Broj ponuda: 3
Hotel:

Anzac

Čanakkale (Mramorno more)
Od 16.01.
po noćenju
Od plaže: 16 km
Usluge:
ND
od 23 € po osobi
Hotel:

Grand Anzac

Čanakkale (Mramorno more)
Od 16.01.
po noćenju
Od plaže: 16 km
Usluge:
ND
od 24 € po osobi
Hotel:

Troja Tusan

Čanakkale (Mramorno more)
Od 16.01.
po noćenju
Od plaže: 150 m
Usluge:
PP
od 39 € po osobi

Čanakale leto

Čanakale je mesto prepuno istorije, kako drevne, tako i moderne, područje oko čuvenih Dardanela vekovima je bilo prelazno mesto vojnih napada. Ovde se odvijala legendarna priča o trojanskim ratovima; osmanski sultani su izgradili odbrambene dvorce koji i danas gospodaruju obalom; a u modernoj eri ovo je sumorno mesto Prve svetske rata za Galipoljsku kampanju, najpoznatije bitke između savezničkih snaga i osmanske vojske u ratu. Ovo je regionu ostavilo obilje istorijskih atrakcija za turiste.

Izabereite neki od hotela koji se nalaze u ponudi turističke agencije Euroturs, i svoj odmor provedite kombinujući odmor sa obilaskom kulturnih znamenitosti ovog kraja. Ili jednostavno odmorite od puta tokom vožnje do Kusadasija, Sarimsaklija, Marmarisa ili Bodruma.

Čanakale hoteli

Pokrajina Canakkale leži sa obe strane Dardanela koje povezuju Mramorno more i Egejsko more. Njegove obale dodiruju Evropu (sa poluostrvom Gelibolu) i Aziju (sa poluostrvom Biga), a između dve strane postoje redovni trajekti. Trenutno se gradi i dugi viseći most, koji bi trebalo da bude otvoren 2023. Marina Canakkale, pored onih u Karabigi, Geliboluu, Bozcaadi i Kucukkuiu, domaćin je živopisnim jahtama koje prolaze kroz moreuz i zaustavljaju se u Canakkaleu kako bi videli ovo istorijsko i mitološko bogato područje, zavičaj mnogih nadaleko poznatih legendi.  Canakkale ima lep arheološki muzej sa mnoštvom predmeta raspoređenih u 5 različitih sala; Keramika Canakkale od 17. do 20. veka prikazuje grad kao jedan od najvažnijih gradova keramičke proizvodnje tokom Osmanskog carstva, komoda 19. veka korišćena u najstarijim dvorcima Canakkale, ukazujući na najbolje uzorke drvene izrade tog doba, grobnica stele iz Kizikosa u Miziji i drevni gradovi regije Troas, mnogi nalazi iz Troje, umetnost otkrivena u Can-u i Yenici iz helenističkog perioda, nalazi iz ruševina Dardanos iz 6. i 2. veka pre nove ere, i skulpturalni i arhitektonski nalazi iz Assosa (Behramkale) i Gulpinar (Sveto područje Apollon Smintheion).

Troja

Daleko od najboljih stvari koje treba uraditi dok ste u gradu je poseta Troji. Otkriće drevne Troje (grad za koji se smatralo da je mesto homerske legende o trojanskim ratovima) najviše je zaslužan nemački arheolog i lovac na blago Hajnrih Šliman, koji je ovde počeo da kopa 1871. godine.

Kasnije su ovde radili arheolozi iskopali ne samo jedan poznati grad kralja Prijama, koji se borio protiv Grka u dugom desetogodišnjem ratu (kao što je rečeno u Homerovoj Ilijadi), već nekoliko slojeva različitih naselja koja su ovde cvetala tokom 2.500 godina (od 3000. pne. do 500. n. e.). Za većinu posetilaca, puko čudo ove turističke atrakcije stoji na mestu gde su mit o Ahilu, Hektoru, Parizu i trojanskom konju svi koračali kroz istoriju.

Vojni muzej

Vojni muzej Canakkale nalazi se u parku okrenutom prema poluostrvu Galipolje preko prolaza Dardaneli, gde se odigrao napad savezničkih snaga na turske snage iz Prvog svetskog rata. Park je raštrkan starom vojnom opremom, a osmanska zgrada unutar parka ima zanimljive eksponate koji objašnjavaju napad na Galipolje.

U blizini se nalazi zamak Cimenlik (Cimenlik Kalesi), koji je 1452. godine izgradio osmanski sultan Mehmet Osvajač (koji je oduzeo Istanbul Vizantincima). Bedemi ovog zamka, sa topovima koji su i dalje upereni prema Dardanelima, imaju lep pogled na to područje, a unutra su neke slike koje prikazuju galipoljske bitke.

Trojanski konj

Na obali Čanakalea nalazi se drveni model trojanskog konja korišćen u filmu Volfganga Petersena iz 2004. godine – Troja. Gotovo svaki turista u gradu zaustavlja se ovde kako bi napravio fotografiju ovog starog filmskog rekvizita.

Galipoljska bitka

Za većinu posetilaca poluostrva Galipolje putovanje predstavlja hodočašće i sećanje na ratnu strahotu. U Prvom svetskom ratu, savezničke snage (britanske, australijske, novozelandske, indijske i francuske trupe) iskrcale su se 25. aprila 1915. godine kako bi započele napad na Osmansko carstvo (ratujući na nemačkoj strani). Brutalna devetomesečna kampanja, koju su Turci konačno pobedili pod briljantnom strateškom komandom vojnog oficira Mustafe Kemala (kasnije će postati Ataturk, osnivač moderne Turske), rezultirala je 130.000 mrtvih i više od pola miliona žrtava, a danas pokrivena brda rasuta su otrežnjujućim spomen-obeležjima.

 

 

Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas