Stara Planina, hotel stara planina, hotel babin zub

NA KROVU SRBIJE – STARA PLANINA

Kategorija: Putovanja
Datum objave: 04.12.2021.
Vreme čitanja: 6 min
Autor: Snežana

Po njenom turskom nazivu nazvano je čitavo poluostrvo – Balkan. Stara planina se prostire u dužini od 550km i prirodna je granica i spona između Srbije i Bugarske, a ujedno je i mesto gde se spajaju neverovatne prirodne lepote i kulturno nasleđe naše zemlje. Upoznati ove predele pravi je izazov, kako za ljubitelje planinarenja, tako i za sve one koji uživaju u netaknutoj prirodi i njenim lepotama.

OSNOVNE KARAKTERISTIKE

Na teritoriji Srbije, Stara planina se prostire na području Pirota, Knjaževca, Dimitrovgrada i Zaječara. Najviši vrh Stare planine, a drugi po veličini u Srbiji je Midžor sa visinom od 2169m. Gotovo pet meseci godišnje Stara planina se nalazi pod snegom. Pašnjaci i guste šume pružaju odličnu osnovu za aktivan odmor, šetnje, planinarenje, skijanje ili odmor na snegu. Na Staroj planini ima obilje planinskih tokova, pitkih potoka, rečnih kanjona, stena, vodopada i slapova. Pored zimskih sportova, Stara planina je pogodna i za ljubitelje trekinga i paraglajdinga.

SKIJALIŠTA NA STAROJ PLANINI

Nadmorska visina na kojoj se prostire (od 1.100m do 1.900m), ima potencijal za izgradnju dugih staza za alpsko skijanje. “Babin zub” koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1758m jedan je od najlepših predela Stare planine i predstavlja zaštićen prirodni rezervat, a ujedno je i najveći skijaški centar. Skijalište “Babin zub” ima staze na tri lokacije: Konjarnik (kapacitet 1365 skijaša na sat), Sunčana dolina (kapacitet 1200 skijaša na sat) i Markova livada (dečiji vrtić sa pokretnom trakom). Ukupna dužina staza iznosi preko 13km sa visinskom razlikom od 339m i poseduje pet ski liftova. Staze u ski centru su prilagođene kako za početnike, tako i za iskusne skijaše (ima po tri srednje i tri teške staze). Staza Konjarnik je namenjena početnicima, poseduje žičaru sa četiri mesta za sedenje. Ski staza Jabučko ravnište namenjena je svim kategorijama skijaša. Ski staza Babin zub (njena glavna staza je teška ), a ostale staze koje joj pripadaju se vode kao lakše i mogu da posluže za obuku početnika. Kao ski centar Stara planina je još u fazi razvoja, mada ima potencijal da postane vodeće skijalište kako u zemlji tako i u okruženju zbog prirodnih karakteristika kojima obiluje.

RIZNICA ZA NAUČNIKE I ISTRAŽIVAČE

Na vrhu Midžora postoji kamena tabla na kojoj piše da je botaničar Lujo V. Adamović u julu 1890. godine prvi osvojio ovaj vrh. On je putujući Balkanskim poluostrvom opisao preko 20 vrsta biljaka do tada nepoznatih nauci. Kako tada tako i danas, Stara planina se odlikuje raznovrsnošću biljnog i životinjskog sveta koji se ne mogu naći u drugim delovima Srbije, a za biologe i druge naučnike pravu riznicu sticanja novih znanja. Ono što je do sada otkriveno je preko 1200 vrsta različitih biljaka, od kojih se sto vodi kao zaštićene vrste, 115 endemičnih vrsta, 30 vrsta sisara, 150 vrsta gnezdarica i po desetak vrsta gmizavaca, vodozemaca i riba. Dok šetate planinskim stazama na svakom koraku možete videti sijaset lekovitog bilja i pečurki, a o njihovim svojstvima i dobrobiti za vaše zdravlje, najbolje vas mogu uputiti lokalni meštani.

STROGI REZERVATI PRIRODE I VODOPADI

Jedan od najatraktivnijih vrhova Stare planine je rezervat Tri čuke. Nalazi se u zapadnom delu ovog masiva na nadmorskoj visini od 1937m. Rezervat obuhvata retku zajednicu Bora krivulja, a pored izuzetne prirodne vrednosti, ovaj predeo predstavlja pravu netaknutu prirodu, možemo reći gotovo divljinu. Samim tim uspon do njegovog vrha predstavlja pravu i nezaboravnu avanturu, doduše više za one ljubitelje planinarenja koji su u dobroj kondiciji, jer je uspon veoma zahtevan. Nasuprot ovom bezmalo divljem predelu, vodopadi Arbinja sa bistrom, hladnom planinskom vodom, koju možete da pijete su sasvim drugačije iskustvo. Ovaj rezervat se nalazi u gornjem toku Dojkinačke reke, prekriven je gustim šumama smrče, a na svakom koraku i sa svake stene sliva se voda, tako da je osećaj boravka na ovakvom mestu zaista nestvaran. Možda najlepši momenat koji vas očekuje kada šetate kroz ovaj rezervat je kada se pred vama pojave prelepi vodopadi. Na Staroj planini nalazi se trećina od ukupnog broja (ima ih oko 90) vodopada u Srbiji. Vodopad koji će vas sigurno ostaviti bez daha i zadiviti svojom lepotom je Kaluđerski skok. Uspon do njega nije lak, jer počinje na nadmorskoj visini od 1554m, ali zaista ćete doživeti nesvakidašnje iskustvo, kakvo samo ovakvi prirodni fenomeni mogu da izazovu u čoveku. Najbolje vreme da vidite ovaj vodopad je u rano proleće, jer tada vegetacija još uvek nije gusta, a sneg se topi sa vrhova planina i ima dovoljno vode. Pored njega svojom lepotom plene i vodopadi Tupavica, Bigar, Piljski i Koprenski vodopadi. Preporuka je da ih ne obilazite sami, već u pratnji iskusnih planinara i vodiča.

KULTURNO-ISTORIJSKE ZNAMENITOSTI I TRADICIONALNI SPECIJALITETI

U podnožju Stare planine na putu Pirot-Temska kod sela Bazovik, nalazi se manastir Svetog Onufrija za koji se veruje da potiče iz XIII veka. U njegovoj blizini nalazi se i gore pomenuti vodopad Bigar. Manastir Svetog Jovana Bogoslova ili kako ga još nazivaju Poganovo ili Dobroševski manastir (na putu Pirot-Dimitrovgrad) sagrađen je u XIV veku. Njegovo posebno bogatstvo čine očuvane freske iz XV veka. Godinama unazad u manastiru leti borave slikari, učesnici Međunarodne likovne kolonije „Poganovski manastir“. Manastir Sveti Đorđe ili Temska iz XIV veka nalazi se na 15 km od Pirota. Crkvu su podigli braća Dejanovići, sestrići cara Dušana na temeljima hrama iz XI veka. Nalazi se na obali reke Temštice i predeo zaista odiše kako duhovnom tako i prirodnom lepotom. Manastir Sukovo (XIX vek) se nalazi na 18 km od Pirota na obali reke Jerme, u blizini istoimenog sela. Manastir je pod zaštitom države od 1968. godine. U njemu se nalaze dve izuzetno interesantne freske i možemo reći jedinstvene u hrišćanskom svetu. Prva je freska sveca – Svetog Hristofora, prikazanog sa životinjskom glavom, a na drugoj neobičnoj fresci predstavljena je Bogorodica sa krilima.

Kada se umorite od dugog pešačenja ili od obilaska manastira, najbolji način da se okrepite i da povratite snagu je da probate neke od lokalnih specijaliteta, a svakako nezaobilazni deo tradicije Stare planine su: Pirotski kačkavalj ( napravljen od mleka dve domaće rase ovaca sa Stare planine), prolazi kroz poseban proces zrenja i soljenja i uz klimatske uslove dostiže jedinstven i prepoznatljiv ukus. Belmuž je tradicionalni specijalitet ovih krajeva, a pravi se od mladog kravljeg ili ovčijeg sira sa malo kukuruznog ili pšeničnog brašna. Za ljubitelje mesnih prerađevina tu je peglana kobasica, koja se pravi od ovčijeg, kozijeg, goveđeg, magarećeg i konjskog mesa. A na kraju ako želite da se zasladite možete probati salčiće, hrskave spolja, a meke iznutra sa džemom od domaćih šljiva. Ono što je važno napomenuti – osnovu staroplaninske kuhinje čine mlečni proizvodi, žitarice, integralno brašno, lekovito i samoniklo bilje, sve ono što tako malo koristimo u svakodnevnoj ishrani, a od ključnog je značaja za naše zdravlje. U kuhinji Stare planine prepliću se bugarski, srpski, otomanski i cincarski uticaji što samo doprinosi vrhunskom ukusu u kome možete uživati kada se nalazite u ovim krajevima.

HOTEL STARA PLANINA

Posle dana provedenog na snegu ili u šetnji po planini, najlepši osećaj je kada dođete u toplu sobu, gde možete da se opustite i da saberete svoje utiske. Ako želite maksimalan komfor i vrhunsku uslugu, možete odabrati Hotel Stara planina 4*. U hotelu se nalaze dva restorana, igraonica za decu, hamam, spa i wellness centar, zatvoreni bazen i drugi sadržaji, koji će vaš boravak učiniti nezaboravnim.

Stara planina, zimovanje, smeštaj, hotel Stara planina, eksterijer
Stara planina, zimovanje, smeštaj, hotel Stara planina, eksterijer
Stara planina, zimovanje, smeštaj, hotel Stara planina, bazen na otvorenom
Stara planina, zimovanje, smeštaj, hotel Stara planina, bazen na otvorenom

I NA KRAJU….

Mogu samo da zaključim da je Stara planina pravi raj za sve one koji u sebi imaju avanturističkog i istraživačkog duha. Netaknuta priroda, brojni vodopadi i pitki izvori, tradicionalni specijaliteti i ljubazni domaćini, mogu samo da ubrzaju vašu odluku da pozovete Euroturs i rezervišete smeštaj u hotelu Stara Planina. Čim prvi put budete ugledali ovu lepotu, znaćete da ste učinili nešto korisno za sebe i svoje zravlje! I zato u to ime: „Zdravi bili i dobrodošli na krov Srbije!“

Stara Planina
Planine Srbije, Stara Planina, Odmor, zimovanje letovanje, hoteli Stara Planina, Smeštaj Stara Planina
Stara Planina, hotel stara planina, hotel babin zub
Stara Planina, hotel stara planina, hotel babin zub
Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas