Putovanje,Azurna obala, Nica, evropski gradovi, city break, plaža

AZURNA OBALA – NICA, MONAKO I MONTE KARLO

Kategorija: Putovanja
Datum objave: 06.11.2023.
Vreme čitanja: 5 min
Autor: Anita

Azurna obala nas je oduvek privlačila, a proleće je idealno vreme za posetu. Agencija Euroturs je organizovala obilazak francuske rivijere u periodu uskršnjih praznika. Program je obuhvatao smeštaj u Nici , sa posetom Grassu i parfimeriji Galimard, kao i obilazak kneževine Monako.

Bili smo smešteni u Nici u hotelu sa 3* , iz lanca Kyriad . Nica je najveće naselje na Rivijeri, 5 . grad u Francuskoj po veličini, i centar je Azurne obale. Smeštena je u zalivu Anđela na ušću reke Pajon u Sredozemno more. Reka Pajon deli grad na dva dela, stari istočni i novi zapadni deo.

Nicu krase brojni istorijski spomenici iz različitih epoha.

Nica je polazna tačka za razgledanje Azurne obale, ima preko 200 hotela i 16000 apartmana, povezana je sa ostalim delovima Evrope odličnom drumskom i železničkom infrastrukturom, i ono što je interesantno aerodrom u Nici je jedini na Rivijeri.

Putovali smo autobusom kroz Hrvatsku, Sloveniju i Italiju, stigli smo u Nicu u jutarnjim satima. Panoramsko razgledanje vodilo nas je kroz sam centar grada. Nakon panoramskog razgledanja grada sledilo je slobodno vreme za individualno razgledanje. Dobili smo preporuke od vodiča Eurotursa šta da obiđemo. Prvi na listi je stari grad, i cvetna pijaca. S obzirom da je Nica bila deo Italije sve do 1860. godine kada je pripojena Francuskoj, stari grad ima taj italijanski šmek, sa uskim ulicama, starim zgradama pastelnih boja i drvenim žaluzinama, restoranima i kafićima.

Na pijaci Cours Saleya šarenilo, cveće, lokalno proizvodi, voće i povrće, i naravno suveniri za radoznale turiste- lavanda, vino, masline, sirevi, začini. Uz pijacu bezbroj restorana sa ponudom lokalnih specijaliteta i naravno ma meniju italijanska i španske kuhinja.

Kad smo već u starom gradu iskoristili smo priliku da se popnemo do vidikovca. Iz starog grada je najlakše stići do vidikovca Colline du Chateau, tako da smo se uputili kraćim putem, da bi izbegli pentranje stepenicama, ima ih previše. Sa vidikovca se pruža najbolji pogled na Nicu i zaliv anđela. Šetnja parkom do vodopada i nazad otvorila nam je apetit tako da smo rešili da nađemo neki dobar restoran i ručamo.

Nakon ručka, koji je naravno podrazumevao odlazak u pizzeriju, nastavljamo naše razgledanje, ovog puta novog dela Nice. Kada se krene glavnom i opšte poznato Promenadom Engleza bude jasno zašto je Nica letovalište za slavne i bogate.

Promenada Engleza je šetlište dugo 6km, kreće od aerodroma pa sve do centra grada. A duž šetališta luksuzni hoteli, kazina, vile, spomenici, muzeji, bašte i naravno plaža sa druge strane.

Svaki hotel ima svoju plažu, tj. deo na plaži, ali postoji i deo plaže koji može slobodno da se koristi.

Bio je april i sunčano vreme, ali nedovoljno za kupanje bar za nas , mada, bilo je par hrabrih koji su se kupali.

Ono što je nas oduševilo to je trg Masena, i fontana Sunce, zatim statue Konverzacija u Nici na trgu, i vrlo neobična statua Kvadratna glava, rusko francuskog umetnika Sase Sosno.

Nedaleko od trga nalazi se čuvena robna kuća Lafayette sa markiranom garderobom svetski poznatih brendova. Nešto niže kreće trgovačka ulica sa brendovima kao što su Zara, Mango etc.

Nica ima odlično organizovan prevoz, 2006. su uveli tramvaj koji povezuje centar grada sa ostalim delovima, i odlično funkcioniše. Karta važi za period od 90 min u jednom pravcu. Možete menjati prevozno sredstvo ali ne i pravac.

Kada je u pitanju Nica meni najinteresantnija priča vezana je za hotel Negresco. Hotel Negresco nije običan luksuzni hotel, to je hotel koji je uvršten u istorijske spomenike grada 1974. god. Hotel je sagrađen davne 1912. god. Posle neizvesne sudbine u periodu dva velika rata, kupila ga je porodica Augier. Jeanne Augier nastavila je porodičnu tradiciju i sa svojim suprugom rukovodila je hotelom sve do smrti 2019. god..U želji da svoju strast prema umetnosti podeli sa svojim gostima napravila je svojevrstan hotel muzej. Tokom godina skupila je preko 6000 antikviteta iz perioda od od XVII veka pa sve do danas, kroz hodnike hotela prikazana je u segmentima istorija umetnosti Francuske. Dok su hodnici i lobi kao predvorje muzeja, apartmani su svaki priča za sebe, tako možete izabrati MARIE-ANTOINETTE SUITE, MARIE LESZCZYNSKA SUITE, THE MONTSERRAT CABALLÉ SUITE,ANGEL SUITE,LA PARISIENNE JUNIOR SUITE,JUNIOR SUITE LA VÉNITIENNE,NAPOLEON JUNIOR SUITE i tako redom.

Dok je Jeanne Augier bila živa turisti su mogli da obiđu hotel, iako nisu gosti hotela, međutim, posle njene smrti hotel vodi korporacija koja je zabranila posete, tj. možete razgledati hotel samo ako ste gost restorana Le Chantecler, koji, by the way, ima Mishelin *. Deo prihoda hotela korporacija daje u dobrotvorne svrhe, po želji vlasnice.

Posle slobodnog vremena u Nici sastajemo se sa grupom i nastavljamo dalje busom. Program agencije Euroturs predviđa odlazak u Monako i Monte Carlo.

Nismo dugo putovali, možda nekih pola sata, otišli smo do garaže, onda se liftom popeli do Okeanografskog muzeja i nastavili do Palate u kojoj živi princ Albert od Monaka i njegova porodica. Na putu ka Palati prošli smo pred prelepe Katedrale u kojoj je sahranjena čuvena glumica Grace Kelly i njen suprug princ Rainier III, i naravno ostali potomci Grimaldi porodice.

Kneževina Monako je jedn od najmanjih država na svetu. Prostire se na samo 2 km 2. I sa Stene / La Rosh/ imate pogled na celu državu. U daljini se vide svetla Monte Carla, staza Formule 1, luka sa luksuznim jahtama, bašte, i neverovatan broj stambenih zgrada u brdima okolo.

Malo smo se prošetali i vratili se u bus, nastavili smo do Monte Carla stazom gde prolazi i formula 1, to je jedina trka koju možete pratiti a da ne platite kartu.

Kada ste prvi put u Monte Karlu prvo što ugledate je sjaj i luksuz raskošnih zdanja . Grand Casino, Opera, hotel Paris, čuveni caffe de Paris., tu je i bezbroj radnji ekskluzivnih modnih brendova.

S obzirom da je Monte Carlo sinonim za kocku, neki su otišli do Kasina da okušaju sreću, drugi da prošetaju a mi smo seli da popijemo piće u čuvenom cafeu.

Dok smo sedeli u cafeu mogli smo da uživamo u pogledu na najnovije primerke poznatih brendova automobilske industrije , Masserati, Lamborgini, Ferrari itd. Nije bilo mnogo posetilaca, u letnjim mesecima bude baš velika gužva.

Primetno je da je ostavština Grace Kelly bogata. Zapravo je ona najzaslužnija za izgradnju imidža Monaka kao luksuznog odredišta. Monako se nekada finansirao prihodom iz kockarnica, danas samo 3% prihoda je od kockanja. Interesantno je da stanovnicima Monaka nije dozvoljeno kockanje.

Napustili smo sjaj u luksuz i vratili se u realnost. Za jedan dan bilo je dovoljno uzbuđenja.

Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas