Sivota, Jonska obala, letovanje Grčka

Sivota-neotkriveni dragulj jonske obale

Kategorija: Putovanja
Datum objave: 15.01.2022.
Vreme čitanja: 6 min
Autor: Jovana

Sivota-neotkriveni dragulj jonske obale

U potrazi za mestom za pravi odmor krenula sam naravno uvek sa proverenim i povoljnim Eurotursom. Grčku obožavam, a jonsku obalu pogotovo. Gledajući sajt videla sam nesto novo u ponudi, privuklo me je i otvorila sam deo koji je naznačen kao Sivota. Naizgled mi je delovalo zanimljivo, ali totalno nepoznato, odlučila sam da malo više istražim o mestu. Počinjem da googlam i da se raspitujem o destinaciji. Kako više čitam, sve me više i zanima. Čini mi se kao idealno mesto i za uživanje i za aktivni odmor. Zovem prijatelje i predlažem da upravo Sivota bude naš izbor za letovanje. Svi su se složili i konačno možemo da krenemo.

Sivota, Jonska obala, letovanje Grčka
Sivota, Jonska obala, letovanje Grčka

Put do Sivote, dobar, raznolik, sa predivnim pejzažima i bojama, zanimljiv, i predstavlja lep uvod onoga što nas čeka na samom odredištu. Prvi utisak, i onaj najbitniji je takav da vas potpuno razoružava, i premašuje sva očekivanja, jer sama energija mesta i ljudi vam daje osecaj kao da ste kod kuće. Ljubaznost i predusretljivot, osmeh i lepa reč su tu.

Sivota je mirno letovalište i pravo mesto za odmor. Okružena je brojnim ostrvima, sa velikim parkom u samom centru mesta i marinom za jahte i brodove. Mesto je živo, sa pravom letnjom atmosferom punom kafića, taverni, restorana, nema diskoteka i noćnog provoda, ali zabava ne zaostaje. Posebna je. Počevši od fenomenalne prirode i zelenila, brojnih izleta i mnogobrojnih plaža, gde svaka ima svoju priču i autentičnost do toga da zahvaljujući njenoj pozicioniranošću možete viditi više znamenitosti i letovališta.

Sivota, Jonska obala, letovanje Grčka
Sivota, Jonska obala, letovanje Grčka

Mi smo bili smešteni u vili Dalas. Ona se nalazi na 5-10 minuta od samog centra Sivote. Smeštaj lep, prostran i čist pre svega, sa velikom terasom. Prednost je sama pozicija vile, u centru ste, a opet izdvojeni i imate svoj mir i odmor, okruženi zelenilom. U blizini vile, na par minuta odatle se nalazi sve što vam je potrebno-market, piljara, pekara, giros, lekar, apsolutno sve. Sve je pristupačno i sve vam je tu. Nedaleko od ove vile je i druga vila Hara, koja je bliža gradskoj plaži.

Izleti

Kada govorimo o izletima svakako su neizbežna ostrva Paxox i Antipaksos i Krf, Parga, koja je na 25km, reka Aheron, Meteori, Metstvo – koje možete posetiti pri povratku za Srbiju, što smo mi uradili. Janjinu-grad na jezeru, gde možete provesti divno popodne.

Reka Aheron, nosi ime po Bogu Aheronu koji je grčkoj mitologiji poznat kao Bog koji čuva reku podzemnog sveta. Danas reka predstavlja atrakciju za turiste. Reka ima predivnu boju svetlo plavu, čistu i bistru, mirna je i savršena je za avanturu kajakom. Protiče kroz nestvarnu prirodu i listopadnu šumu u kojoj ima taverni i kafića sa baštama u hladu. Reka pruža toliko toga- rafting, pecanje, iznajmljivanje kajaka, jahanje, pešačenje i brzo hodanje kroz kanjone i planinske predele. Vožnja čamcem je oko 6 € po osobi, traje desetak minuta, a kajak 8€ po osobi. Preporuka za hranu, koja je ujedno i specijalitet je rečna pastrmka koja se može videti i u samoj reci.

Sivota, Jonska obala, letovanje Grčka, Aheron
Sivota, Jonska obala, letovanje Grčka, Aheron

Krf, kao sigurna preporuka. Grad koji te ne ostavlja ravnodušnim i kome se uvek vraćaš, sa posebnom energijom i osećajem. Stiže se ferijem iz Igumenice. Kao i ostrva Paxos i Antipaxos, gde ćete opet imati susret sa interesantnom konfiguracijom terena i nestvarno, plavim,zelenim,smaragdnim i kristalnim morem.

Plaže

Upravo brojnost i raznolikost plaža daju pečat ovom mestu. Do plaža možete stići vozićem, kolima ili taxi brodićima. Možete iznajmiti i manji motorni čamac, za koji nije potrebna dozvola i sami osmisliti svoju rutu. U čamcu može biti najviše 6 osoba, a cena 50 -70€ za 6 sati. Postoje i grupni obilasci za posete najlepših plaža, čamcem, što košta 10€, gde vas odvezu do određene tačke i zatim dodju po vas u dogovrno vreme.

Sivota, Jonska obala, letovanje Grčka
Sivota, Jonska obala, letovanje Grčka

Galikos Molos kao najbiža i gradska plaža. Udaljena je od centra svega 5 – 10 minuta hoda. Plaža je duga i uska, uglavnom je peskovita, ima delova gde je i šljunkovita, sa postepenim ulaskom u vodu, što je idealno za porodice sa decom. Plaža ima i svoj beach bar, gde se možete osvežiti, nešto pojesti, kao i iznajmiti lezaljke. I ono što je bitno, plaža ima dobar pristup, do nje se može doći i kolima i ima postora za parking.

Zavija jedna od zanimljivijih plaža u Sivoti. Ukoliko ste avanturističkog duha ova plaža je idealan izbor za vas. Do ove plaže se može doći kolima, vozićem ili pešaka-uživajući u prirodi, stazama i malim divljim uvalama. Plaža je peskovita, postepen ulazak u vodu, ima svoj beach bar. Jedan od lepših pejzaža možete videti kad ste na ovoj plaži-sa jedne strane more, smaragdno zeleno, sa druge strane ogroman maslinjak koji se pruža i daje prelepu hladovinu i beg od Sunca. Na ovoj plaži je nešto hladnija voda zbog izvora slatke vode.

Sivota, Jonska obala, letovanje Grčka
Sivota, Jonska obala, letovanje Grčka

Mega Amos je najveća plaža u Sivoti. Udaljena je 2 km od centra i nalazi se na putu za Pargu. Do nje možete doći kolima ili vozićem. Plaža je velika, uređena, sa ogromnim beach barom , suncobanima, ležaljkama, tuševima, a ima mogćnost i za razne sportove na vodi.

Mikri Amos se nalazi odmah posle Mega Amos plaže. Plaža je mala, šljunkovita sa tirkizno kristalim i čistim morem, ušuškana u zelenilo. Ovu plaža izdvaja to što je uređena, moderna plaža sa beach barom u kom se pušta muzika, prave se žurke i privlači ne samo veliki broj tursita, nego i lokalnog stanovništa. Plaža je u sezoni veoma posećena i do nje se može doći ili kolima ili vozićem. U ovom delu je bogat morski svet pa ronjenje predstavlja pravo uživanje.

Agia Paraskevi 6 km od Sivote. Jedna od najlepših plaža u Sivoti. Nalazi se na istoimenom ostrvu što joj daje poseban šarm i izdvaja je. Ostrvo je blizu i možete bezbedno i lagano otplivati. Agia Paraskevi je plaža koja je uređena. Sa brojnim barovima, tavernama i kafićima. Plaža je peskovita (krupniji pesak) sa dugim plićakom, mirnim morem pa je tako i najpogodnija za porodicu sa malom decom. Na kraju plaže se nalazi crkva posvećena Sv.Petki i pruža se prelep pogled na samo ostrvo. U sezoni je ova plaža posećena i velike su gužve.

Zeri je plaža 1 km od centra mesta i do nje se dolazi pešaka. Mala, šljunkovita i uređena plaža. Ono što je izdvaja je mini aqua park sa bazenom, ulaz je 5e. Na plaži postoji mali dok za plaže i brodiće i odatle se može iznajmiti motorni čamac za obilazak plaža u okolini Sivote.

Bela Vraka, svakako jedna od najinteresantnijih i najlepših plaža u Sivoti. Sam put do nje je karakterističan što i daje čar i posebnost ovoj plaži. Nalazi se na ostrvu i do nje se dolazi pešice preko peščanog spruda kroz vodu, koja ne prelazi visinu kolena. Plaža je mala u obliku trougla i ukoliko planirate da ostanete obavezno sa sobom ponesite hranu i vodu. Na ovoj plaži su dostupni razni sportovi na vodi. U blizini ima još jedna mala uvalica koja je deo plaže Bele Vrake i ona ima svoje ležaljke i suncobrane.

Sivota se ne može ni opisati ni prepričati na pravi način i onako kako ovo mesto zaslužuje. Puna je mogućnosti, i mesto je za svačiji ukus i dušu. Savršen balans mora i odmora, prirode i avanture. Istražujući mesto i pripremajući se za letovanje imala sam tačno u glavi šta obići i videti. Iskreno, dosta sam uspela da ispunim, ali ne sve. Prosto nemate vremena za 10 dana da vidite ono što vam pozicija ovog mesta pruža, a i samo mesto. Definitivno je ovo bio pravi izbor mog letovanja, i definitivno se vraćam Sivoti ponovo.

Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas