Letovanje Grčka, Nea Vrasna apartmani, plaža

Letovanje u regiji Sveti Đorđe – apartmani u Nea Vrasni i Stavrosu

Kategorija: Putovanja
Datum objave: 30.03.2021.
Vreme čitanja: 6 min
Autor: Miljana

Nea Vrasna i Stavros

Jedna od najpoznatijih regija u Grčkoj, koju preferiraju srpski turisti jeste oblast Svetog Đorđa. Nea Vrasna je poslednjih godina najpopularnije letovalište pored Stavrosa i Asprovalte. Nalazi se nekih 80 km od Soluna, u pravcu ka Kavali. Bilo da putujete preko Severne Makedonije ili Bugarske, brzo stižete do Nea Vrasne, možda je put preko Bugarske kraći nekih 40-ak km.
Nea Vrasna je mirno i malo mesto, iako u toku sezone ovde letuje veliki broj turista, ostaje mirno u večernjim satima kako nema klubova i diskoteka, a  ima i veliki broj apartmana u Nea Vrasni. Ovo je jedan od razloga zašto izabrati Nea Vrasnu za porodično letovanje pogotovo sa manjom decom.
Čitava ova regija je idealna ukoliko želite zaista da uživate u odmoru, miru, tišini i peščanoj plaži. Klima je idealna, blagi povetarac čini da i najveće vrućine budu podnošljive i večeri prijatnije.
Ukoliko ste ljubitelji aktivnijeg odmora i upoznavanja okoline, novih mesta i novih plaža, najbolje je da krenete svojim vozilom. Nea Vrasna predstavlja odličnu polaznu tačku za mnogobrojne izlete. U njenoj neposrednoj blizini se nalazi i popularno letovalište Stavros. Stavros je smešten u podnožju planine Holomonas, okružen šumama i ima savršenu klimu. Upravo zbog toga nosi epitet vazdušne banje. U Stavrosu ćete moći da pijete izvorsku vodu, što je veoma retko za primorska mesta. U daljem tekstu pisaću svoja iskustva vezana za letovanje u Nea Vrasni i Stavrosu.

Letovanje Grčka, Nea Vrasna apartmani, šetalište
Letovanje Grčka, Nea Vrasna apartmani, šetalište

Opšte informacije- cene, marketi, kafići

U Nea Vrasni postoji sasvim dovoljan broj prodavnica i taverni, barova duž plaže, a postoji i zdravstvena ustanova. Tu je i pekara, brojne suvenirnice i dva supermarketa. Ono što sam primetila je da su cene u ovoim letovalištima niže za 20% od ostalih mesta u Grčkoj, što je svakako prednost ukoliko se dvoumite da li odmor želite da provedete baš u regiji Svetog Đorđa. Niže cene nisu samo u marketima več i u restoranima ali i kada je smeštaj u pitanju. Ukoliko volite kupovinu u Lidl-u, upravo se u blizini Nea Vrasne, na putu ka Stavrosu, nalazi ovaj supermarket. Za osnovne potrebe hrane i pića, najveći market u samom mestu je Masutis, smešten na glavnom putu. Ponuda u restoranima je raznovrsna a cene pristupačne, cena girosa je oko 2,5 €, kafe takođe 2,5 €, prosečan obrok u restoranu 7-10 €. Sveže voće i povrće možete naći u lokalnim marketima, ali i na lokalnoj pijaci koja se održava ponedeljkom. Ukoliko volite da šetate, možete otići do obližnje Asprovalte, dugim šetalištem. U Asprovalti vas očekuje bogat i zanimljiv sadržaj kako za mlađe tako i za starije turiste. Takođe možete otići i do Stavrosa, obići prelep vidikovac, ručati u restoranu ‚‚Agnanti‚‚ odakle se pruža prelep pogled na zaliv Strimonikos, preporuka je da probate i njihovo vino. Probajte i svežu ribu u tavernama uz uzo i cipuro. Cipuro je pored uza nacionalno piće, pravi se od grožđa i vrlo je slično našoj rakiji, odlično ide uz njihovu fetu, masline i paradajz. Pijačni dan u Stavrosu je četvrtak i tada možete kupiti naravno pored voća i povrća, svežu ribu, morske plodove, masline… Cene u marketima u Stavrosu su pristojne kao i u Nea Vrasni i svako može pronaći ono što mu je potrebno. Najpristojniji po ceni su marketi “Zoe” i “Dia”.

Plaža Nea Vrasne

Plaža Nea Vrasne može se reći da je praktično spojena sa plažom Stavrosa. Godinama unazad nosi Plavu zastavicu zbog svoje čistoće. Vrlo dobro uređena, opremljena tuševima, kabinama za presvlačenje i raznim aktivnostima kako za decu tako i za odrasle. Kao i u ostalim delovime Grčke, na plaži možete pronaći i slobodan prostor za svoje suncobrane i peškire. Ukoliko se odlučite da uživate u nekom od beach barova, ležaljke i suncobrane možete besplatno koristiti uz poručeno piće. U popodnevnim časovima česti su talasi što dovodi do toga da je voda malo mutna i mogu se pojaviti morske trave. Ulaz u vodu je pogodan za najstarije i decu, budući da se u vodu ulazi postepeno. Porodice baš zbog mira, mora koje nije previše duboko, prijatne klime, obližnjih šuma, vegetacije, dobre pozicije i povezanosti sa celom Solunskom regijom, biraju upravo letovanje u Nea Vrasni kao pravi izbor za odmor i uživanje na moru.

Letovanje Grčka, Nea Vrasna apartmani, plaža
Letovanje Grčka, Nea Vrasna apartmani, plaža

Plaža Platani Stavros

Ova plaža već 15 godina zaredom dobija ‚‚plavu zastavicu‚‚ za izuzetan kvalitet plaže. Plava zastavica garantuje čistu vodu, čistu obalu, bezbednost i prisupačnost. More je kristalno čisto kao i plaža. Platani je plaža prekrivena mekim, sitnim, zlatnim peskom, okružena prirodnom hladovinom platana. Potpuno je uređena, opremljena tuševima, kabinama, toaletima i ima veliku ponudu sportova na vodi. Kao i na svakoj plaži i ovde možete iznajmiti suncobrane i ležaljke možete koristiti uz piće. Iza ove plaže postoji još nekoliko manjih i moja preporuka je da ih svakako obiđete.

Apartmani u Nea Vrasni

U Nea Vrasni postoji velika ponuda kada je apartmanski smeštaj u pitanju. Cene su jako povoljne. Mi godinama letujemo preko turističke agencije ‚‚Euroturs‚‚ iz Niša i jako smo zadovoljni njihovom ponudom. U Nea Vrasni smo bili dva puta i letovali u vilama Takis i Ilias Lakis. U oba slučaja bili smo smešteni u studijima koji su u sklopu imali i čajnu kuhinju, kompletno opremljenu. Vila Takis nalazi se 10 m od plaže, na samom šetalištu. Od centra je udaljena oko 300 m. Studiji su u prizemlju i nemaju terase ali izlaze na veliko dvorište, vrlo pogodno za porodice sa decom. Kuhinja je opremljena kompletno: rešoom, aspiratorom, frižiderom, osnovnim posuđem. Klima se dodatno doplaćuje. Vila Ilias Lakis nalazi se na 180 m od plaže i 300 m od centra. Sve sobe gledaju na ulicu ili dvorište. Kuhinja je odlično opremljena, postoji mogućnost koriščenja klima uređaja (uz doplatu) i wi-fi interneta.

Grcka apartmani letovanje, Nea Vrasna, Ilias Lakis, eksterijer
Grcka apartmani letovanje, Nea Vrasna, Ilias Lakis, eksterijer
Grcka apartmani letovanje, Nea Vrasna, Takis, ulaz
Grcka apartmani letovanje, Nea Vrasna, Takis, ulaz

Apartmani u Stavrosu

Kada smo prvi put letovali u regiji Svetog Đorđa, izabrali smo Stavros. Ovde smo bili smešteni u kući Adonis. Adonis je skromnija kuća ali sa odličnom lokacijom, 150m od najlepše plaže Platani. Od centra smo bili udaljeni 250 m. Studija su sa mini čajnom kuhinjom, opremljena rešoom, aspiratorom, frižiderom. Posebna pogodnost je klima uređaj koji je bio uračunat u cenu.

Šta posetiti u okolini?

Ukoliko želite malo da istražujete okolinu i upotpunite svoje letovanje, postoji mnogo opcija za izlete. Lokalne turističke agencije imaju veliku ponudu izleta. Moja preporuke su sledeći izleti:

  • Solun
  • Stagira– starogrčki grad, rodno mesto Aristotela
  • Olimpija- malo moderno selo prepuno suvenirnica i prodavnica. Ovde su održane prve olimpijske igre na svetu. Svake 4 godine ovde se pali olimpijski plamen koji obiđe ceo svet pred početak narednih olimpijskih igara.
  • brodićem do Svete Gore
  • obilazak Kavale i Tasosa

Ukoliko ipak radije želite da obiđete okolinu u svojoj režiji, naravno to možete učiniti sopstvenim kolima, dok za turiste koji su na letovanje došli bus prevozom, postoje redovne bus linije.

Svaki putnik koji se vrati iz Nea Vrasne ili Stavrosa preporučuje ova mesta svojim prijateljima. Iskustva su pozitivna, a mesta su zaista idealna ukoliko želite da se odmorite.

Kako su u pitanju mala mesta, brzo ćete ih upoznati i nećete morati puno da pešačite, a sa druge strane, iako mirna mesta, ne znači da će najmlađim turistima biti dosadno, budući da postoji i zabava za njih. Ono što svakako krasi čitavu regiju jesu okolne šume, prijatna klima i povezanost sa čitavom Solunskom regijom, te i mogućnost lakog obilaska iste.

Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas