Letovanje Turska autobusom, Sarimsakli, Hotel Olivera,plaža

Sarimsakli, mesto za pravi odmor

Kategorija: Putovanja
Datum objave: 20.03.2021.
Vreme čitanja: 5 min
Autor: Zoran

Letovanje Sarimsakli, Turska, hotelski smeštaj

Iako je letovalište koje su Srbi posetili pre Kušadasija, Sarimsakli je manje poznato i istraženo što se tiče srpskih turista. Vreme je da se ova “greška” ispravi. Pročitajte zašto svoj odmor treba da iskoristite za letovanje u Sarimsakliju.

Sasvim drugačije koncipirano od “starijeg brata” Kušadasija, Sarimsakli je počeo da se razvija krajem 90tih godina prošlog veka. Kao i za ostala mesta u Turskoj pasoš treba da bude validan još 6 meseci od datuma povratka. Svako se snažno preporučuje da svi putnici imaju putno-zdravstveno osiguranje za svaki slučaj.

Sarimsakli
Sarimsakli

Smeštaj u Sarimsakliju

Za letovanje u Sarimsakliju, odabir hotela u Sarimsakliju je veoma lak. Šta god izbarete nećete pogrešiti. Od hotela Urgenč sa 2 zvezdice pa do hotela Buyuk Berk i Musho sa 4 zvezdice postoji širok izbor. Higijena je maksimalna, ishrana je na vrhunskom nivou, s tim što je logično veći izbor jela i pica u hotelima sa 4 zvezdice, nego u hotelima sa 2 ili 3. O ponudi malo kasnije.

Kako doći do Sarimsaklija

Putovanje do Sarimsaklija vodi kroz Bugarsku, a onda nekih 200 km do mesta Ečeabat gde se trajektom prelazi na azijski deo Turske. Postoji još jedan prelaz Gelibolu-Lapseki, ali je on u letnjoj sezoni opterećeniji kamionima tako da je preporuka da se spustite do prelaza za Čanakkale. Za ljubitelje istorije samo kratka napomena da se na potezu Gelibolu ( Galipolje)-Čanakkale vodio niz bitaka između Osmaske Turske i ANZAC (Australia, New Zealand and Canada) trupa  predvođenih Britanskom imperijom, u kojoj se proslavio Mustafa Kemal, kasnije od naroda nazvan Ataturk sa jedne strane i prvi lord admiraliteta Vinston Čerčil koji se tu propisno obrukao, odnosno englezi i njihovi saveznici bili su prinuđeni da se povuku uz velike žrtve pre svega na strani Australijanaca i Novozelenđana. Ako pronađete film Galipolje sa Melom Gibsonom obazeno pogledajte. Turska, a posebno njena egejska obala obiluju istorijskim mestima, i filmovima o njima.

Sarimsakli, Troja
Sarimsakli, Troja,

Jedan od najvažnijih artefakata koji je ostao posle snimanja holivudskog spektla Troja je trojanski konj koji se napravljen za potrebe filma. On se nalazi nedaleko od luke Čanakakle. Po meni lepša replika čuvenog konja na samom loklaitetu Troja koji se nalazi nekih 30 km od luke Čanakkale. Inače ako imate sreću da preko dana prođete ovom trasom imaćete priliku da sa vidikovca iznad Čanakkalea vidite kako se spajaju Egejsko i Mramorno more, odnosno početak moreuza Dardaneli. Vožnja dalje vodi preko Ayvacika do Altinoluka. Za one koji putuju kolima neophodno je da obrate pažnju na taj deo puta jer velik broj krivina i serpentina, tako da to može biti usko grlo saobraćaja. Preticanje posebno na toj deonici ne preporučujemo. Oprezno i polako. Genaralno putevi u Turskoj su izuzetnog kvaliteta. Granični prelaz Kapilule i Sarimsakli su povezani delom autoputem, a većim delom brzom magistralom. Gore pomenuta deonica koja izaziva dodatni oprez trebalo bi postane prošlost kada se završi tunel koji će je zaobići. Takođe, u planu je izgradnja mosta koja će spojiti Evropu i Aziju kod Dardela, tako da će i trajekt ostati samo jedna od opcija, a ne jedina kao sada.

Na putu do Sarimsaklija videćete beskrajne plantaže i zasade maslina. Kilometrima dugo, a hektarima široko. Proizvodnja maslina i maslinovog ulja je najvažnija grana privrede i pokretač praktično čitave privrede. Imaćete priliku da probate zelene masline, crne masline (omiljene), slatko od maslina, sapune i kupke od maslina, maslinovo ulje hladno ceđeno…

Letovanje Turska autobusom, Sarimsakli, Hotel Musho, letovanje u Sarimsakliju
Letovanje Turska autobusom, Sarimsakli, Hotel Musho, letovanje u Sarimsakliju

Kada se prođe Ajvalik skreće se za Sarimsakli i posle par kilometra vi ste na odredištu. Prvo što će vam upasti u oči je perelepa plaza duga jedni kažu 7 a drugi čitavih 9 kilometara. Vazduh u Sarimsakliju je sa izuzetno malim procentom vlage, a izuzetno visokim procentom kiseonika, tako je samo letovalište u neku ruku i vazdušna banja. Na plaži se suncobrani i ležaljke ne naplaćaju što je veliki plus za celo letovalište. Već smo napomenuli da Sarimsakliju nema hotela za koje su gosti imali negativan komentar. Hoteli srednje klase kao što su Grand Milano i Sezer su takođe za svaku pohvalu. Čak i ako ste nečim nezadovoljni ljubaznost domaćina će vas oboriti s nogu. Od lokacije hotela i broja zvezdica naravno zavisi i cena, mada su svi hoteli u Sarimsakliju od 50 do 250 metara udaljeni od plaže.

Letovanje Turska autobusom, Sarimsakli, Hotel Acem,pogled na plažu,
Letovanje Turska autobusom, Sarimsakli, Hotel Acem,pogled na plažu,

Šta videti

Kada ste već u Sarimsakliju, uz uživanje na plaži nikako ne smete propusti odlazak na obližnju Šejtan sofru sa koje se pruža fantastičan pogled na zaliv Ajvalika, i kažu najlepši zalazak sunca na svetu. Kada ste već tamo predah i osveženje možete potražiti u restoranu Han, svaka preporuka.

Odlazak na ostrvo Džunda (sada već poluostrvo jer je kopnom povetano veštačkim zemljouzom) je nešto što se nikao ne sme propustiti. Arhitektura 19 veka, nekadašnje grčko naselje, sada turistička atrakcija. Crkva Svetog Nikole, stari grad prepun restorana, naročito na glasu su riblji. Sveža riba se služi gostima preko celog dana, mada je večernji izlazak nešto posebno. Pre glavnog jela obazeno ide meze, yeni raki (ono što Grci zovu uzo, a Makedonci  mastika). Riba kao glavno jelo –preporučujemo oradu ili brancin, i onda čuveni sladoled i kafa za kraj. Između neko od kvalitetnih domaćih vina.

Ako vam je potrebna kupovina Ajvalik kao regionalni centar povezan je dolmušom sa Sarimsaklijem, i za pola sata ste u gradu gde možete naći sve, i tekstil i kožu, a možete samo da šetate i uživate. Kod Ajvalika je luka iz koje možete otići do Grčke, odnosno na jednodnevni izlet na ostrvo Lezbos, a ako vam je plan da se vozite samo po okolini Ajvalika, onda je brodić iz Sarimsaklija pravi izbor. Ta vožnja se obično pretvoti na žurku na otvorenom.

Restorani i kafići

U večernjim časovima uz šetnju promenadom možete sesti u neki od restorana ili kafića i uživati u čaju ili kafi. Iako smo kafu preuzeli od Turaka, njihov prvi izbor je čaj, i piju ga u gotovo neumerenim količinama. To nije čaj koji mi pijemo kod kuće (nana, kamilica i sl.), već jak čaj od biljke koja sa tako zove. Tursku kafu lokalno stanovništvo pije ređe, tako da se u većini hotela koji nude All inclusive turska kafa dodatno plaća. Ako želite da popijete dobru tursku kafu ili čaj preporuka je Kilic Beach club.

Iz svega navednog možemo da kažemo da je Sarimsakli nešto drugo. Letovanje Sarimsakli je pre svega pravi odmor od stresa, mir i tišina onima kojima je opuštena varijanta letovanja potrebna. Mnogo sunca,čist vazduh, sitan pesak, more gde se dubina postepeno povećava pa je stoga idelano mesto za porodice sa malom decom,mada će I svi ostali sigurno uživati.

Letovanje u Sarimsakliju je pravi, klasični odmor.

Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas