Grčka letovanje, Pefkohori apartmani, Yala beach bar

Pefkohori, mesto odmora i zabave

Kategorija: Putovanja
Datum objave: 31.03.2021.
Vreme čitanja: 6 min
Autor: Tomislav

Pefkohori – Borovo selo

Pefkohori je urbani gradić u zalivu Toroneos na istočnoj strani Kasandre na oko 100 km od Soluna, to je jedno od najpoznatijih letovališta na Kasandri a verovatno i na celom Halkidikiju. Letovalište Pefkohori je jedno od omiljenih za srpske turiste. Razlozi za to su pored njegove blizine Srbiji svakako plaže. U Pefkohoriju i njegovoj neposrednoj blizini se nalaze možda i najlepše plaže na celoj Kasandri. Za sve ljubitelje pravog uživanja u kristalno čistoj vodi, miru, suncu i prelepoj plaži ovo je pravo mesto. Cene su pristupačne za svačiji džep. Pefkohori je mesto u koje ćete se uvek rado vratiti.

Grčka letovanje, Pefkohori apartmani, Zalazak sunca
Letovanje Grčka, Pefkohori apartmani, Zalazak sunca

Opšte informacije o samom mestu

Letovalište je odlično opremljeno marketima, gde pored brojnih manjih marketa imate i veliki supermarket Masutis na samom ulazu u Pefkohori. Cene u marketima su malo više u odnosu na Srbiju.Iznad gradske plaže se nalazi dugačko šetalište na kome ima puno kafića, taverni, štandova brze hrane, prodavnica igračaka, suvenira, zabavnih parkova. Caffe bar “Cuccurreddo” na samom šetalištu je mesto gde smo provodili veliki deo našeg vremena i uživali u prelepim kafama, čuveni grčki Freddo-Cappuccino je nešto što morate probati u ovom caffe-baru po ceni od 4€ a odmah pored ovog caffe bara nalazi se ,,Smile,, mesto gde smo pojeli veoma dobar giros po ceni od 3,5€.

Letovanje Grčka, Pefkohori, Caffe bar Cuccurreddu, Freddo Capucino
Letovanje Grčka, Pefkohori apartmani, Caffe bar Cuccurreddu, Freddo Cappucino
Grčka letovanje, Pefkohori apartmani, Šetalište
Letovanje Grčka, Pefkohori apartmani, Šetalište

Pored prelepog šetališta koje se nalazi ispod magistrale, svakako deo oko crkve takozvani „stari“ ili „gornji deo“ Pefkohorija je veoma lep. Pefkohori je mesto gde svako može da nađe nešto za sebe, ima dosta sadržaja i za stariju i za mlađu generaciju. Što se tiče restorana i taverni, izbor je zaista veliki. Najviše nam se svidela čuvena picerija “Kapri” gde su pice preukusne, a konobari vrlo ljubazni. Samo reči hvale za ovu piceriju, probajte i verujem da se nećete pokajati, pored ove picerije svakako je moja preporuka i riblji restoran “Bakalis” na samom šetalištu gde možete probati sjajne morske specijalitete po veoma pristupačnim cenama, kao što su čuvene lignje “Kalamarakia” i uzivati u prelepom pogledu na more.

Letovanje Grčka, Pefkohori Apartmani, Taverna Bakalis
Letovanje Grčka, Pefkohori Apartmani, Riblji restoran Bakalis

Veliki broj kafića čini da preko noći Pefkohori postane življi te možete ne tako retko čuti i srpsku muziku. Najpoznatiji kafić u Pefkohoriju je “Mamos” nalazi se ispod magistrale preko puta taxi stanice. Ukoliko vam više prija grčka muzika, moja preporuka je da posetite najpoznatiju tavernu “Elia” u gorenjem delu Pefkohorija iznad crkve gde se u sezoni svake večeri tradicionalno održava grčko veče te možete čuti sirtaki a i zaigrati.

Grčka letovanje, Pefkohori apartmani, crkva u Pefkohoriju
Pefkohori apartmani, crkva u Pefkohoriju

Plaža u Pefkohoriju

Pefkohori u prevodu znači borovo selo (pefko – bor, hori – selo). Gradska plaža je okružena borovim šumama, dugačka je i peskovita, pomešana sitnim šljunkom sa postepenim ulaskom u kristalno čisto more pa je pogodna za porodice sa decom ali pored porodica u ovom letovalištu dolazi i puno mladih turista zbog dobrog noćnog života.

Grčka letovanje, Pefkohori apartmani, Gradska plaža
Letovanje Grčka, Pefkohori apartmani, Gradska plaža

Na samoj plaži ima dosta beach barova u kojima se uz plaćeno piće mogu koristiti njihovi suncobrani i ležaljke, prosečna cena kafe je 3,5€ i uz kafu dobijate malu flašicu vode. Mi smo najviše vremena provodili u “Yala beach baru” koji je uz “Elephant beach bar” najpoznatiji u Pefkohoriju, naročito su popularni kod mlađih turista.

Grčka letovanje, Pefkohori apartmani, Yala beach bar
Letovanje Grčka, Pefkohori apartmani, Yala beach bar
Grčka letovanje, Pefkohori apartmani, Elephant beach bar
Pefkohori apartmani, Elephant beach bar

Uz gradsku plažu Pefkohorija gde su voda i more zaista posebna priča, obišli smo i najpoznatiju plažu u njegovoj blizini a verovatno i na celoj Kasandri plažu “Xenia”. Na putu do Xenie možete svratiti i do plaže “Golden beach koja se nalazi u zavetrini pa nema previše talasa, okružena je šumom i manja je gužva u odnosu na Kseniju. Voda je čista i mirna sa postepenim ulaskom u more pa je idealna za porodice sa malom decom. Ima uređenih delova plaže gde uz piće koristite njihove ležaljke i suncobrane ali ima i delova gde turisti mogu da postave svoje ležaljke, peškire i suncobrane bez nadoknade.

Plaža “Xenia” ili plaža “Paljuri” ima veliki parking prostor sa puno prirodne hladovine gde možete parkirati svoj automobil i to nas je posebno obradovalo. Na ulazu smo videli jednu porodicu iz istog smeštaja koja je stigla gradskim autobusom do plaže, tako da ne morate da brinete kako doći do Xenie ako ste na letovanje u Pefkohoriju krenuli autobuskim prevozom. Rekli su da je vožnja trajala nekih 30-ak minuta. Plaža je dugačka i po mom mišljenju je malo manja gužva u odnosu na gradsku plažu. Pravi je izbor za porodice sa decom zbog velikih plićaka i izrazito je peskovita. Voda je čista i veoma topla, a sama plaža je okružena zelenilom. Na ovoj plaži niste u obavezi da iznajmite ležaljke već možete poneti i svoje, takođe ovde možete iznajmiti brojne sadržaje za aktivnosti na vodi kao što su: čamci, skuteri…

Grčka letovanje, Pefkohori apartmani, plaža Xenia
Pefkohori apartmani, plaža Xenia

 

Letovanje Pefkohori – Apartmani Pefkohori

Za naš smeštaj ove godine smo izabrali vilu Adonis, udaljena je nekih 350m od gradske plaže i 250m od centra, nalazi se u mirnom gornjem delu Pefkohorija pa je pogodno i za smeštaj porodice sa decom. Smeštaj je tipično grčki, sa kupatilom, kuhinjom i terasom, jako čist, uredan, što nam je bilo i najbitnije. Apartmani su solidno opremljeni, imate sve što vam je potrebno za letovanje od 10-ak dana. Moj apartman je bio broj 1 na visokom prizemlju, terasa je idealna za jutarnje ispijanje kafe u tišini. Apartman je veoma komforan, u spavaćoj sobi su bila dva standardna ležaja a u delu gde je kuhinja jedan standardni ležaj i fotelja na razvlačenje. Klima uređaj se dodatno doplaćuje na licu mesta kao i u većini vila u Grčkoj.

Grcka apartmani letovanje, Pefkohori, Halkidiki, Adonis, eksterijer
Pefkohori, Halkidiki, Adonis, eksterijer

Okolina Pefkohorija

U toku našeg boravka obišli smo i Hanioti koji je oko 4 km dalje od Pefkohorija. Na putu između dva mesta je deo sa predivnim vilama. Na samo 8 km je i Polihrono. Mesto vrlo slično Pefkohoriju gde je takođe odličan kvalitet plaže i morske vode. To su najbliži gradovi u okolini koje možete posetiti i gradskim autobusima ukoliko niste krenuli automobilom na letovanje.

Letovanje Pefkohori, izleti – šta sve obići u okolini?

Lokalne agencije imaju zaista velik izbor kada su izleti u pitanju. Ovo su neki od ponuđenih, koje bih ja preporučio:

  • izlet do Soluna uz posetu čuvenog aqua parka Waterland
  • izlet do manastira Meteori
  • neki od izleta do Svete Gore i Hilandara
  • krstarenje zalivom Toroneos – vožnja brodićem omogućava da uživate u svim lepotama zaliva. Na brodu smo imali ručak i piće. Videli smo mesto Toroni, Neos Marmaras i ostrvo Kornjača. Voda je tirkizno plave boje i naravno postoji mogućnost kupanja. Ovaj izlet nam se posebno dopao, vrlo zanimljivo iskustvo.

Pored ovih izleta koji se nude preko lokalnih agencija preporučio bih vam i neke izlete koje možete izvesti u sopstvenoj režiji. Ukoliko ste na letovanje krenuli svojim automobilom moja preporuka je da obavezno posetite rt Posidi koji ulazi duboko u more udaljen je 30-ak km od Pefkohorija. Plaža Posidi se sastoji iz dva dela. Prvi deo je uređen sa barovima gde uz plaćeno piće možete koristiti njihove ležaljke i suncobrane i drugi deo koji je bez barova i gde možete postaviti svoj peškir i suncobran na plaži od najsitnijeg belog peska i uživati u jedinstvenom dozivljaju kada ste okruzeni morem sa tri strane, samo jedna napomena ukoliko ste odlučili da budete veći deo dana na ovoj plaži obavezno ponesite hranu i piće.

Letovanje Grčka, Pefkohori apartmani, Posidi
Letovanje Grčka, Pefkohori apartmani, Posidi

U povratku obavezno svratite do Nea Skionija, malu ribarsku luku gde možete prošetati, kupiti u suvenirnici neke suvenire, med koji proizvode lokalni stanovnici i ručati ili večerati u nekoj od taverni, moja preporuka je restoran „Irida“ u centru mesta, koja ima bogatu ponudu morskih specijaliteta. U blizini Nea Skionija je i najpoznatija banja na Kasandri, banja Lutra, pa možete iskoristiti da se okupate u lekovitoj vodi i popiti kafu u prelepom kafiću “Staša” i uživati u možda najlepšem pogledu na Kasandri.

Grčka letovanje, Lutra, bar Staša
Letovanje Grčka, Lutra, bar Staša

Pefkohori nudi dosta sadržaja, dobru zabavu, aktivan odmor i što je jako važno, odlično je pozicioniran zbog mogućnosti obilaska ostalih mesta i plaža na Kasandri.

Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas