Turska avionom, Turska letovanje, leto turska, turska hoteli, Kusadasi, Sarimsakli
Broj ponuda: 0

Turska

Ovo je zemlja kontrasta i raskošne lepote, zvanično Republika Turska je transkontinentalna zemlja koja se najvećim delom nalazi na Anadolijskom poluostrvu u zapadnoj Aziji i malim delom na balkanskom poluostrvu u jugoistočnoj Evropi. Istočna Trakija, deo Turske u Evropi, razdvojena je od Anadolije Mramornim morem, Bosforom i Dardanelima. Zapljuskuju je četiri mora: Crno, Mramorno, Egejsko i Sredozemno, sa oko 8.300 km obale, a primorje ima idealnu klimu koja omogućava uživanje na peščanim plažama i u slikovitim mediteranskim gradićima. Istanbul je najveći grad u zemlji, dok je Ankara glavni grad. Približno 70 do 80 posto građana identifikuju se Turcima, dok su Kurdi najveća nacionalna manjina od 15 do 20 posto stanovništva. Republika Turska danas broji oko 80 miliona stanovnika. 

Na ovim prostorima se prepliću staro i novo, tradicionalno i moderno… Zemlja bogate tradicije i istorije, idealna za odmor, šoping i zabavu za sve generacije, živahnih krcatih kupališta i ušuškanih slikovitih plaža, brzo rastućih gradova, multikulturalne istorije… Vekovna raskrsnica puteva i civilizacija, zemlja koja spaja istok i zapad, Evropu i Aziju, nosi epitet jedne od najlepših svetskih destinacija za letovanje i odmor.

Od čuvene Turske rivijere i luksuznih letovališta i hotela, preko čarobne Kapadokije i čudesnih mineralnih izvora Pamukale, pa sve do vizantijskih manastira, ostataka drevnih hramova raštrkanih svuda po zemlji, Turska ima sve što vam je potrebno za jedno nezaboravno putovanje. Turska je destinacija koja broji veliki broj odličnih letovališta kako za porodične ljude sa decom, tako i za one željne relaksacije i tišine ili za one željne dobrog provoda. 

Klima: Jugozapadni deo Turske, u priobalnom pojasu ima umerenu mediteransku klimu sa vrućim i suvim letom i blagom i vlažnom zimom. Planinski venci koji se protežu duž obale sprečavaju prodor sredozemne klime u unutrašnjost što Anadoliji i centralnim delovima daje kontinentalnu klimu sa jasno izraženim godišnjim dobima. Istočni deo Turske je pretežno planinski sa vrlo oštrom hladnom planinskom klimom uz dosta snega.

Najhladniji je januar sa oko 17°C, a najtopliji je avgust, kada temperatura mora praktično dostigne i neverovatnih 30°C. Srednja temperatura za jun je oko 24°C, jul oko 26°C, a činjenica je da u septembru temperatura mora ne pada ispod 25°C, što govori da je Tursku kao destinacija za one koji ne podnose jako sunce idealno posetiti i u post sezoni. 

Znamenitosti: Istanbul, grad na dva kontinenta – jedini na planeti, sa prebogatom istorijom i kulturom. Kad je reč o istoriji i kulturi, tu je čuvenaTroja, Pergamon, Milet, Demre (nekadašnja Mira – rodno mesto Svetog Nikole). Na teritoriji današnje Turske nalaze se i arheološki lokaliteti dva od sedam svetskih čuda antičkog sveta – Mausolova grobnica u Halikarnasu i Artemidin hram u Efesu. Pamukale – Pamučna tvrđava predstavlja jedno neverovatno čudo prirode, pa čudesna Kapadokija, mesečev pejzaž u kombinaciji sa drevnim podzemnim gradovima, crkvama sa vizantijskim freskama… gde možete odsesti u hotelima-pećinama, gde ne smete propustiti fantastičan let balonom i probati vina sa tradicijom od 4.000 godina. Zatim još čudesnija i zagonetnija planina Ararat na čijem se vrhu zaustavio Noje nakon biblijskog potopa, mnogobrojni spomenici moćne vizatijske i otomanske imperije, živopisnog Orijenta. 

Turska, putovanja, evropski gradovi
Turska, putovanja, evropski gradovi

Zanimljivosti: Sveti Nikola je rođen u gradu Patara a sveti Đorđe rođen u Kapadokiji, dok je nadaleko poznat po svojim mnogobrojnim basnama, Ezop rođen u Anadoliji. Prema legendi Noina arka spustila na vrh planine Ararat koja se nalazi u Turskoj. Iako Holandiju često povezuju sa lalama, Turska je ipak ta koja ih je podarila svetu. 

Turska kuhinja: Turska kuhinja se u velikoj meri prepliće sa arapskom i grčkom. Česte su debate o geografskom poreklu pojedinih jela, posebno slatkiša. Turski specijaliteti su raznovrsni, čini ih bogata hrana sačinjena od različitih kuhinja susednih zemalja: zapadna Evropa, Bliski istok, centar Azije, Mediteran, Balkan. 

  • kofte – ovaj divni turski specijalitet nama je poznat kao ćufte 
  • doner kebab – tipično tursko jelo koje se pravi od mesa pečenog na uspravnom ražnju 
  • balik ekmek – reč je o sendviču od grilovane ribe
  • burek – bez sumnje, najpopularnija vrsta jela od testa u turskoj kuhinji, koja je prihvaćena i u drugim kuhinjama balkanskog regiona.
  • pide – slično kao pizza, na testu se najčešće nalazi sudžuk, topljeni sir, spanać i drugo, sveže povrće. 
  • tipična turska pića su turski čaj  i turska kafa, ali i turska rakija ili “raki”
  • ayran – čine ga hladan jogurt, voda i so

Tu su naravno ratluci, baklave, urmašice, tufahije, kunefe, tulumbe…Svi turski dezerti prepoznatljivi su po karamel boji, izuzetnoj slatkoći i neverovatnom poslastičarskom umeću a mnogi ih smatraju poslastičarskim remek-delima.

Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas