Jonska obala

Jonska obala – Najlepše plaže Grčke sa plavom zastavicom

Kategorija: Putovanja
Datum objave: 10.05.2023.
Vreme čitanja: 5 min
Autor: Milica

Jonska obala je poznata po brojnim plažama, zalivima i ostvima od kojih zastaje dah. Plaže su poznate po kristalno čistoj vodi i zelenom okruženju.

-Ukoliko se odučite da letujute u Sivoti, preporučujemo da posetite plažu Pisina ili Plava laguna. Pisina na Grčkom znači bazen. Ova prelepa uvala se nalazi na ostrvcetu Macvro Oros i jako popularna kod turista, poznata je kristalnom tirkiznoj vodoi, sitnom pesku i lepoj vegetaciji. Do ove plaže možete doći brodićem za samo desetak minuta turističkim brodićem koji kreće iz luke u Sivoti, povratnu kartu možete kupiti za par eura. Ukoliko želite da se na plaži zadržite duže, možete iznajmiti motorni čamac na ceo dan. S obzirom da na plaži nema taverni i drugih ugostiteljskih objekata, savetujemo da ponesete sve što vam je potrebno. Voda je plita i postoji postepeni ulazak, tako da je idealna za porodice sa malom decom. Ukoliko ste ljubitelj ronjenja, nemojte zaboraviti da ponesete ronilačku poremu jer u ovom delu ima jako toga interesantnog za istraživanje.

-Palža Agia Paraskevi se nalazi na samo par kilometara od Sivote, zaštićena je istoimenim ostrvom zbog čega je voda uvek mirna i nema talasa, kako je plićak dugačak, pogodna je za porodice sa malom decom. Pesak je malo krupniji, plaža je uređena i zastupljen je dovoljan broj kafića i taverni. Sama plaža je dobila ima po crkvi koja je posvećena svetoj Petki i se nalazi na kraju paže na malom brdašcetu. Ležaljke sa suncobranima možete iznajmiti, cena se razlikuje. Do pomenutog ostva koje se nalazi preko puta plaže možete stići plivanjem gde možete uživati na maloj plaži.

-Plaža Bela Vraka je prema rečima turista jedna on najinteresantnijih palža u ovoj regiji i definitivno je ne smete propustiti ukoliko letujete u Sovti. Plaža se nalazi na ostrvu Mourtemeno i do nje se može doći samo morskim putem ali ne brodićem, već pešice! To je zapravo i čini posebnom i izdvaja je od ostalih plaža. Uska staza od belog peska povezuje ostrvo na kom se nalazi plaža sa kopnom. Voda je plitka, ne prelazi dubinu do visine kolena, što za najmlađe turiste predstavlja pravu avanturu. Plaža nije uređena, ukoliko je posećujete, moraćete da ponesete hranu i piće kao i prateću opremu.

-Plaža Paleokastricija se nalazi na ostrvu Krf u blizini istoimenog sela na severozapadnom delu ostrva, udaljena je 26km od glavnog grada Krfa. Plaža je pravi izazov za ljubitelje ronjenja. Paleokastricija nudi veliki broj taverni sa prelepim pogledom na zaliv i 6 uvala, peščanih ili šljunkovitih. Postoji jako puno skrivenih plaža,od kojih se do 15 može stići samovodenim putem. Voda je uvek kristalno čista hladnija u odnosu na ostale plaže okružena bujnim zelenilom. Na plaži možete iznajmiti suncobrane i ležaljke ili možete koristiti svoje ukoliko vam to više odgovara.

-Kanal ljubavi je još jedan biser Jonskog mora i najveća atrakcija koja se nalazi u mestu Sidari na severozapadnoj strani ostrva Krf. Jedna od najposećenijih plaža okružena je bujnom vegetacijom, kristalno čistom vodom smaragdne boje i jedinstvenim stenovitim formacijama. Prema legendi, parovi koji prođe kroz „Kanal ljubavi“, ostaće zauvek zajedno. Samo mesto je bogato turističkim sadržaljem, voda je uvek čista i prohladna i pogodna za ronjenje. U blizini ove plaže nalazi se plaža sa lekovitim blatom.

-Valtos plaža je najpopularnija plaža u Pargi, smeštena u zalivu u zapadnom delu grada Parge. Jedna je od najomiljenijih plaža, svojim posetiocima nudi bogat sadržaj sportskih aktivnosti na vodi, kao i veliki broj taverni, kafića i marketa. Na plaži možete iznajmiti suncobrane i ležaljke ali ukoliko želite, možete koristiti i slobodni deo plaže. Do same plaže može se stići pešice, automobilom ili brodićem iz gradske luke. Ukoliko se odlučite da do plaže dođete pešice preko tvrđave, uživaćete u razgledanju lokalnih prodavnica, prelepo uređenih kuća i tvrđave u kojoj možete napraviti predah u kafiću sa preleim pogledom na Jonsko more.

-Letovanje u Pargi pruža mogućnost posete plaže Voutoumi na ostrvcu Antipaxos. Ostrvo je nenaseljeno veći deo godine, ovde ne možete viteti prodavnice, možete uživati na belom mekanom pesku, kristalnoj tirkiznoj vodi i bogatom zelenilu. Na samoj plaži nema previše ležaljki, u blizini se nalazi jedna taverna u kojoj možete probati domaće vino.Voda je plitka, idealna za sve uzraste dok je ronjenje moguće u blizini stena. Do ove plaže možete doći organizovanim izletom ukoliko letujete u Pargi ili na ostrvu Krf.

-Lihnos plaža se nalazi 4 km južno do Parge, ova plaža je po mnogima najlepša u Epiru. Poznata po kristalnom plavom moru i zelenim maslinjacima. Na samoj plaži naćićete nekoliko taverni sa odličnom hranom,markete kamp i hotel.Plaža nudi uređeni deo na kome se mogu iznajmiti suncobrani i ležaljke ali takođe poseduje dovoljno slobodnog prostora za posetioce sa sopstvenom opremom. Možete uživati u raznim aktivnosti na vodi kao što su ronjenje, iznajmljivanje pedalina, kajaka ili daske.Desni deo plaže je peskovit, dok se levi deo sastoji od krupnog šljunka. Postoji postepeni ulaz u vodu, ali relativno brzo kreće dublji deo.Ukoliko posećujete ovu plažu, ne zaboravite da posetite Afroditinu pećinu koja se nalazi na samo par minuta vožnje brodićem ili pedolinom. Prema legendi u njoj se kupala boginja ljubavi i lepote ,Afrodita. Boravak možete upotpuniti šetnjom uz zalazak sunca.

Vrahos plaža se nalazi na oko 35 km udaljenosti od Preveze. Posebnu pogodnost predstavlja blizina Parge 35km sa kojom je povezana magistralnim putem i Lefkade (60km) što pruža mogućnost da vaš odmor učinite aktivnim.

Dugačka i šroka peščana plaža sa peskom zlatne boje i tirkiznim morem sa smeštajem koji se nalazi na udaljenosti do 50m od mora čini ovu destinaciju pravim izborom za porodice sa malom decom i zaljubjene parove.

Porto Kaciki je najposećenija plaza na Lefkadi a može se reći jedna od najpoznatijih u Grčkoj. Nalazi se na jugozapadu Lefkade. Do nje se može stići organizovanim prevozom brodićem iz Nidrija, iznajmljivanjem čamca ili kolima. U blizini palže nalazi se parking koji se naplaćuje. Hranu I piće možete kupiti na kioscima pored parkinga, tu takođe možete naći I par kafića.. Na samoj plaži možete naći prirodani hlad u senci belih litica koje se izdižu u pozadini ali su takođe dostupni suncobrani I ležaljke koje možete iznajmiti, ali imajte u vidu da je broj ograničen.

Egremni je još jedna plaza zbog koje se turisti vraćaju na Lefkadi. Od glavnog grada Lefkasa je udaljena 40km . Nakon zemljotresa 2015.godine, stepenice I put do plaže su bili oštećeni tako da je poseta bila moguća samo morskim putem. Nakon 2021.godine stepenice su ponovo u funkciji.Do plaže je lakše stići brodićem ali bi ste u tom slučaju propustili spektakularni pogled sa vrha. Ova plaža je poznata po najlepšem zalasku sunca. Nema postepenog ulaska u vodu tako da vrlo brzo kreće dublji deo. Moramo naglasiti da talasi na ovoj plaži mogu viti veliki kada se ne savetuje kupanje u vodi.

Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas