Evropski gradovi, Bukurešt, putovanja

Bukurešt – Pariz na istoku

Kategorija: Putovanja
Datum objave: 06.12.2021.
Vreme čitanja: 4 min
Autor: Jovanka

Bukurešt jegrad u kom se harmonično prepliću istok i zapad, a poput Rima, izgrađen je na 7 brežuljaka, sa isto toliko jezera. Krenimo u avanturusa ,,Euroturs-om,, u Mali Pariz” .Osim toga, samo ime Bukurešt prvi put se pominje kao rezidencija vlaškog kneza Vlada III Cepeša, ili kako ga svi bolje znamo –Drakula.U okviru mnogobrojnih tura na destinaciji, možete odabrati i takozvanu “Drakula turukoju turisti obožavaju!

Korisne informacije

Udaljenost od Beograda do Bukurešta automobilom iznosi 593 km i potrebno je oko 8 h vožnje.
Bukurešt ima
dva međunarodna aerodroma. Jedan od njih je aerodrom Henri Coanda koji se nalazi severno, u gradu Otopeni, a Međunarodni aerodrom Aurel Vlaicu koji se takođe nalazi severno od Bukurešta, tačnije 8 km i sa gradom je povezan autobuskim linijama i taksi službama. Glavna železnička stanica u Bukureštu jeste Gara de Nord (Severna stanica). Bukurešt je povezan direktnim železničkim linijama sa svim većim gradovima regiona i Evrope, poput Beograda,Budimpešte,Varne,Sofije,Beča,Kijeva,Moskve. Bukurešt je takođe i pravi čvor nacionalnih puteva za motorna vozila, a neki od tih puteva povezuju Bukurešt i sa glavnim gradovima Bugarske,Ukrajine i Mađarske. Valuta koja se koristi ovde je rumunski lev, a naravno zvanični jezik je rumunski.

Bukurešt grad zelenila i velikih parkova

Znate kako umetnici kažu da vole svoj kreativni haos i da se u njemu najbolje snalaze? Tako i prestonica Rumunije, poput pravog umetnika, obiluje kreativnim arhitektonskim haosom u vidu preplitanja mnoštva različitih stilova iz različitih razdoblja –ponešto za svačiji ukus.

Ono što je posebno vredno hvale i pomena jeste da je ovaj grad izuzetno čist. U Bukureštu nećete naići na otpatke na ulici, na opuške, niti na urezane poruke i imena po klupama, kao ni grafite na državnim ustanovama i zgradama. Uz sve to čistini i lepoti doprinose i mnogobrojni parkovi koji su leti puni zelenila, cveća i drveća, a zimi i za novogodišnje praznike ukrašeni kao sa razglednica.

Jedan od takvih parkova je I Čizmigiu. Otvoren je 1860.godine I najstariji je park u gradu. Iz rumunskih planina u baštu je doneto preko 30.000 stabala I biljaka, a egzotične vrste donete su iz Beča.Ovaj park poseduje klizalište, prelepu novogodišnju rasvetu, kućice i kolibice sa kuvanim vinom i kolačima, a morate probati i kuvane đevreke.

Park Karola je veliki park sa predivnom okolinom.Leti se u ovom parku odrzavaju koncerti I kulturne manifestacije.U parku se nalazi I spomenik komunističkog vodje Georga Deja,kao I velni plamen koji označava mesto groba.

Bukurešt – Pariz na istoku

Bukurešt ima I svoju Trijumfalnu kapiju koja je ukrašena skulpturama rumunskih umetnika. U unutrašnjosti se nalaze drvene stepenice koje vode do vrha, odakle se pruža prelep panoramski pogled na celu prestonicu.

Dublje u unutrašnjosti grada nalazi se i Trg Revolucije, koji je možda postao poznat na ne tako lep način, ali na kom ćete imati prilike da u miru obiđete razne znamenitosti. Znamenitosti poput Kraljeve Palate koja je danas Nacionalni Muzej Umetnosti, Centralnu Univerzitetsku Biblioteku koja je nekada bila Kraljevska zadužbina, zdanje Senata, crkvu Kreculesku, naravno rumunski Ateneul, i mnogo štošta.

Kraljevska palata neoklasičnog stila sagrađena je 1815. godine, i do 1947. služila je kao rezidencija Karola II i njegovog sina kralja Mihaila I. Godinu dana kasnije, u nju su smeštene tri umetničke galerije, od kojih je svaka uređena na jedinstven i moderan način

Evropski gradovi, Bukurešt, putovanja
Evropski gradovi, Bukurešt, putovanja

Bukurešt šoping

Za sve turiste koji uživaju u dobrom šopingu, u centru Bukurešta na Bulevaru Ujedinjenja čeka Vas i mnoštvo luksuznih prodavnica sa najpoznatijim imenima iz sveta mode. Po naređenju Čaušeskua, napravljen je tako da bude i veći a i lepši od Šanželišea u Parizu, što moramo priznati da i jeste.

Naravno, postoji I dosta šoping centara sa pristupačnijim prodavnicama i brendovima koji će biti blaži prema Vašim novčanicima, a i obično se prave novogodišnja praznična sniženja.

I naravno, možda i najbitnija stavka za upoznavanje nekog naroda i njegove kulture jesu tradicionalni specijaliteti hrane i pića, tako da ne smete zaobići i neke od odličnih rumunskih restorana. Predlažemo da popijete njihovo domaće pivo Ursus (pr. medved) uz neki od specijaliteta kao što su gulaš od povrća i kobasica.Cene hrane i pića u prestonici Rumunije su veoma pristupačne tako da možete da se opustite sa količinom Ursusa ukoliko Vam se dopadne i da uživate.

Izleti

Bukurešt može biti odlična polazna tačna za razgledanje okolne Rumunije.
Ako imate viška vremena predlažem vam da napravite izlet do jezera i manastira Snagov koji se nalazi u prelepom prirodnom okruženju. Manastir se nalazi na malom ostrvu na jezeru i do njega samo može doći čamcem.Još neki od predloga jesu da napravite izlet do zamka Peleš, manastira Sinaja, Drakulinog zamka, srednjovekovnog grada u Branu. Oni koje zanima tradicionalni život mogu posetiti manastir Horezu.

Zabava i noćni provod u Bukureštu

Bukurešt ima veoma dobru ponudu kada je provod u pitanju. Klubovi rade po celu noć, a cene ulaznica su veoma niske.
Barovi u Bukureštu nude odlične koktele i strana piva. Džez je veoma popularan u Rumuniji, i Bukurešt ima velik broj džez klubova. Ukoliko ste ljubitelji klasične muzike posetite Ateneul Roman. Fantastičan program nudi i Narodno pozorište. Opere i predstave su sve na rumunkom jeziku. Balet se prikazuje u Opera Romana.

Posetite ovaj neverovatni grad i uživajte u onome što on može da vam ponudi. Jedno je sigurno Bukurešt Vas neće ostaviti ravnodušnim i oduševiće vas svojim fenomenalnim izgledom i šarmom.

Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas