Letovanje Turska autobusom, Bodrum, Hoteli Bodrum

Leto u Bodrumu

Kategorija: Putovanja
Datum objave: 18.03.2021.
Vreme čitanja: 6 min
Autor: Isidora

Letovanje u Bodrumu

Bodrum leži na obali Egejskog mora u provinciji Mugla, na Bodrumskom poluostrvu nasuprot grčkog ostrva Kos. Bodrumsko poluostrvo zauzima površinu od oko 650 km². Obala bodrumskog poluostrva je razuđena i brdovita na kojoj se nalaze mnogobrojni zalivi- Gumbet, Bardakci, Bitez, Ortakent, Torba i drugi. Bodrum kao biser Egejskog mora je jedna od omiljenih destinacija za letovanje. Letovanje u Bodrumu je najbolje realizovati u avgustu i septembru, jer tada pruža mnoštvo različitih aktivnosti. Bodrum je nekada bio dom mitoloških bogova i velikih civilizacija kao što su Grci, Rimljani, Vizanti i Turci Osmanlije. Danas Bodrum je popularna destinacija za različite vrste odmora. Bodrum uslužuje različite socijalne grupe ljudi, od bogatih porodica, estradnih umetnika, parove prosečnog budžeta do studenata ograničenog budžeta. Jedan od glavnih razloga zbog kojeg je letovanje u Bodrumu jako popularano za domaće i strane turiste je njegova klima koja je idealna – topla leta i sa malom količinom vlage.

Panorama Bodruma sa utvrđenjem
Bodrum letovanje , Turska Letovanje, Hoteli Bodrum , autobuski prevoz do Bodruma

Plaže

Svaki od zaliva bodrumskog poluostrva je našao svoje mesto u turizmu i svaki je karakterističan na svoj način. Plaže su izdvojene iz grada, ima ih u izobilju, a do većine plaža možete stići brodićem ili dolmušem (mali autobusi koji su služe kao gradski prevoz).

Zaliv Gumbet se nalazi na samo 3 km od Bodruma. U ovom zalivu se nalazi veliki broj hotela različitih kategorija. Dugačka peščana plaža predstavlja pravu atrakciju, međutim, kombinacija mora, plaže i provoda je prava slika Gumbeta koji ga čini toliko popularnim među turistima. U Gumbetu se nalaze mnogobrojni i različiti restorani i barovi koji pružaju turistima zabavu gotovo celu noć. Upravo iz tih razloga, ovaj zaliv se preporučuje pre svega mladima i mladima u duši.

Zaliv Bitez se nalazi na oko 8 km od Bodruma i predstavlja jedno od „najzelenijih“ zaliva na poluostrvu. Može se slobodno reći da je Bitez podeljen na dva dela. Prvi, koji se prostire uz obalu i gde se nalaze mali hoteli i čitav red restorana duž obale. Takođe, ovaj zaliv je među turistima poznat i po vodenim sportovima kao što su surf, jedrenje i drugi. Drugi deo Biteza, koji nije na obali, predstavlja ruralnu oblast gde se može videti tradicionalan život na selu i nije toliko popularan među turistima. Ono što karakteriše Bitez je je tiha i mirna sredina (posebno noću) što ga u velikoj meri čini drugačijim od Bodruma i Gumbeta, tako da predstavlja mesto za opuštanje. Preporuka je za porodice sa malom decom zbog plitke vode i peska.

Bardakci zaliv se nalazi na samo 1 km od Bodruma. Bardakči zaliv karakteriše fini pesak i savršeno čista voda, a prelep pogled na tvrđavu koja dominira okolinom upotpunjuje čitav ambijent.

Torba se nalazi na oko 7 km od Bodruma. Torba je mirno mesto sa šljunkovitom plažom. Takođe, i u ovom zalivu se nalaze mnogobrojni hoteli.

Ortakent-Yahsi (na oko 10 km od Bodruma)- u Ortakentu se nalazi akvapark koji je veoma interesantan za turiste. Plaža je u celom zalivu dugačka i i šljunkovita, a posebno treba istaći Kamilju plažu koja je jedna od najlepših na poluostrvu i na koju svakodnevno staju turistički brodovi koji krstare uz obalu. Na ovoj plaži možete da jašete kamile.

Golturkbuku (na oko 18 km od Bodruma) je najpoznatiji po glamuru i svojim elitnim gostima koji poslednjih godina najčešće dolaze privatnim jahtama. Kao i u drugim zalivima i ovde se nalaze mnogobrojni hoteli, restorani, barovi… Upravo ovaj zaliv se naziva „Turski Sen Tropez“. Plaža je dugačka i šljunkovita, a more kristalno čisto.

Letovanje Turska autobusom, Bodrum,Hotel Kadikale resort hotel & spa,pogled na hotel sa strane
Letovanje Turska autobusom, Bodrum, Hotel Kadikale resort hotel & spa,pogled na hotel sa strane
Letovanje Turska autobusom, Bodrum, Hotel Kriss,plaža
Letovanje Turska autobusom, Bodrum, Hotel Kriss,plaža

Znamenitosti koje morate posetiti

Mauzelej u HalikarnasuMauzolej u drevnom gradu Halikarnasu izgrađen je kao grobnica za kralja Mauzola i jedno je od sedam svetskih čuda starog sveta. Podignut je u 4. veku pne. Mauzolej je ostao neoštećen sve do 12. veka. Veruje se da je oštećen u zemljotresu. Od Mauzoleja nije puno ostalo i mesto gde se on nalazi, danas je neka vrsta muzeja na otvorenom. U kompleksu postoji mali muzej koji pomaže turistima da stvore sliku koliko bi ta građevina bila impresivna čak i u današnje vreme. Danas se po imenu ove građevine sve velike i raskošne grobnice nazivaju mauzolejima.

Antički teatar– Jedina monumentalna građevina koja se i danas može videti je Antičko pozorište. Sagrađeno je za vreme Mauzolove vladavine i prepravljeno je u rimskom periodu i predstavlja jedno od najstarijih pozorišta u Anadoliji. Danas se u pozorištu svakog leta održava letnji muzički festival na kojem gostuju najveće turske muzičke zvezde.

Mindos kapija– Od zidina dugačkih 7 km koje su okruživale Halikarnas, najvažniji deo predstavlja Mindos kapija. Prema istorijskim zapisima ona se sastojala od tri kule (jedna je u potpunosti nestala dok se ostaci druge dve i danas vide).

Tvrđava Svetog Petra se nalazi na stenovitom rtu u neposrednoj blizini gradske luke i predstavlja pravi „biser“ Bodruma. Izgrađena je u 15.veku od vitezovova sa Rodosa. Zanimljivo je da su za njegovu izgradnju vitezovi koristili kamen i druge materijale od ostataka već pomenutog mauzoleja u Halikarnasu. Danas se u tvrđavi nalazi muzej podvodne arheologije u kojem je izložena velika kolekcija različitih antikviteta. Svakog leta u Bodrumu u okviru tvrđave se održavaju razne manifestacije: koncerti, otvoreno pozorište, baletski festival… Takođe, ovde se nalaze i male galerije, kafei, prodavnica knjiga…

U Bodrumu i na celom poluostrvu uočljivo je da postoji specifičan tip gradnje. Sve kuće su bele boje, bez krova i balkona, dvospratne. Kasnije sam od vodiča saznala da je ovakav izgled utvrđen standard za Bodrum i okolinu. Pravilo gradnje je nametnuto kako bi se izbeglo narušavanje izgleda grada, lokaliteta kao i radi zaštite prirodne sredine.

Luka se nalazi u centru grada. Ovde se posebno ističe moderna Marina sa kapacitetom za 475 kako malih tako i velikih jahti. U okviru Marine se nalazi i mali tržni centar, supermarket, kafe barovi, restorani itd. Bodrum je poznat i po svom brodogradilištu koje je specijalizovano za izgradnju tradicionalnih turskih Guleta. Veliki broj Guleta isplovljava u svrsi brodskih turističkih izleta i to ne samo iz bodrumske luke već i iz okolnih zaliva. Hidrogliserom možete preći na Grčko ostrvo Kos.

Hoteli Bodrum

Što se tiče smeštaja u Bodrumu možete naći dosta toga, od malih pansiona pa sve do luksuznih hotela. Ponuda može da zadovolji potrebe svakog turiste.

Letovanje Turska autobusom, Bodrum, Hotel Tiana Beach,eksterijer
Letovanje Turska autobusom, Bodrum, Hotel Tiana Beach,eksterijer

Restorani, barovi i diskoteke– Bodrum je poznat upravo po noćnom životu. U Bodrumu i poluostrvu se nalaze mnogobrojni restorani čiji je broj gotovo nemoguće utvrditi. Najpoznatiji restorani sa najboljom uslugom se nalaze duž cele Marine u centru grada (npr. Marina Yacht Club, Memedof). Bodrum takođe obiluje i sa barovima različitih vrsta (na plaži, pabovi, barovi sa živom muzikom, karaoke…). U Bodrumu se nalaze i dve moderno opremljene diskoteke. Halikarnas je na otvorenom i prima oko 5000 gostiju, dok je Catamaran još interesantniji jer je to brod koji u kasne sate isplovljava i tada dolazi do izražaja njegova karakteristika- stakleni podijum. Bodrum je stekao reputaciju i kao centar turskog umetničkog života i pun je malih galerija i boemske atmosfere. Zabave sa muzikom i igrankom u diskotekama i noćnim klubovima traju do ranih jutarnjih sati i smatra se da je grad kosmopolitski.

Kao i većina turskih gradova i Bodrum predstavlja raj za kupovinu. Grad je prepun prodavnica kože, zlata, suvenira, ćilima, tekstila i dr. Obavezno svratite do pijace na kojoj se oseća pravi duh lokalnog stanovništva.

Iz Bodruma se organizuju različiti izleti: Efes, Pamukale, Dalijan, brodski izleti, akvapark, šoping tura…

Bodrum je destinacija koja pruža za svakog po nešto. U Bodrumu je moguće opustiti se i uživati u potpunom miru i tišini, ali isto tako i zabavljati se do zore. Ono što je sigurno jeste da Vam letovanje u Bodrumu nikako ne može biti dosadno.

Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas