Budimpešta, Madjarska, evropski gradovi, putovanja, madjarski parlament

Budimpešta

Kategorija: Putovanja
Datum objave: 06.12.2021.
Vreme čitanja: 4 min
Autor: Isidora

Budimpešta

Budimpeštu sam posetila davno, još kada sam bila na ekskurziji sa gimnazijom. Kako je prošlo mnogo godina i slike su mi izbledele, odlučila sam da ponovo posetim ova prelepi grad. Odlučili smo da uplatimo paket aranžman u agenciji Euroturs (po veoma pristupačnoj ceni) i da vikend provedemo u Budimpešti. Odgovarala nam je i blizina ovog grada s obzirom da se nalazi na svega 380 km od Beograda. Budimpešta, glavni grad Mađarske je jedan od najlepšhih gradova Evrope. Sa svojim brojnim kulturno-istorijskim znamenitostima i mnogobrojnim turističkim atrakcijama nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Od 1872. godine, kraljevskim ugarskim dekretom, gradovi Budim, Stari Budim i Pešta postali su jedan grad: Budimpešta. Kao i u većini gradova koji su nekada bili prestonice neke carevine i vladao drugima, tako se i ove može videti jedno isto, a to je raskoš. Pa da vidimo šta je to što treba videti u ovom divnom gradu….

Budimpešta, Madjarska, evropski gradovi, putovanja, Lančani most
Budimpešta, Madjarska, evropski gradovi, putovanja, Lančani most

Budimski dvorac (Kraljevska palata)

Moćna i velika Kraljevska palata u Budimu je izgrađena u XIII veku i sa svojom baroknom i neoklasicističkom strukturom, dominira desnom obalom Dunava i lako je uočljiva iz Pešte. Nekada je predstavljala dvor mađarskih kraljeva. Budimski dvorac se nalazi na UNESCO-voj listi svetske kulturne baštine i nezaobilazno je mesto za turiste koji posećuju ovaj grad. Palata je danas središte Mađarske Nacionalne Galerije. Ovde se još nalaze i Sečenjijeva nacionalna biblioteka, Muzej istorije Budimpešte, statua Princa Evgenija Savojskog Oslobodioca na konju, Matijina fontana …Ispred i okolo palate nalazi se lep park koji vam daje do znanja da se nalazite na „vladarskom“ mestu. U poslednje vreme Kraljevska palata je postala poznata po mestu na kojem se održavaju mnogobrojni festivali kao što su: Mađarski festival Palinika, Mađarski festival folklora, Vinski festival i drugi. Naravno, sa samog dvorca se pruža prelep pogled na Dunav i Peštu.

Ribarski bastion

Krenuli smo prema još jednom simbolu Budima: beloj i kamenoj Ribarskoj tvrđavi. Iako deluje drevno, tvrđava je izgrađena početkom XX veka. Ribarski bastion sa svojih sedam kula izgleda kao iz bajke. Svaka od sedam kula tvrđave predstavlja po jedno mađarsko pleme, koje se doselilo u Mađarsku krajem IX veka, i koja su stvorila mađarski narod. Sa nje se pruža predivan pogled na Peštu. U njoj se nalaze restorani, muzičari i umetnici koji zabaljaju posetioce, prodavci suvenira. Za neke delovo se naplaćuje ulaznica i to su upravo delovi sa kojih se pruža najlepši pogled. Nezaobilazna je statua kralja Stefana (Ištvana) na konju koja dominira Trgom Svetog Trojstva na ulazu u Ribarsku tvrđavu.

Budimpešta, Madjarska, evropski gradovi, putovanja, ribarski bastion
Budimpešta, Madjarska, evropski gradovi, putovanja, ribarski bastion

Parlament u Budimpešti

Meni se posebno dopala zgrada mađarskog parlamenta. Parlament je jedna od najpoznatijih građevina u Budimpešti koja se nalazi na svakoj razglednici kao i na ostalim suvenirima koje možete ovde kupiti. Interesantno je da je mađarski parlament jedan od najvećih u svetu (treći po redu). Izgrađen je krajem XIX veka. Zgrada ima 690 prostorija i zauzima ukupnu površinu od 18.000m². Jedan deo unutrašnjosti zgrade je otvoren za posetioce. Iako ova građevina izleda prelepo iz svakog ugla, ipak najlepši pogled na nju je sa druge strane Dunava.

Gelert brdo

Sa vrha Gelert brda takođe se pruža veličanstven pogled na grad. Brdo je dobilo ime po italijanskom biskupu Gerardu (Gelertu) koji je Mađare od pagana preobratio u hrišćane. Pagani su ubili Gelerta tako što su ga bacili u Dunav sa jednog brežuljka, južno od današnje tvrđave. Stena sa koje su ga bacili dobila je njegovo ime – Gelert brdo. U podnožju brda nalazi se veoma lep spomenik posvećen Gelertu u neoklasičnom stilu, sa njegovom statuom koja pobedonosno drži krst uzdignut u desnoj ruci. Na vrhu brda se nalazi i impresivni Spomenik slobode. Statua predstavlja ženu koja drži list palme kao simbol pobede.

Budimpešta, Madjarska, evropski gradovi, putovanja, Crkva svetog Istvana
Budimpešta, Madjarska, evropski gradovi, putovanja, Crkva svetog Istvana

Lančani most

Veoma je poznat najstariji i najlepši most – Sečenjijev lančani most koji je izgrađen 1849. godine. Poznat je po džinovskim skulpturama lavova koje se nalaze sa obe strane mosta. Sa jedne strane mosta se pruža pogled na Parlament, dok se sa druge strane mosta pruža pogled na Budimski dvorac.

Andraši bulevar, Trg Heroja i Milenijumski spomenik

Andraši bulevar vodi do Trga Heroja, jednog od glavnih trgova u Budimpešti. Ovaj trg krasi impozantan Milenijumski spomenik. Na vrhu stuba koji je visok 36m nalazi se krilati kip anđela Gabriejla koji drži mađarsku krunu, dok se sa leve i desne strane stuba nalaze kipovi istaknutih istorijskih ličnosti Mađarske. Ova oblast nalazi se na UNESCO-voj listi svetske kulturne baštine. U neposrednoj blizini su i Muzej savremene umetnosti, Muzej lepih umetnosti, gradski park i zoo vrt.

Budimpešta, Madjarska, evropski gradovi, putovanja, madjarski parlament
Budimpešta, Madjarska, evropski gradovi, putovanja, madjarski parlament

Dvorac Vajdahunjad

Dvorac se nalazi u srcu Budimpešte u blizini Parlamenta. Prvobitno je izgrađen od dasaka i kartona za proslavu Milenijumske svečanosti, ali kako je je postao atraktivan, mađarska vlast je 1904. odlučila da napravi otporniji objekat i tako je izgrađen ovaj dvorac. Iako nema istorijsku važnost Dvorac Vajdahunjad predstavlja pravu turističku atrakciju.

Mađarske terme

Budimpešta je poznata po svojim banjama, a jedna od najpoznatijih je banja Sečenji koja se nalazi u Gradskom parku u neposrednoj blizini Trga Heroja. Zahvaljujući vrućoj termalnoj vodi možete boravati i plivati na otvorenom u zimskom periodu što predstavlja fantastično iskustvo.

Budimpešta, Madjarska, evropski gradovi, putovanja, obala Dunava
Budimpešta, Madjarska, evropski gradovi, putovanja, obala Dunava

Vaci ulica

Kada ste u Budimpešti nezaobilazna je čuvena Vaci ulica. Ona je centralna i najvažnija ulica u gradu i tu se nalaze mnogobrojni restorani, kafići, prodavnice, suvenirnice i još mnogo toga.

Ovo je jedan mali deo turističkih atrakcija ovog „bisera na Dunavu“ koje predlažem da posetite. Da li je dva dana dovoljno? Meni nije, ali sam ipak uspela da osvežim slike od ranije. Budimpešta je grad u kojem bi mogla šetati danima i istraživati nova mesta. Toliko toga ima da se poseti. Uživajte u njenoj lepoti, a Budimpešta će se sama pobrinuti da se ponovo vratite u nju!

Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas