Toskana , Italija

Toskana – srce Italije

Kategorija: Putovanja
Datum objave: 10.10.2024.
Vreme čitanja: 5 min
Autor: Nevenka

Toskana – srce Italije

Toskana, jedna od najlepših regija Italije, pravo je blago Evrope koje svake godine privlači sve veći broj turista. Ova čarobna regija, poznata kao kolevka renesansne umetnosti i izvorište nekih od najboljih vina na svetu, svojim zlatnim poljima, vinogradima i brežuljcima pruža prizore koji oduzimaju dah. Ne bez razloga, Toskana je postala jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija, privlačeći ljubitelje kulture, prirode i gastronomije iz svih krajeva sveta.

Njeni srednjovekovni gradovi, poput Firence, Sijene i Montekatinija, dom su neprocenjivih umetničkih dela, dok mala sela, skrivena među vinogradima, nude mir i autentičnu atmosferu života na selu. Toskana nudi mešavinu elegancije i jednostavnosti, pružajući svakom posetiocu jedinstveno iskustvo – bilo da želite da uživate u zalasku sunca na terasi vinograda ili jednostavno istražujete zlatne pejzaže na biciklu.

Blizina Toskane i njena pristupačnost čine je popularnom destinacijom za posetioce iz celog sveta, dok široka ponuda aranžmana naše turističke agencije omogućava jednostavno planiranje putovanja. U ovom blogu vodićemo vas kroz magiju Toskane, otkrivajući najbolje što ova prelepa regija može da ponudi – od bogate kulturne baštine do autentičnih lokalnih doživljaja koje nećete želeti da propustite.

Verona – Grad Romea i Julije

Naša prva destinacija u Italiji bila je očaravajuća Verona. Stigli smo u jutarnjim časovima i, odmah po dolasku, shvatila sam zašto se ovaj grad smatra romantičnim mestom. Šetnja starim gradskim jezgrom bila je kao šetnja kroz vreme. Uz našeg vodiča, posetili smo Veronsku arenu. Rimski amfiteatar poznatiji kao Arena podignut je u prvom veku, a uz Romea i Juliju najprepoznatljiviji je simbol Verone u svetu. Arena u Veroni predstavlja jednu od najbolje očuvanih drevnih građevina ove vrste u svetu iako je doživela teška oštećenja naročito spoljnog prstena u zemljotresu 1117. godine.

Arena je i danas u upotrebi a poznata je po grandioznim operama koje se u njoj izvode ali i po koncertima najpoznatijih muzičara modernijih žanrova. Za muzičke događaje pogodna je i zbog odlične akustike. U davna vremena ona je primala 30.000 posetilaca a danas iz sigurnosnih razloga taj broj je smanjen na 15.000. Nalazi se u centru Verone na trgu Bra iako je u vreme izgradnje bila van gradskih zidina.

Na trgu Bra, pored arene, osećala sam kako se istorija prožima sa savremenim životom.

Nakon toga, prošetali smo do Julijine kuće, gde se prema legendi nalazi balkon na kojem je Julija čekala Romea. Kuća Kapuletovih u koju hrle brojni turisti nalazi se u ulici Capello na broju 23 u blizini trga delle Erbe. Naravno da ova kuća nije prava Julijina kuća već je ona, u ime sećanja na poznati par, odabrana 1930.godine. Svejedno, danas kuća Julije Kapuleti predstavlja najposećeniju atrakciju Verone i dočarava najlepšu priču o tragičnoj ljubavi ikada ispričanu.

Atrakcija kuće je balkon sa koga su se navodno Romeo Monteki i Julija Kapuleti zaklinjali na večnu ljubav. U dvorištu se nalazi bronzana statua Julije koju brojni turisti dodiruju da bi im po verovanju donela sreću u ljubavi.

Kuća datira iz 13. veka a u unutrašnjosti kuće je postavka predmeta tipičnih za taj period.

Posle posete Veroni, krenuli smo ka Montekatiniju, našem odredištu za smeštaj. Ovaj grad poznat je po svojim termalnim izvorima, a smeštaj u hotelu bio je udoban i prijatan. Veče smo proveli opuštajući se i pripremajući za sledeće avanture.

Sijena i San Điminjano – Srce Toskane

Treći dan bio je ispunjen jednim od najupečatljivijih iskustava. Sijena je pravi dragulj srednjovekovne arhitekture. Naš vodič nam je otkrio tajne ovog grada dok smo se šetali kroz uske ulice i posetili Trg del Kampo, gde se svake godine održava čuvena Palio trka.

Nakon Sijene, otputovali smo u San Điminjano, slikovit gradić poznat po svojim srednjovekovnim tornjevima i vinogradima. Šetnja ovim gradom bila je kao iz bajke. Panoramski pogledi na Toskanske brežuljke bili su jednostavno neverovatni, a lokalna vina, uključujući čuveno Vernaccia, savršeno su se uklopila uz prelepu atmosferu.

Firenca – Umetnički Raj

Sledećeg dana, putovali smo ka Firenci. Ovaj grad je zapravo srce renesanse i umetnosti i bio je vrhunac našeg putovanja. Svaki trenutak je bio ispunjen čarima. Naš vodič nas je poveo kroz uske, šarmantne ulice do Katedrale Santa Marija del Fiore, koja je impozantna svojom veličinom i prelepom kupolom, rad arhitekte Bruneleskija. Nalazi se u samom središtu Firence koji je zaštićen kao svetska baština. Crkva je peta po veličini u Evropi i sve do danas najviša građevina u gradu. Duga je 153 metra. Izgradnja je počela 1296. ali je zbog kompleksnosti plana kupole, završena tek 173 godine kasnije – 1436. i to zahvaljujući Filipu Bruneleskiju koji je za ovaj poduhvat izumeo posebnu mašinu. Zbog dugog trajanja izgradnje katedrala je poprimila i gotičke i renesansne oblike.

Prolazili smo pored zlatara na Ponte Vekio, najstarijem mostu u Firenci, gde su se mogli videti prelepi zlatni nakit i rukotvorine. Svaka prodavnica nosila je svoj deo firentinske tradicije a šuštanje reke Arno pod mostom dodavalo je čarobni šarm.

Danas je Ponte Vekio najstariji sačuvani most u Firenci. Osnovu mosta čine tri luka od kojih je srednji najveći sa rasponom od 30 metara. Kod bočnih lukova raspon je 27 metara.

Ono što Ponte Vekio čini posebnim jesu male nadkrivene lođe poput kućica sa obe strane. Verovatno su građene istovremeno sa mostom i oduvek su ih koristili zanatlije. Postoji verovanje da su zanatlije birali ove lokale iz razloga jer su bili “na ničijoj zemlji”. Na taj način su izbegavali plaćanje poreza. Od ukupno 11 mostova u Firenci jedino Ponte Vekio nije stradao u Drugom svetskom ratu. Po verovanju Adolf Hitler je naredio svojim vojnicima da pilikom povlačenja unište sve mostove osim Ponte Vekia.

Ova predivna regija nije samo spoj umetnosti, istorije i prirodnih lepota; ona je mesto gde se svaki trenutak čini magičnim. Svaki grad, svaka ulica, svaka čaša vina, nosi sa sobom priču koja nas povezuje s bogatom tradicijom i kulturom.

Ako sanjate o putovanju koje će vas ispuniti inspiracijom, zaljubljenošću prema umetnosti i otkrivanjem skrivenih dragulja, Toskana je mesto koje morate posetiti. Preporučujem svima da zaronite u ovu čarobnu regiju i doživite sve njene čari na vlastitoj koži. Sa svakim putovanjem stvorimo uspomene koje nas oblikuju, a Toskana nudi više nego što se može reći – nudi nezaboravne trenutke koji će trajati zauvek.

Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas