Letovanje Nei Pori, apartmani Nei Pori, plaža

Nei Pori – Plaža iznad svega

Kategorija: Putovanja
Datum objave: 30.03.2021.
Vreme čitanja: 5 min
Autor: Djuza

OSNOVNE INFORMACIJE

Nei Pori je izgrađen krajem 70-ih godina, kao skromno ribarsko selo stanovnika starog naselja Palei Pori, koje se nalazi na 4 km od obale, podno Olimpa. Smatra se jednim od novijih letovališta Grčke. Uostalom, sam njegov naziv govori sve, u prevodu znači „Novo mesto“. Nalazi se u oblasti Pieria, u poznatoj Olimpskoj regiji, na samoj obali Egejskog mora. Od Soluna je udaljen 105 km, a od Paralije Katerini 48 km. Za vrlo kratko vreme postalo je veoma popularno letovalište, naročito kod ljudi sa naših prostora. Na sajtu Eurotursa, možete naći veliku ponudu apartmana u Nei Poriju.

Letovanje Nei Pori, apartmani Nei Pori, plaža
Letovanje Nei Pori, apartmani Nei Pori, plaža

Danas je to urbanizovano, ali i dalje mirno mesto. Neodoljivo ljubazni i gostoljubivi meštani, ogromna peščana plaža, idealna klima, blagi povetarac u popodnevnim i večernjim satima sa obližnje planine Olimp čini ga fantastičnom destinacijom za pravi odmor, naročito porodicama sa malom decom.

SMEŠTAJ – Apartmani u Nei Poriju

Nei Pori je velikom crkvom (posvećena je Svetoj Marini) koja se nalazi u centru, podeljen na dva dela – Novi i Stari Pori. Samo mesto nije veliko i gde god da odaberete smeštaj, neće vam biti potrebno više od par minuta hoda do plaže, centra ili nekog marketa. Ako niste uplatili svoj aranžman ranije ili preko agencije, već želite da na licu mesta pronađete apartmane u Nei Poriju tokom sezone, očekujte generalno malo višu cenu. Cena smeštaja u samom centru uvek je nešto viša nego u vilama koje se nalaze samo par ulica van njega. Ja sam sa porodicom aranžman uplatio u agenciji „Euroturs“, vila „Ermis“.

Grcka apartmani letovanje, Nei Pori, Ermis, strana ka ulici
Grcka apartmani letovanje, Nei Pori, Ermis, strana ka ulici

Ovi apartmani u Nei Poriju su na sjajnoj lokaciji. I par okolnih kuća su u ponudi iste agencije, pa nećete pogrešiti koju god da odaberete. Više nego pristojan smeštaj za te novce. Putovao sam kolima, ali sopstveno vozilo vam i nije neophodno, osim ako ste se odlučili da posetite okolinu i sva obližnja mesta. U tom slučaju možete i iznajmiti auto ili skuter. Raspitajte se u lokalnim agencijama za neke organizovane izlete koje imaju u svojoj ponudi.

PLAŽA – NAJLEPŠE ŠTO NEI PORI NUDI

Široka i prilično prostrana plaža, posuta sitnim peskom celom dužinom, je najveći adut ovog mesta i razlog što mu se turisti rado vraćaju svake godine. Plaža je odlično uređena, sa svim potrebnim kabinama, tuševima, toaletima kao i mnogobrojnim organizovanim aktivnostima na vodi. Na pojedinim mestima, gde je plaža široka i stotinjak metara, možete se zabaviti sa odabranom ekipom na uređenim terenima za odbojku i fudbal na pesku, i to u svako doba dana, bez bojazni da ćete ometati ostale „obične“ turiste. Ono što je vrlo bitno našim ljudima je da postoje i oni, nazovimo ih, prazni i neuređeni delovi plaže gde možete zauzeti mesto koristeći svoje peškire i suncobrane. Naravno, besplatno.

Grčka hoteli letovanje , Olimpska regija , Letovanje 2021 , Paralia, Olimpic Beach , Nei Pori , Korinos ..
Grčka hoteli letovanje , Olimpska regija , Letovanje 2021 , Paralia, Olimpic Beach , Nei Pori , Korinos ..

U ostalim delovima, praktično na svakom koraku, može se iznajmiti komplet od dve ležaljke i suncobran, obično u sklopu obližnjeg „beach“ bara. Za ovu uslugu je, po pravilu, potrebno da kupite minimum dva pića, ali ako to ne želite, računajte na cenu od 5 -10 eura za navedeni komplet.

Grcka hoteli letovanje, Tasos, Blue Sea Beach,bar
Grcka hoteli letovanje

Kako sam već naveo, plaža je prilično dugačka i nije teško pronaći kutak u kojem ćete provesti svoj letnji dan, čak i u jeku sezone. Međutim, preporučio bih vam da subotom i nedeljom zauzmete svoje mesto nešto ranije nego inače, zbog većih gužvi koje prave Grci koji odluče da vikend provedu na primorju.

Voda je uglavnom kristalno čista, topla, mirna i prijatna za kupanje. Plitko je i čitavih tridesetak, pa i više metara od obale, sa peskovitim dnom! idealno je za decu i neplivače, ali plivači će se pomučiti dok ne dođu na svoje. Kišnim i tmurnim danima zna da bude talasa, neretko voda bude mutna i puna trave. Ali to, na sreću, nije tako često. Međutim, neretko se događa da se u određenom periodu godine pojave sitne meduze. Potpuno su bezopasne, ali nekima baš nije prijatno videti ih.  Duž cele plaže je šetalište, načičkano ugostiteljskim objektima svih vrsta i kategorija, od tradicionalnih grčkih taverni i ribljih restorana, preko picerija do kafića i barova za mlade. Tu se možete osvežiti nekim pićem, koktelom, kafom… Cene hrane i pića u restoranima i kafićima na plaži su uvek za nekih 1-2  Euro više od onih u ostalim delovima i ulicama Nei Porija.

CENE

Kada su cene u pitanju, svima je već dobro poznato da je u Olimpskoj regiji sve osetno povoljnije u poređenju sa ostalim delovima Grčke. Za giros je potrebno izdvojiti 2,5 – 3 Eura, za ručak u restoranu najmanje 8 Eura, a za morske plodove (koji su svuda skuplji) 10 -15 Eura. Naravno, po osobi.

Moram napomenuti da ovde slobodno možete konzumirati „česmovaču“, koja dolazi sa izvora na planini Olimp. Ali ako se odlučite za kupovinu, pazite gde kupujete vodu. U marketima ćete pronaći paket od 6 velikih flaša za 1,5 – 2 Eura, dok je u kafićima i na plaži to cena za malu flašicu od samo pola litra! Kafa i negazirani sokovi će vas koštati 2 – 3 Eura, pivo 3 – 4 Eura, a kokteli preko 5.

Gde god da ste smešteni, u blizini ćete sigurno imati neki bolje snabdeveni market. Cene namirnica u njima su slične ili iste kao kod nas u Srbiji. Za veću nabavku, ako idete svojim kolima, možete otići do 15 km udaljene Leptokarije, gde se nalazi najbliži „Lidl“. Za povoljnije cene voća i povrća nemojte propustiti pijačni dan koji se ovde održava uvek jednom nedeljno, tačnije petkom.

ZA KRAJ – GENERALNI UTISCI

Nei Pori je savršeno mesto za porodice sa malom decom. Nudi odličan sadržaj za najmlađe, u vidu raznih igraonica, parkova, aparata za zabavu… Tu je i vozić koji saobraćaju tokom celog dana, pa stalni, lokalni luna-park. Peščana plaža, peščano morsko dno i plitka voda idealna su za njih, kao i za neplivače.

Letovanje, Grčka apartmani, Paralia, plaža
Letovanje, Grčka apartmani

Mesto za letovanje u kome je primarno sunce, plaža i odmor, jer se skoro svi barovi zatvaraju do ponoći, a klubova i diskoteka nema, a a takođe imate i veliki izbor apartmana u Nei Poriju.

Ako volite noćni život i izlaske do ranih jutarnjih sati, ovo nije mesto za vas!

Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas