Hoteli Budimpešta

BUDIMPEŠTA – BISER DUNAVA

Kategorija: Putovanja
Datum objave: 06.11.2023.
Vreme čitanja: 5 min
Autor: Aleksandra

Budimpešta – biser Dunava

Mađarski glavni grad Budimpešta je sve popularniji među turistima. Ova kraljica ili biser Dunava, kako je još nazivaju, je postala toliko popularna turistička destinacija da je 2019. godine osvojila nagradu u konkurenciji „Najbolja mesta za putovanje u Evropi“. Više od pola miliona ljudi je glasalo za Budimpeštu, opisujući ga kao jedan od najlepših i najsigurnijih gradova na svetu.Budimpešta nudi eleganciju Pariza, graditeljsku baštinu Beča, šarm Lisabona i štokholmski način života“ navodi se u saopštenju European Best Destinations-a.

Blizina Budimpešte i veliki broj povoljnih aranžmana naših turističkih agencija čine je lako dostupnom i vrlo posećenom destinacijom. Agencija Euroturs nudi polaske iz Niša, istočne i zapadne Srbije, Beograda i Novog Sada a polasci su tokom jeseni, Nove godine, Uskrsa i Prvog maja. Konkretno za nas polazak iz Novog Sada kako cenovno tako i po dužini puta je najpristupačniji. Polazak je bio oko ponoći a vožnja zaista prijatna i kratka sa udobnim autobusima i iskusnim vozačima turističke agencije Euroturs.

Naše komšije dele istu reku kao i mi Novosađani – Dunav, Novosadsku sinagogu projektovao je Mađarski arhitekta Baumhorn a možemo se pohvaliti i pesmom našeg Novosađanina Đorđa Balaševića „Budimpeštanski sneg“ u kojoj spominje trgove i mostove

…“Vodila me kud je htela
bio sam njen gost
Veresmarti, Citadela
i Lančani Most
zavejani Trg Heroja
gde poželeh da je moja
i da uvek bude kao tad“…

Budim i Pešta spojeni Dunavom su jedna reč i jedan grad. Mostova koji spajaju ove dve obale je pregršt, svaki ima svoju jedinstvenu priču ali o njima ću nešto kasnije. Kada se ne biste odvojili od reke svakako biste videli sve što je značajno u ovom gradu – Parlament, Budimski dvorac, spomenike, crkave…

Po dolasku obišli smo smo sa vodičem jedan od glavnih trgova grada, Trg heroja, koji je posvećen osnivačima Mađarske i drugim važnim ličnostima koje su imale ulogu u stvaranju mađarske istorije. U neposrednoj blizini nalaze se i dva muzeja, sa jedne strane Muzej savremene umetnosti a sa druge Muzej lepe umetnosti. Kraćom šetnjom možete stići i do zoološkog vrta a opet na drugu stranu u odnosu na trg je dvorac Vahdahunjad. Zbog kratkog boravka oboje ostavljamo za neku sledeću posetu Budimpešti.

Svaki turista obavezno prošeta Vaci ulicom kao važnom trgovačko – poslovnom zonom Pešte i glavnom ulicom ovog grada. Dominiraju suvenirnice i antikvarnice, možete sesti i predahnuti u neki od restorana i kafića ili posetiti neki od poznatih svetskih brendova i šopingovati. Zastanite i zasladite se Žerbo kolačem u poslastičarnici Žerbo staroj više od 150 godina. Vaci ulica se nalazi u blizini Dunavskog keja a spaja trg Fovam i trg Verešmarti. Nadomak Vaci ulice nalazi se i Srpska ulica (Szerb utca). U Srpskoj ulici nalazi se i pravoslavna crkva, posvećena Svetom velikomučeniku Georgiju, koja datira još iz 16. veka. Jedini je hram Srpske pravoslavne crkve u Budimpešti, pripada Eparhiji Budimskoj i dan-danas je aktivna.

Nakon šetnje kroz strogi centar Pešte mostom prelazimo u Budim i obilazimo Budimski dvorac. Po dolasku do same tvrđave očekuju vas stare ulice i kaldrma. Gradnju je započeo u trinaestom veku kralj Bela četvrti a lokacija je pod Unesco zaštitom. Sledeći put se planiramo popeti starinskom uspinjačom. Crkvu koju ćete prepoznati po šarenim krovovima smatraju najvećom svetinjom Mađara – Matijasova crkva. Nastavili smo obilazak do Ribarskog dvorca, nazivaju ga i Ribarski bastion a ime je dobio po tome što je na njegovom mestu nekada bila riblja pijaca. Služio je za ukras gradu i nije imao neke odbrambene funkcije. Šetnjom kroz kolonade ribarskih kula stićićete do terase sa koje se možete ponovo diviti panorami. Sve vreme smo vezani za naš divni Dunav, jednu od glavnih lepota ovog grada.

Nismo ljubitelji odlaska u šoping kada smo na putovanju ali ekskurzija tržni centar Campona za sve ljubitelje kupovine nudi i odlazak u Tropikarijum koji je u smešten uz tržni centar. Od mene svakako topla preporuka za obići, što smo i uradili drugog dana našeg boravka u Budimpešti. Najatraktivniji stanovnici su svakako ajkule koje plivaju u velikim akvarijumima kao i kroz stakleni tunel kojim šetate. Ovo je najsadržajniji dan jer Euroturs pored odlsaka do Campone istog dana u večernjim časovima nudi i vožnju brodom po Dunavu a nakon vožnje možete otići i na večeru u čardu uz folklor i muzički program. Ovde ćemo se i zaržati jer je Dunav neizostavna tema ovog grada a priču o mostovima sam vam ranije obećala.

Dunav je druga najduža reka u Evropi i protiče kroz 10 zemalja uključujući i Mađarsku. Krstarenje Dunavom u večernjim satima je po meni glavna čarolija ove dvomilionske metropole. Najupečatljiviji deo plovidbe je prolazak pored Parlamenta koji inače možete sagledati samo sa Budimske strane s obzirom na njegovu visinu od skoro 100 metara. Širinom zauzima skoro 270 metara dunavske obale. Zgrada ima 365 kula koje simbolizuju broj dana u godini. Cene i ponude vožnji su šarenolike, pola sata, sat ili dva, uz piće ili i večeru. Svakako je preporuka za odlazak sa našom agencijom Euroturs i vodičem na srpskom jeziku a program se završava sa kompozicijom Johana Štrausa „Na lepom plavom Dunavu“ koju zauvek vežem za ovo nezaboravno iskustvo.

Svaki most ove kraljice Dunava ima svoju neobičnu priču i legendu iza sebe.

Najpoznatiji Eržebet most dobio je ime po austrougarskoj kraljici Elizabeti – Sisi. Ona je bila veliki zaljubljenik u ovaj grad pa je finansirala mnoge znamenitosti kao i prvobitni most koji je po njoj i dobio ime. Most poseduje čak šest saobraćajnih traka i odoleva vremenu već 50 godina.

Sečenji most ili lančani most dobio je ime po grofu Sečenjiju koji ga je sagradio. Zanimljiva priča pominje se kada se priča o ovom mostu a to je da je grof rekao da će se baciti u Dunav ako neko nađe manu njegovom mostu. Ovo se zaista i dogodilo kada je jedan dečak skakutajući oko lavova, koji su najupečatljiviji detalj ovog mosta, primetio da lavovi nemaju jezik.

Najkraći most Budimpešte je Most slobode. Nekada je nosio ime Franca Jozefa koji i prisustvovao svečanom otvaranju a s obzirom da preko njega prelazio tramvaj sa obe strane mosta imao je kućice za prodaju karata za prevoz.

Za kraj dajem vam još par zanimljivosti o ovom dragulju Dunava:

* Pronalazač rubikove kocke čuveni gospodin Rubik rođen je u Budimpešti.

* Dođite i provozajte se drugom najstarijom podzemnom železnicom u Evropi.

* ili se opustite u nekoj od termalnih banja Budimpešte. Čak i voda u bazenu nilskih konja u zoološkom vrtu u Budimpešti dolazi iz izvora termalnog kupališta Sečenji jer je njen sastav jako sličan hemijskom sastavu reke Nil.

* U avgustu možete uživati na Siget muzičkom festivalu ili narednog meseca na festivalu čokolade.

Dođite i uverite se i sami!

Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas