Putovanje Ohrid, evropski gradovi, crkva Svetog Jovana

Ohrid, sve lepote u jednom gradu

Kategorija: Putovanja
Datum objave: 02.12.2021.
Vreme čitanja: 5 min
Autor: Aleksandrija

Ohrid, grad sa bogatom istorijom i kulturom

Ohrid se može doživeti i kao grad-muzej, istorija u malom, šetnja kroz vekove, prolazio faze od antičke Makedonije, preko Rimljana, ranog primanja hrišćanstva do danas gde se razvija kao moderan grad. Okolina Ohrida broji 365 crkava, tačno onoliko koliko je dana u godini, zbog toga ima naziv Balkanski Jerusalim.

Glavne atrakcije grada Ohrida se nalaze u izuzetno koncentrisanoj i eminentnoj peščanoj zoni, između i iznad uskih kaldrmisanih uličica starog grada, sa restoranima i kafićima koji su savršeni za opuštanje u prijatnim večerima. Ohridski mnogobrojni kafe barovi i noćni klubovi pozivaju u nezaboravan noćni provod za mlade i za one koji su mladi duhom. Prve asocijacije na Ohrid su Ohridsko jezero, Samuilova tvrđava, antički teatar, brojne crkve i manastiri, priroda i ono najelegantnije, ohridski biseri.

Ohrid, Makedonija, evropski gradovi, putovanja
Ohrid, Makedonija, evropski gradovi, putovanja

Ohridsko jezero

Ohridsko jezero je smešteno u jugozapadnom delu Makedonije i istočnom delu Albanije. Pokriva povrsinu od 358.2 km2. Najveća širina iznosi 14.8km, a dužina jezera je 30.8km. Ubraja u red većih evropskih jezera, na jugu Evrope, to je jedno od najvećih, a istovremeno i jedno od najdubljih jezera. Njegova dubina dostize do 289m. Kristalno bistra voda jezera omugućuje providnost do 24m dubine. Lepota jezera treba se doživeti pogledom iz vode, vožnja brodom po jezeru daje poseban doživljaj zbog perspektive iz koje se posmatra grad. Zahvaljujući položaju grada koji je na brdu, na hridu (rtu), Ohrid je i dobio ime »vo hrid«.

Ohrid, Makedonija, evropski gradovi, putovanja
Ohrid, Makedonija, evropski gradovi, putovanja

Samuilova tvrđava, simbol grada Ohrida datira iz X veka, sada se mogu videti ostaci vila bogatih porodica koje su živele na tom mestu. Cena ulaznica za turiste je 1,5e. Pešačenjem uzbrdo od centra grada do tvrđave može se stići za oko 15-20 minuta. Taman toliko da se fino umorite i napravi predah u kaficu ispred tvrđave. Kafić Fort Cafe mi je posebno bio simpatičan jer su na ulazu u kafić posluživali goste slatkom od smokvi, takav tradicionalni gest dobrodošlice osvaja i pruža osećaj prijatnosti. Osim prijatne atmosfere i pogled koji se pruža je predivan, dok se osvežavate pićem ispred vas je ceo Ohrid kao na dlanu. Za takvo uživanje pića imaju sasvim pristojnu cenu, na primer tradicionalna domaća kafa u maloj džezvi i fildžanu uz kockicu ratluka je oko 1,5e, jer sa takvim dočekom povuče vas osecaj da nastavite u istom duhu, makedonsko odnosno skopsko pivo je isto toliko (oko 110 denara), a pomenuto slatko od smokvi ako želite da kupite prodaje se u kafiću po ceni od 7e, domaće je, što bi se reklo handmade.

Manastir Sveti Naum
Manastir Sveti Naum

Antički teatar je iz vremena antičke Makedonije, danas se na tom mestu održavaju koncerti i pozorišne predstave i to je neki posebni duh i doživljaj umetnosti.

Sveta Sofija je jedna od najstarijih Ohridskih crkava koja je bila centar Ohridske arhiepiskopije i jedna je od 4 crkve koje su posvećene Svetoj Sofiji ( ostale 3 se nalaze u Kijevu, Istanbulu i Sofiji).

Izlet do manastira sveti Naum

Manastir Sv Naum je udaljen 30km od Ohrida. Ulazak u manastirski kompleks očarava lepotom. Prelepo uređen vrt, vodene kaskade i paun koji vas dočekuje raširenih perija hvaleći se svojom lepotom je na meti za fotografisanje i pravi je maneken. Manastir ima funkciju muzeja, otvoren za posete turista i cena izleta iz Orhida je 15e po osobi. U manastiru se nalaze mošti svetog Nauma, koji je bio učenik Ćirića i Metodija, začetnika pismenosti u ovm delu Balakana. Vernici kažu da ako se nasloni uho na kameni grob svetog Nauma može se čuti kako mu kuca srce. Kažu da onaj koji čuje otkucaje srca nije grešan. Provereno, radi i čuje se! A trik kako da čujete, prvo potrebno da se umirite, osetite mir i oslanjajući uhom na kamen zaista se čuju otkucaji. Neki tumače da što čujemo su sopstveni otkucaj srca i puls, dok ima objašnjenja da talasi jezera koji udaraju u stenu iznad koje je podignut masatir, prenose zvuk i reflektuje se tako što dobija ritam kao otkucaji srca.

Ohrid, Makedonija, evropski gradovi, putovanja
Ohrid, Makedonija, evropski gradovi, putovanja

Rajska priroda Ohridskih izvora

Vožnja čamcem Ohridskim izvoirma ili što bi makendonci rekli »so kajče« je način da se doživi rajska lepota prirode ovog kraja. Zvanično to su izvori Crnog Drima koji se uliva u Ohridsko jezero i kod Struge ističe iz jezera. Neverovatno bistra čista i voda, čija prozirnost pruža vidik do samog dna i pogled na podvodne izvore. Stiče se utisak kao da plutate po staklu. Voda je izuzetno hladna i kupanje je strogo zabranjeno. Zabranjeno je da se koriste motorni čamci zbog buke i zagađenja, i tom prilikom je čarobnija vožnja jer se koriste drvena vesla. Vodu po kojoj se plovi možete slobodno piti. Kroz narodnu pesmu je poznat Biljanin izvor, nalazi se na kraju grada Ohrida. Za Orhidsko jezero se i kaže da je čisto kao platno koje je Biljana belila.

Ohridski biseri

Poznato je da je kraljica Elizabeta II imala komad nakita sa ovog područija, biserna ogrlica koju je često nosila je bila od ohridskih bisera. Moram napomenuti da se u radnjama prodaju biseri koji se uvoze iz Turske ali pravi Ohridski biseri mogu se naći u centru grada u radnjam dve porodice. Porodice Filev se bavi tradiconalnom izradom bisera već 4 generacije, podjednako važna i tradiconalana je porodica Talev koja izrađuje bisere po starim tajnim metodama koje se prenose sa kolena na koleno u okviru porodice.

Mesto za uživanje u pogledu na Ohridsko jezero

Za one koji žele lep pogled na Ohridsko jezero sa uživanjem uz hranu i piće je bar NOA, uz sreću da je dan sunčan i da se zraci sunca presijavaju po površini vode, kao da su prosuti svi biseri po vodi ugođaj je za sva čula.

Ohrid, Makedonija, evropski gradovi, putovanja
Ohrid, Makedonija, evropski gradovi, putovanja

Smeštaj u Ohridu

Smeštaj u Orhidu nam je bio u hotelu Nova Riviera, uz šetalište i pored jezera, sa sobama koje imaju pogled jezero i hranom na bazi švedskog stola koja je za svaku pohvalu, domaćinski bogato.

Ohrid je grad za koje nisam čula da se nekom nije dopao, ima mesta za svakog i svačije interesovanje, a opšti utisak je taj da svako osetiti neverovatno gostoprimstvo i ljubaznost domaćina.

Samuilova tvrdjava
Samuilova tvrdjava
Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas