Bodrum letovanje

Avionom do Kušadasija – Izmir ili Bodrum

Kategorija: Putovanja
Datum objave: 12.04.2023.
Vreme čitanja: 6 min
Autor: Anita Kaljević

Bodrum – biser Egejske Turske

Ovog leta odlučili smo da ponovo putujemo sa agencijom Euroturs iz Niša, oni imaju poslovnicu u Beogradu na Vračaru, tako da smo mogli da dobijemo sve informacije na jednom mestu. Odlučili smo se za Bodrum, pošto smo prošle godine bili u Kušadasiju, putovali smo autobusom a ove godine smo se odlučili da putujemo avionom. Bodrum letovanje – bio je pravi izbor!

Naš izbor ovog leta bio je Bodrum, Okaliptus Otel. Za ovaj hotel smo se odlučili prvo jer je na plaži, drugo ima uslugu polupansion. Bilo je dosta hotela sa uslugom Al inclusive, ali mi više volimo da šetamo i probamo loklanu kuhinju. Cena je 899 eura po osobi sa uračunatim avio prevozom i svim taksama, što se uklapa u naš predviđeni budžet za ovu godinu.

Hotel Okaliptus se nalazi na peščanoj plaži, 100 metara od mesta Bitez, 45 km od aerodroma u Bodrumu. Kompleks se sastoji od pet zgrada, ima 54 standardne sobe. U okviru restorana je glavni restoran, dva bara, a la carte restoran turske i italijanske kuhinje, otvoreni bazen sa odvojenim delom za decu, internet u lobi baru, sportovi na vodi. Hotel nije veliki, i to nam odgovara, nema gužve i nema mnogo gostiju.

Ono što je dobro kod ovog hotela besplatno korišćenje ležaljki i suncobrana oko bazena i na plaži.

Putovanje avionom prošlo je bez problema, nakon sletanja na aerodrom predstavnik agencije Euroturs nas je čekao i nastavili smo putovanje autobusom do hotela. Smeštaj u hotel je bio posle 14 h, i nakon što smo se smestili naš odmor je mogao da počne. Sobe su bile ok, ima klima uređaj što je bitno, SAT TV, telefon, mini bar (uz doplatu), sef (uz doplatu), kupatilo, fen, i terasu.

S obzirom da smo prvi put u Bodrumu krenuli smo u istraživanje grada. Veliki smo ljubitelji turske kuhinje, naročito morskih plodova i naša prva destinacija bili su restorani na moru. Od hotela smo krenuli mini busom do centra grada. Preporuka vodiča Eurotursa bila je da odemo do starog grada i da tamo odaberemo restoran. Naš izbor je bio restoran na šetalištu sa tradicijom dugom sto godina. Odabrali smo salatu od hobotnice, škampe na žaru i salatu od kopriva. Nakon ručka, nastavili smo šetnju kroz stari grad. Ono što bi smo izdvojili je stara Tvrdjava Svetog Petra, ulaz se plaća nekih 10 €, ali vredi. Smeštena je kraj samog mora, u njenom unutrašnjem delu se nalazi Muzej podvodne arheologije.

Muzej treba obavezno posetiti, bez obzira da li ste ljubitelji mora ili ne. Eksponati su izloženi jasno i dobro su organizovani, a upotpunjuju ih multimedijalni ekrani koji objašnjavaju i podvodnu arheologiju i same eksponate. Nakon ulaza i ogromne kolekcije amfora koju ćete videti, ući ćete u poseban deo koji prikazuje šesnaestometarni brod koji je potopljen još 1025. godine.

Dalje nas vodi put do marine u kojoj se mogu videti luksuzne jahte svih dimenzija, kažu da je ova obala nalik francuskoj azurnoj obali. Ovde se mogu videti i luksuzne radnje poznatih brendova Gucci, Versace, Lui Viton…

Vratili smo se u hotel prepuni utisaka, sada nam je jasno zašto svetski džet set dolazi u Bodrum. Spremili smo se za večeru i otišli do restorana. U hotelu su a la carte restoran turske i italijanske kuhinje tako da možemo da biramo. Nakon večere dobro je još malo prošetati.

Aktivni odmor – zasiguran u Bodrumu

Mi smo ljubitelji aktivnog odmora tako da pored sunčanja i kupanja volimo da odemo i na neki izlet. S obzirom da smo Efes i Pamukkale već obišli dok smo bili u Kušadasiju, iz Bodruma smo odlučili da odemo na grčko ostrvo Kos i na neko od krstarenja.

Sreli smo prijatelje koji su nam preporučili da rezervišemo mesto u restoranu u marini poznatog turskog kuvara Nusreta. Pokušali smo da rezervišemo mesto u restoranu ali je to bilo nemoguće, jer ipak to treba uraditi mnogo ranije.

Posle nekoliko dana provedenih na plaži, rešili smo da odemo na Kos. Kontaktirali smo vodiča Eurotursa i uplatili izlet.

U jutarnjim satima uputili smo se do recepcije gde nas je čekao vodič, imali smo transfer do luke i onda brodom do ostrva Kos.

Kos je tačno preko puta Bodruma. Jedno je od najlepših i najpopularnijih grčkih ostrva. Ljubitelji smo grčkih ostrva tako da smo rado otišli na Kos, vožnja traje manje od sat vremena, pošto je ostrvo blizu. Imali smo dovoljno vremena da se prošetamo gradićem i popijemo po jedan grčki frape, što nam je nedostajalo. U poslepodnevnim satima vratili smo se u hotel, taman na večeru. Na Kosu smo pojeli po jedan giros i grčku salatu, uz nezaobilazni ouzo.

Hotel Okaliptus u Bodrumu ima odličnu peščanu plažu, voda je čista i nema mnogo gužve. Ono što je dobro kod ovog hotela je da ima dosta zelenila i oko bazena i na plaži. Palme su tu da upotpune pravi morski doživljaj. Ulaz u vodu je postepen, a pošto je večinom šljunak voda je čista i ne muti se od peska.

Sledeći izlet na koji smo se odlučili je krstarenje.

Kad god smo u prilici volimo da odemo na Krstarenje, tako da smo i ovog puta uplatili krstarenje i rešili da vidimo okolne plaže, kad smo već tu. U pitanju je najveći piratski brod u Bodrumu. Ima 4 palube. Na prvom spratu je restoran i masinska soba, drugi sprat je za odmor, treći sprat je za sunčanje i zabavu a zadnji sprat je samo za sunčanje i odmor. Sve što nam je bilo potrebno za ovo krstarenje jeste kupaći i peškir. Pored kupanja, na brodu je bio veliki broj animatora koji su se potrudili da zabave goste. na kraju smo imali i pena party. U cenu izleta je uključen ručak i neograničeno piće. Samo je neophodno da pazite da ne izgorite. Plaže koje smo obišli su stvarno fenomenalne.

Nakon jutra provedenog na plaži rešili smo da odemo ponovo do starog grada i obidjemo Tvrđavu. Za to smo odvojili jedno popodne . I nismo se pokajali. Trebalo nam je više od sat vremena da obiđemo sve. Tvrđava je iz perioda viteškog reda Sv.Jovana , najupečatljiviji su bili iscrtani grbovi na zidovima iznad kapija. Ostalo je još dve stotine četrdeset devet zasebnih dizajna, uključujući one velikih majstora, komandanta zamkova, zemalja i ličnih grbova vitezova i verskih ličnosti. Među njima je najuočljiviji grb engleskog kralja Henrija IV na Engleskoj kuli. Pošto je red vitezova Svetog Jovana bio sastavljen od vitezova iz raznih zemalja, svaki red je imao svoju kulu, i svaka je bilo u svom prepoznatljivom stilu. Tako da se izdvajaju francuska, engleska, španska i nemačka kula.

Odlučili smo da preskočimo večeru u hotelu i da odemo do starog grada i marine na večeru, ispoštovali smo dress code rado i krenuli. Bodrum je idealan za večernje izlaske, i ovde je must have luksuzna garderoba. Tako skockani posetili smo jedan od restorana sa dobrom muzikom i uživali smo u domaćoj kuhinji. Interesantno je da ima toliko izbora da ne znate šta da izaberete. Od pića uvek možete da probate njihovu rakiju RAKI nešto slično grčkom ouzu, vina su im jaka za moj ukus, s obzirom da su temperature visoke ipak se odlučujemo za Efes, lokalno pivo. Ono što treba naglasiti jeste da je neophodno piti dosta vode, jer je vlažnost vazduha visoka. Uz pivo smo naravno naručili neke đakonije od mesa, jer uz morske plodove svakako je bolje odabrati belo vino. Pravo je uživanje provesti večernji izlazak u jednom od restorana na obali.

Paralelna sa plažom je šetalište koje je idealno za večernju šetnju nakon večere.

11 dan je brzo došao i priznajemo da nam je falio još neki dan. Nakon doručka napustili smo hotel i otišli transferom do aerodroma.

Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas