Zlatibor, planine u Srbije, odmor, putovanje

Magija zlatnih borova – Zlatibor

Kategorija: Putovanja
Datum objave: 09.12.2021.
Vreme čitanja: 6 min
Autor: Miljana

Magija zlatnih borova =Zlatibor=

Mesto na koje se uvek rado vraćam, iznova i iznova, u proleće, leto, jesen i zimu- planina zlatnih borova. Planina Zlatibor sa najvišim vrhom Tornikom 1.496 m nadmorske visine, nalazi se u jugozapadnom delu Srbije, na oko 200km od Beograda. Zlatibor nudi kombinaciju aktivnog i pasivnog odmora- bega u četinarske šume.

Ja sam onaj tip turiste kome je sa jedne strane potreban mir, dobar san, šetnja po prirodi ali i aktivan odmor u smislu istraživanja okoline. Sve ovo sam pronašla na ovoj zlatnoj planini. Mogu slobodno da kažem je ovo broj jedan destinacija kada je u pitanju turistička ponuda Srbije.

Zlatibor, planine u Srbije, odmor, putovanje
Zlatibor, planine u Srbije, odmor, putovanje

Hotelski smeštaj na ZlatiboruHoteli pružaju vrhunsku uslugu i luksuzne sadržaje kako je ponuda više nego bogata. Moji favoriti su:

  • Hotel Mona– u samom centru Zlatibora, kružen predivnom borovom šumom nalazi se hotel Zlatibor Mona. Hotel kategorizacije 4*, nudi uslugu noćenja sa doručkom. Sobe i apartmani opremljeni modernim sadržajima neophodnim za potpuni odmor i opuštanje. Uz smeštajne kapacitete, hotel nudi mnoštvo opcija za razonodu, zabavu i obroke, poput Restorana Perun, Vila i Lada Bara, igraonice za decu Monica, kao i kompletno opremljenog Wellness centra – Inspirium, koji je na raspolaganju svim gostima tokom njihovog boravka.

  • Hotel Palisadnalazi se u srcu turističkog naselja Zlatibor. Na samo stotinak metara nalazi se centralni trg i zlatiborsko jezero. Kategorizacije 4* i nudi uslugu noćenja sa doručkom. Od smeštajnih jedinica izdvajaju se lux sobe, vrlo komforne sa prelepim pogledom. Pogled se pruža na zeleni park, centar naselja i vrh Čigotu.

  • Hotel Dunav turist– nalazi se na samom ulazu u pešačku zonu, par min hoda od jezera. Sobe i apartmani odmarališta „Dunav“ su napravljeni u modernom, jednostavnom i udobnom maniru u opuštajućim bež tonovima, tako da ćete se prijatno odmoriti i osvežiti.

  • Hotel Idila i SPA– svojim modernim enterijerom i sadržajem koji nudi izdvaja se kao jedan od najlepših hotela u Srbiji. Hotel & Spa “Idila” se nalazi u samom centru Zlatibora, na samo par minuta hoda od autobuske stanice, tržnog centra i centralnog trga. Izolovan je od buke, tako da je gostima zagarantovan miran odmor. Otvoren tokom cele godine i svojim gostima nudi potpun odmor i relaksaciju. Kategorizacije 4*.

  • Hotel Kraljevi konaci– svi apartmani su tipa DUPLEX i sastoje se od prizemlja i sprata.
    U prizemlju je garaža/parking prostor, toalet/kupatilo, moderno opremljena kuhinjica sa ostavom, trpezarija, komforan dnevni boravak (kablovski LCD Tv, WiFi, Telefon, Sef), popločana terasa sa pripadajućim dvorištem i garniturom za sedenje. Na spratu se nalaze dve ili tri spavaće sobe sa ili bez dodatnog kupatila zavisno od tipa apartmana.

Zlatibor, planine u Srbije, odmor, putovanje
Zlatibor, planine u Srbije, odmor, putovanje

Iako ste se odlučili da se smestite u nekom objektu koji se nalazi u centru Zlatibora, možete pronaći idealno mesto za odmor na kome ćete čuti cvrkut ptica i šum drveća. Ukoliko krenete levom stranom Jezera, uzbrdo ka stazi koja vodi do Dino parka dolazite do manje urbanizovanog dela Zlatibora i što se više odmičete priroda je lepša a vazduh čistiji.

Šta obići za vreme boravka na Zlatiboru?

Bilo da preferirate izlete u prirodi, volite da obilazite vidikovce ili uživate da se upoznajete sa istorijom kroz posete manastirima i muzejima – Zlatibor je pravo mesto za Vas. Ako ipak više volite sportske aktivnosti – skijanje, planinarenje, brzo hodanje, biciklizam, plivanje – na pravom ste mestu. Nakon dugih šetnji ili sportske aktivnosti sigurna sam da čete ovde pronaći neki od zlatiborskih specijaliteta po svom ukusu.

  • Gondola Gold sa svojih impresivnih devet kilometara trase, preuzela je titulu najduže panoramske gondole na svetu. Zlatiborska „zlatna“ gondola povezuje centar Zlatibora sa skijalištem Tornik, što je ujedno i najviši vrh planine. Gondola pruža mnogobrojnim turistima nezaboravan doživljaj i 25 minuta uživanja u živopisnim pejzažima Zlatibora, koliko traje vožnja u jednom pravcu.
  • Avantura park preko puta pijace u centralnom delu Zlatibora, nalazi se Avantura park. Najveći na Balkanu, avantura park prostire se na površini od 4 ha i obuhvata 6 nivoa koji zahtevaju različite stepene spremnosti avanturista i prilagođeni su različitim uzrastima.
  • Dino & Avantura parktematski park, zabavno- edukativnog karaktera koji pruža jedinstvenu zabavu za sve uzraste. Prostire se na površini od 6 hektara, u srcu Zlatibora. Dvadeset interaktivnih replika dinosaurusa iz doba Krede i Jure i dvadeset sadržaja iz sveta moderne tehnologije čine savršen spoj koji svakodnevno poseti na stotine posetilaca iz celog sveta. Avantura park, zip line, veštačka stena, 6D bioskop, air soft, streličarstvo, kvadovi za decu, poligon za rolere i trotinete, mini golf, tubing, pikado fudbal su samo deo aktivnosti koje nudi ovaj jedinstevi park. Za najmlađe su obezbeđeni i besplatni sadržaji kao što su dečiji zip line, mini zoo vrt, baby zoo vrt, dečiji kino, igraonica na otvorenom i dečije selo.
  • Stopića pećina je od turističkog centra Zlatibora udaljena 19km, nalazi se u zaseoku Stopići i predstavlja čudo prirode ovog kraja. Duga je 1.690m i jedna je od dvadeset najvećih pećina u Evropi. Podeljena je u pet speleomorfoloških celina od kojih je svaka zapanjujuće lepa i specifična.Pećina je turistički uređena, osvetljena i izbetonirana, otvorena za posetioce.
  • Gostiljski vodopad nalazi se u selu Gostilju, od centra Zlatibora udaljen je 20km. Gostiljski vodopad se formira na reci Vrelo. Visok je 20m i jedan je od deset najvećih vodopada u Srbiji.
  • Ribničko jezero je najveće jezero na Zlatiboru. Nalazi se u podnožju Tornika, u turističkom naselju Ribnici, a od turističkog centra je udaljeno 10km. Okruženo borovom šumom i brdima.
  • Rezervat „Uvac“ čija je najveća atrakcija beloglavi sup, orlovi lešinari čiji raspon krila dostiže i do 3 metra. U ovom predelu je jedino gnezdilište beloglavog supa u Srbiji. Preporuka je krstarenje turističkim brodićem i kako bi upoznali zapanjujuće prirodne lepote ovog kraja.
  • Muzej Staro selo Sirogojno- udaljeno 26 km od turističkog centra Zlatibora, ovde se nalazi jedini muzej na otvorenom u Srbiji “Staro selo”. Muzejska postavka zlatiborskih brvnara predstavlja svedočanstvo kulture stanovanja u zlatiborskom kraju u 19. i početkom 20. veka.
  • El Paso Citytematski park “El Paso City” na samo 14 kilometara od centra Zlatibora, na magistralnom putu ka Jadranskoj obali. Dobio je naziv po istoimenom gradu u Sjedinjenim Američkim Državama. Reka koja protiče ovim kompleksom deli ga na dve celine, na američki i srpski deo, tako da “El Paso City” predstavlja i mesto susreta dve kulture. S jedne strane reke nalazi se kaubojski grad i indijansko selo, dok je na drugoj obali smešten srpski deo sa crkvom i simpatičnim zlatiborskim zaseokom.
Zlatibor, planine u Srbije, odmor, putovanje. El paso
Zlatibor, planine u Srbije, odmor, putovanje. El paso

Ovo su, naravno, samo neke od mogućnosti za obilazak u okolini Zlatibora. U zavisnosti od dužine boravka, na vašu listu možete dodati još par turističkih i prirodnih atrakcija: vidikovac Gradina, spomenik na Šumatnom brdu, Drvengrad, Višegrad, Šarganska osmica, Stopića pećina. Kao i većinu planina, koliko god često da posećujete, uvek ostane neki kutak koji niste videli.

Gde probati specijalitete Zlatiborskog kraja?

Važan deo putovanja svakako je i isprobavanje lokalnih specijaliteta. Zlatiborski kraj se zaista može pohvaliti raznovrsnom ponudom restorana, kafana i kafića. Kvalitet specijaliteta je nadaleko poznat. Najpoznatija je svakako komplet lepinja, nakon toga suvo meso (moja preporuka je tezga na lokalnoj pijaci- Šopalović), praseće pečenje, kajmak..

  • Restoran Gozba- nalazi se u centru Zlatibora, u okviru tržnog centra. Cene su više nego pristupačne, domaćini jako ljubazni. Ovde preporučujem da probate ‚‚zlatiborski doručak‚‚ tj. čuvenu komplet lepinju sa kajmakom. Naravno pored komlet lepinje restoran nudi veliki izbor kuvanih jela.
  • Restoran Zlatni Bor– nalazi se na centralnom trgu, sa pogledom na jezero, a u okviru hotela Palisad. Restoran nudi à la carte meni.
  • Restoran Jezero- restoran sa idealnom lokacijom. Letnja terasa resorana ima najlepši pogled na jezero i padine Zlatibora. Specijaliteti su izvrsni kako tradicionalne kuhinje tako i internacionalne kuhinje.
  • Restoran i vinski podrum Perun- restoran je smešten u samom centru planine. Nalazi se u ulici Miladina Pećinara, a osim odlične lokacije, restoran ima izuzetan ambijent, raznovrstan jelovnik i savršen način serviranja obroka. U njemu možete degustirati neobična jela poput: Zlatiborske čajanke za dvoje, grilovani kozji sir sa džemom od luka i ljute paprike, krokete od kozjeg sira u korici badema. Osim hrane, na raspolaganju vam je vinska karta sa najkvalitetnijim vinima.
  • Restoran domaće kuhinje Pastir- nalazi se u selu Mačkatu, pored magistralnog puta Zlatibor – Užice. Iskrena preporuka je da ovde probate pečenje. Usluga je vrhunska, osoblje restorana ljubazno, ambijent prijatan.
Zlatibor, planine u Srbije, odmor, putovanje
Zlatibor, planine u Srbije, odmor, putovanje

Pored svih kafana, kafića i restorana, ne mogu da pomenem fenomenalnu zlatiborsku pijacu koju obavezno morate posetiti. Pijaca se nalazi na par minuta hoda od centralnog trga. Najkvalitetnije domaće proizvode možete naći upravo ovde: domaća pršuta, kobasica, čvarci, kajmak, sir, med, vino, rakija, čajne mešavine sa zlatiborskih pašnjaka i šuma. Pored svih ovih specijaliteta bogata je i ponuda pletenih proizvoda od vune. Ovde će svako pronaći po nešto za sebe.

Nadam se da će vam moje iskustvo biti dovoljna motivacija da se odlučite da svoj odmor ili pak vikend provedete na zlatnoj planini.

Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas