Sarimsakli letovanje

Sarimsakli – idealan porodični odmor

Kategorija: Putovanja
Datum objave: 20.04.2023.
Vreme čitanja: 5 min
Autor: Aleksandra

Sarimsakli- idealan porodični odmor

Naša omiljena destinacija za letovanje je svakako Turska. S obzirom da smo već obišli svima dobro poznat i prelep Kušadasi prethodnih godina, odlučili smo istražiti još mesta duž obale Egejskog mora.

Za Sarimsakli smo čuli da je vazdušna banja i tu smo se odlučili zadržati duže i istražiti mesto. Vazduh je izuzetno suv i ima visok procenat kiseonika. Kako je more samo po sebi lek, informacija da je i vlažnost vazduha u Sarimsakliju ispod 1% uticalo je na našu odluku da porodično letujemo u jednoj od top pet vazdušnih banja u Svetu. Jedino što nas je pokolebalo je informacija da je voda hladna što se ispostavilo kao pogrešna informacija jer smo zaista uživali svakog dana na plaži a povremeni vetar nam nije predstavljao problem. Zaista se ne oseća vrelina zbog prijatnog blagog povetarca i u vrhu sezone.

Agenciju nismo birali s obzirom da uvek letujemo sa Eurotursom a hotel smo tražili sa uslugom polupansiona. Naša četvoročlana porodica je imala veliki izborom jer svi hoteli u sobe pored dvoje odraslih primaju i jedno detete do 12 godina a u većini i dvoje dece. Inače, ponuda Eurotursa u Sarimsakliju i jeste bazirana na polupansion (koji podrazumeva doručak i večeru) ili na all inclusive (sve uračunato prema uslovima hotela). Porodicama sa decom zaista znače spremni obroci kada se vratite sa plaže tako da je usluga polupasniona zaista dovoljna uz neke grickalice ili sladoled na plaži i šetalište a usluga all inclusive svakako će zadovoljiti i najprobirljivije.

Mene je oduševila bašta hotela Olivera sa tri zvezdice, prelep travnjak i grmovi puni cveća prosto mame da uđeš. Verujem da većina dece vole aktivnosti i pored plaže i mora, kao i moja, tako da je odluka pala na hotel Buyuk Berk sa tri zvezdice koji poseduje dečiji bazen, dečiji mini klub i nezaobilazni aqua park, tačnije bazen sa toboganima. Kod pakovanja je bilo veliko olakšanje što hotel obezbeđuje ležaljke i suncobrane, kako na bazenu tako i na plaži. S obzirom da su ležaljke i suncobrani na bazenu i plaži besplatni to je u mnogome uticalo da naš budžet bude veći za sam smeštaj.

Najbolji vazduh je ujutro a kako je nalik našem narodu ležaljke se zauzimaju rano prepodne mada porodice sa manjom decom odlaze na popodnevne odmore tako da se nije dešavalo da ne nađemo slobodno mesto. Ležaljke i suncobrani su kod većine hotela u Sarimsakliju besplatni i na plaži jer hoteli imaju svoj deo plaže.

Sarimsakli smo preporučili i prijateljima sa malom decom zbog postepenog ulaska u more a pritom je voda uvek besprekorna i bez ježeva, morskih algi i trava. Plaža je divna, dugačka i široka i iako ima sitan pesak on se ne lepi i ne diže se prašina a pesak se brzo suši. Atrakcija na plaži je dolazak brodića do plićaka. To nije ništa neobično ali brodić sa kog možete kupiti sladoled i jesti ga u moru je zaista uživanje, neki će ga prodati i u polovini manje dinje umesto činije koja ukus čini još boljim.

U večernjim satima šetnja je bila obavezna. Muzika, razni zvuci i mirisi prosto su nas mamili da izađemo i još nešto novo kupimo, probamo ili vidimo. Deca nisu propuštala ni jedno veče velike porcije sladoleda kod prodavaca animatora koji barataju kuglama i fišecima kao akrobate. Prvi put smo probali i sladoled od crnog duda ili kako Turci kažu karadut. Veliki izbor hrane kako u hotelu tako i van njega retko koga uspe odgovoriti da proba još nešto. Svima prva asocijacija na Tursku su baklave i tulumbe i svi su ih pre dolaska ovde već probali a pored njih pregrš je kolača i ostalih poslastica. Svake godine je ovo deci a moram priznati i meni najomiljeniji deo obroka, nemaju Turci džaba imaju izraz „Jedimo slatko, slatko ćemo i pričati“. Zaista je velika ponuda i garderobe, nakita, igračaka, krzna, suvenira, mogla bih nabrajati u nedogled…doćićete i videćete. Za cenkanje ste svakako već čuli da je obavezno a svaki prodavac će vam dobaciti po koju reč na srpskom jeziku i sa osmehom vas pozdraviti kada čuje da ste iz Srbije.

Ono što nikako ne smem propustiti smenuti zato što je to deci bilo najzanimljivije uveče je Luna park. Porodično smo se vozili na panoramskom točku sa čijeg vrha se u večernjim satima vidi bezbroj svetala u daljini i pučina. Za decu postoji, kao i na svakom našem vašaru, puno sadržaja za vožnju i zabavu.

Pijaca jednom nedeljno u Sarimsakliju za nas je bila prava gozba. Svakako smo to već iskusili u Kušadasiju i ranijim obilascima velikih bazara Istanbula i Izmira ali ta paleta boja, mirisa, ukusa, istraživanja neke nove voćke ili ukusa ratluka za svakog iskusnog turistu može i dalje biti izazov. Puni džakovi začina, ogromne tezge sa voćem i povrćem svih boja prosto će vas naterati da se uhvatite za novčanik ali zaista su cene pristupačne a kvalitet vrhunski. Zaista smo se porodično sladili sa svim i svačim i bili srećni da pored zaista obilnih obroka i velikog izbora hrane u hotelu možemo naći mesta i za nove ukuse. Kako smo već znali da Turci slabo piju, kako mi kažemo, tursku kafu nismo ni mi nego smo uživali u čajevima, tačnije crnom čaju koji je zaista jakog ukusa i nije za svakog. Postoje i druge vrste čajeva a neki se konzumiraju prostim prelivanjem hladnom vodom pa su idealna kombinacija za vruće dane i decu.

Pored uživanja na dugoj peščanoj plaži i u svim pomenutim sadržajima u Sarimsakliju došlo je vreme i da obiđemo i neka okolna mesta a ekskurzije su odlične. Lokalni vodič, naša divna Barbara nas je uputila u detalje svakog izleta ponaosob. Mi smo hteli obići okolinu i odabrali smo poludnevnu ekskurziju. Doživeli smo jednu od najlepših do sada panorama na vidikovcu Šejtan Sofra u čijem podnožju se i nalazi Sarimsakli. Slike sa ove ekskurzije su nam omiljene i uramljene u našoj kući. Deci se najviše dopao kavez u kom se nalazi otisak đavoljeg stopala, jer po legendi planina je dobila naziv „đavolja trpeza“, u koji su ubacivali novčiće i zamišljali želje. Nekoliko restorana i kafića idealni su za pauzu i potrebno osveženje.

Otišli smo i do vidikovca zvanog Rajsko brdo sa kog se vidi arhipelag sa 22 ostrva i Grčko ostrvo Lezbos do kog možete otići u sklopu celodnevne ekskurzije brzim katamaranom. U podnožju ove planine je grad Ayvalik.

Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas