Olimpska regija letovanje

Olimpska regija – omiljena destinacija naših turista

Kategorija: Putovanja
Datum objave: 12.04.2023.
Vreme čitanja: 4 min
Autor: Milica Radojčić

Olipmska regija – omiljena Grčka regija

Svako od nas u nekom periodu godine počinje da razmišlja o planovima za letovanje. U razgovoru sa drugaricom pokrećem pitanje gde ćemo ove godine na letovanje? Posle kraćeg razmišljanja u kojoj zemlji letovati, odluka pada na Grčku. Cilj je da obiđemo Olimpsku regiju koja slovi za omiljenu destinaciju za letovanje naših turista pre svega zbog lakoće sporazumevanja sa domaćinima koji govore i naš jezik,pristupačnih cena i blizine Srbiji. Odlučujemo se za sopstveni prevoz zbog veće mobilnosti.

Smeštaj

Na sajtu turističke agencije Euroturs pronalazimo odgovarajući apartmanski smeštaj u vili Julia u Olympic Beach-u, udaljenost ove vile od plaže je oko 50 m. Prijatno smo iznenađene pristupačnim cenama i velikim izborom smeštajnih objekata koje agencija ima u svojoj ponudi, kako za Olimpsku regiju tako i za ostatak Grčke. Ljubazni i profesionalni agenti Eurotursa, pomogli su nam oko rezervisanja smeštaja.

Opšte informacije

Kao što je većini poznato Olimpska regija (Pieria) nalazi se u severoistočnom delu kontinentalne Grčke. Sa zapadne strane nalazi se planina Olimp. Svakako jedna od najvećih prednosti ove regije je peskovita obala dužine 70 km koju zapljuskuje Egejsko more. Najpoznatija letovališta ove regije su: Paralija- udaljenost od Beograda 690km, Olympic Beach udaljenost od Beograda 695 km, Leptokarija- udaljenost od Beograda 715 km, Platamon udaljenost od Beograda 727 km, Nei Pori – udaljenost od Beograda 730km .

Olimpska regija letovanje
Olimpska regija letovanje

Paralia, Leptokaria, Olympic Beach… gde na letovanje?

Paralija je udaljena od Olympic Beach-a oko 4 km, a od Soluna oko 70km, ovo letovalište slovi za jedno od najomiljenijih kod srpskih turista zbog toga što se mnogi ovde osećaju kao kod kuće,u restoranima, prodavnicama i drugim javnim mestima tokom leta stalno se može čuti naš jezik. Paralija se može pohvaliti toplim morem i lepo uređenim peščanim plažama. Paraliju posećuju različiti turisti,od mlađih ljudi željnih provoda u disko klubovima poput Omilos Social Club-a, preko porodica sa malom decom do starijih osoba. Svako može da pronađe odgovarajuće sadržaje shodno zahtevima koje ima.

Jedna od najlepših peščanih plaža koje turisti koji borave u Paraliji mogu da posete je Giritsa u Litohoru.

Turisti smešteni u apartmanima imaju mogućnost snabdevanja potrebnim namirnicama u supermarketu Lidl.

Leptokarija je udaljena od Olympic Beach-a 34 km, od Soluna 80 km ima najbistriju vodu u celoj Olimpskoj regiji. Plaže su peščano-šljunkovite. More je toplo,sa postepenim povećanjem dubine. Ima dosta sadržaja poput prodavnica,restorana,taverni i barova na plaži gde možete iznajmiti ležaljke i suncobrane uz naručeno piće i uživati u sunčanju i plivanju. Oni malo aktivniji i željni avanture mogu se oprobati u nekim od vodenih sportova, odbojci na pesku, i sličnim aktivnostima. U Leptokariji leto provode turisti različitih uzrasta.

Platamon je manji grad blizu Leptokarije. Prepoznatljiv po srednjevekovnom zamku iz 13.veka koji je podignut na temeljima još starijeg zdanja. Poseduje lepu peščanu plažu,koju okružuje zelenilo. Naravno u gradu postoji veći broj restorana i kafića gde turisti mogu da se osveže.

Nei Pori je udaljen od Olympic Beach-a 46 km, podeljen na Stari i Novi Pori.

Mesto pogodno za porodični odmor, sa prijatnom klimom i prelepim peščanim plažama opremljenim odgovarajućim plažnim mobilijarom i barovima na plaži koji uz konzumaciju pića nude mogućnost korišćenja ležaljki i suncobrana. Nei Pori nije mesto za turiste koji vole provod do kasno u noć,ovde nema noćnih klubova. Ovo mesto je idealno za porodice sa malom decom što zbog toplog,plitkog mora i peščane plaže,što zbog sadržaja za decu. Takođe ovde uživaju i osobe koje prosto žele da se odmore i uživaju u miru i tišini.

Olympic Beach udaljen od Beograda oko 670km. Nakon devet sati vožnje konačno stižemo do vile u kojoj smo smeštene. Dočekao nas je ljubazni predstavnik na destinaciji koji nam je pomogao da se smestimo u naš apartman. Prijatno smo iznenađene nivom higijene i izgledom samog apartmana. Nakon kratkog odmora odlazimo do jednog od mnogobrojnih restorana na večeru.

Grčka kuhinja je poznata po mnoštvu slanih (giros,suvlaki,dolmadakia-sarmice umotane u lišće vinove loze…) i slatkih jela (portokalopita-kolač sa pomorandžama i cimetom, lokumades- Pržene kuglice sa medom, orasima, šećerom ili čokoladom,grčke baklava…koje retko koga ostavljaju ravnodušnim.

Prijatno smo iznenađene pristupačnim cenama jela i pića u restoranima i kafićima.

Odlučile smo se za restoran Akrogiali. Porcija girosa košta 8 evra, salata sa morskim plodovima 12 evra,sok 4 evra, pivo 5 evra, kolač 6 evra. Uživamo u hrani,muzici i zalasku sunca.

Olympic Beach je veoma pogodan za porodice sa decom i osobe koje nisu dobri plivači zbog postepenog povećavanja dubine i pešćane plaže sa različitim plažnim mobilijarom. U ovom mestu postoji nekoliko ambulanti i supermarketa.

Sutradan nakon kafe i doručka odlučujemo se da obiđemo Paraliju koja je od Olympic Beach-a udaljena oko 4 km. Za ljude koji vole da pešače postoji šetalište pored mora koje spaja Olympic Beach i Paraliju,nas dve se ipak odlučujemo za vožnju turističkim vozićem. Pažnju mi privlače veliki broj suvenirnica,butika i drugih prodavnica. Paralija je odličan izbor za ljubitelje šopinga gde se mogu kupiti nakit,koža i krzno po pristupačnim cenama.

Lokalna turistička agencija nudi sledeće programe:

Izlet do Soluna

Posetu kompleksu manastira Meteori

Izlet na Olimp

Izlet do Skijatosa

Grčko veče

Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas