2024.
Vreme čitanja: 5 min
Autor: Sneža

THEOLOGOS – JAGNJETINA ILI JARETINA?

Naše letovanje na Tasosu prošle godine preko turističke agencije Euroturs, pamtićemo po mnogo čemu. Počev od odlične usluge organizatora putovanja, smeštaja, ali pre svega po lepoti ovog ostrva, koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Ne znam šta bih pre navela da nekome ko će po prvi put letovati na ovoj destinaciji, koje nazivaju još i „Zeleni dijamant Egeja“ i „Šuma koja pliva“, dočaram o kakvom mestu se radi. Šume borova, predeli pod drvećem maslina, živopisni gradići i sela, brojna arheološka nalazišta i prelepe plaže uz kristalno čisto more, su samo neki od razloga zašto treba otići na Tasos. Međutim pored ovih, očiglednih razloga, postoji još nešto što obogaćuje boravak na ostrvu, a to su lokalna hrana i piće. Izdvojiću one najpoznatije proizvode – devičansko maslinovo ulje i med od crnog bora. Prvo što vidite kada siđete sa trajekta su plantaže maslina. Ako letujete na Tasosu krajem septembra, kada je obično vreme za berbu zelenih maslina, možete ih kupiti sveže, a lokalno stanovništvo će vam rado dati par recepata, kako da ih najbolje pripremite. Crne masline se beru u novembru i ako se zadesite tamo u tom periodu, videćete kako sve ponovo oživi, jer se dosta radnika angažuje za samu berbu. Med od bora je još jedan proizvod po kome je Tasos poznat. Veoma je lekovit, braon boje, ali treba voditi računa gde i od koga ga uzimate, jer ga preprodavci često mešaju sa drugim vrstama, jedino od pravih pčelara možete kupiti čist borov med.

Pre samog odlaska na Tasos, čuli smo mnogo o čuvenoj jagnjetini u mestu Theologos. Mi smo bili smešteni u Potosu iz kog imate i lokalni autobus do ovog sela, a možete uzeti i rent a car. Theologos je u prošlosti bio politički i kulturni centar Tasosa do sredine prošlog veka (u današnje vreme je to grad Limenas). Nalazi se u centralnom delu ostrva, na nekih destak kilometara od Potosa. Smešteno je na visini od 220m i za razliku od drugih planinskih mesta u unutrašnjosti Tasosa, veoma je živahno, u mestu postoji i škola, koju pohađa nekoliko destina đaka. Okvirno oko dve trećine od cele površine ostrva, pripada Theologosu. Crkva Svetog Dimitrija se nalazi u centru sela, sagrađena je 1803. godine, a najpoznatija je po drvenom ikonostasu, koji je ukrašen prekrasnim duborezom, sa scenama iz Novog i Starog zaveta. U selu postoji još jedna crkva Svete Paraskeve. Nedaleko od crkve Svetog Dimitrija nalazi se Muzej folklorne umetnosti. Zbog izuzetne arhitekture, Grčka vlada je 1979. godine proglasila Theologos kulturnom prestonicom ostrva Tasos.

Ono što najviše privlači turiste iz celog sveta, ali i Grke je upravo taj spoj arhaičnog izgleda i ukusne hrane. Dve crkve, uske uličice i tradicionalne kuće u makedonskom stilu sa kamenim krovovima, sve to su razlozi zašto ljudi posećuju ovo mesto. Sasvim slučajno smo čuli od naše gazdarice iz kuće New Anastasia iz Potosa, da se na svega nekoliko minuta šetnje od Thelogosa nalazi vodopad. I hvala joj na toj informaciji, i toplo svima preporučujemo da se prošetaju, posle dobre hrane i pića, do vodopada Kefalogourna. Zapravo postoje dva vodopada – prvi je dublji i strmiji, a drugi je plitak i dostupniji da se malo rashladite u vodi, koja ima svega 10-tak stepeni. Pored taverne Jatru (Kleoniki) postoji putokaz za vodopade, tako da ćete se lako snaći u pronalaženju.

No da se vratimo na ono po čemu je ipak Theologos najpoznatiji i mesta gde možete sebi da priuštite nezaboravni provod i da uživate u najbolje pripremljenom pečenju. Najpoznatija i najpopularnija taverna je Kleoniki (Iatrou – Jatru), a naši ljudi je zovu još „Kod Brke, po njenom čuvenom vlasniku Kostasu. Lično smo se uverili koliko Brka voli ljude iz Srbije, tako da nas ne čudi zašto mu se svi rado vraćaju. Već na samom ulazu nas je dočekao, nasmejan, smestio za sto i iako smo prevashodno došli da probamo čuvenu i hvaljenu jagnjetinu, Kostas nam je predložio da probamo i jaretinu sa ražnja. Pošto pre toga nismo nikada probali ovo pečenje, nismo baš bili oduševljeni, to je Kostas i video po našim izrazima lica, ali nam je rekao da mu verujemo, za nekih pola sata će biti ispečeno i da se nećemo pokajati. Toliko je bio ljubazan, i čak je znao po malo i srpski, da nismo imali srca da ga odbijemo. Pošto smo morali da sačekamo da se jaretina ispeče, mada nam to nije predstavljalo nikakv problem, u nekom momentu pojavio se konobar, i na račun kuće nam je doneo nekoliko kriški sveže ispečenog hleba, a na svakoj kriški je bilo malo kozijeg sira. Već smo ovim gestom bili oduševljeni, ali prava poslastica je stigla nekih pola sata kasnije! Moram da napomenem da u ovoj taverni i konobari znaju po malo srpski, pitaju vas za koga navijate, vrlo su svi ljubazni i raspoloženi, tako da vas već opije predivna atmosfera. A onda kao šlag na tortu stiže i naša porudžbina – oval sa pola jagnjećeg pečenja i pola jarećeg. Da mi je neko pričao na bih mu verovala, ali ukus jaretine je bio fenomenalan, meso se prosto topilo u ustima, nije se osećao onaj karakterističan miris koji jaretina zna da ima, stvarno lekovito. Jagnjetina je takođe bila odlična, ali nam je prosto ostala u drugom planu, jer nas je jaretina oborila sa nogu. Još opijeni od divne hrane, stiže novo iznenađenje – kolači kao poklon od vlasnika jer smo malo duže čekali da se jaretina ispeče! Zaista smo ostali bez teksta, ovakve situacije nemate često u svakodnevnom životu. Kod Brke iznenađenjima nema kraja, pa tako kada smo krenuli iz njegove taverne, on je lično izašao da nas isprati i ponudio nam je po čašu domaćeg belog vina. Izašli smo kao opijeni, ali ne od pića već od atmosfere, ljubaznog domaćina i njegovog osoblja i predivne hrane.

Ako ipak želite malo mirniju atmosferu, ali takođe vrlo ukusno pripremljenu hranu, izbor bi bila svakako taverna Labros. Pored pečenja, topla preporuka je da probate i jagnjeća rebarca, jer su uvek sveža i tako brzo planu. Pored Theologosa, najbolju jagnjetinu možete probati u tradicionalnim selima Panagia i Kazaviti.

Da se vratim na pitanje iz naslova – jagnjetina ili jaretina?…mislim da je dobitna kombinacija pola-pola – baš kako nas je Kostas i posavetovao. Verujte nam na reč da nećete pogrešiti, jer Theologos nije poznat samo po ukusnom pečenju. Utisku doprinosi i okruženje, prelepa priroda, blizina vodopada, arhaičan izgled mesta i vazduh specifičnog mirisa, jer iako niste na obali, osećate negde u pozadini morski dašak. Prijatno vam bilo!

Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas