Side letovanje

Side – grad nara – moderan i tradicionalan

Kategorija: Putovanja
Datum objave: 21.04.2023.
Vreme čitanja: 6 min
Autor: Jovana

SIDE – Moderan i tradicionalan

Turska je uvek dobar i nepogrešiv izbor. Zemlja koja vas uvek očara svojim prirodnim lepotama, bogatom istorijom i nestvarnim plažama,a pre svega dobrom i kvalitetnom uslugom, ljubaznošću i dobrom energijom, gde joj se iznova i iznova vraćate i gde postaje Vaš siguran izbor.

Side je malo, ali moderno tursko letovalište. Nalazi se 75 km od Antalije na obali Sredozemnog mora. Side je grad nara, što u prevodu znači spoj modernog i tradicinalnog. Grad je koji van sezone broji oko 50.000 stanovnika, gde je taj broj duplo veći u sezoni. Najbrojniji su turisti iz Nemačke i Rusije, a zadnjih godina postaje popularno letovalište i za nas Srbe.

Side je antički grad sa bogatom istorijom. Veruje se da su ga osnovali Grci u 7.veku pre nove ere i u tom periodu je bio značajna mediteranska luka, gde se odvijala trgovina. Glavne odlike grada su arheološke iskopine iz rimskog doba. Ako želite prirodu, plaže, grad i antički grad onda je Side najbolji izbor za Vas.

Prepliću se mogućnosti i doživljaji tradicionalnosti, a sa druge strane jedan moderan i svetski centar letovališta na jugu Turske. Grad se neprestano razvija i gradi. Mesto pruža uporište i mlađoj populaciji,koji su željni provoda shopinga i izlazaka, a sa druge strane i porodicama sa malom decom, sa hotelima koji su izdvojeni iz grada, smešteni na plažama u većim rizortima i živopisnim uvalama.

Istorijski lokaliteti i lokacije

Istorijski centar grada je na malom poluostrvu dužine 1 km, ovde se nalazi veliki broj arheoloških lokaliteta, koje nikako ne smete zaobići, a sa druge strane vam se pruža fantastičan pogled ka moru.

Istorijski lokaliteti vredni vaše pažnje i vremena su hramovi Apolona i Atine, antički amfiteatar koji je mogao da primi 20 000 ljudi i gde su se odvijale gladijatorske igre. Nimfeum, antička fontana koja je dobro očuvana i koja predstavlja atrakciju i koju vredi posetiti.

Gradske zidine iz rimskog perioda su dobro očuvane. Ono što još treba posetiti je Arheološki muzej. Zbirka muzeja sadrži tragove starih grka i i rimljana i izložene su statue i novac u doba Vizantije. Među najvrednijim delima su statue boginje Nike, Tri Gracije, Hermesa i Meduzine glave, kao i žrtveni oltar iz apolonovog hrama. Antički grad Faselis gde je očuvan amfiteatar i Hadrijanova kapija, trg, antička kupatila i jedna od tri nekadašnje luke.

Atrakciju predstavlja i reka Managvat koja se uliva nešto južnije od Sidea u Sredozemno more, na nekih 10 km od samog grada gde formira zanimljive vodopade. Tako da je ovo pravi izbor za ljubitelje prirode i svežeg vazduha.

Na 35 km udaljenosti od grada se nalazi ogroman vodeni park sa pogledom na more.U okviru parka se nalazi i bandži džamp. A odatle možete organizovati i planinarenje na Taurusu.

Side predstavlja i poznati golf centar sa više vrhunskih golf terena i nekoliko golf klubova. Zbog dobre i povoljne klime golf sezona traje tokom cele godine. Tereni zadovoljavaju sve standarde i ovde se organizuju brojna profesionalna, ali i amaterska takmičenja.

Restorani, kafići i noćni život

Mnogobrojni restorani kafici i barovi daju čar mestu, gde je većina smeštena uz samu obalu mesta pa nude i lep pogled ka moru. Side je poznat po brojnim turskim specijalitetima, ali i jelima raznih svetskih kuhinja. Najpoznatiji restorani su: Afrodita i Munlajt sa dugom tradicijom, kao i restorani Serenade i Norden. Svakako i obavezno treba probati najpoznatije turkse specijalitete: dolmu, kebab, morske plodove, baklavu, urmašice i salep.

U starom gradu se nalazi veliki broj barova i diskoteka. Diskoteke imaju interesantnu arhitekturu,uglavnom su na otvorenom, a specifična je diskoteka koja je građena po crkvi u Maroku. Ono što je karakteristično za mesto su i koncerti koji se održavaju na otvorenim amfitearima.

Marketi, suvenirnice i shopping

Turska je poznata po dobrom shopingu, dobroj usluzi i dobroj ceni kao i odličnoj robi. U samom centru grada se nalazi veliki broj prodavnica najrazličitije robe i turskih tradicionalnih proizvoda(čajeva, ratluka, začina), kao i specijalizovanih za prodaju kože, pamuka i tepiha.

U centralnom delu grada se u večernjim satima ulice zatvaraju za saobraćaj, pa se roba prodaje uglavnom van tezgi i radnji, i taj deo postaje pešačka zona.

Nedaleko od Sidea u mestu Managvat, nalazi se jedan od tri najveća bazara u Turskoj.Radi ponedeljkom i utorkom, pa ako ste ljubitelji shopinga ovo je pravo mesto za vas. S obzirom da je jedna od omiljenih stvari kod turaka cenkanje, topla preporuka je da iskusite i pružite to zadovoljstvo i vama i njima.

Tradicionalni suvenir u Turskoj je Nazar koji možete videti u različitim varijantama i oblicima i na svakom koraku. Ovaj simbol potiče iz turske mitologije i po njihovom verovanju štiti od uroka. Okruglog je oblika sa koncentričnim krugovima, različitih boja, gde dominira plava,i neki ga zovu i plavim okom.

Plaže

Side je mesto koje je poznato po dugim, širokim i peščanim plažama koje su okružene borovom šumom. Ono što je karakteristično za mesto da se plaža deli na istočnu i zapadnu.

Istočna plaža je mirnija varijanta, odlična za uživanje bez prevelike gužve. Postepen je ulazak u vodu, ali ima i kamenitog dela ulaza u vodu.

Dok je zapadni deo plaže popularniji među turistima. Plaža je peskovita, postepen ulazak u vodu, i voda je plitka i topla,što pruža idelane uslove za porodice sa malom decom. A sa druge strane ovaj deo plaže je aktuelan i za parasejling, skijanje na vodi, ronjenje, zastupljeni su i drugi sportovi na vodi. Duž plaže se nalaze beach barovi. A u okolini grada postoji još puno manjih plaža i uvala.

Izleti

Side je mesto koje pruža mogućnosti idealnog i mirnog odmora, ali i mesto koje daje brojne mogućnosti da posetite i vidite lepote okoline.

Ukoliko letujete sa porodicom, ili za sve ljubitelje zabavnih parkova, svakako je peporuka da posetite najveći zabavni park-Zemlja legendi Side, koji je ujedno i jedan od najvećih parkova u Turskoj. Prostire se na površini od 63 000 ha i ima 43 vodene atrakcije, 72 tobogana, bazen za surfovanje, veštačko more sa pravm talasima, bazene za odasle i za decu. Cela teritorija parka je podeljena na različite tematske zone. Tu su i tropske plaže sa belim peskom i palmama. Ovde se odigravaju i brojne predstave i koncerti, imate mogućnost i podzemne safari ture kao i plivanje sa delfinima.

Zatim za sve ljubitelje vode i za sve avanturiste, preporučujem rafting i kvad safari, Side džip safari, paraglajding sa instruktorom, rafting,zipline i imate mogućnost poste kanjonu Nacionalnog parka Koprulu.

Imate mogućnost fascinatnog putovanja uz obalu Side-a na pravom piratskom brodu „Big Kral“, ekskurziju obilaska zelenog kanjona Side-a. Ekskurzije za Kapadokiju na dva ili tri dana, kao i izlet do Pamukala.

Hoteli u Side-u

Side, grad koje je postao moderno letovalište sa desetine hotelskih kompleksa, koji pored udobnog i vrhunskog smeštaja i same usluge svojim gostima nude i druge sadržaje: spa i wellness centre, fitnes centre, otvorene i zatvorene bazene, sprtske terene, mogućnost iznajmljivanje opreme za vodene sadržaje, kao i niz manjih usluga koje turistima omogućavaju kompletan odmor i užitak.

U Sideu su hoteli sa visokom kategorizacijom i uglavnom su ponude hotela sa 4* ili 5* sa uslugom all inclusiva ili ultra all inclusiv-a.

Najbolje i najluksuznije, a opet pristupačne hotele možete naći u našoj ponudi. Hoteli: Euphoria Palm Beach 5* i Victory Be Mine Hotel 5* sa uslugom ultra all inclusiva, Sutan of Side 5*, Castival Hotel 5*, Palm World Resort & Spa 4+* i Side Royal Paradise 4*sa uslugom all inclusive.

Antalijska regija je jako popularna zadnjih godina i pored svih mesta, po meni, Side je mesto koje se izdvaja ubedljivo. Mesto koje ima svoju tradicionalnu autentičnost i netaknute delove, fenomenlanu prirodu, mesto koje čuva svoje korene. A sa druge strane mesto koje je postalo svetsko letovalište sa najpoznatjim i najluksuznijim hotelima i sa bogatim noćnim životom.

Mesto koje će zadovoljiti svaki ukus i kriterijum i mesto koje je pogodno i za avanturiste i za osobe koje žele pravi odmor!

Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas