Alanja letovanje avionom

Alanja – uživajte u all inclusiveu na Kleopatrinoj plaži

Kategorija: Putovanja
Datum objave: 12.04.2023.
Vreme čitanja: 5 min
Autor: Marija Rizvić

Alanja letovanje – All inclusive doživljaj

Alanja je poznato tursko letovalište i najveći turistički grad na južnoj obali Turske, grad na obali Mediterana. Nalazi se u regionu Antalija a od samog glavnog grada regije, udaljen je oko 140 kilometara istočno. Let iz Beograda do Antalije traje oko 1 sat i 50 minuta, nakon čega je organizovan transfer autobusom koji će u zavisnosti od hotela koji ste izabrali trajati između jednog i dva sata.

Alanja je izuzetno interesantna kao urbano tursko letovalište za mlađe turiste i oni koji žele aktivan odmor. Za one koji žele miran odmor, Alanja to definitivno nije, dok za one koji žele da dožive nešto više od hotela i plaža, onda je Alanja prava destinacija.
Zabavni i noćni život je raznolik, veliki izbor restorana i mnogobrojne uređene plaže pružaju uživanje za svačiji džep. Za izbor destinacije važno nam je bilo da imamo gde uveče da prošetamo a da nije prazno i pusto mesto i uverili smo se da je možda najbolji noćni život na obali ali i svakako dobra zabava je u samom centru grada. Alanja je na nas ostavila lep utisak jer je ogromna i definitivno nismo uspeli da je vidimo za deset dana.

Vrlo je poznato kako u Turskoj možete doživeti pravi komfor i luksuz za malu svotu novca. Što se tiče hotela, velika je prednost biti smešten što bliže centru grada i zato smo mi odseli u hotelu Kleopatra Atlas 4* sa uslugom all inclusive i nismo se pokajali jer se nije mogla naći ni jedna zamerka. Hotel je veoma lep, čist i uredan, a usluga na bazi švedskog stola je veoma obilna i raznovrsna, što je i karakteristično za celu Tursku. Tradicionalna turska i uopšte mediteranska kuhinja spada u jednu od najpoznatijih a opet i nama najpribližniji ukus. Izbor jela je bilo u izobilju a slatkiši i voće su se posluživali tokom celog dana i neizostavni je deo restoranske ponude. Način spemanja hrane je kombinacija raznih začina, a najviše mente, mirođije i peršuna i u bogatoj ponudi restorana pored nekih kuvanih jela možete pronaći sve počev od turskog kebaba, junećih ćevapa i pljeskavica pa sve do klasičnih specijaliteta baziranih na ribi, kvalitetnom maslinovom ulju, voću i povrću. Alanja ima u svojoj hotelskoj ponudi najrazličitije moguće hotele, od onih sa dve i tri zvezdice pa do onih lux sa pet zvezdica. Ukoliko volite komfor, onda slobodno birajte hotele sa četiri i pet zvezdica, dok će i oni sa tri zvezdice kao što su Hawaii Suite Beach, Ergun hotel i Kleopatra Fatih udovoljiti najzahtevnijoj klijenteli. Veliki broj resorta, većih hotelskih kompleksa, nalaze se van grada na 10-40 km od centra Alanje, dok su hoteli kategorije 3* i 4* uglavnom gradski hoteli u centru ili širem centru grada. Ukoliko se odlučite za resort, uglavnom ćete imati all inclusive ili ultra all inclusive uslugu u kojoj će vam biti uključeno gotovo sve, od hrane i pića, ležaljki i suncobrana na plaži, spa centra…

Ako želite baš pravi odmor uz dobru hranu i piće, uživanje na bazenu i plaži i ne zanima vas puno napuštanje hotela, za preporuku su veći resorti kao što su Xoria Deluxe 5*, Grand Kaptan 5* i White City Beach 4* koji se uglavnom nalaze na par kilometara od centra Alanje. Ponuda hrane se razlikuje u zavisnosti od hotela, ali se uglavnom služe tri glavna obroka, a između toga snack na plaži i ostalim dostupnim barovima u sklopu hotela, tako da hrane ima u izobilju tokom celog dana. Barovi postoje i oko bazena i na plaži pa opet u zavisnosti od koncepta samog hotela, možete uživati u degustaciji pića i do kasnih večernjih sati.

Većina tih resorta je na samoj plaži, dok je manji broj smešten preko puta ulice i poseduju podzemne prolaze do plaže. Na istoj toj ulici, na svakih par min prolaze autobusi-dolmuši koji voze do centra grada i nazad.
Ukoliko se odlučite za hotele na Kleopatr
inoj plaži sa 3* i 4*, prevoz neće ni biti potreban kao ni nama, čak i ako ste udaljeni od centra 1-2 km, opet ste skoro u centru dešavanja. Plaže u Alanji mogu se podeliti na plaže istočno i zapadno od grada. Prednost je to što se plaža prostire paralelno sa gradom, razlikuju se u tome da li je peščana ili kamenita.

Alanja – prestonica luksuza

Sam grad kao i jedna plaža nose ime po sultanu Aladinu Kejkubatu. Naime Alanja se nekada zvala Alaiye – u prevodu Aladinov grad, dok plažu na istočnoj strani Alanje meštani i danas jednostavno zovu Kejkubat plaža.
Za vreme ovog vladara, izgrađen je i današnji simbol grada, Crvena kula,
glavna turistička atrakcija koja se nalazi u neposrednoj blizini luke. To je ujedno i sam centar Alanje koji obiluje kafićima, restoranima, nargila barovima, prodavnicama. Bulevar Ataturk najlepša je i najpoznatija ulica u Alanji i to ujedno i glavna ulica koja spaja istočni i zapadni deo Alanje, odnosno dve velike gradske plaže.

Pored pomenute Kejkubat, Alanju krasi još jedna, čuvena Kleopatrina plaža. Legenda kaže da je Marko Antonije poklonio kao svadbeni poklon ovaj deo obale Kleopatri i nasuo sitan pesak kako bi egipatska kraljica mogla da uživa u lepoti ovog mesta, gde se i svaki dan kupala u podnožju litice. U pitanju je predivna peščana plaža, najlepša u ovom letovalištu. Kleopatrina plaža je danas duga oko 4 km, ulaz u vodu je postepen i svaki hotel ima svoj deo plaže, ali se i pored toga ležaljke i suncobrani uglavnom dodatno plaćaju. Ovde vam je isto pravilo da ukoliko naručite neko piće na plažnom baru, računajte da su ležaljke i suncobrani besplatni. Gosti hotela ne plaćaju suncobrane i ležaljke, dok svi koji nisu gosti, plaćaju nekih par evra celodnevno iznajmljivanje. Za one koji vole malo adrenalina, postoji dosta sportova na vodi, samo što se mora voditi računa jer u nekim delovima ima manjih kamenih ploča, dok je u hotelima postoje animatori koji vas preko dana zabavljaju na bazenima kroz zanimljive igre na vodi ili aquabik, a uveče se organizuju razna dešavanja kao što su predstave, ples i maskenbal.

Ono što nam se posebno svidelo jeste što postoji sređeno šetalište uz plažu, mnoštvo radnjica, restorana i kafića. Preporučujemo za sve one koji vole aktivno letovanje, obilaske, noćne provode, najbolje je da budete smešteni bliže urbanom delu grada.

Mogli bismo dosta toga ispričati o Alanji, ali je najbolje da jedan svoj letnji odmor provedete tamo i uverite se sami u sve njene lepote.

Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas