Grcka apartmani letovanje, Nea Flogita Halkidiki, Vila Tommy, more

Moje letovanje, Nea Flogita

Kategorija: Putovanja
Datum objave: 17.03.2021.
Vreme čitanja: 5 min
Autor: Miljana

Moje letovanje u Nea Flogiti

Osnovne informacije o letovalištu

Nea Flogita je malo porodično mesto, nalazi se na zapadnoj rivijeri Halkidikija, na obali Egejskog mora. Smešteno nadomak Soluna (nepunih 50 km) i oko 6 km od Nea Mudanje. Nea Flogita ima odličnu saobraćajnu povezanost sa ostalim mestima i može se reći da je kapija Halkidikija s obzirom na to da je na početku račvanja za Kasandru, Sitoniju i Atos. Zbog toga sam se odlučila da provedem svoje letovanje u Nea Flogiti.

Kako je mesto bogato zelenilom, ima dugu peščanu plažu i tirkizno bistro more, idealno je za letovanje porodica sa malom decom. Tiho, mirno, pravi raj za porodični odmor. Ušuškano je između Nea Plaje i Dionisosa sa kojima je povezana uređenim šetalištem. Primetila sam da je ovo mesto jedno od omiljenih izletišta Solunaca. Uglavnom dolaze vikendom te je tada malo veća gužva na plaži i u restoranima.

Plaža u Nea Flogiti

Kao što sam pomenula, plaža je jako duga, široka i peščana. More kristalno čisto i ono što je bitno porodicama sa decom, postepen je ulaz u vodu. Deo plaže koji vodi ka Nea Mudanji je takoreći ‚‚slobodan‚‚ gde nema beach barova i kafića, već možete koristiti svoje suncobrane, ležaljke i sl. Drugi deo koji vodi ka Nea Plaji uglavnom je deo gde se nalaze beach barovi, gde uz naručeno piće možete koristiti njihove suncobrane i ležaljke. Cene pića nisu naročito visoke, recimo cena kafe iznosi oko 3 €. 

Nea Flogita Halkidiki apartmani Grčka letovanje, plaža
Nea Flogita Halkidiki apartmani Grčka letovanje, plaža

               

Grcka apartmani letovanje, Nea Flogita Halkidiki, Vila Tommy, more, letovanje u Nea Flogiti
Grcka apartmani letovanje, Nea Flogita Halkidiki, Vila Tommy, more, letovanje u Nea Flogiti

 

Preporuke marketa, restorana i poslastičara za sigurno letovanje u Nea Flogiti

U Nea Flogiti ima par marketa, sasvim solidno opremljenih, cene su pristojne (možda 15-20% više nego kod nas, što je očekivano k ada je u pitanju turističko mesto). Ukoliko ste na letovanje krenuli svojim kolima možete otići do obližnje Nea Plaje gde se nalazi supermarket ‚‚Arvantidis‚‚ koji svakako ima veću ponudu u odnosu na markete u samom mestu. Supermarket ‚‚Lidl‚‚ nalazi se u Nea Mudanji, na oko 6 km od mesta. Market koji je nama bilo najbliži jeste supermarket ‚‚Teodoris‚‚ koji se nalazi u drugoj ulici paralelnoj sa šetalištem. Tu možete naći apsolutno sve što vam je potrebno: sveži hleb i pecivo, mlečne i suhomesnate proizvode, veliki izbor sokova, a imaju i solidan izbor suvenira. U letovalištu postoji pijaca koja se nalazi pored glavnog gradskog parka, tik uz more, vrlo dobro snabdevena voćem i povrćem, otvorena svakog dana do ponoći. Na ovoj pijaci možete pazariti i tradicionalna pića: uzo, cipuro i vino.

Nea Flogita Halkidiki apartmani Grčka letovanje, poslastičara, letovanje u Nea Flogiti
Nea Flogita Halkidiki apartmani Grčka letovanje, poslastičara, letovanje u Nea Flogiti

U Nea Flogiti ima dosta restorana sa šarenolikim menijem. Ono što verujem da sve interesuje, gde pojesti dobar giros 🙂 Nama je najbolji giros bio u restoranu ‚‚Mik mak‚‚ uvek svež, cena 3,5 €, lepo ušuškana bašta i ljubazno osoblje. Najbolji sladoled koji smo probali u Nea Flogiti je u poslastičari Piazza koja se nalazi na samom kraju šetališta koje vodi do Nea Plaje. Pored sladoleda ovde možete probati i njihov specijalitet frozen yogurt, zatim palačinke, picu i paste… Ali ono što nam se najviše dopalo jesu grčki kolači. Sve preporuke za poslastičaru Sweet beach bakery.

Poslastičara se nalazi kod drugog parka/ trga koji je bliži Nea Plaji. Ovde smo dolazili skoro svaki dan a kolače smo kupili i za poneti u Srbiju. Ne znam koji bi posebno izdvojila, svi plene izgledom a ukus je fenomenalan, svaki na svoj način. Bilo je tu grčkih baklava, biskvita, portokalo pite…

Parkovi u Nea Flogiti

Već sam pisala da je mesto odlično za porodice sa decom, kako zbog plaže tako i zbog parkova. U samom centru letovališta nalazi se gradski park, pogodan za šetnju, pun zelenila i drveća. U samom centru ima nekoliko zabavnih parkova za decu, poput luna parkova, gde kupovinom žetona od 1-2 € možete koristiti sve zabavne mašine. Samo mesto je podeljeno na dva dela, takav utisak sam bar ja stekla. Centralni deo Nea Flogite je baš za turiste, tu su smeštene vile, šetalište, marketi, suvenirnice itd, dok je na brdu noviji deo i tu su uglavnom privatne vile. Iako je podeljena na dva dela čak i taj udaljeniji nije daleko od centra grada, nekih 300-400m od plaže. U tom gornjem delu nalazi se parkić za decu, odlično opremljen mobilijarom: klackalice, ljuljaške, vrteške i tobogani.

Šta posetiti u okolini, upotpunite  letovanje u Nea Flogiti

Kako je ovo mesto mirno, mi smo posle par dana poželeli da prošetamo do obližnje Nea Mudanje. Na svoje letovanje u Nea Flogiti smo krenuli autobusom pa nam je za ovaj izlet bio potreban prevoz. Postoji bus prevoz koji ide do Nea Mudanje na svakih sat vremena. Mi smo se opredelili za taxi, broj telefona smo dobili od ljubaznih meštana. Taxi nas je koštao oko 10 € u jednom pravcu. S obzirom na to da sam na letovanju bila sa detetom, nama je bio zanimljiv ‚‚Jumbo‚‚. Prodavnica nije toliko velika kao one u Solunu ali i u njoj ima lepih i zanimljivih stvari kako za kuću tako i igračaka za decu, opreme za bebe i sl. Mogu vam reći da su cene igračaka povoljnije nego kod nas i mi smo izašli sa punim kesama igračaka, na oduševljenje najmađeg člana porodice. Nea Mudanja je jako veliko mesto, najveće na celom Halkidikiju, jako sadržajno te privlači i porodice sa decom ali i mlađu populaciju turista, plaža je kao i u Nea Flogiti, duga i peščana. Iskoristili smo priliku i prošetali kroz grad, otišli do luke i napravili kratak predah uz frappe.

Nea Moudania, Halkidiki apartmani Grčka letovanje, šetalište
Nea Moudania, Halkidiki apartmani Grčka letovanje, šetalište
Nea Moudania, Halkidiki apartmani Grčka letovanje, plaža, letovanje u Nea Flogiti
Nea Moudania, Halkidiki apartmani Grčka letovanje, čudesni frape na šetalištu, letovanje u Nea Flogiti

Smeštaj – apartmani u Nea Flogiti

Ono što je takođe važno pored svega navedenog jeste i smeštaj. Mi smo za svoje letovanje ovoga puta izabrali vilu Tommy u čijem se prizemlju nalazi istoimeni restoran. U pitanju su vrlo komforni apartmani sa odvojenom spavaćom sobom, u samom centru letovališta, nekih 40m od plaže. Iako je vila u centru mesta, nije bilo bučno već vrlo mirno, restoran ne radi kasno u noć.

Kuhinja apartmana odlično opremljena i sadržajna. Retko gde sam u grčkoj imala priliku da vidim ovako opremljene apartmane. Bilo je tu svega, od velikog frižidera, mikrotalasne, aspiratora do kuvala za vodu. Kupatilo je vrlo prostrano, opremljeno kadom. Apartman ima i klima uređaj, koji je za razliku od ostalih u kojima smo letovali, bio uračunat u cenu smeštaja. Spavaća soba prostrana, sa francuskim ležajem standardnih dimenzija. Kako turisti uglavnom imaju primedbe na wi-fi u svojim vilama, ja ovde nemam niti jednu zamerku. Sve vreme našeg boravka smo bili povezani na internet sa vrlo dobrim signalom. Poseban užitak je ispijanje prve jutarnje kafe na terasi koja gleda na more. Malo je reći da smo oduševljeni apartmanom, lokacijom i ljubaznim domaćinima. Apartmani Tommy su za svaku preporuku.

Na plaži smo upoznali porodicu koja je bila smeštena na brdu, u novom delu Nea Flogite. U pitanju su studija Pirgioti, to je jedna od prvih vila na koju se nailazi idući iz centra letovališta. Oni su imali odlične komentare za smeštaj, solidno opremljen studio, terasa sa pogledom na dvorište, mirno i tiho, baš za odmor. Za one koji vole da prošetaju do plaže ovo je idealna lokacija, udaljena nekih 300m od obale.

Sve u svemu kao što čitate, Nea Flogitu bi svima preporučila. Ukoliko želie miran odmor sa porodicom u apartmanima u Grčkoj, ovo je pravo mesto za vas. Divno, malo mesto koje ćemo svakako ponovo posetiti! Vidimo se u Nea Flogiti!

Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas