PARGA Grcka leto, letovanje grcka PARGA, apartmani Parga, smeštaj Parga

Destinacije za romantično letovanje u Grčkoj

Kategorija: Putovanja
Datum objave: 22.03.2021.
Vreme čitanja: 6 min
Autor: Anka

Destinacije za romantično letovanje u Grčkoj

 

Destinacija za romantično letovanje sa autobuskim prevozom

Imala sam želju da svoje prvo letovanje sa dečkom bude na nekom romantičnom mestu u Grčkoj. Znam za Santorini i još neka preskupa ostrva, ali sam morala da uskladim želje sa budžetom.

Na preporuku zaposlenih iz agencije Euroturs otišli smo autobuskim prevozom iz Beograda u Pargu,  gde Euroturs ima veliki izbor apartmanskog smeštaja dok su cene i način plaćanja veoma povoljni.

Grcka apartmani letovanje,PARGA leto,panorama grada
PARGA leto, letovanje grcka apartmani

Za Pargu smo čuli da je na Jonskom moru, pogledali fotografiju videli da ima lep pejzaž gde dominiraju stare kuće sa jakim žutim i crvenim fasadama, zaličilo nam na Cinque terre u Italijia. Rečeno nam je da ima lepu tvrđavu koja datira iz XI veka, da je sa druge strane tvrđave velika plaža Valtos, u centru grada postoji gradska plaža Krioneri i još jedna malena Piso Krioneri.

Letovanje Grčka, leto grcka apartmani, Parga letovanje
Letovanje Grčka, leto grcka apartmani, Parga letovanje

Bili smo smeštni u kući Xenia, odlučili smo se da uzmemo prvi sprat sa terasom koja gleda  na ulicu, u daljini se videlo more, prijalo nam je da tu ispijamo jutarnju kafu. U agenciji Euroturs su nam nudili kuću Janis i Two brothers, ali je položaj terase u studiu Xenia presudio.

Grcka apartmani letovanje, Parga, Janis, pogled spolja
Grcka apartmani letovanje, Parga, Janis, pogled spolja

Preko puta našeg smeštaja, niz ulicu 100m  nalazi se odlična pekara Green Bakery, gde smo svakog jutra uzimali peciva  koja su svojim mirisom uz kafu upotpunila jutro.

Grcka apartmani letovanje, Parga, Two Brothers, ulaz
Grcka apartmani letovanje, Parga, Two Brothers, ulaz

Romantičan prizor

Najbliža plaža nam je bila gradska plaža Krioneri, plaža sa pogledom na malo ostrvo Panagija, gde se nalazi crkva. Ostrvo je blizu do plaže, moguće je preplivati do njega. Maleno ostrvo na kom su svi pogledi sa plaže bili uprti u njega, a deslio se da smo videli  kako mladenci sa doka otplove čamcem na venčanje u tu malenu crkvicu, taj trenutak je zaista romantičan. Mladoženja i mlada, sa dugim velom, na čamcu stojeći plove i drže se za ruke, meni do tada neviđen prizor. Da nije toliko komplikovnao venčati se u drugoj zemlji, za sebe bih poželela takvo venčanje.

Grcka apartmani letovanje,PARGA leto, letovanje grcka apartmani,zaliv
PARGA leto, letovanje grcka apartmani

Ostala romantična mesta u Pargi

Odmah  do gradske je već spomenta Piso Krioneri plaža. Ona je baš mala, ima puno velikog kamenja na koje je bilo moguće popeti se i skočiti u vodu, i  u vodi ima kamenja, dobra je za ronjenje i posmatranje podvodnog sveta.

Grcka apartmani letovanje,Parga / PISO KRIONERI.plaža
Parga / PISO KRIONERI

Velika Valtos plaža, do nje smo pešačili preko centra grada, uzbrdo do tvrđave i nizbrdo do plaže, za nekih pola sata lagane šetenje sa upsutnim razgledanjem izloga i radnja, koje su skoro celom putnajom do tvrđave. Upravo taj put do plaže i nazad je bio veoma zanimljiv, tu je bilo belih kućica sa plavim prozorima i vratima, tipičan prizor sa razglednica iz Grčke. Savršeni vidikovac je sa trvđave, pogled na grad, ostrvao Panagija i more. Na ovom mestu je lepo i uveče posmatrati grad i svetla koja daju neku čar i opuštaju. Često smo uzivali u pogledu koji ima restoran Kastro, kako u jelima, dezertima i piću, još veće uživanje je u tom pogledu sa njihove terase. Sa druge strane tvrđave, dalje prema Valtos plaži, omiljeno mesto nam je bila taverna Stefanos, koja ima pogled kao da letimo iznad same plaže. Tu smo najčešće uživaliu ribljim specijalitetima i vinu.

Još jedan od očaravajućih utisaka sa ovog letovanja poneli smo sa izleta obilazak ostrva Paxos i Antipaxos, pred ljubavne priče koja se vezuje za ova ostrva po grčkoj mitologiji, divnija je stvarnost i očaravajuća boja mora koja se rečima ne može opisati.

 

Pored mora i plaže, nedaleko od Parge postoje i vodopadi Loukas, do njih se može doći vozićem iz Parge. Kako kapljice vode sa vodopada prskaju preko zraka sunca, duga je tamo česta pojava i to nekada na dohvat ruke. Do vodopada je i stara vodenica koja je pretvorena u muzej i otvorena za posete.

Od smeštaja, hrane, mora, izleta naše prvo romantično letovanje u Pargi može se oceiti kao veoma uspešno, uspeli smo da uživamo i da se opustimo kao da smo u nekom drugom svetu.

Destinacija za romantično putovanje sopstvenim autom

Drugo letovanje i destinacija koju smo u paru želeli posetiti je bilo je na ostrvu Krf, prvenstvno jer smo čuli da je Sidari, mesto na samom severu ostrva, poznat po kanalu ljubavi i raznim ljubavnim pričama. S obzirom na to, da je ostrvo u pitanju i da smo želeli da ga obiđemo, na ovo letovanje smo krenuli kolima. To je bilo posebno uživnaje na trajktu od Igumenice do Lefkimija, ovom putanjom je trajekt duplo jeftiniji nego Igumenica -grad Krf, iako je za grad Krf trajekt češći, nama to nije smetalo da dok čekamo trajekt za Lefkimi porošetamo Igumenicom koje je veoma simpatično mesto.

Grcka apartmani letovanje, Krf, plaža
Grcka apartmani letovanje, Krf, plaža

Uzeli smo smeštaj u Dasiji, kuća Hermes, preko agencije Euroturs i dobili poust kao stalni klijenti. Kopneni put od Lefkimija do Dasije je dalji, nego da smo se iskrcali sa trajekta u gradu Krfu ali bilo je uživanje voziti se od južne obale ka centru ostrva. Smeštaj u Dasiji  je odmah preko puta luksuznog hotela Ikos Dassia, dobra je lokacija  jer se Dasija nalazi na sredini ostrva i blizu nam je grad Krf. Taj grad naš je očarao arhitekturom, nekim svojim šarmom, od stare tvđave, preko crkve svetog Spiridona i Liston ulice do Manastira Vlaherna, sa autentičnim zvonima, na malenom ostrvu tik uz aerodorm. Kada avion sleće  dok se na tom ostrvcetu čini vam se da na dohvat ruke proleće, tako blizu.

KRF Letovanje Grčka, leto grcka apartmani Krf, KRF letovanje
KRF Letovanje Grčka, leto grcka apartmani Krf, KRF letovanje

Naše iluzije o Sidariju

Kako smo jedva čekali da odemo od Sidarija i vidimo taj ljubavni kanal, mnogo smo očekivali, ali moram da priznam da smo doživeli veliko razočaranje, nama se tamo ništa nije dopalo, ni plaža jer je za naš ukus suviše sitan pesak, kao prašina ili blato u nekim delovima i mnogo je duvao vetar. Zapravo po našoj oceni sam jug i sever ostrva nisu interesantni, ali zato središnji deo ostrva, i sa istočne, i sa zapadne strane je za svaku preporuku i pohvalu, i upravo na tim mestima smo otkrili mnogo romantičnija mesta nego sam Sidari.

Grcka hoteli letovanje, Krf, Sidari, Hotel Angelina, bazen
Grcka hoteli letovanje, Krf, Sidari, Hotel Angelina, bazen

Otkiće drugih romantičnih mesta na Krfu

Jedno takvo romantično mesto je Kassiopi, od Dasije je udaljen nekih 20ak km i ima lokalna autobuska linija kojom se može doći do ovog mesta iz Dasije, stanica je preko puta kuće Hermes. Pored nekoliko plaža koje Kassiopi ima, najviše nam se dopala Bataria beach. Ova plaža je sa krupnim belim kamenjem, koje daje nevorovatno plavu nijanasu moru, od svih mesta na plaži, gde ima ležaljki sa suncobranom, mi smo izabranli ravnu stenu gde smo stavili svoj peškir. Lepo je prošetati od marine, putnjom pored mora u hladovini od drveća koje okružuju putanju do plaže. Oko marine ima puno taverni i restorana, ručali smo u restoranu Porto Nuovo, mix ribljih specijaliteta, u porciji za dvoje bilo je svačeg od školjki do ribljeg steka i nekoliko vrste riba.

KRF Letovanje Grčka, leto grcka apartmani Krf, KRF letovanje
KRF Letovanje Grčka, leto grcka hoteli Krf, KRF letovanje

Sa zapadne strane ostrva najveće simpatije je pokupila Paleokastrica sa istoimenim manastirom. Ovo čarobno mesto ima nekoliko plaže u vidu uvale koje dele brežuljci. Na jednom takvom brežuljku je i Paleokastica manastir, prizor zvona na žutom zidu gde se dalje  nastavlja rascvetalo cveće u ružičastim nijansama, ne nas je delovalo tako umirujuće i spokojno. Manastir ima sopstvenu vinariju, može se kupiti njihovo domaće vino koje prave monasi.

Romantične večeri u Dasiji i  romantična jutra u Ipsosu

Sama Dasija je veoma zanimljiva za večernje šetnje pored mora, mesec u moru ima takav odsjaj  kao da pravi svoju putanju. Dešavalo nam se da prilikom tih večernjih šetnji zalutamo u spomenuti luksuzni hotel Ikos Dassia, a sam hotel ima divnu plažu i vrt, gosti tog hotel imaju intimne večere u dvoje na plaži sa ličnim konobarom. Gosti su uglavnom stranci, Englezi i Nemci, nas dvoje svojom fizionomijom lica podsećamo na njih pa smo se „poršvercovali“ par puta da prošetamo tim stazama, čak su nam zaposleni u hotelu nudili da nas prevezu, onim automobilom kao za golf, kojim razvoze svoje goste od kapije do smeštaja. Mi smo uverljivo glumili da želimo da prošetamo da ne brinu.

Grcka apartmani letovanje, Hoteli Krf, kristalno čisto more
Grcka apartmani letovanje, Hoteli Krf, kristalno čisto more

Uz Dasiju se nastavlja mesto Ipsos, ovo mesto su nam u agenciji Euroturs prvo ponudili jer imaju smeštaj preko puta plaže apartmani Tasos i  Hristina, terase koje imaju pogled more. Duž celog put kroz Ipasos prostire se plaža sa jedne strane, a kafići i restorani sa druge strane, veoma je živo i lepo za mlade. U Ipsosu, na plaži, najlepša  su jutra, dočekati svitanje uz šum talasa i gledati kako se sunce probija iza kopna i obasjava more i plažu, taj prizor puni dušu energijom.

Romantika u letovanjima nije samo za one koji imaju dubok džep, za luksuzne hotele i destinacije i oni sa skromnijim primanjima mogu se snaći ako su dovoljno maštoviti.

Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas