Letovanje Turska , Buyukcekmece, hotel Eser Premium&Spa,

Buyukcekmece

Ova destinacija trenutno nema ni jednu smeštajnu jedinicu u ponudi.

Turska letovanje avionom, autobusom ili sopstvenim prevozom na plažama Mramornog mora. Buyukcekmece je udaljen od srpske granice samo cca. 510km. Do letovališta vodi autoput. Duga peščana plaža je idealna za odmor u Turskoj na samo 40km od Istanbula. Letovanje Bujukčekmeče Vam omogućava da svoje letovanje Turska pretvorite u svojevrsno putovanje kroz istoriju.

Turska letovanje – Mramorno more

U ponudi za letovanje Turska turističkih agencija u Srbiji nalazi se na desetine letovališta na različitim morima, ali poslednjih godina se kao nove neistražene destinacija za letovanje u Turskoj javljaju se letovališta na Mramornom moru kao što je Bujukčekmeče. Kao i kod ostalih destinacija u ponudi za letovanje u Tuskoj u ponudi su letovanje avionom , letovanje autobusom  kao i sopstvenim prevozom. Mramorno more ili, što bi Turci rekli, Marmara denizi, kontinentalno je more koje je povezano sa Crnim i Egejskim morem i razdvaja Aziju od Evrope. Bosfor povezuje ovo more sa Crnim morem, dok ga Dardanele vežu sa Egejskim.
U Mramornom moru nalaze se dve grupe ostrva poznatih pod imenom Prinčevska ostrva i Mramorna ostrva. Po ovim drugim celo more je dobilo ime jer se na tim ostrvima nalaze bogata nalazišta mermera. Površina Mramornog mora iznosi 11.350 km2, dužina je 280 km, a najveća širina mu iznosi skoro 80 kilometara. Temperatura mora zimi je oko devet, a leti tridesetak stepeni. Obala je veoma plitka- dok dođete do dela u kome možete da se “razmašete”, skoro se umorite od pešačenja pa je u tom smislu zgodno za letovanje za porodice sa malom decom.

Letovanje Mramorno more – Buyukcekmece, Turska

Letovanje u Turskoj ne znači da morate da idete daleko, da biste pronašli neko zanimljivo mesto . Može čekati da bude otkriven baš na vašem pragu. Predstavljamo Vam novu destinaciju u našoj ponudi – letovanje u mestu Bujukcekmece u Turskoj. Reč je o okrugu i opštini u predgrađu Istanbula u prelepoj i bogatoj Turskoj. Buiukcekmece ima najčistiju i najbolje organizovanu obalu Istanbula i poznat je po jedinstvenom pogledu na obalu. Posebno u prolećnoj i letnjoj sezoni, jedno je od najvažnijih letovališta Istanbula sa ovom karakteristikom. U proleće i leto stanovništvo grada se povećava 3-4 puta. Plaža Buiukcekmece jedno je od retkih mesta gde se možete osloboditi intenzivnog rada i stresa i osetiti se na letnjem mestu.

Letovanje Turska Buyukcekmece na obali Mramornog mora

Letovanje u Turskoj u mestu Bujukčekmeče Vas vodi u letovalište locirano je na obali Mramornog mora na evropskoj strani, zapadno od Istanbula i predstavlja jedno od bližih letovališta u Turskoj za srpske turiste. Ova oblast broji oko 380.000 stanovnika.

Letovanje Turska Buyukcekmece – Istorija

Uvala u mestu Bujukcekmece na obali Mramornog mora je naseljavana je kroz istoriju tako što su su vojska za vojskom prolazile duž obale do Bosfora. Tako je nastalo i mesto Bujukcekmece. Smatra se da je na mestu gde se danas nalazi ovaj turski grad na obali Mramornog mora nekada bila grčka kolonija pod nazivom Atira (Athyra), takođe poznate kao Atiras. 443. godine nove ere, vojska Atile Huna zauzela je ovo naselje i povezano utvrđenje, i to je verovatno bilo njegovo poslednje osvajanje u tom pohodu pre nego što se okrenuo.
Bujukčekmeče se u istoriji povezuje za episkopiju Atira u spisku eparhija je iz kasnog 15. veka ali je pronađen pečat episkopa Oresta iz 10. veka na ovoj teritoriji.

Letovanje Turska Buyukcekmece – “Velika fioka”

Malo zanimljivosti ukoliko se odlučite za letovanje u Turskoj u mestu Bujukčekmeče. Sam naziv Bujukčekmeče u prevodu znači „ velika fioka“. Naime  ako pogledate ovu obalu iz ptičje perspektive mesto se prostire duž velikog zaliva koji je koji je kao neka velika fioka usred Mramornog mora koja čuva ovo mesto. U zaliv i u Mramorno more se uliva jezero Buyukčekmeče. Jezero Buiukcekmece se nalazi tamo gde je nekada potok Karasu dopirao do Mramornog mora. Potok je pregrađen da bi se stvorio rezervoar pijaće vode za snabdevanje Istanbula. Površina jezera je skoro 29 km2, dugačko je 7 km i široko 2 km. Jezero ima maksimalnu dubinu od 8,6 metara, ali za većinu područja voda ne prelazi 50 cm.. Osmanski arhitekta Mimar Sinan sagradio je most da pređe ovo ušće koji je i dan danas u funkciji. Čuveni most Mimara Sinana, jedno od njegovih najomiljenijih dela, simbol je Buiukcekmecea. Izgrađen je između Mramornog mora i jezera Buiukcekmece. Izgradnja mosta počela je naređenjem Sulejmana Veličanstvenog pre nego što je krenuo u svoj pohod na Sigetvar. Po njegovom naređenju Mimar Sinan je započeo gradnju sa stotinama stolara i klesara 1566. godine. Završena je 1567. pošto ju je sultan Selim II koristio po povratku u Istanbul kao novi sultan. Most je nazvan „Četiri brata“ i formiran je dodavanjem četiri odvojena mosta različitih veličina i dužina zajedno. Remek-delo inženjerstva dugačko je 635 metara i široko 7 metara. Poetski tekst na natpisu mosta pripada pesniku Hudaiju. Originalni Sinanov potpis na mostu je ukraden. Prilikom restauracije 1970. godine formiran je sličan potpis umesto originala.
Radovi Mimara Sinana istorijskog mosta, karavan-saraja, džamija i fontane nalaze se u okviru Kulturparka koji je izgrađen na površini od 200.000 m2. Park je prvobitno dizajniran za proslavu 700. godišnjice Osmanskog carstva i od tada se pretvorio u mesto gde se izvode kulturne i umetničke aktivnosti. Osim istorijskih objekata u okviru kompleksa, možete očekivati i muzej, amfiteatar kapaciteta pet hiljada, sportske objekte, stambene prostore, kafiće i restorane. U okolini se nalaze male regionalne kuće (ioresel evler), koje nude tradicionalnu hranu ovog kraja. Među njima su popularne kuće Mersin, Zigana i Kıbrıs.

Od osmanske arhitekture za vreme Vašeg letovanja u Turskoj u Bujukcekmece-u se još mogu videti ruševine gostionica i karavan-saraja, koji pokazuju da je ovo bilo mesto za zaustavljanje na putu ka Evropi. Na početku otomanskog perioda, to je bila prazna šuma i obradivo zemljište, a postepeno je naseljeno od strane Turaka koji su se doseljavali sa Balkana i Kavkaza. Prema otomanskoj statistici stanovništva iz 1914. godine, Kaza Buiukcekmece imala je ukupan broj stanovnika od 13.121, a sastojala se od 9.511 Grka, 3.255 Muslimana, 195 Bugara, 143 Roma i 17 Jermena.U prvim godinama Turske Republike, još uvek je bilo veoma ruralno, sa seoskim kolibama, poljoprivrednim zemljištem iza, a pored mora neobična vikendica za ljude iz Istanbula. Područje je bilo veoma popularno jednodnevno ili vikend putovanje iz grada zbog peščana , duge obale što je napravilo dobru osnovu da se mesto razvija u turističku destinaciju i krene sa ulaganjem u turističku infrastrukturu.

Letovanje Mramorno more – Zanimljivosti Buyukcekmece -a

Buyukcekmece van sezone  je takođe dom poznatih dvorana za svečanosti u Turskoj, kao što su Ataturk kulturni centar i sajam i kongresni centar Tuiap. Ataturk kulturni centar je najveći kulturni kompleks Turske i zadovoljava veliki deo kulturnih potreba Istanbula. Sajam i Kongresni centar Tuiap glavni su centar svih važnih događaja kao što su sajmovi, izložbe, kongresi i seminari. Kompleks nudi oko 42.000 m2 izložbenog prostora raspoređenog u 10 hala, 11 sala za sastanke različitih veličina ukupne površine 8.000 m2. Pored toga, tu su i velike konvertibilne sale, komunalna infrastruktura po svetskim standardima, vi-fi i internet sadržaji, društveni prostor od 10.000 m2, potpuna klimatizacija, 7 kafeterija i restorana, ugostiteljski objekti i mnoge druge jedinstvene karakteristike.

Bujukčekmeče kao letovalište je najpoznatiji po svojoj senzacionalnoj obali, koja se proteže na 26 kilometara. Ovde se nalazi najduža pešačka staza u Istanbulu duž obale i glavna je turistička atrakcija u letnjim vremenima. Duž obale za vreme vašeg letovanja u Turskoj možete pronaći brojne restorane, čajne bašte, pabove i sportske prostore za provod.

Da navedemo najpopularnija mesta na plaži koje trebate posetiti za vreme letovanja u Buiukcekmece-u ,to su kafe Mado, Buiukcekmece Ordu Evi, Laila Turk, Plane cafe (neka vrsta muzeja) i restoran Albatros. U lokalnim restoranima moguće je jesti ukusne ukuse raznih zemalja po pristupačnim cenama.

Marina Buyukcekmece i Shopping

Kao svako mondensko letovalište u Turskoj I Buyukcekmece krasi prelepa marina u kojoj su usidrene jahte i u kojoj se nalaze moderni restorani. Ova marina je novoizgrađena i od nje počinje prelepo novo šetalište koje vodi do plaže i koje krasi drvored palmi i brojni restorani i shopovi gde možete pazariti ili pojesti nešto po pristupačnim cenama. Kada već govorimo u kupovini treba napomenuti da u samom mestu se nalazi shopping mall sa sirokom ponudom različitih brendova kako turskoih tako međunarodnih po imenu Atrium.

Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas