Istanbul,putovanje Istanbul,evropski gradovi

Čarobno putovanje u Istanbul

Kategorija: Putovanja
Datum objave: 23.03.2021.
Vreme čitanja: 6 min
Autor: Myriam

Istanbul

Postoji mnogo ispričanih priča o Istanbulu i svako je isti doživeo na svoj način, ali ono što je zajedničko svima jeste da niko nije ostao ravnodušan na grad. U ovom kratkom pregledu pokušaću da se osvrnem na najbitnija mesta i znamenitosti koja će biti od korsiti za svakog ko se otisne na ovo čarobno putovanje.

Istanbul, Evropski gradovi, putovanja, Istanbul Turska
Istanbul, Evropski gradovi, putovanja, Istanbul Turska

Kada sam odlučila iskoristim svoj prolećni mini odmor, prvo što sam pomislila je Rim, apsolutno se mora videti za života „ večni grad „, međutim kako se putovanje nije realizovalo, ljubazni agenti iz agencije „ Euroturs „ su mi ponudili kao alternativu – Istanbul. Sada iz ove perspektive mogu da potvrdim da je definitivno vredelo i da je ceo put od početka do kraja bio isplaniran odlično, a dokaz tome je što se u ovaj grad vraćam iznova svaki put jer je uvek ima nešto novo da ponudi.

Evropski gradovi, putovanja Turiska Istanbul, Aja Sofija
Evropski gradovi, putovanja Turiska Istanbul, Aja Sofija

Kratka istorija grada

Istanbul je najmnogoljudniji grad Turske, kao i kulturni i finansijski centar ove zemlje. Smešten je sa obe strane Bosforskog moreuza i jedini grad na dva kontinenta (uski tesnac između Crnog mora i Mramornog mora). Istanbul mostovima povezuje Aziju i Evropu i procenjuje se da u Istanbulu živi preko 18 miliona stanovnika, što ga čini jednim od najvećih gradova u Evropi i u svetu. Osnovan oko 1000. g. p.n.e. i iz Vizantijskog carstva niknuo je veličanstven grad Konstantinopolj, a posle osmanskog osvajanja grada, zadržao je svoje važno mesto u srcu imperija. Bio je glavni grad Turske sve do 1923. godine kada je osnovana Republika Turska i kada je centar političke moći postala Ankara. Milionski grad pun je fascinantnih ostataka iz svoje duge i bogate istorije koji impresionira i one najzahtevnije turiste.

Evropski gradovi, Istanbul putovanje, Istiklal ulica
Evropski gradovi, Istanbul putovanje, Istiklal ulica

Krenule smo!

Naime, od Beograda do Istanbula ima oko 952 km i pošli smo u popodnevnim časovima, tokom puta smo napravili jednu veću pauzu u Nišu jer nam se priključila još jedna grupa putnika i odatle nam je ostalo još oko 750 km do krajnje destinacije. Putovanje je obuhvatilo tranzit kroz Bugarsku tokom noći koje traje oko 4h tako da tu deonicu puta nismo ni osetili, a već u ranim jutarnjim časovima smo ušli u Republiku Tursku. Formalnosti koje se tiču ulaska naših građana u Tursku i uopšte servisnih informacija dobili smo još u agenciji „ Euroturs „ pre putovanja tako da smo bili pripremljeni za sam tok aranžmana. Već na samom ulasku u Tursku, na graničnom prelazu Kapi Kule koje je udaljen oko 250 km od Istanbula osetićete razliku u temperaturi da je viša i prijatnija, a jutarnje sunce će vas još više zagrejati i sa nestrpljenjem ćete čekati da stignete što pre u grad.

Evropski gradovi, putovanja Istanbul, Krstarenje Bosforom
Evropski gradovi, putovanja Istanbul, Krstarenje Bosforom

Naša agencija “ Euroturs “ je imala hotele u ponudi 3* i 4* u delu grada koji se zove Laleli i ovo je  za nas bila odlična lokacija jer se nalazi na maksimalno 20 minuta peške od glavnih turističkih atrakcija na Sultanahmetu a i dobro je saobraćajno povezana (tramvajska linija T1). Hotel u kome smo bile mi smeštene je bio sa 4* i bio je sa odličnom uslugom, kontinentalni doručak, uredne i čiste sobe, osoblje hotela je bilo veoma ljubazno i na usluzi za sva pitanja i pomoć. Internet smo imale u celom hotelu i nije bilo nikakvih smetnji. Kada ste van hotela, moguće je koristiti wi-fi u najvećem broju restorana i kafića bez ikakve doplate.

Šta videti u Istabulu od znamenitosti?

S obzirom da smo boravile samo 6 dana koliko je naš aranžman trajao, morale smo maksimalno da se organizujemo i za to kratko vreme da isplaniramo da vidimo sve najbitinje lokalitete. Preko agencije “Euroturs” smo se odmah prijavile za sve ekskurzije koje su bile u ponudi kako ne bismo same lutale i čekale u redu da kupujemo ulaznice a i uopšte da nakon toga opet čekamo da uđemo u muzeje. Nepregledna reka ljudi se slivala na svakom ulazu, znale smo da nismo pogrešile jer smo sa našim vodičem odmah ulazile u sve muzeje, prvo u Aja Sofiju koja je nekadašnja hrišćanska crkva, zatim pretvorena u džamiju, a od 1935. godine u muzej. Aja Sofija je jedna od najvećih i najprepoznatljivijih znamenitosti grada, danas je ona opet u službi džamije. Nakon toga smo krenule u  Topkapi palatu koja predstavlja jedan svojevrstan vremeplov koji vas vraća u period kada su vladali sultani, ima predivna dvorišta i velike odaje. Pogled na grad i na Bosfor sa balkona ove palate je prosto spektakularan i nezaboravan. Nezaobilazna Plava džamija koja se nalazi nasuprot Aja Sofije je nešto što nismo mogle da propustimo a da ne uđemo i u nju. Naziv Plava džamija dobila je zbog plavih pločica koje krase unutrašnjost džamije. Direktno iza džamije nalazi se Arasta bazar gde može da se kupi ručno rađeni suveniri. Svakako se preporučuje da se obiđe deo grada Galata, preko zaliva Zlatnog roga, sa svojom najistaknutijom tačkom kulom Galata.

Evropski gradovi, putovanja Istanbul, Turska, Sultanahmet trg
Evropski gradovi, putovanja Istanbul, Turska, Sultanahmet trg

Sama kula jedna je od najupadljivijih građevina i nezamislivo je bez odlaska na ovaj toranj sa kog se pruža veličanstven pogled na ceo grad. Dalje na sever je ulica Istiklal, glavna pešačka ulica u Istanbulu, prepuna radnji poznatih brendova, ali i sa velikim brojem restorana i barova. Ova ulica se proteže od kule Galata do trga Taksim, centralnog trga celog grada. Naredne dane smo posvetili da obiđemo još par mesta kao što su: Dolmabahče palatu koja predstavlja poslednje sedište sultana, Jerebatan cisternu koja krije tajne podzemnog sveta, ali i da se otisnemo na azijsku stranu Istanbula gde se nalazi najviša tačka u gradu – brdo Čamlidža i prepoznatljiva Devojačka kula na samom Bosforu. Jedan dan smo iskoristile da u pratnji vodiča odemo i na to poznato krstarenje Bosforom jer smo iz priča čuli da je to nešto najlepše i da se grad može još bolje doživeti. Nakon krstarenja smo posetili Vaseljensku patrijaršiju koja se nalazi u četvrti Fanar koja je stekla izuzetno veliku crkvenu i političku važnost.

Putovanja Evropski gradovi, Turska Istanbul, Devojačka kula
Putovanja Evropski gradovi, Turska Istanbul, Devojačka kula

Hrana – ukus i miris

U ponudi u Istanbulu je zaista veliki broj restorana i osoblje restorana će se truditi u tome da vas pozove baš u njihov. Mi smo u blizini našeg hotela imale na raspolaganju bezbroj mogućnosti za jelo, najbliži je bio restoran u sklopu hotela koji je se nalazio tik ispod našeg gde smo probale jela od standardnog kebaba, ukusnih kofti ili na našem poznatije ćufte, ali i turski pide. Ako vam nedostaje domaći doručak, probajte burek i ajran, nešto najsličnije našem jogurtu. Iako smo na svakom koraku nailazile na razne poslastičarnice i prodavnice rahat lokuma, tulumbi i alve, prema preporuci vodiča “Euroturs” najbolje baklave se nalaze u Karakoju, preko puta Galata mosta.

Istanbul putovanje, Turiska, Evropski gradovi, restoran
Istanbul putovanje, Turiska, Evropski gradovi, restoran

Šoping i cenkanje

Ono po čemu je ovaj grad nadaleko poznat je odličan i vrlo povoljan šoping. Obavezno smo otišle do Kapali čaršije i Egipatske pijace da bismo osetile duh tog nadaleko poznatog orijenta, izbor robe je prevelik a cenkanje nezaobilazno za one koji to vole. Tu smo kupile neke interesantne začine i poznatu kafu Mehmet Efendi. Međutim, mi smo se odlučile da nađemo nešto njihovo od odmaćih robnih marki a koje mogu biti kvalitetnije a isto po pristupačnim cenama. Postoje tržni centri u novom evropskom delu grada u Nišantašu koji nudi robu poznatiju nama i tržni centar Dževahir koji je ogroman i prostire se na 6 spratova sa širokim izborom robe velikih svetskih brendova, ali i cenovno je malo skuplji.

Evropski gradovi, Putovanje Istanbul, kulturne znamenitosti
Evropski gradovi, Putovanje Istanbul, kulturne znamenitosti

Grad koji povezuje istok i zapad

Na prvi pogled grad deluje haotično i užurbano, ali će vas sigurno oduševiti svojim neverovatnim položajem, arhitekturom, hranom i jedinstvenim spojem orijentalne i evropske kulture. Moderni trg Taksim ili kvart Karakoj će učiniti da se osećate kao u bilo kojoj svetskoj metropoli, dok ćete se šetajući Sultanahmet trgom neizbežno vratiti par stotina ili čak hiljadu godina unazad. Ovo je grad koji svako treba da poseti bar jednom u životu. Na kraju putovanja, možemo samo da kažemo da smo bile  istovremeno oduševljene i tužne jer nažalost nismo stigle sve da vidimo a opet nam je otkrio svoje čari taman toliko da se opet vratimo. Za ovo putovanje je potrebno samo dobro raspoloženje i malo para za velike uspomene!

Bosforski most
Bosforski most
Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas