Letovanje Turska avionom, Kumburgaz, hotel Blue World, plaža

Letovanje na Mramornom moru – Kumburgaz

Kategorija: Putovanja
Datum objave: 23.03.2021.
Vreme čitanja: 6 min
Autor: Marija

Između Evrope i Azije

Mramorno more ili što bi Turci rekli, Marmara deniz, kontinentalno je more koje je povezano sa Crnim i Egejskim i razdvaja Aziju od Evrope. Bosfor povezuje ovo more sa Crnim, dok ga Dardaneli vežu sa Egejskim morem. Istanbul je smešten na severnom delu Mramornog mora. U ovom moru se nalaze dve grupe ostrva poznatih pod imenom Prinčevska ostrva i Mramorna ostrva. Po ovim drugim celo more je dobilo ime jer se na tim ostrvima nalaze bogata nalazišta mermera. Flora i fauna Mramornog mora slična su mediteranskim morima. Mramorno more je najmanji rezervoar na Zemlji i obala ove vodene površine ukrašena je velikim brojem odmarališta na kojima turisti iz cele Evrope vrlo rado provode svoj odmor.

Letovanje Turska avionom, Kumburgaz, hotel Blue World, plaža
Letovanje Turska, Kumburgaz, hotel Blue World, plaža

Put do Kumburgaza

Kada smo odlučile da putujemo prošle godine po svaku cenu usled nemile situacije sa pandemijom, sticajem okolnosti Turska nam se činila kao jedina opcija koja će ispuniti naša očekivanja. Imale smo par dana za odmor i malo vremena da se odlučimo gde ćemo a da iskoristimo poslednje dane leta. Preko turističke agencije “Euroturs” smo našle nešto što nam je odmah skrenulo pažnju i što nas je zainteresovalo. Naime, kada se kaže Turska odmah se pomisli na klasična letovališta kao što su Alanja, Marmaris, Kušadasi, Bodrum i slično, međutim nama je bilo potrebno nešto u šta će se naš budžet uklopiti a opet da provedemo i ovu godinu na moru. Nakon putovanja često su me prijatelji pitali kakvo je to more, kakvi su hoteli i uopšte gde se to nalazi, samo kratko i jasno sam rekla da sve ono što smo tražile smo i dobile.

Mesto u kom smo bile smeštene, Kumburgaz, gde se nalazio i sam naš hotel “Blue World ”4* se nalazi na nekih otprilike oko 60 km pre Istanbula. Kumbrugaz se smatra manjim mestom, ušuškan u zalivu Mramornog mora. U prepodnevnim časovima kada smo prešli tursku granicu još nam je bilo potrebno autobusom manje od 2h vremena vožnje, a već nakon pola sata vožnje, nakon Jedrena, počelo je sa leve strane da nam se ukazuje nepregledno plavetnilo koje je svoje boje na suncu prelamalo. Saznale smo da za ovo mesto važi da je popularno letovalište uglavnom za stanovnike Istabula i sve one koji žive u okolini i na obodu grada. Kada smo se isključili sa autoputa i počeli da se približavamo moru, vodič nam je rekao da se tu nalazi još jedan hotel “ Marin Princess” 5* gde će biti smešteni neki putnici iz naše grupe i da taj hotel ima ogormnu svoju plažu, dva bazena, nekoliko barova i ostale prateće usluge koji hotel ima, a da je naš hotel “ Blue World ” udaljen samo 5 minuta vožnje, tako smo znale da smo blizu odredišta. Postoji malo veći grad Silivri koji se nalazi pre Kumburgaza i isto izlazi na more, a kada se krene u pravcu Istanbula, na otprilike nekin 15 minuta vožnje, za nas je potpuno otkriće bilo mesto koje se zove Bujukčekmedže. U stvari ceo taj potez je sa lepo uređenom obalom i peščanom plažom koja se pruža u dužini od oko 30km i za sve one radoznale, u produžetku šetalista mogu pronaći i neke od skrivenih peščanih plaža koje krase ovaj deo Mramornog mora.

Letovanje Turska avionom, Kumburgaz, hotel Blue World, spolja
Letovanje Turska, Kumburgaz, hotel Blue World, spolja
Letovanje Turska, Kumburgaz, hotel Blue World, plaža hotela
Letovanje Turska, Kumburgaz, hotel Blue World, plaža hotela

Miris i ukus orijenta

Naš odmor je trajao 8 dana i hotel u kome smo bile smeštene “ Blue World ” 4* je bio na odličnoj lokaciji. Imale smo u sklopu aranžmana polupansion, odnosno doručak i večeru, naši domaćini ni ovde nisu štedeli, opšte je poznato da je turska kuhinja veoma slična našoj, a mi smo se brzo navikle na njihovo gostoprimstvo i uslugu. Hotel je imao svoju plažu sa ležaljkama i suncobranima koji su bili besplatni a u bar – restoranu smo mogli tokom celog dana da naručujemo piće, a povremeno smo i baš ovde izabrale da ručamo jer je hotel je nudio sa menija veliki izbor jela, pa tako nismo morale da izlazimo i tražimo gde bismo jele. Naša soba je imala pogled na more i prizor koji smo imale je opuštajući, more je imalo predivnu boju, inače je bilo veoma toplo za početak septembra kada smo boravile iako smo bile malo skeptične jer nikad ranije nismo letovale na Mramornom moru.

Letovanje Turska avionom, Kumburgaz, hotel Blue World, soba izgled
Letovanje Turska avionom, Kumburgaz, hotel Blue World, soba izgled

Ono što smo znale a i prema preporuci je bilo da ako odemo u Tursku, obavezno da odemo u neki hamam ili tursko kupatilo, imale smo sreće i stvarno smo bile prijatno iznenađene. Mi smo u sklopu našeg hotela “ Blue World ” imale besplatno korišćenje turskog kupatila i saune, a znale smo da odlazak u hamam može biti poprilično skup tako da smo mi smo skoro svaki dan koristile u sklopu hotela. Tokom dana smo maksimalno boravile na plaži i družile se sa gostima i iz hotela Mercia ” jer su oni takođe bili u našoj grupi, a sam hotel se nalazio odmah preko puta našeg hotela. Moram da priznam da je njihov hotel bio možda malo lepši, bar ono što smo videle i odmah smo pomislile kako ćemo definitivno izabrati taj hotel kada ponovo dođemo. Tokom večeri smo obilazile mesto, u stvari tu postoji pešački deo duže cele ulice gde je tokom dana a i u kasnim večernjim satima su otvorene radnje sa mešovitom robom, suvenirnice, nekoliko kafića i poslastičarnica, pa smo imale mogućnost da se zasladimo njihovim poznatim čokoladnim proizvodima Seyran a i da uživamo u raznim ukusima baklava koja ova poslastičarnica nudi. Tokom dana smo u par navrata izabrale i jedan restoran Atasoy u blizini hotela gde smo mogle da probamo i njihov kebab i pide, inače to je neka vrsta turske pice i vrlo je popularno jelo.

Šta videti i gde ići u šoping?

Ono što nam je svakako odgovaralo tokom celog boravka jeste to što smo imale mogućnost da u sklopu agencije odemo do Istanbula, to je bila idealna prilika da se upoznamo sa gradom. Sam izlet je obuhvatao krstarenje Bosforom i obilazak grada nakon toga sa našim vodičem i definitivno je na nas ostavio fascinantan utisak. Svi u grupi smo bili oduševljeni ali smo se već u povratku dogovorili da se opet organizujemo da iskoristimo jos jedan dan u Istanbulu. Krstarenje Bosforom nam je pružio pogled na svu veličinu Istanbula, duž obale se nalazi oko 600 vila (kako ih Turci zovu jalije) od kojih su njih 366 istorijska zdanja. Takođe smo videle i Topkapi palatu, fragmente Aja Sofije, mnogobrojne džamije duž obale, Galata most i Galata kulu, Dolmabahče palatu, Ortakoj džamiju, Prvi bosforski most i most Sultana Mehmeda Osvajača (Drugi bosforski most).

Spoj lepog i korisnog je da pored obilaska Istanbula možemo da obavimo i šoping. Mi smo iskoristile priliku da u sklopu agencije odemo i do tržnog centra Marmara koji se nalazi na nekih

15 km od našeg hotela, definitvno smo se uverile da su mogućnosti za kupovinu i više nego povoljne s obzirom da dijapazon robe i garderobe može zadovoljiti i one sa najistančanijim ukusom i potrebama.

Utisci sa putovanja

Nakon svega, drugarica i ja smo zaključile da smo mi naš odmor iskoristile na najbolji mogući način, vreme sa temperaturom od oko 28C, peščanom plažom, mirnim morem, večernje šetnje, a opet i da budemo aktivne sa nekim interesantnim obilascima kao što je odlazak do Istanbula, sve je bilo po našoj meri usklađeno.

Bogata turska kuhinja i tradicionalna gostoprimljivost, kao i mogućnost obilazaka i poseta raznih turističkih sadržaja su samo deo onoga što Vas čeka ukoliko se budete odlučili za odmor na obali Mramornog mora.

Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas