Neos Pirgos letovanje

Neos Pirgos – za one koji žele miran odmor

Kategorija: Putovanja
Datum objave: 20.04.2023.
Vreme čitanja: 6 min
Autor: Snežana

NEOS PIRGOS – MIRAN ODMOR

Brz način života, svakodnevna briga i stres čine da nam je odmor potreban u svakom smislu i fizičkom i psihičkom. Važno je, a pomalo predstavlja i izazov, da pronađemo mesto za letovanje, koje će zaista da nam prija. Boravak uz more, na svežem vazduhu uz miris borove šume, obnavlja naše telo, ali krepi i naš duh.

Upravo ono što smo tražili, neku destinaciju gde ćemo napuniti baterije i 10 dana boraviti u miru i tišini, našli smo u agenciji Euroturs. Po preporuci vrlo predusretljivih radnica, odlučili smo se za ostrvo Eviju i mesto Neos Pirgos. Sve ono što nam je prezentovano u poslovnici, doživeli smo na destinaciji, i više od toga! Od udobne vožnje u odličnim autobusima, profesionalnih vozača i vodiča do samog smeštaja – apartmana Kolizas. Čim smo izašli iz prevoza i videli da se tačno preko puta naše vile nalazi park sa borovima, znali smo da smo na pravom mestu. Apartmanom Kolizas smo bili vrlo zadovoljni, udaljen je svega 20 m od plaže, naša soba je imala pogled na more, wifi internet odlične brzine, generalno cela kuća je dobro održavana i uredna, a veoma značajna ušteda je bila ta što je upotreba klima uređaja bila uračunata u cenu. Deset buđenja uz pogled na more, jutarnju kafu i miris, ah taj miris borovine! I još jedna vrlo bitna stvar – na Eviji je voda iz česme za piće, tako da je možete slobodno piti i pripremati hranu sa njom, što smo i mi radili svih deset dana bez ikakvih problema.

Naredno oduševljenje je nastalo kada smo upoznali predstavnika Euroturs-a na destinaciji, koji je zadužen za Pefki i Neos Pirgos – Stefana. Takvu ljubaznost, trud oko putnika, strpljenje i pre svega fantastičnu informisanost o mestu i okolini, davno nismo videli. Od Stefana smo saznali da se prvi, pravi Pirgos (na turskom Kemerburgaz) zapravo nalazi kod Istanbula. Kada je došlo do razmene stanovništva 1923. godine (posle Grčko – turskog rata, koji je trajao od 1919-1922. godine), Kemerburgaz je naseljen Turcima iz Soluna, a razmenjeni Grci – pod vođstvom Kujumzoglu Sokratisa, su došli najpre u Edipsos, a od 1926. godine naseljavaju današnji Neos Pirgos ( u prevodu Nova kula ili Nova tvrđava). Inače Sokratisova kuća se nalazi na visokoj steni, iznad današnje luke u Pirgosu. Ova regija je bila močvarna i nije bila obradiva, ali zahvaljujući trudu novih stanovnika, to zemljište je pretvoreno u jedno od najplodnijih na Eviji.

Nakon kratkog upoznavanja o istoriji ovog mesta, krenuli smo u istraživanje. Šetalište se nalazi iznad plaže, a glavna ulica je dovoljno udaljena od mora tako da vam motori, skuteri i automobili ne prolaze iznad glave, dok uživate u sunčanju. Neos Pirgos ima gradsku plažu sa sitnijim šljunkom. Ima nekoliko kabina za presvlačenje i tuš, a dubina, slično kao u Pefkiju, prilično brzo počinje. U samom centru plaže su ležaljke i suncobrani. Voda je bila čista, bez trave i sličnih nesčistoća dok smo mi boravili, mada smo čuli da bude dana kada baš ne bude tako. Možemo da zaključimo da je ovo jedna sasvim pristojna plaža, a možete je kombinovati sa nekim malo lepšim u okolini.

Po Stefanovoj preporuci otišli smo do plaže Nisiotissa (u prevodu Ostrvljanka), koja je udaljena nekih 1,5 km zapadno od centra Pirgosa, tako da možete doći do nje laganom šetnjom za nekih 20- tak minuta. Mi smo bili oduševljeni – plaža je peščana i zaista prelepa, voda je bila kristalno čista, a svuda okolo je borova šuma. Ulazak u vodu je postepen, voda je mirna bez talasa, tako da bi ova plaža bila idealna preporuka za porodice sa malom decom. Na njoj nema ležaljki i suncobrana, ali po našem mišljenju ovo je najlepše mesto za kupanje u ovom delu Evije. Preko puta ove plaže se nalazi malo ostrvce sa porušenom kulom, koja je služila za odbranu od pirata negde u XVI, XVII veku za vreme Mletačke dominacije.

Što se tiče sadržaja u Pirgosu ima sledeće: tri marketa, pekara, poslastičarnica, apoteka, park za decu i tereni za odbojku, košarku i fudbal. Pošto svi znamo da je našim turistima jako važna informacija da li u letovalištu ima Lidl, možemo da ih obradujemo da ima, nalazi se na udaljenosti od oko 8 km od Neos Pirgosa. Ko nema svoj prevoz, postoji lokalni autobus, koji povezuje Pirgos sa većim mestima u okolini. Noćni život nije baš razvijen, vikendom bude malo življe. Mi smo se najbolje proveli i toplo svima preporučujemo tavernu Mamanis. Atmosfera je odlična i imaju najbolji domaći cipuro – pored uza još jedno tradicionalno grčko piće, koje se pravi isključivo od grožđa, dakle nešto poput naše loze. Najbolji provod na plaži ( tu pre svega mislim na uslugu, izbor pića, cene i dobru energiju smo imali u Bazaar beach bar-u.

Pirgos se nalazi na putu između grada Istiea i banje Edipsos ( na 12 km od Istijee,

7 km od banje i 20 km od Pefkija). Između ta dva mesta nalazi se stacionar za jedrilice i ribarske brodove. Najpoznatiji ribolovci na Eviji su upravo iz ta dva skoro spojena mesta – Pirgos i Orei i često su meštani u svađi ko je bolji u ribolovu. Te polemike su glavna tema u tavernama nakon par cipura. Do mesta Orei možete stići peške za nekih 30 minuta, a samo mesto je poznato po statui Mermernog bika, koja se nalazi u samom centru i koja simbolizuje borbu između Grka i Persijanaca 480. godine p.n.e.

Lokalnim autobusom smo otišli dva puta do Pefkija, koji je veći od Neos Pirgosa, ima više restorana i uređeniji je, a mi smo nekako stekli utisak da je Pirgos kao neki „Pefki u malom“. Sa druge strane Pirgos ima bolji položaj u odnosu na Pefki, zbog blizine banje Edipsos. Ono što smo takođe primetili dok smo bili na letovanju je da će se u budućnosti Neos Pirgos sigurno razvijati u pravcu istoka ka mestu Orei, jer je iznad njega brdo kao neka prirodna granica, i teško da ovo mestašce može da se širi u tom pravcu. Isti slučaj smo videli i u Pefkiju, gde fali samo malo da se njegova plaža i plaža u susednom mestu Asmini spoje šetalištem i pretvore u jedno. Agencija Euroturs ima odličnu ponudu apartmana i u Pefkiju, a mi smo videli vile koje su na samom šetalištu – Karava i Marina.

Šta reći na kraju?

Na samom kraju vraćam se na naslov ove naše priče – miran odmor. Za sve vas koji tragate za ovakvim mestom, Neos Pirgos je pravi izbor za vas. Evija možda nema plaže koje oduzimju dah, ali je definitivno na svakom koraku prisutna neka opuštenost i od strane meštana i od te zelene boje borovih šuma, tako da vam je odmor zagarantovan. Za sve one koji bi možda posle svega opisanog rekli da je ovo jedna dosadna destinacija, imam da poručim samo jedno – u velikoj ste zabludi! Položaj ostrva je takav da pruža mogućnost mnogobrojnih izleta, kojima ćete preseći eventualnu monotoniju boravka. U ponudi agencije Euroturs od fakultativnih izleta imate Atinu, Skijatos, Vulkanska ostrva, banju Edipsos…tako da ne može niko da kaže da nema šta da se vidi i obiđe.

Volela bih za par godina da ponovim sve ovo, ali ovog puta da nam apartman bude u Pefkiju i nadam se da će ga Euroturs imati i dalje u ponudi. I nadam se da će i dalje Stefan biti predstavnik na Eviji da nam upotpuni letovanje. Do tada Neos Pirgos je u mojim mislima kad god sam u nekoj stresnoj situaciji. Miris mora, borove šume, domaćeg maslinovog ulja, origana i cipura u istom trenu otera sve loše oko mene i povrati mi željeni mir.

Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas