Kopaonik. hoteli kopaonik. zimovanje kopaonik, Grand, Angela, Club A, Grey, Gorski

KOPAONIK – ZIMI BELA STAZA, LETI ZELENA OAZA

Kategorija: Putovanja
Datum objave: 08.12.2021.
Vreme čitanja: 4 min
Autor: Isidora

KOPAONIK

ZIMI BELA STAZA, LETI ZELENA OAZA

Kopaonik je planinski masiv koji se nalazi u južnom delu centralne Srbije. Predstavlja najveći i najpopularniji planinski masiv u Srbiji koji se pruža pravcem od severozapada ka jugoistoku u dužini oko 80 km, dosežući u srednjem delu širinu od oko 40 km. Najviši deo na Kopaoniku je prostrana površ i naziva se Ravni Kopaonik, oko koje se diže Suvo Rudište sa najvišim vrhom planine- Pančićev vrh (2.017m nadmorske visine). Jedan njegov deo je od 1981. godine zaštićena zona „Nacionalni park Kopaonik“ koji po broju endemičnih vrsta predstavlja jedan od najznačajnijih nacionalnih parkova Srbije.

Kopaonik, Brzeće, zimovanje, Srbija
Kopaonik, Brzeće, zimovanje, Srbija

Kopaonik ima subalpsku klimu. Zbog blizu 200 sunčanih dana godišnje, s pravom nosi naziv „planina sunca“. Sneg pada od kraja novembra i zadržava se do maja. Ime je dobio zbog rudnih bogatstava kojima raspolaže i koja su se ovde od davnina kopala. Naročito su bili poznati rudnici u kojima je kopana ruda iz koje se dobijalo srebro.

Kopaonik odlikuje visoki stepen biološkog i predeonog diverziteta. Na ovom planinskom masivu je pronađeno preko 1600 vrsta biljaka (od kojih je 91 vrsta endemičnog, a 82 vrste subendemičkog karaktera). Ističu se tri lokalna kopaonička endemita: kopaonička čuvarkuća, kopaonička ljubičica i Pančićeva režuha. U višim delovima Kopaonika dominiraju četinarske šume- smrča i jela, dok su u nižim delovima prisutne bukove i hrastove šume. Takođe, na ovom planinskom masivu se nalazi veliki broj vrsta šumskih plodova, lekovitog bilja, šumskog cveća kao i gljiva. Ekološka raznovrsnost uslovila je i bogatstvo životinjskog sveta od kojih se izdvajaju suri orao, sivi soko, šumska sova i druge.

Kopaonik
Planine Srbije, Kopaonik, Odmor, zimovanje letovanje, hoteli Kopaonik, smeštaj Kopaonik

Tokom cele godine Kopaonik nudi idealne uslove za aktivan odmor i predstavlja najveći i najpoznatiji ski centar u Srbiji. Na prostoru Ravnog Kopaonika nalazi se turistički centar sa brojnim smeštajnim kapcitetima koji nude odmor za svačiji džep. Najpoznatiji među njima su „Grand hotel“, hotel „Srebrna lisica“, „Angella“, hotel „Putnik“ i mnogi drugi. Ovde se nalaze i svi prateći sadržaji neophodni za turiste: prodavnice, apoteke, restorani, kafići, sportski tereni, bazeni i tako dalje. U zavisnosti od sezone gostima su na raspolaganju mnogobrojne aktivnosti: snowboard, planinarenje, paraglajding, škole skijanja, jahanje konja, tenis i slično. Postoje raznovrsni programi: programi za decu, za sticanje kondicije, za mršavljenje… Brojni sportski tereni su idealni za pripreme sportskih ekipa.

Turistički centar Kopaonik raspolaže sa oko 57 km alpskih staza, oko 20 km nordijskih staza, sa 24 žičare i ski lifta. Veći deo staza je pokriven sistemom za veštačko osnežavanje. Takođe, tu se nalaze i ski liftovi namenji najmlađoj populaciji. Ski staze se nalaze na visini od 1650 m do 2017 m nadmorske visine, od onih za početnike pa do staza za iskusne skijaše. Samo neke od njih su: Sunčana dolina, Malo jezero, Karaman greben, Mali Karaman, Pančićev vrh, Gobelja, Bela reka i mnoge druge. Karaman greben je za mnoge najlepša staza Kopaonika na kojem postoje i osvetljeni tereni za uvek uzbudljivo i romantično noćno skijanje. Takođe, u zimskom periodu posebnu atrakciju predstavlja i vožnja motornim sankama. Još jedna od novina na Kopaoniku je gondola Brzeće – Mali Karaman koja je otvorena u februaru 2021. godine. Kabine su udobne, a pogled je veličanstven pogotovo kada se približavate Malom Karamanu.

Kopaonik. hoteli kopaonik. zimovanje kopaonik, Grand, Angela, Club A, Grey, Gorski
Kopaonik. hoteli kopaonik. zimovanje kopaonik, Grand, Angela, Club A, Grey, Gorski

Kada ste u poseti ovoj prelepoj planini neizosatavno morate probati neki od lokalnih specijaliteta. Od hladne zakuske kao što su proja, pršuta i domaći ajvar pa do onih specijaliteta za prave gurmane- rebarca u kajmaku, jagnjeći šardeni, karađorđeva šnicla…

Kada se umorite od raznih aktivnosti probajte opuštanje u SPA centru u nekom od hotela. Ja sam isprobala SPA centar u „Grand Hotelu“ i bilo mi je prelepo. Posetila sam saune, ledenu fontanu, tuševe doživljaja, hamam, a od svega nabrojanog najviše mi se dopalo kupanje u đakuziju na otvorenom. Uživala sam u toploj vodi dok me je okruživala nepregledna belina.

Istorijski značaj kopaoničke oblasti kao središta srpske srednjevekovne držve obeležavaju ostaci utvrđenih gradova (Zvečan, Koznik, Maglič), rudarska naselja ( Stari trg, Novo brdo) kao i crkve i manastiri (Gradac, Pavlica, Studenica, Žiča, Sopoćani). U podnožju planine nalaze se Jošanička, Lukovska i Kuršumlijska banja sa bogatim termalnim izvorima.

Kopaonik, zimovanje, smeštaj, apart hotel Kopaonik, priroda
zimovanje, planine, skijanje, odmor, vikend, kopaonik, apart hotel kopaonik, planine srbije, hoteli, hoteli kopaonik, brzece, smeštaj brzece, smeštaj brzece

Sve brojniji gosti iz zemlje i inostranstva Kopaonik doživljavaju kao apsolutno autentičan ski centar sa dosta sunca, vrhunskim terenima, sjajnim smeštajnim kapacitetima, vrhunskom gastronomijom i mestima za nezaboravan provod u noćnim satima.

Pogledajte i rezervišite neki od hotela na Kopaoniku koje nudi turistička agencija Euroturs.

Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas