Budimpešta, Madjarska, Evropski gradovi, putovanja

Mađarska

Broj ponuda: 0

Mađarska

Istražite lepote Mađarske! Izaberite neki od dole istaknutih atrakcija i uživajte u ponudi Mađarske! Turistička agencija Eurutrs nudi mogućnost da posetite jedan od najlepših gradova Evrope – Budimpeštu, koji će vas opčiniti svojim šarmom i kulturom, a ljubazno stanovništvi naterati pa ponovo dodjete u ovu zemlju.

Izaberite neki od sledećih aranžmana u organizaciji Euroturs-a.

Mađarska

Od veličanstvenog glavnog grada Mađarske, Budimpešte – prikladno nazvanog „gradom svetlosti“ – do mnogih čudnih sela i fantastičnih pejzaža, ova istočnoevropska zemlja izaziva snažan osećaj istorije i tradicije na svakom koraku. Budimpešta se opravdano uspoređuje s gradovima poput Praga, pa čak i Pariza, i kao rezultat toga postala je najveća turistička atrakcija u zemlji.

Ali nisu sva najbolja mesta za posetu i aktivnosti u Mađarskoj u glavnom gradu. Slikoviti gradovi i gradovi svih veličina u Mađarskoj sačuvali su svoje klasične stare istorijske atrakcije. Mnogi od njih jasno pokazuju uticaje različitih regionalnih kultura, uključujući sve, od turskih osvajača do italijanskih renesansnih dizajnera.

Mađarska sela se svakako jedna od najlepših pejzaža u Evropi. U stvari, gde god da ste u Mađarskoj, nikada niste daleko od spektakularnih brda i jezera, prelepih rečnih tokova (Dunav prolazi kroz celu zemlju) i bujnih dolina. Sve ove zapanjujuće pozadine takođe pružaju mnoge velike mogućnosti za ljubitelje avanturističkih sportova, uključujući planinarenje, vožnju bicikla, penjanje po stenama, kampovanje i druge aktivnosti na otvorenom.

Budimski dvorac, Budimpešta

Kada prvi put pogledate spektakularni dvorac Buda (Budavari Palota) u mađarskoj prestonici Budimpešti, uvidećete zašto toliko ljudi ovaj grad smatra “Parizom Istoka”. Ova spektakularna istorijska znamenitost – sada UNESCO -vo mesto svetske baštine – nalazi se upravo tamo sa Versajem u Francuskoj po svojim veličanstvenim proporcijama i divnom dizajnu.

Izgrađena na mestu palate uništene tokom opsade Otomanskog carstva 1686. godine, ova novija građevina je obnovljena u 18. veku za Habsburšku monarhiju i obuhvata više od 200 soba. Njegov simetrični raspored fokusiran je na ljupku centralnu kupolu visoku 61 metar okrenutu prema Dunavu, odakle se pruža zadivljujući pogled na dvorac i druge zgrade na Brdu zamka.

Delovi originalne srednjovekovne zgrade pažljivo su rekonstruisani, uključujući kulu Buzogani i impresivnu južnu kulu iz 15. veka.

Reka Dunav

Prelepa reka Dunav protiče kroz Mađarsku od severa prema jugu, a dok prolazi kroz Budimpeštu, cepa grad na dva dela. Jedan od najboljih pogleda na zalazak sunca na reku i Budim i Peštu je sa Mosta slobode, omiljenog mesta za meštane koji se često mogu videti kako gledaju spektakl, zajedno sa prolaznim brodskim saobraćajem.

Druga sjajna mesta sa kojih se može videti ova veličanstvena reka jesu meandri Dunava, jedno od najpopularnijih mesta za rekreaciju i izlete u zemlji. Ovde se reka vijuga kroz gusto pošumljene planine Višegrad pre nego što skrene oštro na jug („koleno“ reke) prema Budimpešti. Područje je popularno među planinarima i ljubiteljima prirode i uključeno je u mnoga odlična rečna krstarenja koja Dunavom putuju čak iz susedne Austrije.

Dunavska biciklistička staza popularan je način za aktivne putnike da vide reku dok se vijuga kroz brda između Budimpešte i Beča. Protežući se sve od Nemačke do Budimpešte, zajedno sa rečnim pejzažima koji se stalno menjaju, proći ćete pored elegantnog Esztergoma, rimskog utvrđenja Kelemantia i tradicionalnih mađarskih sela poput Sigetmonostora.

Budimpešta, Madjarska, Evropski gradovi, putovanja
Budimpešta, Madjarska, Evropski gradovi, putovanja

Bazilika Esztergom

Dominirajući na atraktivnom uzvišenju jednog od najstarijih mađarskih gradova, spektakularno zdanje, to jest bazilika Esztergom (Esztergomi bazilika), vredi putovanja od Budimpešte dugo 46 kilometara.

Postavljena s pogledom na reku Dunav sa brda, ova impresivna katolička crkva – zvanično nazvana Primarna bazilika Blažene Device Marije Uznesene u nebo i Svetog Adalberta – izgrađena je 1507. Ne samo da je najveća verska građevina u zemlji, već je i najviši, sa svojom ogromnom kupolom koja se pruža 100 metara u vazduh.

Značajne karakteristike uključuju njegovu epsku oltarnu sliku, gotovo 14 metara dugo umetničko delo Uspenja Blažene Device Marije koje drži rekord kao najveća slika na svetu. Ostala značajna umetnička dela uključuju najvažniju mađarsku zbirku slika iz doba renesanse.

Takođe vredna pažnje je masivna kripta, dodata 1831. godine i izgrađena u staroegipatskom stilu. Poseta ovde otkriće fascinantno podzemlje grobnica i spomenika.

Crkva je dom najvećih mađarskih orgulja. Izgrađen 1856. godine, ovaj impresivni instrument ima cevi dugačke čak 11 metara. Dostupni su obilasci crkve i njene impresivne riznice na engleskom jeziku koji se toplo preporučuju.

Jezero Balaton

Tihanjje jedno od najpopularnijih letovališta na Balatonu. Nekada ostrvo, a danas maleno poluostrvo, zauzima samo osam kvadratnih kilometara, ali se može pohvaliti nekim od najneobičnijih pejzaža Mađarske. Proglašen rezervatom prirode, jugozapadni deo je zatvoren za saobraćaj i divno je istražiti pešice po dobro obeleženoj mreži staza. Znamenitost u samom gradu koju morate posetiti je prelepa benediktinska opatija iz 17. veka (Tihanii Bences Apatsag) sa spektakularnim pogledom na jezero i okolinu. To je posebna poslastica u rano proleće, kada cvetaju bademovo drveće u regionu, i u junu, kada miris lavande ispunjava vazduh.

Eger, Madjarska, Evropski gradovi, putovanja

Grad Sopron

Istorijski grad Sopron svakako vredi posetiti. Nalazi se samo 64 kilometra južno od Beča i osam kilometara od austrijske granice, a lokacija u blizini istočnih podnožja Alpa čini ga popularnom destinacijom za izlete.

Njegova privlačnost potiče koliko iz atraktivnog okruženja, tako i iz mnogih dobro očuvanih srednjovekovnih i baroknih građevina. Sopron se može pohvaliti sa impresivnih 240 zaštićenih zgrada, od kojih je 115 zvanično zaštićenih spomenika, što ga čini jednom od najvećih takvih zbirki u Evropi.

Sve zgrade u Starom gradu nalaze se u granicama srednjovjekovnog gradskog zida izgrađenog na rimskim ruševinama. Mnoge od ovih zgrada sadrže karakteristike dodate iz drugih istorijskih perioda, tako da nikada nećete znati šta možete očekivati dok istražujete.

Zamak Eger

Mađarska ima mnogo divnih istorijskih utvrđenja, dvoraca i palata, od kojih je svaki preplavljen istorijom. Jedan od najpoznatijih je dvorac Eger (Egri var). Smešten u ljupkom banjskom gradu Egeru na južnim padinama planine Buk, dvorac Eger je nekada štitio ulaz u severnu Mađarsku.

Obnovljen u 16. veku, “novi” dizajn zasnovan je na savremenim italijanskim tvrđavama, a ponovo je dodan nakon što su Turci zauzeli 1596. Današnji posetioci mogu istražiti preostale kule visoko iznad grada, kao i mnoge ruševine, sve od kojih pružaju osećaj veličine i snage ove nekada velike tvrđave.

Ova spektakularna tvrđava služi i kao pogodno mesto za istraživanje stare srednjovekovne i barokne arhitekture u donjem gradu, sa svojim odličnim restoranima i kafićima.

 

Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas