Polihrono apartmani, letovanje u Green Gardens

Kategorija: Putovanja
Datum objave: 16.03.2021.
Vreme čitanja: 6 min
Autor: Tomislav

POLIHRONO – BISER KASANDRE

Predstaviću Vam zašto su moj izbor apartmani u Polihronu.

POLOŽAJ LETOVALIŠTA POLIHRONO

Grčki turistički gradić Polihrono se nalazi na Kasandri u kristalno čistom zalivu Toroneos na oko 100km od Soluna. Polihrono je jedno od omiljenih letovališta srpskih turista. Odlikuje ga dugačka peščana plaža. Smatra se za mirniji gradić na Kasandri pa je idealno za letovanje porodica sa malom decom. More ima kristalno čistu vodu i prelepu tirkiznu boju. Duž plaže ima mnoštvo beach barova sa pristupačnim cenama u kojima se uz naručeno piće (prosečna cena kafe je 3€) mogu koristiti njihove ležaljke i suncobrani ali ima i dosta slobodnih delova plaže pored barova gde možete besplatno postaviti svoj suncobran, ležaljku ili peškir. Iznad gradske plaže je dugačko šetalište sa puno prodavnica, barova, štandova brze hrane u kojima možete kupiti giros, sladoled, palačinku ili popiti kafu.

Polihrono beach bar
Polihrono, beach bar
Polihrono, Freddo espresso u baru na setalistu
Polihrono, Freddo espresso u baru na setalistu
Polihrono, gradska plaza
Polihrono, gradska plaza

SMEŠTAJ – APARTMANI U POLIHRONU

Za ovogodišnje letovanje u Grčkoj sam tražio smeštaj sa prostranim apartmanima u Polihronu blizu plaže i centra pa sam se odlučio za “Green Gardens” koji se nalazi na oko 150m od gradske plaže i 100m od centra Polihrona. Apartmani su prostrani četvorokrevetni ali postoji mogućnost da se ubaci i peti pomoćni ležaj pa su po mom mišljenju idealni za porodice sa decom, veoma su dobro uređeni sa velikim frižiderom i lepo opremljenom kuhinjom. Na moje veliko iznenađenje kuhinja je zaista bila kompletno opremljena za razliku od drugih apartmana sa mojih ranijih letovanja. Svaki apartman ima svoju terasu, moj apartman je bio broj B11 i gleda na lepo uređen travnjak. Veoma zanimljivo da je bilo i srpskih tv kanala (RTS, Prva tv, B92, Pink, NovaS i sl.), odličan wifi signal je dostupan u svakom delu kuće i dvorišta što je za svaku pohvalu. Dvorište je prostrano sa lepo uređenim delom za sedenje i velikim travnjakom sa cvećem. U dvorištu ima veliki grill koji se besplatno koristi.

Polihrono Halikidiki Grčka, Apartmani Green Gardens
Polihrono Halkidiki Grčka, Apartmani Green Gardens

Pohvalio bih i našeg ljubaznog domaćina koji nam je bio na usluzi kad god nam je nešto bilo potrebno, od preporuke za najpovoljnije markete i restorane do sugestija šta sve možemo posetiti u okolini Polihrona. Što se tiče parkinga nismo imali problema, na samo 50m od smeštaja je veliki javni parking a postojala je i mogućnost parkiranja u centru.

ŠTA VIDETI I GDE DOBRO JESTI U POLIHRONU?

Kao što sam napisao na početku, smatra se za mirniju destinaciju za letovanje, ali je veoma dobro opremljeno marketima, tavernama, kafićima, beach barovima, suvenirnicama. U Polihronu nema velikih supermarketa najbliži je Masutis u Haniotiju udaljen 4km. U samom centru letovališta na oko 100m od mog smeštaja se nalazi market ,,Bazzar” gde možete kupiti sve od hleba, preko suhomesnatih i mlečnih proizvoda, voća, vode i sokova dok se dijagonalno od marketa nalazi najbolja pekara “Lemoni” sa veoma dobrim cenama pored koje je nemoguće proći a da ne svratite, miris svežeg peciva i kolača vas prosto uvlači unutra, pored peciva i kolača možete kupiti sladoled i limunadu. Preko puta pekare nalazi se odlična caffe-poslastičara “Caffe-Caffe” gde sam popio najbolji Freddo espresso u Polihronu po ceni od 3€. Spuštajući se niz ulicu koja vodi ka moru dužine oko 100m sa obe strane se nalaze štandovi brze hrane, začina, maslinovog ulja i suvenirnice gde možete kupiti različite vrste suvenira za vas ili vaše najbliže koji će vam buditi sećanje na letovanje u Polihronu. Znamo da naši turisti vole da kupuju maslinovo ulje i grčke začine, to mogu da pronađu u radnji “Elia” preko puta crkve u centru Polihrona po najpovoljnijim cenama.

Što se tiče kvalitetnih taverni, za mene je svakako najbolja u Polihronu “Taste of Greece” sa prelepom drvenom baštom i veoma pristupačnim cenama udaljena nekih 450m od smeštaja “Green Gardens” i tu bih svima preporučio da probaju grčku musaku, kada smo već kod hrane naravno da nisam zaboravio da napišem gde je po mom mišljenju najbolji giros, inače omiljeno jelo srpskih turista moja preporuka je Canteen by Nikos (350m od smeštaja) po ceni od 3,5€ ili Doctor of Hunger na samo 100m od mog smeštaja.

Kada je u pitanju noćni život, Polihrono nema nekih velikih klubova i diskoteka ali ima noćnih barova na šetalištu pored mora koji ne rade do kasno u noć. Na mene je najbolji utisak ostavio Salty pa mogu da preporučim mlađim turistima.

ŠTA OBAVEZNO POSETITI U OKOLINI POLIHRONA?

Na letovanje u Grčkoj sam išao automobilom pa sam imao želju da obiđem i gradove u blizini Polihrona kao što su: Hanioti 4km i Pefkohori 8km, međutim ako ste na letovanje krenuli autobuskim prevozom nije preveliki problem da posetite ove lepe gradiće. Linije gradskog prevoza su vrlo dobro organizovane, gradska autobuska stanica je udaljena od mog smeštaja oko 200m a od centra Polihrona nekih 100m. Hanioti i Pefkohori su prelepi gradovi i urbaniji su od Polihrona, imaju lepo uređena šetališta prepuna raznih prodavnica suvenira, garderobe, obuće, igračaka za decu, zabavnih parkova…

Budući da sam prvi put na Halkidikiju imao sam želju da pored ovih gradova obiđem još neke. Na preporuku našeg ljubaznog domaćina posetili smo Kaliteu (10km od Polihrona) i prelepo selo Afitos (oko 15km od Polihrona) koje nam je posebno ostalo u sećanju.

Kalitea je dosta urbanije mesto od Polihrona, ima puno barova i kafića, izdvojio bih Briki koji ima odličnu lokaciju i prelep pogled na zaliv Toreoneos i susednu Sitoniju. Kalitea je poznata po noćnom životu a tamo se nalaze i najpoznatije diskoteke na Kasandri koje rade do ranih jutarnjih časova.

Afitos je prelepo brdsko romatično selo koje ostavlja bez daha i sa razlogom se smatra najlepšim mestom na Kasandri. Ima prelep pogled na zaliv Toroneos. U Afitosu možete videti većinom starije kamene kuće, kaldrmisane ulice i istorijske spomenike dok se na ulici uglavnom prodaju suveniri ručne izrade. U samom centru sela se nalazi crkva Sv.Dimitrija iz 19.veka. Noćni život na Afitosu praktično da ne postoji. Plaža je uska i peskovita.

Afitos Halkidiki crkva u centru
Afitos Halkidiki crkva u centru
Afitos plaža
Afitos plaža
Afitos Halkidiki, prelepi panoramski pogled
Afitos Halkidiki, prelepi panoramski pogled

Za vreme našeg letovanja u Grčkoj pored gradske plaže u Polihronu obišli smo i neke od najpoznatijih plaža u okolini, a meni će posebno ostati u sećanju plaža Kriopigi u istoimenom mestu na oko 5km od Polihrona i plaža Xenia koja je ujedno i najpoznatija plaža na Kasandri poznata još i kao Paljuri na oko 15km od Polihrona. Xenia je ogromna plaža sa velikim parking prostorom. Na samoj plaži se nadovezuju jedan beach bar na drugi lezaljke i suncobrani su se naplaćivali ali naravno da je imalo prostora gde možete besplatno postaviti svoj suncobran i ležaljku, bilo je moguće iznajmiti skutere i sl.

Pefkohori,plaza
Pefkohori,plaza
Hanioti,centar
Hanioti,centar
Hanioti, zalazak sunca
Hanioti, zalazak sunca

Pored ovih poznatih plaža napomenuo bih još Golden Beach, Glarokavos, Elephant gde su uglavnom bili mlađi turisti i plažu hotela Azur na ulazu u Polihrono na oko 3km od centra mesta. Plaža ima prelep pesak pomešan sa sitnim šljunkom, postepen je ulaz u vodu i uz plaćeno piće možete koristiti ležaljke i suncobrane, takođe je bilo moguće iznajmiti skuter, čamac..

Malo je reći da su apartmani u Polihronu ispunili sva naša očekivanja. Samo mesto, kao što sam već napomenuo, ima sve što vam je potrebno za letovanje od 10-ak dana. Pored samog mesta najveći utisak na nas ostavio je smeštaj. Apartmani Green Gardens su, siguran sam, bez konkurencije u ovom letovalištu. Iskrene preporuke za sve one koji žele da se odmore, uživaju u čistoj vodi, peščanoj plaži i naravno lepo provedu. Nadam se da vam je ovaj tekst bio od koristi i da je probudio želju u vama da posetite Polihrono. Mi ćemo svakako doći ponovo. Vidimo se u Polihronu

Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas