Turska, Kusadasi, Hamam, letovanje

Odmor u Kušadasiju za sve pare

Kategorija: Putovanja
Datum objave: 02.10.2021.
Vreme čitanja: 5 min
Autor: Aleksandrija

Kušadasi autobusom da li je naporan put i kako se najbolje oporaviti od puta?

Ukoliko se putuje autobusom, Kušadasi je jedna od najpovoljnijih destinacija. Mnoge odbija to što je put dug, u najboljem slučaju od Beograda do Kušadasija stiže za 24h, a to podrazumeva da ne bude dužih zadržavanja na granicama i da ne bude gužve u Izmiru.

Većina nas kada kreće na odmor to je odmah posle radne nedelje i kada se na to doda 24h putovanja, umor je dvostruko veći. Preporuka da prvo što treba da se uradi kada se smestite u hotel je poseta hamamu.

Turska je pravo mesto za hamam, nema boljih nego u Turskoj koje god da je mesto u pitanju.

Iskustvo koje nosim iz hamama je zapravo otkiće kako otkoliniti umor i započeti odmor na pravi način.

Smešteni smo bili u hotelu Roxx Royal, to je bivši Santur, hotel u centru Kušadasija, i za razliku od predhodne godine kad smo bili u hotel Blue Sea koji ima hamam u svom sadržaju i koristili isti, sada smo odlučili da prvi dan čim smo stigli uplatimo preko predstavnika agencije tradicionalni turski hamam u centru grada, cena je 15e.

 Kušadasi, Turska, Hamam, tursko kupatilo, letovanje
Kušadasi, Turska, Hamam, tursko kupatilo, letovanje

Hoteli u Kušadsiju koji u svom sastvu imaju hamam

Kod hotela koji imaju hamam u svom sastavu, ukoliko se koristi piling masaža ili bilo koja usluga gde se dodatno angažuje osoblje se plaća. Ima dosta hotela koji u svom sadržaju imaju hamam (na primer hotel Richmod Ephesus, Batihan hotel, Adakule…) obično su to hoteli veće kategorizacije i hamam je modernije opremljen ali je preporuka da se poseti pravi tradicionalni turski hamam zbog celokupnog ambijenta.

Od onih hotela koji su pristupačniji a da imaju u svom sastavu hamam je hotel Blue Sea, po mom mišljenju ipak je bolje doživeti sve to u tradicionalnom turskom hamamu.

Tako da pri odabiru hotela u Kušadasiju nije bitno da on u svom sastavu ima hamam ili ne, za to postoji rešenje.

 Kušadasi, Turska, Hamam, tursko kupatilo, letovanje
Kušadasi, Turska, Hamam, tursko kupatilo, letovanje

Tradicionalni turski hamam

Predstavnik agencije je ugovorio da po nas dođe vozač do hotlela i ostavio nas ispred hamama, takođe nas vratio posle tretmana u hotel. Od opreme je potreban kupaći kostim (za žene je bolje dvodelni kupaći kostim nego jednodelni zbog piling masaže celog tela).

Tretman počinje tako što su u svlačionici hamama presvačite u kupaći i papauče koje se nalaze u toj prostriji, uvijete telo u pamučni peškir koji je pripremljen i odlazite u parno kupatilo na oko 15-20 min.

Sam ambijent u parnom kupatilu već deluje na čula da se opustite i regeneracija od dugog puta počinje. Tople mermerne klupe podižu temperaturu tela i otvaraju se pore na koži iz kojih izlaze svi nakupljeni toksini. Potrebno je da se opustite, legnete na mermernu ploču i zagledate u kupolu na vrhu plafona kroz koju se probija zrak sunca kroz gustu vodenu paru. Vodena para odradi svoje i iz organizma izvuče sve sto se taložilo ne samo u toku puta poslednja 24h, već ćete imati osećaj da vam se svaka pora očistila. Posle parnog kupatila, sledi piling masaža tela. Prelazi se u drugu prostoriju u kojoj je u cetralnom delu mermerni sto. Piling rukavicom stručno osoblje vam izmasira celo telo, posle parnog kupatila ovo bude tako detaljno čišćenje kože. Na tako pripremljeno telo sledeći korak je masaža penom. Napravi se penasta kupka nekom tkaninimom koja liči na manji džak, ta pena se prenese na telo. Osećaj je kao da neki vihor dodiruje kožu, ta pena toliko umirujuće deluje. Onda kreće još detaljnija masaža gde vam bukvalno izmasiraju i mali prst na nozi.

Nakon piling masaže, na mermernoj ploči biće ostatak izumrele kože koja je skinuta tretmanom, i to je još jedan razlog zbog kog se hamam preporučuje odmah po dolasku na letovanje, jer ukoliko se pocrni i dobije lepa preplanula boja negde pri kraju letovanja, hamam će vam prosvetleti kožu.

Kada se završi celokupni proces u hamamu, ljubazni domaćini vas ponude čajem, da nadokandite tečnost koja se izgubila isparenjem i time zaokuružujete tretman.

Ako nekom ne bude dovoljno, može da se uplati i dodatna masaža tela još 15e i time je telo u potpunosti zaboravilo da je predhonih 24h bilo u sedećem položaju u autobusu.

 Kušadasi, Turska, Hamam, tursko kupatilo, letovanje
Kušadasi, Turska, Hamam, tursko kupatilo, letovanje

Kakav smeštaj izabrati za letovanje u Kušadasiju?

Kušadasi je mesto gde može da se letuje a da ne košta puno, ima dobru hranu, lepe plaže i živo je 24h.

Smeštaj gde nema greške su hoteli sa 3 ili 4 zvezdice, i usluga polupansion je dovoljna ukoliko letuju odrasle osobe. Na primer hotel Roxx Royal u centru grada ili hotel Blue sea na Ladies beach plaži. Ukoliko letuje porodica sa decom onda je ipak bolje uzeti uslugu all inclusive koju ima hotel Flora family suites, malo je dalji od plaže ili hotel Grand Sahins na Long beach plaži sa sobom pogled more jer je doživljaj neverovatan.

Hrana za preporuku u Kušadasiju

Sigurno je da se iz Turske niko gladan nije vratio, hrana je odlična i veoma su ljubazni i uslužni domaćini.

Za one koji imaju hranu u hotelu, kupovina dodatne hrane nije potrebna, ali je svakako, preporuka da se probaju turski mesnati Iskender kebab ili jedan drugi tradicionalni specijalitet koji se tamo može jesti to je Kukurec. Za osveženje je svakako Ajran, to je vrsta jogurta koji se može kombinovati sa njihovim pitama. Jedan veoma zanimljiv specijaltet Kumpir, to je pečeni krompir, filovan raznim dodacima, jedan takav je ceo obrok. Na ulici se može naći sok od sveže ceđenog voća, to može biti, nar, pomorandža ili neki mix, takva doza vitamina je neophodna posle dužeg putovanja ili kao osveženje tokom toplog letnjeg dana.

Plaže u Kušadasiju

Kušadasi ima toliko lepih plaža u svojoj okolini, jedino gradska plaža nije po mom ukusu, ali su okolne plaže za svaku preporuku.

Ladies beach je lepa sa postepenim ulaskom u vodu, oko nje je puno hotela počinje od hotela Sunday i završava se hotelom Marti, a tu su i hoteli Ayma, Melike, Blue Sea, Asena, Ponz za moj ukus malo uža tako da je osećaj da je velika gužva na plaži. Na plaži je slobodan ulaz, mogu se doneti svoje ležaljke i suncobrani ali postoje i suncobrani od pruća koji su opštinski i besplatni su. Iz centra grada se stiže dolmušem broj 5.

 Kušadasi, Turska, plaža, letovanje
Kušadasi, Turska, plaža, letovanje

Zato na Long Beach plaži ima mesta koliko hoćete, i sam naziv joj kaže. Na Long beach plaži sve vreme duva prijatan vetrić i često se dešava da ljudi izgore na suncu jer nemaju osećaj koliko je sunce jako zbog vetra. Hoteli koji su u delu Kušadasija gde je Long Beach su Flora family suites, Grand Sahin, Arora, Batihan

Hotel koji je po mom mišljenju na najlepšoj plaži Pamučak je hotel Richmond Ephesus Resort. Plaža od finog sitnog peska idealna za rodtelje sa malom decom.

Kušadasi, Turska, plaža, letovanje
Kušadasi, Turska, plaža, letovanje

U Kušadasiju će svako naći za sebe ono što traži, bilo da je to lepa plaža, ili dobra hrana, svakako odmor i uživanje, zagarantovan dobar provod i neizbežan shoping.

Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas