Egipat, Sahara, putovanja

EGIPAT – OČEKIVANJA I STVARNOST

Kategorija: Putovanja
Datum objave: 19.01.2022.
Vreme čitanja: 5 min
Autor: Ljiljana

ONO ŠTO OČEKUJEMO OD EGIPTA

Kontrast istorijskih slojeva – to je ono što ćete danas pronaći u Egiptu. Od starog Egipta do Rimskog carstva, od Islamskih dinastija do moderne istorije! Drevni Egipat je vekovima zaokupljao maštu, doticao duše miliona i inspirisao kako umetnike, tako i obične ljude. Jednostavno, ne možete pobeći od preko 7000 godina istorijskog uticaja koji stari Egipat ima! Nasleđe starog Egipta, sa imenima poput Ramzes, Nefretiti ili Tutankamon i mestima kao što su Luksor i Giza – sa piramidama i tajanstvenom Svingom, odjekuje u umetnosti, književnosti i popularnoj kulturi. To naprosto nikog ne ostavlja ravnodušnim!

Egipat, piramide, putovanja
Egipat, piramide, putovanja

Kairo – „ majka svih gradova“, najveća je metropola u Africi. Sa skoro 15 miliona stanovnika, razbaškario se obalama Nila. Mešavina je to mnogih kultura, predstavljao je i predstavlja najznačajniji centar drevnog i modernog Egipta. Obilazak piramida u Gizi je „obavezan“, ali nijedan obilazak nije potpun ako ne posetite Egipatski muzej u Kairu. Sa preko 160.000 artefakata, neprocenjivim blagom Tutankamona – njegovim pozlaćenim kovčegom i maskom starom više od 3.500 goduna, ovaj muzej privlači više od dva miliona posetilaca godišnje. Svako ko doputuje u Kairo, mora obavezno da poseti i

Saladinovu citadelu iz 12. veka. Ovo utvrđenje zadivljuje svojim kupolastim plafonima i fantastičnim pogledom na Kairo. U citadeli se nalazi i džamija Muhameda Alija, izrađena od čuvenog „alabaster“ belog mermera. Šetnja vijugavim uličicama Kahan el Khalili – starog bazara (pijace) koji se vekovima nije menjao, poseta „Visećoj crkvi“ Presvete Bogorodice…. samo delić onoga što glavni grad Egipta nudi posetiocima.

Oni radoznali, koji žele da upoznaju pravi Kairo, a ne samo hramove, džamije, crkve, tvrdjave…

moraju da zavire u uske uličice starog dela grada! Lokalni stanovnici, bar meni tako izgleda, tretiraju

ih kao sobe za dnevni boravak, jer su u njima od jutra do mraka!

Egipat, Sahara, putovanja
Egipat, Sahara, putovanja

STVARNOST – CRVENO MORE, SINAJ

Da, da…. To je ono što znamo, to je ono što očekujemo. A stvarnost? Pa… Daleko je Kairo… I to bukvalno. Jer, preko 90% naših turista u Egipat putuje radi letovanja. Odmor u nekom od čuvenih

letovališta na Crvenom moru, poput Hurgade, Šarm El Šeika ili Dahabe, može pružiti zaista fantastične „avanture“. Nude se tu brojne mogućnosti: svakakve porodične aktivnosti, ronjenje oko olupina ratnih

brodova iz doba Napoleona ili oko koralnih grebena, istraživanje podvodnih ruševina na Mediteranu,

koje datiraju od zlatnog doba Faraona pa do vladavine Kleopatre…. tu je i poseta delfin parkovima, „džip safari“ u Sinajskoj pustinji, obilazak Sinajske gore, obilazak beduinskih sela, plovidba Nilom…. Sve to uz boravak u nekom „resort“ okruženju sa 5* zvuči fantastično. Mnogima je to dovoljno.

Ali…. Za ono što očekujemo sa početka ove priče – Giza sa piramidama, Kairo….. Egipat kakav sanjamo… Za to treba odvojiti i više vremena i više novca, jer, kao što rekoh, Kairo je daleko.

U stvarnosti, letovanje u Egiptu to ne pruža, bar ne onima koji nisu spremni da „žrtvuju“ poneki

dan svog odmora i ne malu sumu novca za izlete do Gize i Kaira.

Egipat letovanje, putovanje, hram
Egipat letovanje, putovanje, hram

HURGADA – NAMA NAJOMILJENIJE LETOVALIŠTE

Najomiljenije mesto za letovanje Srba u Egiptu je Hurgada, bar prema broju prodatih aranžmana. To je

kolevka turizma na zapadnoj obali Crvenog mora. Letovalište koje se proteže duž preko 40 km netaknute obale, kao i sam grad Hurgada (negde na sredini letovališta), uživa u suncu tokom cele godine. Ima neverovatno lepe koralne grebenove i desetine uzbudljivih atrakcija za svačiji ukus i svaki

uzrast. Poznata je kao treća najbolja ronilačka destinacija na planeti!

Zabava na plaži, uzbudljivi i raznovrsni noćni provodi u mnogobrojnim klubovima i barovima, ekstremni vodeni sportovi, „klabing“ i golf su samo neke od opcija koje se nude.

Sam grad Hurgada je jedan od većih gradova u Egiptu. Broji preko 300.000 stanovnika. Čine ga

tri urbana dela – Sakala, El-Dahar i El-Memsha.

Sakala je centar Hurgade. Tu možete pronaći živopisne prodavnice suvenira, hotele srednje klase i mnoštvo restorana, naročito u novoj marini, koja je u blizini prelepe džamije „El Mina“. Južno od Sakale nalaze se izuzetno luksuzni kompleksi, u delu koji se zove El Cora.

El- Dahar je najstariji, najšarmantni deo grada. Pleni svojim bogatim velikim bazarom.

El-Memsha („seoski put“) je savremeni deo grada, i dalje konstantno u izgradnji. Ako se uželite hrane iz McDonalds-a, KFC-a ili Pizza Hut-a, to je pravo mesto za vas. Naravno, naći ćete tu i veliki broj rastorana raznih nacionalnih kuhinja iz celog sveta. Tu se nalazi i velika, globalno poznata diskoteka

Letovanje Egipat, Hurgada, ekskurzije
Letovanje Egipat, Hurgada, ekskurzije

Hurgade – „Litl Buda“. Glavna ulica El-Memshe ima prepoznatljivo ime – Promenada. U njenoj blizini

nalazi se i Nacionalni muzej, sa izuzetno bogatom postavkom.

Najveći broj naših turista bira hotele u delu koji se zove „Makady Bay“. To je turistički kompleks u blizini Hurgade, na nekih 30 km od centra. „Makady Bay“ je namenski oformljeno turističko mesto sa luksuznim hotelima, restoranima i klubovima, bez stalno naseljenog stanovništva.

Bitno je spomenuti i „Soma Bay“ na 45 km južno od centra Hurgade, deo u kom se nalaze neki od najpoznatijih hotela kao što su „Sheraton“ i „Caribbean World Resort“.

Letovalište „El Gouna“ (zovu ga i „Venecija Egipta“) je 25 km severno od centra Hurgade. Glavna atrakcija su okolna ostrva povezana mostovima, tako da se može prelaziti s jednog na drugo i bez čamaca. Letovalište je idealno za ljubitelje golfa.

Koje god od navedenih letovališta da odaberete, apsolutna preporuka je da obavezno odete na očaravajući izlet brodom do koralnih ostrva „Veliki Giftun“ i „Mali Giftun“. Lokalno stanovništvo ih (s pravom) zove „Rajska ostrva“. Ostrva su jedna od najznačajnih ronilačkih lokacija na svetu, gde može da se uživa u raznolikom morskom životu Crvenog mora. Izleti su celodnevni, cena uključuje ronjenje oko korala, posetu „Orange“ („Paradis“) plaži i ručak na brodu.

Tu je i prava avantura – džip safari do pustinjskih oaza! Vožnja kvadom u Sinajskoj pustinji je zadivljujuće iskustvo. Neizostavna je poseta beduinskom selu i naravno – jahanje kamila.

Izlet koji privlači pažnju turista koji svoj odmor provode u Hurgadi nesumljivo je i poseta Luksoru.

Razgledanje najvećeg muzeja na otvorenom uključuje obilazak prelepog hrama Karnak, plovidbu Nilom i obilazak „Doline Kraljeva“. Fascinantno!!

Na žalost, veliki broj naših turista zadovolji se samo boravkom u odabranom hotelu. Izobilje koje

nudi „all inclusive“ usluga luksuznih hotela je mnogima dovoljno za „nezaboravan“ odmor. I to je

ta stvarnost koja nas prati. Jedino je nejasno, bar meni lično, šta je tu nezaboravno.

Zato, ispunite očekivanja sa kojima krećete put Egipta. To je nezaboravno, ne hotel….

Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas