Letovanje Leptokaria, apartmani Leptokarija, šetalište

Odmor u Leptokariji

Kategorija: Putovanja
Datum objave: 20.03.2021.
Vreme čitanja: 5 min
Autor: Miljana

Letovanje u Leptokariji

Položaj Leptokarije

Na samo 25 km južno od Katerinija dolazite do Leptokarije, sagrađene na temeljima antičkog grada Leibitre. Nedaleko odatle nalazi se pećina u kojoj je po legendi rođen Orfej. Leptokarija je smeštena na najlepšem delu obale, u podnožju planine Olimp, 90 km jugozapadno od Soluna. Apartmani u Leptokariji su pravi izbor za one koji po prvi put letuju u Grčkoj. Lako i brzo se stiže, cene su jako pristupačne, a klima je potpuno drugačija u odnosu na druge regije, naravno zahvaljujući planini Olimp. Ovde se susreću morska i planinska vazdušna struja i upravo zbog toga Leptokarija važi za vazdušnu banju. Apartmane u Leptokariji obožavaju porodice sa malom decom ali i starija populacija, mada nije ništa manje popularna ni među mladima. Mesto je jako sadržajno tako da vam sigurno nikada neće biti dosadno. Sada ću podeliti moje iskustvo i reći zašto sam se odlučila za letovanje u Leptokariji.

Osnovne informacije i preporuke

Za Leptokariju kažu da je Srbija u malom 🙂 Naš jezik možete čuti zaista na svakom koraku i susretati se sa velikim brojem srpskih turista. Letovalište je, slobodno mogu reći podeljeno na dva dela (zapravo je pruga ta koja deli ovo mesto). U ‚‚gorenjem‚‚ delu uglavnom živi lokalno stanovništvo, tu se nalazi veliki gradski park, dugačka pešačka zona- glavna šoping ulica u kojoj možete pazariti sve od začina do kožnih jakni. Ovde možete kupiti odlične suvenire, a neki od tipičnih jesu masline i maslinovo ulje, sapuni od maslinovog ulja, školjke, antičke statue i vaze.. Grci su vrlo opušten narod i primetićete da većina radnji radi dvokratno, imaju vrlo dugu pauzu za ručak. U ‚‚donjem‚‚ delu Leptokarije uglavnom odsedaju turisti, zbog blizine plaže. Duž plaže je šetalište sa mnoštvom restorana i kafića. Posebno je lepo uživati u zalasku sunca i pogledu na Olimp. Cene u Leptokariji nisu veće u odnosu na ostala grčka letovališta, dosta namirnica je čak jeftinije nego u drugim delovima Grčke. Leptokarija obiluje marketima, apotekama, prodavnicama, suvenirnicama, tavernama i restoranima. Na samom ulazu u letovalište nalazi se supermarket Lidl, i ovde su cene svakako povoljnije nego u marketima u ‚‚donjem‚‚ delu mesta. Pijaca radi utorkom, mada sveže voće i povrće možete kupiti i u piljarama u glavnoj ulici, kod šetališta. U tavernama možete probati sve od morskih plodova i ribe do girosa i suvlakija. U okviru taverni se često organizuju ‚‚grčke večeri‚‚ i tu možete uživati uz njihovu tradicionalnu muziku. Cena girosa je oko 3 €. U glavnoj ulici, u ‚‚donjem‚‚ delu Leptokarije, nalazi se poslastičara u kojoj morate probati slatkiše. Obavezno probajte baklavu i kadaif, a možete pronaći i slana i slatka peciva, uvek sveža. Kada je u pitanju noćni život, Leptokarija ima šarenoliku ponudu, od all day barova koji organizuju fenomenalne žurke do noćnih klubova. Najpopularniji klub je ‚‚Different‚‚ na šetalištu pored plaže. Zanimljivo je i to da domaćini, meštani uglavnom preporučuju turistima da kupuju vodu za piće dok su na letovanju, međutim, kada je u pitanju Leptokarija ovde smo dobili informaciju da je voda u mestu vrlo dobrog kvaliteta i možete je slobodno konzumirati. Ukoliko se ipak odlučite za flaširanu vodu, u marketima je cena za paket od 6 flaša oko 1,2 €. U centru Leptokarije nalazi se železnička stanica iz koje za samo 5 € i par minuta vožnje stižete do obližnjeg Nei Pori-a. Ovo su neke od bitnijih informacija u koliko se odlučite za letovanje u Leptokariji.

Letovanje Leptokaria, apartmani Leptokarija, šetalište
Letovanje Leptokaria, Apartmani Leptokarija, Šetalište

Plaža

Plaža je peščano šljunkovita, široka i dobro uređena, dugačka oko 6 km. Voda je čista i idealna za plivanje. Dubina vode je postepena i samim tim odlična za najmlađe turiste. Na plaži ima dovoljan broj barova, sa ležaljkama i suncobranima koje možete da koristite uz naručeno piće. Mi smo za vreme boravka na plaži uživali u ledenom frappeu fenomenalnog Nikolasa iz bara ‚‚Avra‚‚. U ovom beach bar-u smo pojeli i jednu od boljih pica, a petkom i subotom ovde možete uživati uz zvuke akustične gitare. Na plaži se pored sunčanja i kupanja možete baviti odbojkom ili fudbalom, iznajmiti brodić ili bicikl. U okolini Leptokarije nalazi se plaža Skotina koja je udaljena 5 km, lepo uređena sa sitnim peskom. Mi smo najviše uživali na plaži hotela ‚‚Poseidon palace‚‚. Ovaj hotel se nalazi na 3km od Leptokarije, možete doći do njega ili kolima ili laganim hodom, šetalištem uz plažu. Ovaj deo je jako miran i nema velike gužve na plaži. Iako nismo bili gosti pomenutog hotela, imali smo mogućnost da koristimo ležaljke sa dušecima, baldahinima i suncobrane. Uz poručeno piće u minimalnom iznosu od 19 € možete koristiti ležaljke u toku celog dana. U hotelskom beach bar-u, pored pića možete poručiti i hranu, kolače ili sladoled. Sve ovo će vam letovanje u Leptokariji učiniti sadržajnijim i potpunijim.

Letovanje Leptokaria, apartmani Leptokarija, šetalište pored plaže
Letovanje Leptokaria, Apartmani Leptokarija, Šetalište pored plaže

Okolina Leptokarije

Nei Pori11 km jugoistočno od Leptokarie, smešteno na dugoj peščanoj plaži, prepuno restorana i prodavnica, nalazi se mesto Nei Pori. Pravo mesto prilagođeno mirom porodičnom odmoru. Ukoliko niste došli sopstvenim prevozom lako možete stići i vozom. Na samoj plaži u toku letnje sezone u ponudi je veliki broj vodenih sportova, mreža za odbojku na plaži… 

Letovanje Nei Pori, apartmani Nei Pori, plaža, letovanje u leptokariji
Letovanje Nei Pori, Apartmani Nei Pori, Plaža, letovanje u leptokariji

Platamonjoš bliži je Platamon i čuvena tvrđava. Ovo je intersantan lep gradić, okružen zelenilom. U gradu se nalazi veliki broj restorana i kafića. Platamon je povezan sa gradovima Katerini i Larisa pa možete iskoristi priliku i posetiti i ova mesta.

Za sadžajnije letovanje u Leptokariji, izaberite neki od izleta

Dok ste na letovanju u  Leptokariji ne propustite neke od fenomenalnih izleta. Najzanimljiviju izleti su:

  • odlazak na ostrvo Skiatos– poznato po velikom broju prelepih plaža. Ukoliko posetite ovo ostrvo imaćete priliku da boravite i u samom gradu Skiatosu.

  • poseta Meteora- najvećeg kompleksa pravoslavnih manastira u Grčkoj. Meteori se nalaze na spisku Unescove Svetske baštine. Cena izleta je oko 20€.

  • obilazak Soluna, drugog po veličini grada u Grčkoj, a prilikom posete ne smete zaobići i Zejtinlik (srpsko vojničko groblje).

  • Obilazak nacionalnog parka Olimp- cena ovog izleta iznosi oko 10€.

Apartmanski smeštaj u Leptokariji

Ove godine smo smeštaj uplatili preko agencije “Euroturs” iz Niša i uz njihovu stručnu pomoć i preporuku izabrali vilu “Theopisti”. Smeštaj se nalazi nekih 120m od plaže i oko 100m od glavne ulice. Vila je u mirnoj i tihoj ulici, što nam je bilo vrlo važno, a opet dovoljno blizu centra mesta i svih dešavanja. Studia Theopisti su odlično opremljena, sadržajna čajna kuhinja, tv, wi-fi internet i vrlo prostrane terase koje imaju delimičan pogled na more. Svaka soba ima klima uređaj, cena ove usluge iznosi 3€ dnevno.

Grcka apartmani letovanje, Leptokaria, Theopisti, Pogled sa terase, letovanje u Leptokariji
Grcka apartmani letovanje, Leptokaria, Theopisti, Pogled sa terase, letovanje u Leptokariji

Nadam se da će vam ovo moje iskustvo biti od koristi. Bilo da letujete sa porodicom, malom decom ili želite kombinaciju lepih plaža i noćnih izlazaka, Leptokarija će zadovoljiti sve vaše potrebe. Mesto pruža gostima svih generacija dobre uslove za prijatan odmor. Odlučite se za letovanje u Leptokariji, uživajte u vazdušnoj banji, u podnožju planine bogova.

Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas